Chertan Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Ja przy 187 wzrostu mam nartę 179, wcześniej miałem 180, dla prowadzenia w skręcie równoległym nie ma to znaczenia żadnego, czy 179 czy 183. W ciętym na obu będzie stabilnie (nie narzekam przy 179), natomiast jednak nieco skrętniej będzie na 179, wiec fun potencjalnie większy, gdy będziesz chciał skręt zacieśniać. Więc pod tym kątem nie brałbym dłuższej narty. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 39 minut temu, Chertan napisał: Ja przy 187 wzrostu mam nartę 179, jak GS to chyba jakiś juniorski model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 1 minutę temu, Jan napisał: jak GS to chyba jakiś juniorski model ? NIe, sklepowy, dla ludu. pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu 36 minut temu, Chertan napisał: Ja przy 187 wzrostu mam nartę 179, wcześniej miałem 180, dla prowadzenia w skręcie równoległym nie ma to znaczenia żadnego, czy 179 czy 183. W ciętym na obu będzie stabilnie (nie narzekam przy 179), natomiast jednak nieco skrętniej będzie na 179, wiec fun potencjalnie większy, gdy będziesz chciał skręt zacieśniać. Więc pod tym kątem nie brałbym dłuższej narty. Dzięki Piotr, potwierdzasz to co napisał @Marcos73 a ja osobiście wiem ,że ścigać się z nikim nie mam zamiaru ani na tyczkach jeździć a narta tak jak pisał @Mitek ma mi pomóc w dalszej drodze lepszego zrozumienia jazdy technicznej ale zabawa i fun ma być na pierwszym miejscu nawet przy moim rzeźbieniu bo póki co siłę i energię mam - tu mnie dobrze zrozumieć na swój poziom-lubię bardziej agresywniejszą i sportową zabawę 😉 lubię jak narta oddaje energię i czasem jak dobrze ją dogmę wystrzeli mnie jak z procy a ja muszę to ustać przerzucają narty w locie pod soba 🤪 no banana mam okropnego wtedy 🥳🤪 nawet na tym ostatnim filmiku który wstawiłem widać chyba 7 lub 8 skręt 💪 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 6 minut temu, PaVic napisał: lubię jak narta oddaje energię i czasem jak dobrze ją dogmę wystrzeli mnie jak z procy a ja muszę to ustać przerzucają narty w locie pod soba No ale to zależy bardziej od jezdca a nie narty (chyba że całkiem wołowata)... zobacz na Radka - on tak pojedzie na wszystkim... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu 2 minuty temu, Lexi napisał: No ale to zależy bardziej od jezdca a nie narty (chyba że całkiem wołowata)... zobacz na Radka - on tak pojedzie na wszystkim... Mareczku, pelna zgoda narta to tylko dodatek dla jeźdźca ale też trzeba umieć ją okiełznać 🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 4 minuty temu, PaVic napisał: ale też trzeba umieć ją okiełznać 🤪 ..o tym właśnie mówię - Radek akurat ma niesamowity dynamit w nogach.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Paweł, to bier Dynka dopasowanego kolorem do SL, może się rozmnożą, ja w każdym razie próbuję i na razie nie chcą. Ale jak poleżą na strychu dłużej, to może będzie kolejna parka na następny sezon. Tylko decyzja czy z płytą R22 czy Konnect. @yoss twierdzi, że brak płyty tę nartę nieco kastruje, ja porównania nie mam. Nie jest na pewno agresywna na Konnect, ale oddać potrafi (choć chyba mniej niż np. GS Stockli Mikoskiego). Z drugiej strony po zmianie z SL FIS aż przyjemnie jest na czymś miększym, ale pewnym pojechać. @Bruner79 twierdzi, że nie widzi różnicy w wersji z płytą i bez. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu 2 minuty temu, Lexi napisał: ..o tym właśnie mówię - Radek akurat ma niesamowity dynamit w nogach.. Dlatego na mój dzisiejszy poziom narta nie może mnie zaje…mam ją ogarnąć ale też musi być rozwojowa 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu A co z Carpani - że tak doleję oliwy do ognia? 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu 3 minuty temu, Chertan napisał: Paweł, to bier Dynka dopasowanego kolorem do SL, może się rozmnożą, ja w każdym razie próbuję i na razie nie chcą. Ale jak poleżą na strychu dłużej, to może będzie kolejna parka na następny sezon. Tylko decyzja czy z płytą R22 czy Konnect. @yoss twierdzi, że brak płyty tę nartę nieco kastruje, ja porównania nie mam. Nie jest na pewno agresywna na Konnect, ale oddać potrafi (choć chyba mniej niż np. GS Stockli Mikoskiego). Z drugiej strony po zmianie z SL FIS aż przyjemnie jest na czymś miększym, ale pewnym pojechać. @Bruner79 twierdzi, że nie widzi różnicy w wersji z płytą i bez. Piotr, Dynie chodzą mi od tamtego sezonu po głowie zresztą mam ją w sklepie obok w rozsądnej/akceptowalnej cenie , wpadła mi w oko ta Rossi dlatego zadałem pytanie -czytam, że różnić raczej większych nie będzie a jak kupie coś bo kupię to z płytą bo różnica ceny jest minimalna z lub bez a sztywność będzie inna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu 1 minutę temu, zając napisał: A co z Carpani - że tak doleję oliwy do ognia? 😁 Carpani ma cenę z kosmosu ale jeszcze nic nie kupiłem 😜 decyzji brak więc kto wie co do łba mi strzeli 🥳 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Tia... rozważania na temat długości jak najbardziej słuszne jak zauważył Damiano, bo potem, wśród rozentuzjazmowanego tłumu forumowiczów słychać wyindywidualizowane "przydałoby się coś dłuższego..." 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 23 minuty temu, .Beata. napisał: Tia... rozważania na temat długości jak najbardziej słuszne jak zauważył Damiano, bo potem, wśród rozentuzjazmowanego tłumu forumowiczów słychać wyindywidualizowane "przydałoby się coś dłuższego..." Nadal chodzi o narty? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Cześć Ja sugerowałem dłuższą bo przyda Ci się jak wjedziesz na bramki co - jak Cię znam - nastąpi szybciej niż sam się spodziewasz. Bez płyty nie ma w ogóle sensu rozpatrywanie takiej narty. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, Chertan napisał: Nadal chodzi o narty? Tego chyba nie wiadomo 😏 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 5 godzin temu, Lexi napisał: ..o tym właśnie mówię - Radek akurat ma niesamowity dynamit w nogach.. Maras, był w niedzielę w Białce. Widziałem jak jeździ, nawet wymieniliśmy sobie uprzejmości, nie gadaliśmy, bo miał komplet na kanapie. Był z tym chłopakiem, który tam się na jego filmach przewija i nota bene, tenże chłopak wizualnie ładniej jeździ. Radek miał Kastle GS 178cm, podobne do moich, jak nie identyczne. Potrafi jeździć, ale wrażenia na mnie nie zrobił, w przeciwieństwie do jednego z instruktorów z Białki (wcześniej już go widziałem). Ów instruktor jeździł stricte treningowo, sporo ćwiczeń, jakby przygotowywał się do jakiegoś egzaminu. Też miał Slalomonki 🙂 . Jazda mega poukładana i na wysokim poziomie, bardzo miła dla oka. Średni, krótki i śmig na wysokim bardzo poziomie. Bardzo dużo osób dobrze jeżdżących, ale tak zwykle jest po sezonie. Zjawiskowy instruktor z Zakopca z brodą jak ZZ top (jak ściągnął czapkę, to wyglądał, jak Pyzdra z Janosika) z kolegą w czapeczce na GS-ach co napierdalał tam i z powrotem jadąc krótkim ciętym na pełen gwizdek. Sympatyczni goście. Byli, kiedyś pisałem ojciec z synem, którzy jeżdżą tylko na szerokich dechach, a jeżdżą identycznie, jeden drugiego by się nie wyparł. W końcu żeśmy się poznali, jak stwierdzili, ze sportowych nart już dawno wyrośli 😉 . Był zawodnik na prawdziwym GS, co więcej stał niż jeździł (a jeździł bardzo dobrze), bo miał nowe buty i jeden mu dawał w pizdę okrutnie 🙂 . To go ściągał, postał chwilę i ponownie zakładał. I oczywiście top, instruktor (ale nie wiem skąd), spalony na słońcu, w opasce i okularkach słonecznych, gadający z kursantką z pętem w gębie 🙂 . No było trochę oszołomów narciarskich. Kinga instruktorka z familią także. Kolejny dzień dobiła do notesu. 3 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Ja sugerowałem dłuższą bo przyda Ci się jak wjedziesz na bramki co - jak Cię znam - nastąpi szybciej niż sam się spodziewasz. Bez płyty nie ma w ogóle sensu rozpatrywanie takiej narty. Mitek Wjazd na bramki, w Pawła przypadku, to cel szkoleniowy, ściganie się jest trochę na wyrost. Bardziej chodzi o czytanie linii i skręty wymuszone, niż jakieś teoretyczne zwycięstwo nad kimś. I tak, na nartach bez płyty, jeśli chodzi o przyzwoity GS sklep (a to tylko moje zdanie), można jeździć w dużo bardziej miękkich śniegach bez zmiany techniki. Z płytą, już gorzej, ich użyteczność szybciej się kończy, ale są lepsze jeśli chodzi o trzymanie pod butem w dobrych warunkach. To z reguły identyczne narty z różnymi płytami (płyta sportowa vs podstawka, czy semi płyta). Na bramki najlepsze komórki do jazdy na czas, tutaj nie ma z czym dyskutować. Może być nawet 176cm r=23, a i tak będą lepsze od sklepowego GS 184cm, nawet na płycie sportowej. Mam Kastle i Dyńki oraz Stoeckli GS (te na sportowej płycie). Kastle - najbardziej elastyczne, potem Dynki i tu je wolę bo maja więcej dynamiki niż Kastle. Stoeckli to narta na pierwsze 3h, dlatego mało w nich jeżdżę, bo mi się nie chce nart zmieniać, czy też mordować drugą połowę dnia. Jeżdżę jak lubię, a nie jak muszę. W przypadku Pawła, wziąłbym z płytą. To mocny chłopak, dużo się szkoli i warunki na stokach które odwiedza, zwykle są dobre. A na złe ma SL. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 7 godzin temu, .Beata. napisał: Tia... rozważania na temat długości jak najbardziej słuszne jak zauważył Damiano, bo potem, wśród rozentuzjazmowanego tłumu forumowiczów słychać wyindywidualizowane "przydałoby się coś dłuższego..." Pf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 7 godzin temu, Chertan napisał: Nadal chodzi o narty? nadal 🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 8 godzin temu, PaVic napisał: Piotr, Dynie chodzą mi od tamtego sezonu po głowie zresztą mam ją w sklepie obok w rozsądnej/akceptowalnej cenie , wpadła mi w oko ta Rossi dlatego zadałem pytanie -czytam, że różnić raczej większych nie będzie a jak kupie coś bo kupię to z płytą bo różnica ceny jest minimalna z lub bez a sztywność będzie inna . Cześć Sztywność będzie dokładnie taka sama ale będzie dobre tłumienie drgań, stabilniejsze, a przede wszystkim wyższe stanie co zwiększy reaktywność, siła przenoszona na krawędź będzie wyższa no i znacznie mniej chętnych będzie mogło się zamienić więc oszczędność. A elastyczność wbrew pozorom może być większa. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi