MarioJ Napisano 23 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 23 godziny temu 22 minuty temu, PaVic napisał: To najważniejsze choć jak czytam jestem czasem przerażony zastanawiając się czy oby kara nie przychodzi ci z łatwością dla własnych dzieci 🥴 bo wiesz dyscyplina to nie cierpienie tylko nauka 😏 Psycholog? Zajmujesz się sprawami społecznymi? 🙂 Mógłbym Ci dużo napisać, ale mam zwyczaj że na publicznym forum nie piszę o rodzinie. Taki jeden fakt: córka zdała maturę z polskiego rozszerzonego na 91%. I sama do tego doszła. Bardzo mnie to ucieszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 9 minut temu, Mikoski napisał: Twoim zadaniem to słuszne? trzeba porównać celowość czynu vs szkodliwość. to jest temat dla sądu. z drugiej strony, propozyzja 19 lat więzienia dla kierowcy pachnie jak wyrok za najcięższe przestępstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 12 minut temu, MarioJ napisał: Psycholog? Zajmujesz się sprawami społecznymi? 🙂 Mógłbym Ci dużo napisać, ale mam zwyczaj że na publicznym forum nie piszę o rodzinie. Taki jeden fakt: córka zdała maturę z polskiego rozszerzonego na 91%. I sama do tego doszła. Bardzo mnie to ucieszyło. 😂 nie miej mi za złe ten śmiech 🤣 13 minut temu, MarioJ napisał: Psycholog? Lubie rozkminkę, przychodzi mi to naturalnie 😂 kiedyś miałem partnerkę która studiowała psychologię a ja rozwiązywałem zagadnienie od pstryk a ona się wk…😜 że jak to 🤷♂️ 15 minut temu, MarioJ napisał: Zajmujesz się sprawami społecznymi Nigdy, strata własnego czasu 15 minut temu, MarioJ napisał: Taki jeden fakt: córka zdała maturę z polskiego rozszerzonego na 91%. I sama do tego doszła. Bardzo mnie to ucieszyło. To niczego nie dowodzi 🤷♂️ może być zwykłym zakłamaniem rzeczywistości 😏 choć oczywiście dobrze, że sobie radzi bo to jest najistotniejsze ale dla przykładu odbijając piłeczkę mój syn który urodził się w Belgii mówi w domu po polsku bo taka nasza decyzja żeby się uczył naszego języka rodzimego a z niderlandzkiego którego nikt z nas go uczył jest w ścisłej czołówce w klasie bo przychodzi mu to z łatwością 🤷♂️ ten typ tak ma choć leń straszny 😤 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 16 godzin temu, mikar napisał: System zadziała, jeżeli maszynista dostanie informację odpowiednio wcześniej. Dzisiaj działa i bez tego 😉. Strajk maszynistów i jazda z prędkością 20 km/ h przez wszystkie przejazdy 😂, powinno być bezpieczniej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 28 minut temu, kordiankw napisał: Dzisiaj działa i bez tego 😉. Strajk maszynistów i jazda z prędkością 20 km/ h przez wszystkie przejazdy 😂, powinno być bezpieczniej. .. podobnie działa podarowanie statusu "świętej krowy" pieszemu na pasach... .. ja bym założył takie.. ..ci w pociągach czuli by sie bezpieczniej a i niejeden kretyn może by sie jednak zastanowił 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 24 minuty temu, Lexi napisał: .. podobnie działa podarowanie statusu "świętej krowy" pieszemu na pasach... .. ja bym założył takie.. ..ci w pociągach czuli by sie bezpieczniej a i niejeden kretyn może by sie jednak zastanowił Pamiętam podobne z czasów, gdy były u nas porządne zimy. Służyły do odśnieżania torów. Do usuwania z torów kandydatów do nagrody Darwina też by się nadały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, kordiankw napisał: Dzisiaj działa i bez tego 😉. Strajk maszynistów i jazda z prędkością 20 km/ h przez wszystkie przejazdy 😂, powinno być bezpieczniej. Dobrze że strajkują bo politycy i prezesi za mało robią dla bezpieczeństwa przejazdów. Mam pomysł konkretny który adresuje bezpieczeństwo na przejazdach. Najtańszy sposób zabezpieczenia wszystkich ważnych przejazdów to kamery z automatycznym pomiarem nielegalnego wjazdu. Jest to tańsze niż przebudowa przejazdów na wiadukty. I działa. Potwierdzone jest, że tam gdzie są takie kamery, to po jakimś czasie nie ma żadnych wypadków (jak rozpowszechni się wiedza o istnieniu kamery). Blisko mnie są dwa takie przejazdy z kamerami/radarami. I widzę jak ludzie na grupach FB płaczą jak dostaną 2K mandatu. Pytają czy da się jakoś wywinąć z mandatu, bo wjechali na przejazd w momencie jak zaczęło migać czerwone. A prawda jest taka że jechali z dużą prędkością i nie zdążyli albo nie zwrócili uwagi że czerwone już miga a szlabany jeszcze nie zdążyły się opuścić. Tak więc kamery i radary. Tylko to też jest czasami problem, bo trzeba podciągnąć pewnie jakieś okablowanie światłowodowe jeśli nie ma. Edytowane 10 godzin temu przez MarioJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 18 godzin temu, PaVic napisał: Czyli potwierdzasz,że system gdzie jest wprowadzony to skład zwania 👏 czyli można w buty wsadzić śpiewkę o trudnym czy niemożliwym wyhamowaniu bo jest to możliwe jeżeli inwestujemy słusznie w technologię która działa i jest skuteczna . Przyczynę znamy dlatego nad nią się nie skupiam tylko szukam w swojej głowie rozwiązań słusznych . Edukacja o której napisał wyżej @kordiankw jest takim rozwiązaniem ale patrząc na tą tragedię to spowodował ją kierowca zawodowy który przecież powinien być dobrze przeszkolony- teoretycznie 🤷♂️ Edukacja ogólnie zawodzi. Ludzie nie wiedzą jak przejechać skrzyżowanie dróg równorzędnych i jak zastosować regułę prawej ręki gdy do skrzyżowania zbliżają się 2 !!!! pojazdy (w tym jeden to ich). Skoro tego nie potrafią ogarnąć i zastosować... to jedyne wyjście stosować system, który "myśli za nich" lub uniemożliwia im w dużym stopniu zrobienie czegoś głupiego. Tylko że potem mamy auta, które same hamują (nie wszystkie, co udowodnił BYD 😉 ), same trzymają się pasa ruchu, same skręcają kierownicą. Następny krok, same będą upewniać się że mogą wjechać na przejazd - niebezpieczne, auto się zatrzymuje a kolejne robią to samo. I tym sposobem durna część ludzkości zapewni całej reszcie pełne ubezwłasnowolnienie. Idiota zawsze sprowadzi Cię do swojego poziomu... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 21 godzin temu, MarioJ napisał: Moim zdaniem zaczynasz błądzić. Karać trzeba już na początku krętej drogi. Ten młody człowiek już zaczyna lawirować z przepisami. Gazuje spod świateł, nie trzyma pasa na skręcie. Powinien dostać karę żeby to nie poszło dalej. A jaki jest następny krok? Golf 300KM wchodzi w poślizg i wpada na chodnik … Tutaj mamy konkretny przepis o poślizgu kół, a nie że Mario wymyśla sobie kary i mandaty. Jest to uregulowane. Nie, nigdzie się nie zgubiłem. Trochę Victor mnie uprzedził, żal Twoich dzieci. Co też one przeszły w życiu przy Twoim podejściu, każdy błąd to sroga kara. Na resztę nawet nie odpowiadam, bo ..... jadę na urlop 🙂 pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 21 godzin temu, kordiankw napisał: Marek, trochę się jednak zmienia i na samych torach, Pendolino do Gdańska, Krakowa, czy Katowic jedzie z prędkością 160-200 km/h. Przystosowywane są tory do prędkości 200-250. Żeby pociągi mogły jeździć takimi prędkościami, tory trzeba było do tego dostosować. Cze Nie zrozumieliśmy się, oczywiste - że torowisko jest modernizowane - ale jego przebieg już nie bardzo. Czyli zmodernizowano torowisko, pociąg wyjeżdża zza łuku, nie jak kiedyś - 60km/h tylko 100km/h. Bo jest wyprofilowane i pociąg może (pomijając fakt samego technologicznego postępu w składach), widzisz go w tym samym miejscu, tylko mniej czasu zostaje na reakcję. Oczywiście, ten rodzaj przewinienia należy surowo karać, bo ewentualne straty i ofiary są nieomal pewne. Dla mnie rozwiązanie z Beneluxu z 1 szlabanem jest idealne i dużo bardziej bezpieczne, sporo tych którzy utknęli, w panice nie wiedzą co zrobić, a w przypadku 1 szlabanu, zawsze można opuścić torowisko. Oczywiście monitoring i kosmiczne mandaty za złamanie przepisów. Jednak głównie przecież chodzi o ludzkie życie, czy to sprawcy, czy też w ostatnim wypadku, życie pasażera. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 11 minut temu, Marcos73 napisał: bo ..... jadę na urlop niech zgadnę - narty w Argentynie albo Chile 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 45 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Nie zrozumieliśmy się, oczywiste - że torowisko jest modernizowane - ale jego przebieg już nie bardzo. Czyli zmodernizowano torowisko, pociąg wyjeżdża zza łuku, nie jak kiedyś - 60km/h tylko 100km/h. Bo jest wyprofilowane i pociąg może (pomijając fakt samego technologicznego postępu w składach), widzisz go w tym samym miejscu, tylko mniej czasu zostaje na reakcję. Oczywiście, ten rodzaj przewinienia należy surowo karać, bo ewentualne straty i ofiary są nieomal pewne. Dla mnie rozwiązanie z Beneluxu z 1 szlabanem jest idealne i dużo bardziej bezpieczne, sporo tych którzy utknęli, w panice nie wiedzą co zrobić, a w przypadku 1 szlabanu, zawsze można opuścić torowisko. Oczywiście monitoring i kosmiczne mandaty za złamanie przepisów. Jednak głównie przecież chodzi o ludzkie życie, czy to sprawcy, czy też w ostatnim wypadku, życie pasażera. pozdro Nie uproszczonym rogatkom. Wtedy nasi kierowcy będą jeździć slalomem przez zamknięty przejazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 48 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Nie zrozumieliśmy się, oczywiste - że torowisko jest modernizowane - ale jego przebieg już nie bardzo. Czyli zmodernizowano torowisko, pociąg wyjeżdża zza łuku, nie jak kiedyś - 60km/h tylko 100km/h. Bo jest wyprofilowane i pociąg może (pomijając fakt samego technologicznego postępu w składach), widzisz go w tym samym miejscu, tylko mniej czasu zostaje na reakcję. Oczywiście, ten rodzaj przewinienia należy surowo karać, bo ewentualne straty i ofiary są nieomal pewne. Dla mnie rozwiązanie z Beneluxu z 1 szlabanem jest idealne i dużo bardziej bezpieczne, sporo tych którzy utknęli, w panice nie wiedzą co zrobić, a w przypadku 1 szlabanu, zawsze można opuścić torowisko. Oczywiście monitoring i kosmiczne mandaty za złamanie przepisów. Jednak głównie przecież chodzi o ludzkie życie, czy to sprawcy, czy też w ostatnim wypadku, życie pasażera. pozdro Przecież rogatki z jednym szlabanem tylko na wjeździe są też i u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, kordiankw napisał: Przecież rogatki z jednym szlabanem tylko na wjeździe są też i u nas. Ja nie spotkałem się z czymś takim. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Nie uproszczonym rogatkom. Wtedy nasi kierowcy będą jeździć slalomem przez zamknięty przejazd. Proszę Cię, zachowuję resztkę kultury i szacunku jaką mi została do Ciebie. Słyszałeś dzisiaj o autobusie co utknął pod szlabanem z pasażerami? Tego poniżej można było uniknąć i nie chodzi o kierowcę. Nie rób z siebie imbecyla, jeden z pistoletem na farbę wystarczy. BO. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 41 minut temu, Marcos73 napisał: Ja nie spotkałem się z czymś takim. Jest sporo takich - nie zwróciłeś uwagi.. .. dla przykładu jeden niedaleko mnie - pewnie jechałeś.. Edytowane 1 godzinę temu przez Lexi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikar Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 16 minutes ago, Marcos73 said: Proszę Cię, zachowuję resztkę kultury i szacunku jaką mi została do Ciebie. Słyszałeś dzisiaj o autobusie co utknął pod szlabanem z pasażerami? Tego poniżej można było uniknąć i nie chodzi o kierowcę. Nie rób z siebie imbecyla, jeden z pistoletem na farbę wystarczy. Ja tradycyjnie jedna uwaga:) - szlabany na przejazdach są obecnie tak zbudowane, że można je wyłamać nawet ręką. Jak samochodem to najwyżej zostaną małe zadrapania. Co siedzi w głowie kierowców, którzy nie dość, że pakują się między szlabany, to jeszcze potem próbują zmieścić się jakoś w poprzek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 51 minut temu Udostępnij Napisano 51 minut temu 24 minuty temu, Lexi napisał: Jest sporo takich - nie zwróciłeś uwagi.. .. dla przykładu jeden niedaleko mnie - pewnie jechałeś.. Nie mówię Maras o półrogatkach, tylko 1 fizycznie szlabanie przez oba pasy tylko po 1 stronie! Paweł takie foto wrzucił, u nas tego nie ma, jedynie na drogach jednokierunkowych to można zastosować. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 44 minuty temu Udostępnij Napisano 44 minuty temu 2 godziny temu, kordiankw napisał: Przecież rogatki z jednym szlabanem tylko na wjeździe są też i u nas. Ale to półrogatki, nie takie Jak w Beneluxie. Półrogatki są bezpieczne, ale jeszcze bardziej deprawują. To kwestia naszej mentalności. Szlabanu przez całą jezdnię nie da się ominąć, a brak bariery pomaga psychicznie się wycofać, bo zwykle to są sekundy. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 40 minut temu Udostępnij Napisano 40 minut temu 2 minuty temu, Marcos73 napisał: Ale to półrogatki, nie takie Jak w Beneluxie. Półrogatki są bezpieczne, ale jeszcze bardziej deprawują. To kwestia naszej mentalności. Szlabanu przez całą jezdnię nie da się ominąć, a brak bariery pomaga psychicznie się wycofać, bo zwykle to są sekundy. pozdro O takie ci chodzi? Przecież u nas takie też występują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 39 minut temu Udostępnij Napisano 39 minut temu 2 minuty temu, Marcos73 napisał: Ale to półrogatki, nie takie Jak w Beneluxie. Półrogatki są bezpieczne, ale jeszcze bardziej deprawują. To kwestia naszej mentalności. Szlabanu przez całą jezdnię nie da się ominąć, a brak bariery pomaga psychicznie się wycofać, bo zwykle to są sekundy. pozdro Marek jakaś seria ostatnio, wczoraj w Łodzi dla mnie zupełnie niezrozumiała sytuacja (1) Film | Facebook mógł po prostu przejechać przez przejazd jak już wjechał na czerwonym. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 37 minut temu Udostępnij Napisano 37 minut temu 6 minut temu, Marcos73 napisał: Ale to półrogatki, nie takie Jak w Beneluxie. Półrogatki są bezpieczne, ale jeszcze bardziej deprawują. To kwestia naszej mentalności. Szlabanu przez całą jezdnię nie da się ominąć, a brak bariery pomaga psychicznie się wycofać, bo zwykle to są sekundy. pozdro A tu masz z Krakowa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 20 minut temu Udostępnij Napisano 20 minut temu 17 minut temu, kordiankw napisał: O takie ci chodzi? Przecież u nas takie też występują. Tak, z AI wynika że w polskim prawie takie są niedopuszczalne, jedynie na drogach jednokierunkowych. A to dwukierunkowa. Daj foto albo miejsce gdzie taka jest, ja takiej w życiu w PL nie widziałem. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 19 minut temu Udostępnij Napisano 19 minut temu 17 minut temu, kordiankw napisał: A tu masz z Krakowa: Witek, ale patrzysz dobrze ??? Tam jest tylko po jednej stronie torowiska! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi