Skocz do zawartości

Dlaczego kierowca to zabójca

MarioJ

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, PaVic napisał:

To najważniejsze choć jak czytam jestem czasem przerażony zastanawiając się czy oby kara nie przychodzi ci z łatwością dla własnych dzieci 🥴 bo wiesz dyscyplina to nie cierpienie tylko nauka 😏

Psycholog? Zajmujesz się sprawami społecznymi? 🙂

Mógłbym Ci dużo napisać, ale mam zwyczaj że na publicznym forum nie piszę o rodzinie. Taki jeden fakt: córka zdała maturę z polskiego rozszerzonego na 91%. I sama do tego doszła. Bardzo mnie to ucieszyło.

12 minut temu, MarioJ napisał:

Psycholog? Zajmujesz się sprawami społecznymi? 🙂

Mógłbym Ci dużo napisać, ale mam zwyczaj że na publicznym forum nie piszę o rodzinie. Taki jeden fakt: córka zdała maturę z polskiego rozszerzonego na 91%. I sama do tego doszła. Bardzo mnie to ucieszyło.

😂 nie miej mi za złe ten śmiech 🤣 

13 minut temu, MarioJ napisał:

Psycholog?

Lubie rozkminkę, przychodzi mi to naturalnie 😂 kiedyś miałem partnerkę która studiowała psychologię a ja rozwiązywałem zagadnienie od pstryk a ona się wk…😜 że jak to 🤷‍♂️

15 minut temu, MarioJ napisał:

Zajmujesz się sprawami społecznymi

Nigdy, strata własnego czasu  

15 minut temu, MarioJ napisał:

Taki jeden fakt: córka zdała maturę z polskiego rozszerzonego na 91%. I sama do tego doszła. Bardzo mnie to ucieszyło.

To niczego nie dowodzi 🤷‍♂️ może być zwykłym zakłamaniem rzeczywistości 😏 choć oczywiście dobrze, że sobie radzi bo to jest najistotniejsze ale dla przykładu odbijając piłeczkę mój syn który urodził się w Belgii mówi w domu po polsku bo taka nasza decyzja żeby się uczył naszego języka rodzimego a z niderlandzkiego którego nikt z nas go uczył jest w ścisłej czołówce w klasie bo przychodzi mu to z łatwością 🤷‍♂️ ten typ tak ma choć leń straszny 😤

28 minut temu, kordiankw napisał:

Dzisiaj działa i bez tego 😉. Strajk maszynistów i jazda z prędkością 20 km/ h przez wszystkie przejazdy 😂, powinno być bezpieczniej.

.. podobnie działa podarowanie statusu "świętej krowy" pieszemu na pasach...

.. ja bym założył takie..

image.thumb.png.ae8044e61cbe12a3dd201c809968c28f.png

..ci w pociągach czuli by sie bezpieczniej a i niejeden  kretyn może by sie jednak zastanowił

• Like 2
  • Haha 3

24 minuty temu, Lexi napisał:

.. podobnie działa podarowanie statusu "świętej krowy" pieszemu na pasach...

.. ja bym założył takie..

image.thumb.png.ae8044e61cbe12a3dd201c809968c28f.png

..ci w pociągach czuli by sie bezpieczniej a i niejeden  kretyn może by sie jednak zastanowił

Pamiętam podobne z czasów, gdy były u nas porządne zimy. Służyły do odśnieżania torów. Do usuwania z torów kandydatów do nagrody Darwina też by się nadały.

• Like 1

2 godziny temu, kordiankw napisał:

Dzisiaj działa i bez tego 😉. Strajk maszynistów i jazda z prędkością 20 km/ h przez wszystkie przejazdy 😂, powinno być bezpieczniej.

Dobrze że strajkują bo politycy i prezesi za mało robią dla bezpieczeństwa przejazdów. 

Mam pomysł konkretny który adresuje bezpieczeństwo na przejazdach.

Najtańszy sposób zabezpieczenia wszystkich ważnych przejazdów to kamery z automatycznym pomiarem nielegalnego wjazdu. Jest to tańsze niż przebudowa przejazdów na wiadukty. I działa. Potwierdzone jest, że tam gdzie są takie kamery, to po jakimś czasie nie ma żadnych wypadków (jak rozpowszechni się wiedza o istnieniu kamery).

Blisko mnie są dwa takie przejazdy z kamerami/radarami. I widzę jak ludzie na grupach FB płaczą jak dostaną 2K mandatu. Pytają czy da się jakoś wywinąć z mandatu, bo wjechali na przejazd w momencie jak zaczęło migać czerwone. A prawda jest taka że jechali z dużą prędkością i nie zdążyli albo nie zwrócili uwagi że czerwone już miga a szlabany jeszcze nie zdążyły się opuścić.

Tak więc kamery i radary. Tylko to też jest czasami problem, bo trzeba podciągnąć pewnie jakieś okablowanie światłowodowe jeśli nie ma.

Edytowane przez MarioJ
  • Like 1

18 godzin temu, PaVic napisał:

Czyli  potwierdzasz,że system gdzie jest wprowadzony to skład zwania 👏 czyli można w buty wsadzić śpiewkę o trudnym czy niemożliwym wyhamowaniu  bo jest to możliwe jeżeli inwestujemy słusznie w technologię która działa i jest skuteczna  .

Przyczynę znamy dlatego nad nią się nie skupiam tylko szukam w swojej głowie rozwiązań słusznych . Edukacja o której napisał wyżej @kordiankw jest takim rozwiązaniem ale patrząc na tą tragedię to spowodował ją kierowca zawodowy który przecież powinien być dobrze przeszkolony- teoretycznie 🤷‍♂️

Edukacja ogólnie zawodzi. Ludzie nie wiedzą jak przejechać skrzyżowanie dróg równorzędnych i jak zastosować regułę prawej ręki gdy do skrzyżowania zbliżają się 2 !!!! pojazdy (w tym jeden to ich). Skoro tego nie potrafią ogarnąć i zastosować... to jedyne wyjście stosować system, który "myśli za nich" lub uniemożliwia im w dużym stopniu zrobienie czegoś głupiego.

Tylko że potem mamy auta, które same hamują (nie wszystkie, co udowodnił BYD 😉 ), same trzymają się pasa ruchu, same skręcają kierownicą. Następny krok, same będą upewniać się że mogą wjechać na przejazd - niebezpieczne, auto się zatrzymuje a kolejne robią to samo.

I tym sposobem durna część ludzkości zapewni całej reszcie pełne ubezwłasnowolnienie. Idiota zawsze sprowadzi Cię do swojego poziomu...

• Like 3

21 godzin temu, MarioJ napisał:

Moim zdaniem zaczynasz błądzić. Karać trzeba już na początku krętej drogi. Ten młody człowiek już zaczyna lawirować z przepisami. Gazuje spod świateł, nie trzyma pasa na skręcie. Powinien dostać karę żeby to nie poszło dalej. A jaki jest następny krok? Golf 300KM wchodzi w poślizg i wpada na chodnik …

Tutaj mamy konkretny przepis o poślizgu kół, a nie że Mario wymyśla sobie kary i mandaty. Jest to uregulowane.

Nie, nigdzie się nie zgubiłem. Trochę Victor mnie uprzedził, żal Twoich dzieci. Co też one przeszły w życiu przy Twoim podejściu, każdy błąd to sroga kara.

Na resztę nawet nie odpowiadam, bo ..... jadę na urlop 🙂

pozdro

• Confused 1

21 godzin temu, kordiankw napisał:

Marek, trochę się jednak zmienia i na samych torach, Pendolino do Gdańska, Krakowa, czy Katowic jedzie z prędkością 160-200 km/h. Przystosowywane są tory do prędkości 200-250. Żeby pociągi mogły jeździć takimi prędkościami, tory trzeba było do tego dostosować.

Cze

Nie zrozumieliśmy się, oczywiste - że torowisko jest modernizowane - ale jego przebieg już nie bardzo. Czyli zmodernizowano torowisko, pociąg wyjeżdża zza łuku, nie jak kiedyś - 60km/h tylko 100km/h. Bo jest wyprofilowane i pociąg może (pomijając fakt samego technologicznego postępu w składach), widzisz go w tym samym miejscu, tylko mniej czasu zostaje na reakcję. Oczywiście, ten rodzaj przewinienia należy surowo karać, bo ewentualne straty i ofiary są nieomal pewne. Dla mnie rozwiązanie z Beneluxu z 1 szlabanem jest idealne i dużo bardziej bezpieczne, sporo tych którzy utknęli, w panice nie wiedzą co zrobić, a w przypadku 1 szlabanu, zawsze można opuścić torowisko. Oczywiście monitoring i kosmiczne mandaty za złamanie przepisów. Jednak głównie przecież chodzi o ludzkie życie, czy to sprawcy, czy też w ostatnim wypadku, życie pasażera.

pozdro

45 minut temu, Marcos73 napisał:

Cze

Nie zrozumieliśmy się, oczywiste - że torowisko jest modernizowane - ale jego przebieg już nie bardzo. Czyli zmodernizowano torowisko, pociąg wyjeżdża zza łuku, nie jak kiedyś - 60km/h tylko 100km/h. Bo jest wyprofilowane i pociąg może (pomijając fakt samego technologicznego postępu w składach), widzisz go w tym samym miejscu, tylko mniej czasu zostaje na reakcję. Oczywiście, ten rodzaj przewinienia należy surowo karać, bo ewentualne straty i ofiary są nieomal pewne. Dla mnie rozwiązanie z Beneluxu z 1 szlabanem jest idealne i dużo bardziej bezpieczne, sporo tych którzy utknęli, w panice nie wiedzą co zrobić, a w przypadku 1 szlabanu, zawsze można opuścić torowisko. Oczywiście monitoring i kosmiczne mandaty za złamanie przepisów. Jednak głównie przecież chodzi o ludzkie życie, czy to sprawcy, czy też w ostatnim wypadku, życie pasażera.

pozdro

Nie uproszczonym rogatkom.
Wtedy nasi kierowcy będą jeździć slalomem przez zamknięty przejazd. 

48 minut temu, Marcos73 napisał:

Cze

pozdro

Przecież rogatki z jednym szlabanem tylko na wjeździe są też i u nas.

1 godzinę temu, MarioJ napisał:

Nie uproszczonym rogatkom.
Wtedy nasi kierowcy będą jeździć slalomem przez zamknięty przejazd. 

Proszę Cię, zachowuję resztkę kultury i szacunku jaką mi została do Ciebie. Słyszałeś dzisiaj o autobusie co utknął pod szlabanem z pasażerami? Tego poniżej można było uniknąć i nie chodzi o kierowcę. Nie rób z siebie imbecyla, jeden z pistoletem na farbę wystarczy.

BO.

Pozdro

16 minutes ago, Marcos73 said:

Proszę Cię, zachowuję resztkę kultury i szacunku jaką mi została do Ciebie. Słyszałeś dzisiaj o autobusie co utknął pod szlabanem z pasażerami? Tego poniżej można było uniknąć i nie chodzi o kierowcę. Nie rób z siebie imbecyla, jeden z pistoletem na farbę wystarczy.

Ja tradycyjnie jedna uwaga:) - szlabany na przejazdach są obecnie tak zbudowane, że można je wyłamać nawet ręką. Jak samochodem to najwyżej zostaną małe zadrapania. Co siedzi w głowie kierowców, którzy nie dość, że pakują się między szlabany, to jeszcze potem próbują zmieścić się jakoś w poprzek???