MarioJ Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, Marcos73 napisał: Każde czyny niosą konsekwencje, kierowcy to dorośli ludzie. Jeśli chcą popełniać wykroczeni i płacić? To niech to robią. Każdy finalnie dochodzi do wniosku, że nie warto. Tu właśnie trochę błądzisz, Marcos. Kierowca popełniający wykroczenie może mnie zabić i moją rodzinę. To nie jest tylko jego sprawa i jego pieniędzy, że jedzie zbyt szybko. Patrz tytuł wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikar Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 hour ago, Marcos73 said: Mikar, kombinacja procentowa wprowadzi chaos. Chodzi o prostotę całości, bo jest masa ograniczeń. O 30 - to o 30 km/h - są to okrągłe liczby. Granica jest jasna. Pojedziesz +31 km/h i masz pecha - a licznikowo będzie to więcej. Tu nie naciągasz 1 km - tylko pewnie 3-5 albo i więcej. Bo liczniki i to wszystkie zaniżają rzeczywistą prędkość, o ile nie ma kombinacji z kołami, które odbiegają od specyfikacji fabrycznej. Ale to już problem właściciela, jak i przekroczenie prędkości dozwolonej. W zasadzie o to właśnie mi chodziło - przekroczenie procentowe jest słabiej policzalne, więc dla uproszczenia systemu są to stałe widełki bez względu na dopuszczalną prędkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 25 minut temu, MarioJ napisał: Tu właśnie trochę błądzisz, Marcos. Kierowca popełniający wykroczenie może mnie zabić i moją rodzinę. To nie jest tylko jego sprawa i jego pieniędzy, że jedzie zbyt szybko. Patrz tytuł wątku. Ale sam pisałeś, że przekraczasz. Więc Twoje jest bardzie racjonalne i uzasadnione niż moje? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Bo liczniki i to wszystkie zaniżają rzeczywistą prędkość, o ile nie ma kombinacji z kołami, które odbiegają od specyfikacji fabrycznej. Ale to już problem właściciela, jak i przekroczenie prędkości dozwolonej. Co do prędkości poruszania się samochodem. Przy wysokich prędkościach jazda nie odbiega niczym od jazdy wolnej, a jedynie na jej trudność wpływają warunki w których jedziesz (natężenie ruchu, jakość drogi, warunki atmosferyczne etc.).. pozdro Liczniki akurat zawyżają prędkość od 2-5% sprawdź sobie z GPS (rozmiar kół i opon homologowany do auta) i to praktycznie w każdym samochodzie. Co do prędkości to akurat stan techniczny auta i umiejętności i doświadczenie kierownika bym postawił na I miejscu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 31 minut temu Udostępnij Napisano 31 minut temu 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Tu właśnie trochę błądzisz, Marcos. Kierowca popełniający wykroczenie może mnie zabić i moją rodzinę. To nie jest tylko jego sprawa i jego pieniędzy, że jedzie zbyt szybko. To nie ma znaczenia Mario czy jedziesz autem czy kopiesz w ogródku - też możesz wyjść na ulicę i komuś łopatą łeb rozwalić.. chodzi o o że samo wymachiwanie łopatą na ulicy nic nie znaczy choć jest wykroczeniem- zabójstwo już tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 minut temu Udostępnij Napisano 16 minut temu 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Tu właśnie trochę błądzisz, Marcos. Kierowca popełniający wykroczenie może mnie zabić i moją rodzinę. To nie jest tylko jego sprawa i jego pieniędzy, że jedzie zbyt szybko. Patrz tytuł wątku. Cześć Identyfikowanie wykroczenia z przekroczeniem prędkości - wiem, akurat był mowa praktycznie wyłącznie o prędkości i stąd takie uproszczenie, ale jest to uproszczenie. Niestety, dużo czasu spędzam w samochodzie i widzę jaki jest poziom przeciętnego kierowcy. Bardzo często największe zagrożenie stwarzają ci wolno jadący ale nie ogarniający przepisów czy też nie orientujący się w sytuacji na drodze. Niestety takich sytuacji widzę znacznie więcej niż zagrożeń związanych z przekroczeniem prędkości. Tutaj jest prosty bacik w postaci mandatowania, który całkiem nieźle pracuje. Natomiast jest bardzo wiele zagrożeń, które nie są piętnowane bo są trudniejsze do weryfikacji czy też nie są tak nośne medialnie. Wczoraj jechałem za osobą, która na odcinku mniej więcej półtora kilometra chyba uzbierała komplet na pozbycie się prawka. Najpierw zupełnie nieuprawnione wleczenie się i blokowanie ruchu, za chwilę brak orientacji na skrzyżowaniu równorzędnym - dwa razy pod rząd, po dwa razy wymuszenie na przejściu dla pieszych oraz przejazd na czerwonym - wszystko w ciągu niecałych dwóch minut! Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 11 minut temu Udostępnij Napisano 11 minut temu Godzinę temu, PTT napisał: Liczniki akurat zawyżają prędkość od 2-5% sprawdź sobie z GPS (rozmiar kół i opon homologowany do auta) i to praktycznie w każdym samochodzie. Co do prędkości to akurat stan techniczny auta i umiejętności i doświadczenie kierownika bym postawił na I miejscu. No tak, masz rację, to samo miałem na myśli, jedziemy wolniej, niż licznik wskazuje. A umiejętności to klucz i znajomość możliwości pojazdu. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi