Skocz do zawartości

Drugie narty na trudniejsze warunki

AdrianW

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Maciej S napisał:

Zamień się na stoku na szerszą nartę i sam zobaczysz co Ci pasuje. Jadę do Val Thorens  6.12.2025.

Maciek, już próbowałem. Dla mnie te narty w jeździe trasowej nic nie dają, wręcz są odczuwalnie gorsze od nart semi sportowych. My jesteśmy od 10.01 w Les Menuires, ale karnety mamy na całość.

pozdro

• Like 1

9 godzin temu, Marcos73 napisał:

To chyba będę ewenementem, też mnie na tą Fr naciągnęli. Najszersze to 68 pod butem mam. Dobrze będzie, czy będę musiał się wstydzić?

pozdro

Jakbyś jechał z rana w niedzielę  kolejką starą w Cortinie rano po opadzie śniegu gdzie wiekowi lokalesi w pałatkach to wstydziłbyś się prawie jak lski ze swoją gigantką;-)

DSC_1860.JPG.f01f6fcc55cdd5182a41d2f48d9

Edytowane przez star
  • Haha 2

Godzinę temu, star napisał:

Jakbyś jechał z rana w niedzielę  kolejką starą w Cortinie rano po opadzie skiegu gdzie wiekowi lokalesi w palatkach to wstydziłbyś się prawie jak lski ze swoją gigantką;-)

DSC_1860.JPG.f01f6fcc55cdd5182a41d2f48d9

A za lat parę będą to wiekowi lokalesi w tych samych pałatkach i z balkonikami 😁

• Haha 1

9 godzin temu, Mitek napisał:

Najlepszych narciarzy jakich miałem okazje poznać poznałem w knajpie. Nie pisz głupot.

A bardziej oględnie - znajdź trochę obiektywizmu w swoim podejściu.

Z dwóch powyższych obrazów wybieram pierwszy od razu a skoro Ty wolisz drogi to Twoja sprawa, natomiast z pewnością narciarz, który poznał bliskie Ci przecież Karkonosze w każdym wymiarze pogodowym jest technicznie nie mniej ogarnięty niż globtrotter szczycący się bytnością wszędzie.

Bo Ty Mitek nie przyjmujesz do wiadomości że na nartach ważne jest też otoczenie, wrażenia z krajobrazu. Jeśli chodzi o freeride to można się dużo nauczyć w Karkonoszach, czego ja jestem przykładem. Ale skala zagrożeń lawinowych i innych jest nieporówynywalna w Alpach i w Karkonoszach. Problem w Karkonoszach offpiste jest taki że większość nauki odbywa się na terenach oficjalnie niedostępnych, ale to już tylko taki niuans.

Narty to nie tylko sama jazda, ale też wrażenia i trudności wynikające z otoczenia górskiego. 

• Like 3
  • Thanks 1

27 minut temu, MarioJ napisał:

Narty to nie tylko sama jazda, ale też wrażenia i trudności wynikające z otoczenia górskiego. 

Dokładnie, dla mnie najbardziej obciążające są warunki "psychiczne", w pewnym sensie dużo bardziej jak te techniczne. 

• Like 1
  • Thanks 1

Cześć

Oczywiście macie absolutna rację. Dlatego też podkreślam, że pisze tylko o aspekcie technicznym jazdy.

Otoczenie, krajobraz itd. to rzeczy niezwykle ważne również dla mnie ale - nie ma znaczenia czy jesteś np. na nartach czy na rowerze. 

Co do freeridu i związanych z tym umiejętności i ogromu wiedzy dotyczącej gór, terenu, pogody, topografii, i wielu innych rzeczy - to też oczywistość. Znam osobiście przynajmniej parę osób, które technicznie na nartach jeżdżą co najwyżej dobrze ale w górach w zimie są absolutnie niesamowite.

Ale to są inne tematy. Celowo je rozdzielam i to podkreślam.

Pozdro

• Thanks 1

16 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Oczywiście macie absolutna rację. Dlatego też podkreślam, że pisze tylko o aspekcie technicznym jazdy.

Otoczenie, krajobraz itd. to rzeczy niezwykle ważne również dla mnie ale - nie ma znaczenia czy jesteś np. na nartach czy na rowerze. 

Co do freeridu i związanych z tym umiejętności i ogromu wiedzy dotyczącej gór, terenu, pogody, topografii, i wielu innych rzeczy - to też oczywistość. Znam osobiście przynajmniej parę osób, które technicznie na nartach jeżdżą co najwyżej dobrze ale w górach w zimie są absolutnie niesamowite.

Ale to są inne tematy. Celowo je rozdzielam i to podkreślam.

Pozdro

A nie lepiej łączyć zamiast dzielić?

• Haha 1

16 minut temu, Mitek napisał:

Dlatego też podkreślam, że pisze tylko o aspekcie technicznym jazdy

Ale jednak jest nieporównywalny. Jazda na jednej trasie nawet technicznym ideałem do jazdy kiedy warunki wysokościowe są zmienne to jednak inne kalosze . W zmiennych trudnościach nabieramy doświadczenia a jeżeli tak to i technicznie idziemy do przodu. 
Byłem w tamtym sezonie w listopadzie na Pitztalu gdzie było lodowisko i tu trzeba było być wybitnie technicznym żeby jechać ciętym np. Wielu narciarzy wymiękało i od południa siedzieli w knajpie pijąc browar . Miesiąc później pojechałem do Ischgl gdzie w pierwszy dzień trafiłem na gęsta mgłe z lekkim opadem w terenie mi totalnie nie znanym tu już ciętym nie pojechałeś więc tylko krótki skręt wchodził w grę . Na L2A wjeżdżając na górę przeraźliwy ziąb jakieś ponad -20 i opad śniegu taki że też trzeba umieć zjechać do doliny widoczność prawie zerowa i jazda praktycznie poza trasowa w śniegu  . We wszystkich tych przypadkach poprawiasz własną technikę . A na jednej trasie w nieskończoność będziesz tłukł jedno i to samo .

Gdy spojrzysz w dzisiejszych czasach na ekonomię czyli finanse które mają znaczenie to pewne kierunki są dużo tańsze od innych . Dam Ci prosty przykład , planowałem w grudniu skorzystać z oferty córki Adama czyli wyjazd do livigno cena 3 koła zł z skipasem ( cenę pomijam dla mnie akceptowalna bo głównym celem była jazda choć przez chwilę za dnia z Adamem) namawiałem na wyjazd sąsiada żeby podzielić koszta wyjazdu i mieć lokatora którego znam na kwaterze ale on podszedł do tematu podobnie jak Ty czyli nieważne gdzie ważne żeby był śnieg i wywalił mi ofertę FR za 171€ tydzień ze skipasem . Poddałem się bo gdzie dziś można pojechać na tydzień na narty w takiej cenie ? Jak się okazuje we Francji to możliwe a ON ma 100km tras ( pytanie czy będzie śniegu wystarczająco w całym ośrodku w tym terminie ) choć to klasyczna austriacka wysokość czyli 1600-2500mnpm. Kierunek pod względem finansowym też ma znaczenie pomijając wrażenia z otoczenia . 

• Like 2
  • Thanks 1

8 minut temu, Victor napisał:

Poddałem się bo gdzie dziś można pojechać na tydzień na narty w takiej cenie ?

..dzisiaj prawie wszędzie bo do sezonu szmat  czasu  .. a dlaczego tak jest? .. bo-

10 minut temu, Victor napisał:

( pytanie czy będzie śniegu wystarczająco w całym ośrodku w tym terminie )

1 godzinę temu, Mitek napisał:

Zrobię sobie z tego obraz. Mitek przyznał nam rację. YES. 😃

• Haha 3