Jan Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 8 minut temu, bubol.T napisał: Portugalię polecam. a ile tam jest wyciągów i tras narciarskich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 10 minut temu, Clip napisał: Bite 5 dni jedził tą samą trasą też mam takiego kumpla co jedzie do Val Thorens na 2 tygodnie i jeździ wyłącznie na jednej górze z 2 wyciągami i 3 trasami. PS (że się zapytam niedyskretnie w jakim wieku masz tego teścia ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 17 minut temu, Jan napisał: też mam takiego kumpla co jedzie do Val Thorens na 2 tygodnie i jeździ wyłącznie na jednej górze z 2 wyciągami i 3 trasami. PS (że się zapytam niedyskretnie w jakim wieku masz tego teścia ?) 52 albo 54 rocznik - ale raczej to pierwsze jeździ na szosie i wogole dobrze sie trzyma, no moze poza tym ze katuje TV Republike 24/7 😂 Edytowane 14 godzin temu przez Clip 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 4 minuty temu, Clip napisał: 52 albo 54 rocznik - ale raczej to pierwsze jeździ na szosie i wogole dobrze sie trzyma, no moze poza tym ze katuje TV Republike 24/7 😂 a no to z tym zjazdem do Flachau Winkl się nie dziwię bo jak byłem w marcu to trasa była już od południa nieźle skopana a na święta wielkanocne musiało być jeszcze gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 1 minutę temu, Jan napisał: a no to z tym zjazdem do Flachau Winkl się nie dziwię bo jak byłem w marcu to trasa była już od południa nieźle skopana a na święta wielkanocne musiało być jeszcze gorzej Boze Narodzenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 39 minut temu, Clip napisał: @Mitek dobra jeszcze raz napiszę: - nie potrzebuje się wjezdzac w daną trasę zeby miec frajde z przejazdu nią - potrafie (lepiej lub gorzej) przewidziec stan trasy na podstawie aktualnych warunkow, ekspozycji oraz wysokosci - a dodatkowo znajac trase z poprzednich lat wiem gdzie zawsze jest zryte, gdzie za przełomem robi sie np. dużo bardziej stromo i lepiej zwolnic za wczasu albo sie wrecz zatrzymac niz potem wejsc w tryb walki o życie. Oczywiscie nie daje to gwarancji ze akurat armatka nie usypała uskoku ale jakis obraz to daje. - do tego staram sie jezdzic z zapasem zeby w razie niespodzianki miec bufor w zwiazku z powyzszym uprawiam "turystyke" czyli zwiedzanie całego osrodka i wszystko o czym wczesniej pisałem. A np. tesc dokładnie na odwrót. W te swieta bylismy we Flachau i on cały czas jezdził pod spacejetami bo super bo szeroko bo po co mi cos innego. Jeden raz zjechał Flying Mozzartem i powiedział ze z tamtej strony było lepiej. On nie chcial zjechać na Rote Achter tłumacząc: bo po co? Mimo, że to dla tych co nie znaja osrodka zjazd praktycznie z tego samego szczytu. O przejezdzie do Zauchensee czy nawet Flachau Winkl wogole nie było mowy. Bite 5 dni jedził tą samą trasą Ale znowu bazujac tylko na tym ze byłem tam wczesniej dwa razy wiedziałem że nie ma sensu jechac w strone Sankt Johana bo jest masa krótkich stoków (mapy są czesto zniekształcone i nie oddają odległości) ale za to warto pojechac na czarną do Zauchensee bo jest super. A do tego przed skibusem jest fajna knajpa z leżakami gdzie mozna zaplanowac szybki browar i trochę odpocząć. Cześć Frajdy Ci nie odbieram, baa.. cieszę się jak ktoś się cieszy. Wiesz ja na nartach mam frajdę zawsze ale są takie momenty, których się szuka, czeka na nie - najlepszy moment dnia, wyjazdu, sezonu... o to mi chodzi. A tu muszę mieć pusto i objeżdżoną trasę. Ocena stanu o której piszesz jest oczywista ale jak dociągam buty przed zjazdem muszę mieć pewność - wiesz o co chodzi. Czytać mapek narciarskich trzeba się nauczyć bo przeinaczają wszystko co się tylko da, ale za to ładnie się góry prezentują. 🙂 Akurat w tym roku byłem w Zauchensee. Przejazd całego ośrodka z Zauchensee do Alpendorf i z powrotem z poznaniem wariantów to jedne dzień nienerwowej jazdy - dziwny ten Twój teść ( Republika, wszystko jasne, sorry) bo tam jest sporo fajnych kawałków, które warto poznać. Czarna trasa w Zauchensee... lodowa góra, jak ktoś lubi... Trzymaj się serdecznie. Pozdro Edytowane 14 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 1 minutę temu, Clip napisał: Boze Narodzenie a to przepraszam, a był śnieg naturalny do samego dołu czy tylko armatni ? w marcu tak to wyglądało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) sniegu było mnóstwo przed wyjazdem były czerwone alerty dla regionu na google maps do tego cały czas chodziły armatki bo rano było minus 7-8 I to jest swoja drogą fajne w Austrii. Nawaliło 50cm sniegu na dole a ci 24/7 sypali z armatek zeby w marcu było na czym jezdzic. a to widok z okna: Edytowane 14 godzin temu przez Clip 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 40 minut temu, Jan napisał: Panie Mareczku i czego Pan się spodziewał ? Przecież każdy temat i tak prędzej czy później degeneruje się do napisania czegoś fajnego o sobie. Teraz widzę że będzie o autach. Patrz pierwszy post @a_senior Andrzeja - tam było też wspominkowo o zmianach w naszym narciarstwie na przestrzeni wieków. U mnie zaczęło się w sezonie 65/66 kiedy to z kumplami, latając po piwnicach, znaleźliśmy kilka par starych nart. Już wiedzieliśmy o co chodzi bo była telewizja i pokazywali skoki narciarskie. Pamiętam że chcieliśmy wtedy być jak Józef Przybyła. Jeździliśmy w Katowicach gdzie tylko był kawałek górki albo ładowali narty na sanki i ciągnęli do Chorzowskiego Parku Kultury, gdzie największym wyzwaniem był zjazd z korony Stadionu śląskiego, murek w połowie był doskonałą skocznią narciarską. Dobra już nic "fajnego o sobie" nie będę pisać. Istnieje świąt poza nartami dla wiadomości niektórych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 8 minut temu, bubol.T napisał: Dobra już nic "fajnego o sobie" nie będę pisać. Istnieje świąt poza nartami dla wiadomości niektórych. oczywiście że istnieje ale tam nigdy nie pada śnieg 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 18 minut temu, Mitek napisał: Czarna trasa w Zauchensee... lodowa góra, jak ktoś lubi... tutaj miales lód? to ja zawsze idealne, równo nie za twardo nie za miekko i mało ludzi, i idealne nachylenie na moje umiejetnosci zeby szybko i pewnie zjechac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Godzinę temu, Jan napisał: a ile tam jest wyciągów i tras narciarskich ? Zacytuję klasyka, Twojego mentora z resztą "spieprzaj dziadu" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 16 minut temu, bubol.T napisał: Twojego mentora którego konkretnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 41 minut temu, Clip napisał: to ja zawsze idealne, piękna trasa, grzaliśmy tam z wnusią na kreche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu Godzinę temu, Clip napisał: 52 albo 54 rocznik - ale raczej to pierwsze No to ja lepszy jestem: 50 rocznik. 🙂 I chyba inny od teścia, bo jak już jestem w danym ośrodku to prawie wszystkie trasy staram się jednak objeździć. Przekaż to teściowi. 🙂 Ostatnio czarne mocno zmuldzone odpuszczam, ale zdarza się i takie zaliczyć. Tyle że przyjemności już nie ma z jazdy po takiej trasie, niestety. 🙂 W tym sezonie byliśmy rodzinnie w 4 osoby w Val Gardena. Wszyscy niestety już po lub około 70. Szwagier miał wypadek nie ze swojej winy, ale pozostali: dwie panie i ja ćwiczyliśmy różne trasy z przewagą czerwonych. Nikt na nikogo nie czekał, było sporo przerw, ale i sporo jazdy. I radości życia. 🙂 Dołączam zdjęcie pań z pomnikiem wiedźmy w Alp di Siusi. Zbieżność przypadkowa. 🙂 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) 32 minuty temu, Jan napisał: piękna trasa, grzaliśmy tam z wnusią na kreche bardzo przyjemnie jedzie się tam pod wyciągiem Edytowane 12 godzin temu przez Wujot2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 7 godzin temu, Clip napisał: tutaj miales lód? to ja zawsze idealne, równo nie za twardo nie za miekko i mało ludzi, i idealne nachylenie na moje umiejetnosci zeby szybko i pewnie zjechac. Cześć Lód... no może nie lity ale bardzo twardo z miejscami zlodowaciałymi solidnie, zwłaszcza dolna część od trawersu. A poprzedniego dnia rano znajomi chwalili warunki... trasa dość fajna ze względu na niezły wgląd - daleko i szeroko widać jak się jedzie ale ciekawa to ona nie jest niestety a zmienność mi z kolei się podoba. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 11 godzin temu, Marcos73 napisał: Ideą tematu było jak spędzamy czas na nartach, a nie czyje spędzanie jest lepsze 😉. Idea ideą ale wiesz Maras jak jest ... mówią że ważne tylko kto ma "długszego" - to w Polsce bzdura - tutaj ważne żeby "bliźni" miał krótszego.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 9 godzin temu, Jan napisał: a ile tam jest wyciągów i tras narciarskich ? https://skiserradaestrela.com/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, kordiankw napisał: https://skiserradaestrela.com/ no nieźle - wysokość jak na Kasprowym 10 godzin temu, Mitek napisał: w Zauchensee to naprawdę jedna z fajniejszych destynacji w Austrii i przy tygodniowym pobycie w dobrym towarzystwie zupełnie wystarczająca aby fajnie pozjeżdżać zapraszam do tematu tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi