Skocz do zawartości

Sezon 2025/2026

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.01.2026 o 09:55, PaVic napisał:

Dzień dobry 🌞

Wczoraj ekipa testowała handmade Italy 

dziś trafiły mi się męskie 🤨

q..żwa trzeba być twardym 🙃 po twardym 🥶⛷️

Jak Ci się na tym jeździło? Na pierwszy rzut oka wyglądają jak rebrandowane Nordiki.

3 godziny temu, tomkly napisał:

Jak Ci się na tym jeździło? Na pierwszy rzut oka wyglądają jak rebrandowane Nordiki.

Pisze o własnych wrażeniach ale weź pod uwagę że jestem na poziomie nauki😉 i jest to totalna nowość pomijając Atoma G9r na którym coś więcej jeździłem . Tak więc bardzo przyjemna/przyjazna w krótkim skręcie,rewelacyjna w średnim i petarda w długim skręcie . Porównałbym ją bardziej do VRT @Mikoskichoc na jego zjechałem tylko trzy razy ale to raczej ten klimat narty 🤷‍♂️

IMG_7691.jpeg

IMG_7675.jpeg

ps. wykręcisz na niej R8 <( sam to wykręciłem na bordowej w dojeździe do ściany czarnej na trasie czarnej -udokumentowane 😉) choć ma R20 🙃

Edytowane przez PaVic
  • Like 2
  • Thanks 1

47 minut temu, arturzx napisał:

https://hzs.sk/tragicky-naraz-do-zabran-v-jasnej/

Można by nie oceniać gdyby to był teren ale w tym wypadku warunki doskonale było widać z Funitela czyli lód bez grama śniegu i ludzie bez grama rozsądku zachowujący się jakby byli na Górce Szczęśliwickiej... 

W artykule podają, że trasa była zamknięta, czyli trochę tak jakby jechał freeride na swoją odpowiedzialność. Niski poziom umiejętności, zbyt wysoko oceniony --> poniósł najwyższą możliwą karę. Szkoda młodego życia, na samym początku drogi. Swoją drogą to kolejny dowód na to, że na Słowację jeździć nie należy. Dopuścić do takiego stanu trasę, po wielodniowych potężnych opadach śniegu zakrawa na kpinę. Ale formalnie zarzutu postawić im nie można, bo trasa była zamknięta. 

8 minut temu, terespl napisał:

No bez jaj 😆 niezły fikołek Ci wyszedł 👌

Być może, natomiast nie spotkałem się z analogiczną sytuacją w Austrii, Szwajcarii czy Włoszech. W śnieżnym sezonie nie zamyka się tras dlatego, że się zalodziły, tylko dba się o to, żeby tak się nie stało. To różni profesjonalistów od partaczy.

• Like 1

Zieleniec, oj ten Zieleniec.   

Warunki dziś super. W nocy mróz zelżał, stoki przygotowane bardzo dobrze. Tu Nartorama.

1000028806.jpg

Tu też.

1000028807.jpg

A tu super przygotowana Grapa. 

1000028809.jpg

Dojazd do kanapy. Pomijam godzinę na wyświetlaczu przy wyciągu. Uprzejmy Pan mówi, że mają awarię kanapy. Za 5 minut będzie ok. Za pięć minut, dowiedziałem się, że jeszcze 30 minut. Po 14:00 jak ruszałem do domu, kanapa nadal stała. Czyżby jakaś alergia na moją osobę 😉.   

1000028812.jpg

Krzesło stoi i się dynda. 

1000028813.jpg

Z buta na Gryglówkę. Warunki ok. Ludzi dziś mało.

1000028816.jpg

Jedynie tu dość sporo osób integrowało się w kolejce. Wygląda gorzej niż jest. Maks 5-8 minut stania.

1000028818.jpg

Jest tam widokowo. Jak w kadrze nie ma tych hotelowców. 

1000028824.jpg

Zjechałem w lasek. 2-3 centymetry lodu. Śniegu jak na lekarstwo.

1000028820.jpg

Opad naturalnego potrzebny natychmiast.

1000028822.jpg

p.s.

Zasięg telefonii i Internetu PLAY - też wycięło.

• Like 5
  • Thanks 3

33 minutes ago, tomkly said:

W śnieżnym sezonie nie zamyka się tras dlatego, że się zalodziły, tylko dba się o to, żeby tak się nie stało. To różni profesjonalistów od partaczy.

Czy byłeś na Chopoku kiedykolwiek i wiesz o czym mówisz? Od 3 dni wieje południowy wiatr ktory zwiał caly luźny śnieg na dół i w kotły. Jak profesjonaliści by to zrobili wg. Ciebie żeby ten śnieg utrzymać przy takim ukształtowaniu? 

20260120_121420(0).jpg

• Like 1

5 minut temu, arturzx napisał:

Czy byłeś na Chopoku kiedykolwiek i wiesz o czym mówisz? Od 3 dni wieje południowy wiatr ktory zwiał caly luźny śnieg na dół i w kotły. Jak profesjonaliści by to zrobili wg. Ciebie żeby ten śnieg utrzymać przy takim ukształtowaniu? 

W tym sezonie często wieje i trasa nie po raz pierwszy jest zamknięta z powodu lodu.

Śniegu mało spadło, w większości jest sztuczny.

1 minute ago, Harnaś said:

W tym sezonie często wieje i trasa nie po raz pierwszy jest zamknięta z powodu lodu.

Śniegu mało spadło, w większości jest sztuczny.

Akurat w tym sezonie to póki co bardzo ale to bardzo mało wieje, do tego stopnia, że dni kiedy górne koleje nie chodziły można policzyć na palcach jednej ręki. Nie wiem też o jakich potężnych opadach pisze tomkly bo to raptem ~50 cm dwa tygodnie temu i po tym to już pozostało tylko wspomnienie. 

51 minut temu, arturzx napisał:

Akurat w tym sezonie to póki co bardzo ale to bardzo mało wieje, do tego stopnia, że dni kiedy górne koleje nie chodziły można policzyć na palcach jednej ręki. Nie wiem też o jakich potężnych opadach pisze tomkly bo to raptem ~50 cm dwa tygodnie temu i po tym to już pozostało tylko wspomnienie. 

Raptem 50 cm to jest całe pół metra. Dawno już nie było zimy, w której tyle śniegu spadłoby w ciągu jednej sesji. Wystarczyło go odpowiednio zabezpieczyć. W Austrii spadło jeszcze mniej, góry o przeszło kilometr wyższe, więc wiatr o wiele mocniejszy, a warunki najlepsze od wielu lat. Trzeba chcieć i oczywiście potrafić. 

Edytowane przez tomkly

5 minutes ago, tomkly said:

Raptem 50 cm to jest całe pół metra. Dawno już nie było zimy, w której tyle śniegu spadłoby w ciągu jednej sesji. Wystarczyło go odpowiednio zabezpieczyć. W Austrii spadło jeszcze mniej, góry o przeszło kilometr wyższe, więc wiatr o wiele mocniejszy, a warunki najlepsze od wielu lat. Trzeba chcieć i oczywiście potrafić. 

Pół metra puchu czyli ubite z 10 cm. Podpowiesz jak chcesz w takich warunkach go zabezpieczyć? Konkretnie.