Jump to content

Co warto przeczytać?

Spiochu
 Share

Recommended Posts

2 godziny temu, Spiochu napisał:

Nie czuję się ekspertem w dziedzinie literatury, a Miitek miał prawie dobry strzał, bo ostatnio przeżywam pewien kryzys czytelniczy  a ciekawe propozycje na pewno pomogą go zarzegnać. Co prawda do zera nie doszedłem, ale jest tego niewiele w porównaniu do lat mlodości.

W dzieciństwie pochłaniałem mnóstwo książek, ale niezbyt mam pamięć do autorów. Na pewno w topce był A. Szklarski, Z, Nienacki, K. May. i komiksy giganty Kaczora Donalda 😉

Z lektur to hitem było w "Pustyni i w puszczy", "Robinson Cruzoe", "Pan Wołodyjowski". Wielu lektur jednak nie czytałem bo program j. polskiego raczej stara się zniechęcić do czytelnictwa. Potop miałem na maturze i dość gladko sobie poradziłem z analizą fragemntu, ale całości nie czytałem.

Z literauty górskiej mogę polecić:

G. Child " Mieszane uczucia"

J Tasker "Dzika Arena"

R. Messner  "Siódmy Stopień"

Wywiad  Kukuczką "Na szczytach świata"

Polecam również jak moi poprzednicy "W stronę pysznej" oraz "Dotknięcie Pustki".

A także Podręcznik Wspinaczki A Fyfee I. Peter

Z literatury poza tym co już wypislaiście moim zdaniem warto wspomnieć o Dostojewskim i Rybakowie

Na pewno każdy też kojarzy książki Orwella, jakże na czasie zresztą.

Z rozrywkowej "Życie Pi" - uprzedzam, że filmu nie oglądałem, więc nie wiem jak to wygląda w kinie.

A Mikoskiemu polecam książki Ciza Zyke, z uwagi na formę będzie się czuł jak u siebie na budowie.

Cześć

Tym: "filmu nie oglądałem" przypomniałeś mi "Układ" Kazana - bardzo ciekawa relacja pomiędzy odczuciami z książki (czytałem najpierw) i filmu. Co ciekawe film reżyserował sam autor - nie jest to częste - i dlatego warto porównać te dwa dzieła. Uważam, że kolejność książka film chyba jest lepsza.

Zresztą jak tu się wyczerpiemy to zapraszam do tematu o ulubionych dziełach filmowych. Będzie fajnie.

Z autorów, którzy kiedyś mnie wciągali ale już jakoś przebrzmieli to Vian i Eco. A z literatury rosyjskiej to... czytałem np. Rybakowa czy nawet Puszkina w oryginale bo dość dobrze znam/znałem ten język ale największe wrażenie zrobiła na mnie radziecka niestety "Opowieść o prawdziwym człowieku", podobnie jak za jeden z najlepszych filmów wojennych uważam "Tak tu cicho o zmierzchu". Jeżeli ktoś jest w stanie odrzucić poza nawias politykę to warto spróbować...

A co do literatury górskiej to Pierre Minvielle - W głąb ziemi. Haroun Tazieff - W jaskiniach Pierre Saint-Martin - poszedłem na górę po książki, żeby to napisać bo do francuskiego nigdy nie dorosłem.

O i jeszcze jedna książka - jak ktoś ma to szacun: Bolesław Chwaściński - Z dziejów taternictwa (O górach i ludziach) - tak brzmi pełen tytuł. Książka tak naładowana faktami w treści i przypisach, że Wilczkowski wydaje się człowiekiem mało zgłębiającym pisząc do wszystkich te swoje listy. W

Paragraf 22 =- dla rozluźnienia... no może 40 lat temu tak ale teraz to raczej przytłaczająca lektura w sensie przekazu. Zresztą cały Heller - cały - czytałem trzy książki, ale może to cały, jest przytłaczający...

A z literatury górskiej - WHP Encyklopedia - jest jakiś porównywalny fenomen spełnienia pasji i pracy twórczej...

Pozdro

Edited by Mitek

9 godzin temu, Mitek napisał:

Z autorów, którzy kiedyś mnie wciągali ale już jakoś przebrzmieli to Vian i Eco.

Jeśli chodzi Eco to mam parę książek. Zawsze ceniłem tego autora, choć czasem/często mnie wkurzał swoją erudycją i odjazdami od tematu. Ale "Imię róży" uważam za arcydzieło. To przykład gdzie zarówno film jak i książka są znakomite i w jakimś sensie zupełnie rozdzielne. Film nieprawdopodobnie dobrze zrobiony od strony wizualnej. Prawdziwy majstersztyk. I mocno okrojona fabuła (wręcz wypreparowana) z książki). Samą książkę poza warstwą kulturową odebrałem jako filozoficzny traktat o śmiechu (przynajmniej to było dla mnie najważniejsze) a wątek miłosno-kryminalny był tylko dodatkiem. 

-----------------

Nie wiem czy korzystacie z lubimyczytać.pl . Bardzo często sprawdzam tam recenzje, opinie i oceny. Świetne narzędzie do wstępnej selekcji tytułów do przeczytania. Po poleceniu przez MarioJ sprawdziłem Gortycha i ma bardzo dobrą średnią ocen (7,5 - 7,9 - 8,3) za poszczególne tomy pozycji. Oczywiście nie należy całkowicie ufać cyferkom i recenzjom ale oceny na poziomie 5 już powinny być czerwonym ostrzeżeniem.  W literaturze popularnonaukowej z reguły są niższe jak w pięknej i łatwo można to wyjaśnić. W każdym razie uważnie czytam recenzje innych, szczególnie te rozbudowane i dobrze napisane. To całkiem inna liga jak przeciętny poziom w internecie. Jest naprawdę dużo bardzo celnych i bardzo dobrze napisanych tekstów.  I tak ciekawostka "Imię róży" dostało ocenę 7,9 (jak dla mnie zbyt niską ale absolutnie zachęcającą do czytania)

Edited by Wujot2
  • Like 2
  • Thanks 1

9 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Co to ku...a za spojlerowanie. Kończę właśnie pierwszą część a dwie następne czekają na stoliku. Rybelek jest bardziej dyskretny bo pary z ust nie puszcza co będzie. A Sławek Gortych jest (poza opisanymi przez Mario walorami) dyplomowanym, praktykującym dentystą - praktykuje w Bolesławcu. Dobry fachowiec ponoć.

Pozdro

Takie drobne zapowiedzi, przecież żadnych postaci nie opisałem 😉 Wybacz ten drobiazg.

Natomiast Sławek pochodzi z Bolesławca, ale mieszka i praktykuje we Wrocławiu. Masz jakieś zniekształcenie faktów. 🙂 

• Like 1

2 godziny temu, Wujot2 napisał:

Nie wiem czy korzystacie z lubimyczytać.pl . Bardzo często sprawdzam tam recenzje, opinie i oceny. Świetne narzędzie do wstępnej selekcji tytułów do przeczytania. Po poleceniu przez MarioJ sprawdziłem Gortycha i ma bardzo dobrą średnią ocen (7,5 - 7,9 - 8,3) za poszczególne tomy pozycji. Oczywiście nie należy całkowicie ufać cyferkom i recenzjom ale oceny na poziomie 5 już powinny być czerwonym ostrzeżeniem.  W literaturze popularnonaukowej z reguły są niższe jak w pięknej i łatwo można to wyjaśnić. W każdym razie uważnie czytam recenzje innych, szczególnie te rozbudowane i dobrze napisane. To całkiem inna liga jak przeciętny poziom w internecie. Jest naprawdę dużo bardzo celnych i bardzo dobrze napisanych tekstów.  I tak ciekawostka "Imię róży" dostało ocenę 7,9 (jak dla mnie zbyt niską ale absolutnie zachęcającą do czytania)

Bardzo często korzystam z tej strony i tak jak piszesz jest naprawę bardzo pomocna i wiele recenzji ma wysoki poziom.

Dodatkowo po zalogowaniu (m.in. działa przez konto googla) można tworzyć własną biblioteczkę i dodawać książki w trzech kategoriach: przeczytane, teraz czytam i chcę przeczytać. Naprawdę świetne rozwiązanie dzięki któremu nie zapominam o jakichś książkach, które ktoś kiedyś mi polecił i mam ochotę przeczytać:-)

• Thanks 1

A co byście polecili z zakresu cyt. Nadawcy traktują wasz umysł jak śmietnik (programowanie neurolingwistyczne, fragmentaryzacja informacji, przekazy podprogowe, ramkowanie, gatekeeping, itd.). PS Vian i Eco ok. Choć Eco te zapiski na pudełku od zapałek krótka forma. No i Clarkson.

Edited by star

10 minut temu, star napisał:

A co byście polecili z zakresu cyt. Nadawcy traktują wasz umysł jak śmietnik (programowanie neurolingwistyczne, fragmentaryzacja informacji, przekazy podprogowe, ramkowanie, gatekeeping, itd.). PS Vian i Eco ok. Choć Eco te zapiski na pudełku od zapałek krótka forma. No i Clarkson.

Ale o so choc...i ???????????

1 minutę temu, Wujot2 napisał:

Ale o so choc...i ???????????

Potraktuj te słowa jako hasła mogą być encyklopedyczne, ja o niektórych nawet nie słyszałem, a chciałbym może coś więcej się dowiedzieć... ok, odpalę googla...

13 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Tym: "filmu nie oglądałem" przypomniałeś mi "Układ" Kazana - bardzo ciekawa relacja pomiędzy odczuciami z książki (czytałem najpierw) i filmu. Co ciekawe film reżyserował sam autor - nie jest to częste - i dlatego warto porównać te dwa dzieła. Uważam, że kolejność książka film chyba jest lepsza.

Zresztą jak tu się wyczerpiemy to zapraszam do tematu o ulubionych dziełach filmowych. Będzie fajnie.

Z autorów, którzy kiedyś mnie wciągali ale już jakoś przebrzmieli to Vian i Eco. A z literatury rosyjskiej to... czytałem np. Rybakowa czy nawet Puszkina w oryginale bo dość dobrze znam/znałem ten język ale największe wrażenie zrobiła na mnie radziecka niestety "Opowieść o prawdziwym człowieku", podobnie jak za jeden z najlepszych filmów wojennych uważam "Tak tu cicho o zmierzchu". Jeżeli ktoś jest w stanie odrzucić poza nawias politykę to warto spróbować...

A co do literatury górskiej to Pierre Minvielle - W głąb ziemi. Haroun Tazieff - W jaskiniach Pierre Saint-Martin - poszedłem na górę po książki, żeby to napisać bo do francuskiego nigdy nie dorosłem.

O i jeszcze jedna książka - jak ktoś ma to szacun: Bolesław Chwaściński - Z dziejów taternictwa (O górach i ludziach) - tak brzmi pełen tytuł. Książka tak naładowana faktami w treści i przypisach, że Wilczkowski wydaje się człowiekiem mało zgłębiającym pisząc do wszystkich te swoje listy. W

Paragraf 22 =- dla rozluźnienia... no może 40 lat temu tak ale teraz to raczej przytłaczająca lektura w sensie przekazu. Zresztą cały Heller - cały - czytałem trzy książki, ale może to cały, jest przytłaczający...

A z literatury górskiej - WHP Encyklopedia - jest jakiś porównywalny fenomen spełnienia pasji i pracy twórczej...

Pozdro

Chwascinski coś tam pisywał ale lepsze o Sieczce Paryskiego str 22

http://pza.org.pl/download/taternik/315586.pdf

22 godziny temu, SzymQ napisał:

Psujecie wątek poradniczy. I to jeszcze jaki?! Tyle merytorycznych postów z rzędu to SF nie widziało od czasów dyskusji o Covidzie!

No i wątek staje się bagnem winiarza. Wybiło szambo linków, tjubów i skrinów. 😜

• Like 1
  • Haha 1
  • Sad 1

5 minutes ago, MarioJ said:

Jak dla mnie bomba. Widzę natomiast, że w jakiś sposób jesteś uprzedzony do stara, a ja go akurat lubię, podobnie jak np Spiocha czy Mitka. To SF więc raczej mało w wątku jest na temat, a to o wątku poradniczym to taki niezgrabny żarcik. Natomiast żeby nie było, że teraz ja tylko offtopuję to polecam Twojej uwadze "Tak było w Bieszczadach" Motyki. Być może jest to coś co Cię zainteresuje. Powinieneś jednak wiedzieć, że statystyczny człowiek za bardziej interesującą uzna narrację w książce telefonicznej, a jedyne skojarzenia z górami jakie się nasuwają w trakcie lektury to "Daleko jeszcze?!"

• Thanks 1

10 godzin temu, MarioJ napisał:

A ty myślisz, że jesteś szalenie oryginalny, zamykasz oczy na rzeczywistość i pierwszy odkryłeś jakiegoś pisarza z dolnego Śląska. Szambo tworzysz ty właśnie takimi komentarzami. Smutne. PS nawet Mitek pisał, że gdy temat książek się wysyci idziemy w filmy… na to jednak nie zareagowałeś… żałosny jesteś.

a linkowany Paryski piszący o Sieczce jako nauczycielu Klimka Bachledy, podobnie jak fragment z Urbanelisa o śmierci trzech wybitnych narciarzy są po prostu świetne i moja opinia bez linków byłaby pustoslowiem, które tak cenisz jak widać oprócz inwektyw

pozdrawiam serdecznie i nie chcę innego skiforum takiego gdzie rzeki zakręcają pod kątem prostym jak przy linijce w zeszycie kujona z pierwszej klasy tym bardziej bo to zwyczajnie nudne uprawiaj sobie w ten sposób własny ogrodek na fb a od SF z daleka

no i nie ośmieszaj się używaniem słowa którego nie rozumiesz winiarz to osoba która produkuje wino należy do nich mieć szacunek a nie używać go jako pejoratywnego określenia na osobę interesującą się winami

a jak przy kryminałach w Karkonoszach jesteśmy to coś na kanwie wydarzeń https://nakanapie.pl/recenzje/karkonosze-z-zabojstwem-w-tle-powiesc-na-faktach-tak-bedzie-prosciej Mario po prostu w ten link nie klikaj naprawdę da się. A czytam Bolimów 1915...

Edited by star
  • Like 1

Cześć

Z "górskich" książek mogę polecić:

- Bernardette McDonald - Kurtyka

- Michał Jagiełło - Wołanie w górach (warto poczytać może uniknie się jakiś niepotrzebnych błędów)

- Korytko, Pietraszewski - Kukuczka

- Jon Krakauer - Wszystko za Everest

Z innej literatury:

- Stasiuk - Osiołkiem, Wschód

- Marcin Gotowski - Święta Ziemia

- Raja Shehadeh - Palestyńskie wędrówki

- Eustachy Rylski - Obok Julii, Warunek

- Twardoch - Prawem wilka, Pokora i jeszcze kilka innych

- Marek Krajewski - 

- Remigiusz Mróz - różne tytuły do szybkiego czytania są i o Tatrach

- Tomasz Słomczyński - Kaszebe

- Dominik Szczepański - Nanga Parbat, Na oceanie nie ma ciszy - ciekawe biografie ludzi gór i nie tylko tego autora.

- Elżbieta Cherezińska - Wojenna korona oraz inne pozycje z czasów Piastów.

To tak co mi się rzuciło w oczy na półce i w czytniku. 

pozdro

• Thanks 3

53 minuty temu, brachol napisał:

Cześć

Z "górskich" książek mogę polecić:

- Bernardette McDonald - Kurtyka

- Michał Jagiełło - Wołanie w górach (warto poczytać może uniknie się jakiś niepotrzebnych błędów)

- Korytko, Pietraszewski - Kukuczka

- Jon Krakauer - Wszystko za Everest

Z innej literatury:

- Stasiuk - Osiołkiem, Wschód

- Marcin Gotowski - Święta Ziemia

- Eustachy Rylski - Obok Julii, Warunek

- Twardoch - Prawem wilka, Pokora i jeszcze kilka innych

- Marek Krajewski - 

- Remigiusz Mróz - różne tytuły do szybkiego czytania są i o Tatrach

- Tomasz Słomczyński - Kaszebe

- Dominik Szczepański - Nanga Parbat, Na oceanie nie ma ciszy - ciekawe biografie ludzi gór i nie tylko tego autora.

- Elżbieta Cherezińska - Wojenna korona oraz inne pozycje z czasów Piastów.

To tak co mi się rzuciło w oczy na półce i w czytniku. 

pozdro

Bukriejewa czytałeś? Dobry kontrast do Krakauera. O czym Kaszebe i powiedz coś więcej także o

• Thanks 1

Moja lista

- Isaac Asimov, właściwie wszystko, począwszy od całości Fundacji, po cykl Imperium Galaktyczne oraz Roboty skończywszy na wielu krótkich opowiadaniach

- trylogia "Stulecie" - Ken Follett

- Filary Ziemi - Ken Follett

- Igła - Ken Follett

- Trójka - Ken Follett

- Mag - Jeffery Deaver

- trylogia Millenium - Stieg Larsson

- Kane i Abel - Jeffrey Archer

- 5 lat kacetu - Stanisław Grzesiuk

- Dzień szakala - Frederick Forsyth

- Zawodowcy - Jack Oakley

- System - Tom Rob Smith

- trylogia Bractwo - David Morell

- Norton 22 - Michael Crichton

- Linia czasu - Michael Crichton

- Pan raczy żartować panie Feynman - Richard P. Feynman

- Ostatni wiking - Stephen R. Bown

- Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście - Dariusz Kortko, Marcin Pietraszewski

- Pamięć absolutna, autobiografia Arnolda Schwarzeneggera

- My, dzieci z dworca Zoo - Christiane Felscherinow

- Boże Igrzysko - Norman Davies

• Like 1
  • Thanks 2

20 minut temu, star napisał:

Bukriejewa czytałeś? Dobry kontrast do Krakauera. O czym Kaszebe i powiedz coś więcej także o

Kaszebe - reportaż z pieszych wędrówek po Kaszubach, wędruje gość, który zamieszkał stosunkowo niedawno na Kaszubach i odkrywa różne historie.

Palestyńskie wędrówki - reportaż dokumentujący zmianę jaka zachodzi w Palestynie, tworzenie osiedli, wysiedlenia. Temat nadal aktualny, chociaż książkę czytałem z 8 lat temu.  Chciałem jechać do Izraela i jakoś się nie mogłem zebrać, a teraz to na razie nie pojadę.

• Thanks 1

12 godzin temu, SzymQ napisał:

Jak dla mnie bomba. Widzę natomiast, że w jakiś sposób jesteś uprzedzony do stara, a ja go akurat lubię, podobnie jak np Spiocha czy Mitka. To SF więc raczej mało w wątku jest na temat, a to o wątku poradniczym to taki niezgrabny żarcik. Natomiast żeby nie było, że teraz ja tylko offtopuję to polecam Twojej uwadze "Tak było w Bieszczadach" Motyki. Być może jest to coś co Cię zainteresuje. Powinieneś jednak wiedzieć, że statystyczny człowiek za bardziej interesującą uzna narrację w książce telefonicznej, a jedyne skojarzenia z górami jakie się nasuwają w trakcie lektury to "Daleko jeszcze?!"

Wiesz, jeśli winiarz co kilka miesięcy zieje do mnie bardzo brzydkimi epitetami, to jak można się lubieć ?

Zresztą nie tylko ja jestem uprzedzony, to widać na forum.

• Confused 1

Godzinę temu, MarioJ napisał:

Wiesz, jeśli winiarz co kilka miesięcy zieje do mnie bardzo brzydkimi epitetami, to jak można się lubieć ?

Te epitety to np. szambo, ze zacytuję? Winiarz... zieje epitetami... się lubieć? Zacznij pisać po polsku. To i uprzedzenia znikną. A jeszcze lepiej o sobie tak z żartem, a przynajmniej przymrużeniem oka. No i wsparcia nie szukaj, za kolegami się nie chowaj, to nie grupa terapeutyczna, to forum. Wracając do literatury...

https://www.lodz.ap.gov.pl/bitewnik7.pdf

https://www.gminamakow.info/images/Dzieje-Gminy-Makow-1340-2000.pdf

Edited by star

4 godziny temu, MarioJ napisał:

Panie kolego ostatnia wiązanka to Twoje dzieło było i trzy razy sprawdzałem czy to nie  ja napisałem 😉 a licencji na przeklinanie nie dałem 😁 grubo było jak na Twoje standardy.

• Thanks 1

32 minuty temu, Mikoski napisał:

Panie kolego ostatnia wiązanka to Twoje dzieło było i trzy razy sprawdzałem czy to nie  ja napisałem 😉 a licencji na przeklinanie nie dałem 😁 grubo było jak na Twoje standardy.

skiforum bez cenzury, więc trzeba było się ustawić po powrocie 😁

ale była przecież prowokacja, akcja-reakcja

Edited by MarioJ
  • Confused 1
  • Sad 1

6 godzin temu, brachol napisał:

Kaszebe - reportaż z pieszych wędrówek po Kaszubach, wędruje gość, który zamieszkał stosunkowo niedawno na Kaszubach i odkrywa różne historie.

Palestyńskie wędrówki - reportaż dokumentujący zmianę jaka zachodzi w Palestynie, tworzenie osiedli, wysiedlenia. Temat nadal aktualny, chociaż książkę czytałem z 8 lat temu.  Chciałem jechać do Izraela i jakoś się nie mogłem zebrać, a teraz to na razie nie pojadę.

To ja w tym temacie jeszcze za czasów jak angole tam byli czytałem ostatnio Los aut. zehuyi shayev, choć przyznaję, że to fikcja, a historia w tle, fikcja dość dramatyczna ale ciekawa...

2 godziny temu, MarioJ napisał:

skiforum bez cenzury, więc trzeba było się ustawić po powrocie 😁

ale była przecież prowokacja, akcja-reakcja

kto jak kto ale akurat Ty raczej nie masz potrzeby zniżania się do tego poziomu

• Like 1