Jump to content

czy to jest "krotki" skret?

Clip
 Share

Recommended Posts

Godzin臋 temu, KrzysiekK napisa艂:

R贸wnoleg艂a do linii spadku stoku 馃槃

zakret.png.ca60cee19116fe35d2110a7175a6ae64.png

Czyli kraw臋dz ma z艂apa膰 najlepiej przy 1, gorzej przy 2 etc etc ...

Mam tylko w膮tpliwo艣膰 do tego co napisa艂 @Mitek聽bo z tego co kojarz臋 to sztuk膮 jest wczesne (1,2) zakraw臋dziowanie i o tym w艂a艣nie pisa艂 @PSmok. 3, 4, lub 5 to musztarda po obiedzie....

Przy tym co narysowa艂e艣 zmiana zakraw臋dziowania w technice ci臋tej lub te偶 rotacja st贸p w technice klasycznej (oba terminy rozumiane jako "impuls skr臋tny") powinny wyst膮pi膰 przed "czarn膮 strza艂k膮"....聽

• Like 1
  • Thanks 1

9 minut temu, Adam ..DUCH napisa艂:

Przy tym co narysowa艂e艣 zmiana zakraw臋dziowania w technice ci臋tej lub te偶 rotacja st贸p w technice klasycznej (oba terminy rozumiane jako "impuls skr臋tny") powinny wyst膮pi膰 przed "czarn膮 strza艂k膮"....聽

i pozamiatane聽

• Haha 1

1 godzin臋 temu, KrzysiekK napisa艂:

Mam tylko w膮tpliwo艣膰 do tego co napisa艂 @Mitek聽bo z tego co kojarz臋 to sztuk膮 jest wczesne (1,2) zakraw臋dziowanie i o tym w艂a艣nie pisa艂 @PSmok. 3, 4, lub 5 to musztarda po obiedzie....

Niby rozumiem, a jednak m贸j ma艂y m贸偶d偶ek tego nie ogarnia. A da si臋 skr臋ci膰 za? Bo tego nie kumam. Jak mo偶na skr臋ci膰 w lewo jad膮c ca艂y czas w prawo nie skr臋caj膮c. Chyba 偶e jako艣 tak si臋 艣lizgamy. Poni偶ej m贸j ulubieniec, ale po tym co czytam to 艣miem w膮tpi膰 w jego umiej臋tno艣ci. To takie 2+ albo -3, na granicy jedzie, na szcz臋艣cie chyba si臋 jeszcze mie艣ci. W 艣ladzie ratraka chyba jest. Bo jak rozumiem z tego rysunku, to w filmie lini spadku w stron臋 kamerzysty (no chyba 偶e pod g贸r臋 jedzie Dave to od kamerzysty 馃槈聽), a styczna to taka tr贸jeczka. Panie Riding - s艂abo, siadaj dw贸ja. Jemu prawie si臋 udaje za lini膮 spadku stoku postawi膰 na kraw臋dzi narty, ale to s艂abiak.

pozdro

ps. za du偶o teorii w teorii.

• Like 1

10 minut temu, Marcos73 napisa艂:

Niby rozumiem, a jednak m贸j ma艂y m贸偶d偶ek tego nie ogarnia. A da si臋 skr臋ci膰 za? Bo tego nie kumam. Jak mo偶na skr臋ci膰 w lewo jad膮c ca艂y czas w prawo nie skr臋caj膮c. Chyba 偶e jako艣 tak si臋 艣lizgamy. Poni偶ej m贸j ulubieniec, ale po tym co czytam to 艣miem w膮tpi膰 w jego umiej臋tno艣ci. To takie 2+ albo -3, na granicy jedzie, na szcz臋艣cie chyba si臋 jeszcze mie艣ci. W 艣ladzie ratraka chyba jest. Bo jak rozumiem z tego rysunku, to w filmie lini spadku w stron臋 kamerzysty (no chyba 偶e pod g贸r臋 jedzie Dave to od kamerzysty 馃槈聽), a styczna to taka tr贸jeczka. Panie Riding - s艂abo, siadaj dw贸ja. Jemu prawie si臋 udaje za lini膮 spadku stoku postawi膰 na kraw臋dzi narty, ale to s艂abiak.

pozdro

ps. za du偶o teorii w teorii.

Wg mnie Adam dobrze okre艣li艂 moment impulsu skr臋tnego, a efekt przychodzi nieco p贸藕niej jak pisal PSmoku i wszystko ko艅czy si臋 przed linia spadku stoku, wiec git, wszyscy maja racje. PS fajny filmik i zwolnienie.

Edited by star

14 minut temu, Marxx74xxx napisa艂:

@Marcos73聽mylisz poj臋cia bo po prostu ich nie znasz. Nie ma 偶adnej rozbierzno艣ci pomi臋dzy komentarzem @Adam ..DUCH聽a wrzuconym filmem. Przeciwnie - film jest dobr膮 ilustracj膮 do komentarza. Magiczne s艂owo : antycypacja.聽

M.

Wiem, z teorii to s艂aby jestem. Ju偶 nie wnikam. A ta antycypacja to kto艣 wie co to jest? Takich m膮drych s艂贸w to nie znam. Partycypacja czy emancypacja - znam, i pierwsze niech臋tnie a drugie lubi臋 szczeg贸lnie u kobiet.聽

pozdro

• Like 1
  • Haha 1

Cze艣膰

Masz racj臋 Marek, 偶e akurat tu jest lepsze s艂owo na przekaz zamiast tej antycypacji czyli po prostu wyprzedzenie. Ruch, zesp贸艂 ruch贸w czy te偶 co艣 co czasami nazywa艂o si臋 intencj膮 ruchu/przygotowaniem... wyprzedzaj膮cy.

Czy da si臋 skr臋ci膰 za...Marek, wystarczy spojrze膰 na dowolny stok gdzie 80 albo 90% jad膮cych skr臋ca w miejscu a dopiero p贸藕niej przyjmuje pozycj臋 (czy te偶 lepiej co艣 na kszta艂t pozycji) w skr臋cie. To najbardziej skrajny ale i najpopularniejszy przyk艂ad - tzw jazda zygzakami ze skr臋tem wykonywanym w miejscu poprzez zamach czymkolwiek - gdyby zamiast kijk贸w by艂by zwyczaj wo偶enia siatek z ziemniakami - tak po 5kg - to by艂by idea艂 bo zamach by艂by konkretny a si艂a wywo艂ana pozwala艂a obr贸ci膰 GSy.

My艣l臋, 偶e (koniec 偶art贸w) w tej kwestii mo偶na upatrywa膰 r贸偶nicy pomi臋dzy skr臋tem kr贸tkim a 艣migiem, cho膰 ja na przyk艂ad absolutnie si臋 z takim podzia艂em nie zgadzam. Uwa偶am, 偶e nie mo偶na czyni膰 rozr贸偶nienia pomi臋dzy ca艂o艣ci膮 techniki - 艣mig, a jej elementem - skr臋t kr贸tki, czy tam bardzo kr贸tki.

Kiedy艣 m贸wiono, 偶e w 艣migu mamy do czynienia ze skr臋tami bez fazy sterowania ale to chyba dotyczy艂o okresu wedeln.

Pozdro

Edited by Mitek
  • Like 1
  • Thanks 1

10 minut temu, Marxx74xxx napisa艂:

S艂owa powinny by膰 proste. Antycypacja to proste s艂owo - jak kto艣 nie rozumie, to nie problem s艂owa, kt贸re wyczerpuje temat rozpisany na wiele zda艅. Ruch cia艂a wyprzedza skr臋t. To tak w skr贸cie.聽

M.

Cze艣膰

Antycypacja jest tradycyjna - no przynajmniej ja innego okre艣lenia na ten element nie pami臋tam. Ale pami臋tam tez Marku, 偶e na ka偶dym kursie by艂o t艂umaczone: "wiecie to jest takie wyprzedzenie". :)

Pozdro

PS

A ja w tym tygodniu ju偶 trzy razy by艂em rowerem na Agrykoli w Waszych i Naszych porach debilnych czyli jako艣 ko艂o 7.00 i Was nie ma tam.

Edited by Mitek

Ca艂e szcz臋艣cie 偶e nie by艂o angulacji馃槈.

pozdro

ps. Ruch cia艂a wyprzedzaj膮cy skr臋t - to dla mnie jest zrozumia艂e. Bo jako tako antycypacja nie tylko dotyczy ruchu cia艂a zale偶y w jakim kontek艣cie jest u偶yte. W tym przypadku to taki ma znaczenie.

• Like 1
  • Haha 1

49 minut temu, Mitek napisa艂:

Cze艣膰

Ty, jak ja s艂ysz臋 o angulacji to mnie wstrz膮sa, we藕 przesta艅 bo piwo wylewam...

Pozdro

Cze艣膰

Powa偶nie Krzychu im wi臋cej je藕dzi艂em tym bardziej wkurza艂o mnie komplikowanie technicznych opis贸w jazdy a ju偶 po ukazaniu si臋 LeMastera to dosta艂em klasycznej "kociej mordy".

Cho膰 - i tu zaraz pojawia si臋 to drugie dno - j臋zyk techniczny jest niezb臋dny do opisu technicznej dzia艂alno艣ci jaka jest narciarstwo - wkurza mnie jego nadmiar oraz nadu偶ywanie. Np. GS to dla mnie jest GS czyli narta GS fis o promieniu 30m lub mniejszym jak juniorska lub stara. Reszta to jest Master albo jakie艣 pochodne od narty. A tu si臋 za chwil臋 okazuje, 偶e go艣膰 kupi艂 sobie nart臋 o promieniu 17m i to wed艂ug niego jest GS. Mo偶na si臋 wkurzy膰?

Ale tu definicja by艂a do艣膰 艣cis艂a i jednoznaczna a z tym kr贸tkim skr臋tem to na si艂臋 tw贸rcy kanon贸w wbili sobie osikowy ko艂ek obok serca, obok - bo 偶yj膮 i wyle藕膰 z tego jako艣 z twarz膮 nie mog膮.

Mam jeszcze tak膮 koncepcj臋:

Swego czasu w ewolucjach sportowych by艂o co艣 takiego jak skr臋t slalomowy. Teraz ka偶dy ma slalomki wi臋c chce si臋 nauczy膰 skr臋tu slalomowego ale... nie ma go w programach albo jest w sektorach niedost臋pnych. No to wprowad藕my skr臋t kr贸tki i go uczmy tak jak uczymy skr臋tu ci臋tego. Oczywi艣cie jest to praktycznie to samo ale na SL ! i tak naprawd臋 nauczy膰 si臋 go mo偶na dopiero wtedy jak ma si臋 baz臋 (wiemy o co chodzi). No ale jak chc膮 si臋 go uczy膰 Ci kt贸rzy o bazie nawet nie my艣l膮, nie wiedz膮, 偶e istnieje - stw贸rzmy im mo偶liwo艣ci programowe.

A wszystko przez angulacj臋 Marka.

Pozdro

Edited by Mitek

3 minuty temu, Mitek napisa艂:

Cze艣膰

Powa偶nie Krzychu im wi臋cej je藕dzi艂em tym bardziej wkurza艂o mnie komplikowanie technicznych opis贸w jazdy a ju偶 po ukazaniu si臋 LeMastera to dosta艂em klasycznej "kociej mordy".

Pozdro

Mitek nie wiedzia艂em, 偶e na drugie masz Krzysztof 馃ぃ

IMG_6009.png

• Like 1
  • Haha 2

15 minut temu, Mitek napisa艂:

Cze艣膰

Pozdro

Co偶.... Wyprzedzenie pojawi艂o si臋 ju偶 w t艂umaczeniu Jouberta z 1974r i by艂o bardzo jednoznacznym okre艣leniem. w dodatku (co za przypadek) oznacza艂o to samo co antycypacja.聽 Ale by艂o za prosto i za ma艂o naukowo,聽 wi臋c nale偶a艂o skomplikowa膰聽 a przede wszystkim聽 "uangielszczy膰".... bo jeszcze by kto艣 od razu zrozumia艂 i ca艂a kasa w piz..u.

Edited by mig
  • Like 2

2 minuty temu, mig napisa艂:

Co偶.... Wyprzedzenie pojawi艂o si臋 ju偶 w t艂umaczeniu Jouberta z 1974r i by艂o bardzo jednoznacznym okre艣leniem. w dodatku (co za przypadek) oznacza艂o to samo co antycypacja.聽 Ale by艂o za prosto i za ma艂o naukowo,聽 wi臋c nale偶a艂o skomplikowa膰聽 a przede wszystkim聽 "uangielszczy膰".... bo jeszcze by kto艣 od razu zrozumia艂 i ca艂a kasa w piz..u.

Cze艣膰

Tam by艂o te偶 niesamowite w przekazie po艂kni臋cie. Masz Jouberta - zobacz kto to t艂umaczy艂?

Pozdro

Obie ksi膮zki w Ustroniu ale b臋d臋 tam jutro.聽 Skany niestety bez notki redakcyjnej.聽

Edit: ale jest w tekscie:

1. Jak doskonali膰 si臋 w narciarstwie - Tomasz Falkowski

2.Jak samemu nauczy膰 si臋 je藕dzi膰 na nartach - Jerzy Szperkowicz

Edited by mig
  • Like 1

@Mitek聽nie ma nas na Agrykoli na rolkach bo w ten weekend PI zaraz do zaliczenia, potem ferie a w tle M艢 Junior贸w Tele plus 3 edycje WC Tele i jeszcze OLP i liga MOZN ... nie nudzimy si臋 馃檪

M.

A zrozumienie antycypacji to troch臋 elementarz ogarni臋cia relacji mi臋dzy prac膮 cia艂a a tym co si臋 dzieje z przeszkadzaj膮cymi nartami 馃槈

• Like 1

Cze艣膰

He he no wiem - wyg艂upiam si臋. A z antycypacj膮 b臋d臋 walczy艂 o to wyprzedzenie - cho膰 to oczywi艣cie nie ma znaczenia w kwestii jazdy. No ale to jest przecie偶 bardzo stary pomys艂.

Bawcie si臋 i pracujcie. Mi艂o jest wiedzie膰, 偶e kto艣 CO艢 robi.

Pozdrowienia serdeczne

Edited by Mitek

17 hours ago, KrzysiekK said:

Dzi臋kuje , ....

• Like 2