Jump to content

Suszarka do butów

SzymQ
 Share

Recommended Posts

Hej, 

Jak w temacie poszukuję suszarki/suszarek, które pozwolą na szybkie osuszenie 4 par butów narciarskich. Nawet nie mam pomysłu czy lepsze 4 tanie czy jedna/dwie lepsze. Jakieś ozony, UV czy to ma sens? Działające tylko na 230v czy w samochodzie też? Podpowiedzcie proszę albo kierunkiem poszukiwań albo konkretnymi modelami. 

Z góry dzięki! 

41 minut temu, SzymQ napisał:

Hej, 

Jak w temacie poszukuję suszarki/suszarek, które pozwolą na szybkie osuszenie 4 par butów narciarskich. Nawet nie mam pomysłu czy lepsze 4 tanie czy jedna/dwie lepsze. Jakieś ozony, UV czy to ma sens? Działające tylko na 230v czy w samochodzie też? Podpowiedzcie proszę albo kierunkiem poszukiwań albo konkretnymi modelami. 

Z góry dzięki! 

Mam suszarkę niby specjalna do butów narciarskich... Lekko grzeje i lekko dmucha... Użyłem dwa razy. Po użyciu suche buty ale zapach większy niż przy suszeniu naturalnym w pewnej odległości od kaloryfera. Rozważ suszarki z lampami UV. 

Teraz, SzymQ napisał:

Na wyjazdy. 

No to na 4 pary butów będzie ciężko. Osobiście użytkuję coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/suszarka-do-butow-suszy-2-pary-jednoczesnie-350w-11523674689?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_shs_obuwie_pla_pmax&ev_campaign_id=18003908336&gclid=Cj0KCQiAz9ieBhCIARIsACB0oGI532iAKRUOGEWq9zOaMyZSqxuu6r7JmNv9gJmI5n0bVNNqNOwRThsaAn6YEALw_wcB

Jako typowo domowy sprzęt do suszenia butów narciarskich, kaloszy, rękawiczek roboczych, butów roboczych - nie suszę tym sprzętem butów turystycznych, domowych

https://www.mediaexpert.pl/sport-i-rekreacja/sporty-zimowe/suszarki-do-butow/suszarka-do-butow-media-tech-mt6505?gclid=Cj0KCQiAz9ieBhCIARIsACB0oGIzidkXL_DCb7Zz_vY--oRZn-fcMvq737EU0gblg_wf3K3yssBW2twaAjBgEALw_wcB

Takie cuś mam do suszenia na wyjeździe : butów narciarskich, rękawiczek, kurtek, czapek, butów wędrówkowych - ozonator robi dobrą robotę....śmierdziochy faktycznie idą wek.......w przypadku butów "górskich" to znaczenia nie ma bo u mnie liczy się tylko skóra a nie membrana......w betlejemce "pachną"

• Thanks 1

Cześć

Zwykłe elektryczne podgrzewacze na 230V + rozgałęziacz, bo rzadko kiedy jest tyle gniazdek. Żadnych dmuchaw czy innych pomysłów. Buty stawiamy na ziemi, suszarki wkładamy do butów i zostawiamy na noc ale nawet jak mamy tylko dwie pary to jedną partię suszymy do momentu jak idziemy spać i przekładamy przed snem. Największa sztuka to pamiętać to zrobić.

Pozdro

• Like 2
  • Thanks 1

4 godziny temu, SzymQ napisał:

Hej, 

Z góry dzięki! 

wyciągnij botki ze skorup i rano będą suche

• Like 1

17 minut temu, Mitek napisał:

Przy Twojej narciarskiej wiedzy mogę tylko dziękować za komplement.

w 1973 roku rodzice przemycili dla mnie z NRD pierwsze skorupowe buty Alpina (wcześniej miałem FOS Krosno -skóra i plastik)

i zawsze wyciągałem botek do wysuszenia, od 50 lat nigdy nic się nie zniszczyło ani zdeformowało

• Like 2

Just now, Jan said:

a jak nie ma prądu ?

Po kolei to będzie szło tak:

- grzejnik

- jak nie ma grzejnika to suszarka

- jak nie ma prądu to wyjęcie linera

Na całe szczęście my tu w PL, to raczej mamy prąd niż go nie mamy 😛

• Haha 1

Mam od kilku lat i polecam Elektrowarm 6.1. 

https://www.elektrowarm.com/pl/produkt/model-sb-6-1/

Używam codziennie: zimą do butów narciarskich, wiosną i jesienią do przemoczonych butów roboczych, latem do zapoconych roboczych. Buty są suche, bez zapachu.

W drodze na stok w samochodzie grzeję buty, abym mógł wcisnąć w nie nogę. Wcześniej musiałem szukać kaloryferów w przystokowych knajpach.

• Like 1
  • Thanks 1

37 minut temu, Jan napisał:

w 1973 roku rodzice przemycili dla mnie z NRD pierwsze skorupowe buty Alpina (wcześniej miałem FOS Krosno -skóra i plastik)

i zawsze wyciągałem botek do wysuszenia, od 50 lat nigdy nic się nie zniszczyło ani zdeformowało

Ale policz ile energii straciłeś  na te niepotrzebne czynności przez 50 lat.... ;-))

Czy te buty do suszenia przemakają czy wilgotnieją od wewnątrz?

Edited by mig
  • Haha 1

2 minutes ago, mig said:

Czy Wam te buty przemakają czy to od potu?

Pewnie wszystkiego po trochu. Dochodzi wstawienie butów o temp -5 do +20 z 50% wilgotności, co też musi spowodować wykroplenie o ile nie zapakujesz w jakiś worek. Lepiej to przesuszyć niż coś w bucie wyhodować. 

• Like 1

10 minut temu, SzymQ napisał:

Pewnie wszystkiego po trochu. Dochodzi wstawienie butów o temp -5 do +20 z 50% wilgotności, co też musi spowodować wykroplenie o ile nie zapakujesz w jakiś worek. Lepiej to przesuszyć niż coś w bucie wyhodować. 

Pytam, no zawsze wystarczało mi postawienie butów w cieplym pokoju. Ale grzałki to same zalety i tylko jedna wada: trzeba je mieć i stosować. Gdybym miał coś kupić to takie z podtrzymaniem grzania w samochodzie by ubierać ciepłe (cieplejsze) buty. W combi mniejszy problem - mają temperaturę kabiny, więc tragedii nie ma. 

Edited by mig
  • Like 2

Godzinę temu, Jan napisał:

zawsze wyciągałem botek do wysuszenia, od 50 lat nigdy nic się nie zniszczyło ani zdeformowało

To samo. Tyle że nie wyciągam, gdy buty w środku w miarę suche. W 3 Zinnen, przy lekkim mrozie nie było potrzeby wyciagac ani raz. A wyciaganie i wykładanie, gdy się dojdzie do wprawy to moment.

• Like 1

40 minut temu, mig napisał:

Gdybym miał coś kupić to takie z podtrzymaniem grzania w samochodzie by ubierać ciepłe (cieplejsze) buty.

Otóż to. Pamiętasz moje ubiegłosezonowe problemy z wkładaniem zimnych butów. Sztywne Fischery z flexem 130. Myślałem, że mnie szlag trafi. Tym razem też to przeżyłem na mniejsza skalę. Ciepłe buty jechały kilka km. w zimnym bagażniku na narty w busie (swoja droga moja głupota, bo mogłem je wziąć do środka). I to wystarczyło by... sobie solidnie zakląć. 

Cześć

I tu się zgadzam, rzeczywiście raz na jakiś czas trzeba wyjąć botek i wyjąć ten sztywnik pod botkiem aby wysuszyć tą zęzę skorupową ale wyjmowanie codzienne nie ma sensu - wystarczy postawić but na kaloryferze - tylko nie super gorącym i rano jest suchy. Faktem jest, że wyciągnięcie i włożenie botka - jak wie się jak to zrobić - to moment, ale zawsze katuje boki zewnętrzne, chyba, że mówimy o jakichś mięciutkich skorupach.

Pozdro

Cześć

Mam grzałki, ale nie używam - Head nie wiem z czego robi linery, ale tak śmierdzą podczas suszenia że głowa boli. Zarówno moje, jak i syna oraz córki. Natomiast Żona ma Nordica i nie ma tego efektu. Tak nie używam. Zazwyczaj używam kaloryfera, choć prawdą jest że zostaje woda pod linerem. Każdorazowe wyciąganie jest kłopotliwe i niszczy botek, szczególnie pięta dostaje w kość. Ale jak ktoś ma sznurowane i je sznuruje - to tak czy siak musi je wyciągać i sprawa załatwiona.

pozdrawiam