a_senior Napisano 25 Czerwca Udostępnij Napisano 25 Czerwca Dolce vita II 🙂 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 25 Czerwca Udostępnij Napisano 25 Czerwca Godzinę temu, a_senior napisał: Dolce vita II 🙂 Czad 🤩 WoW….. piękna miejscówka 👌 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 29 Czerwca Udostępnij Napisano 29 Czerwca Dolce vita III 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca (edytowane) widok na Tatry..... 😉 Edytowane 30 Czerwca przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca 31 minut temu, mig napisał: widok na Tatry..... 😉 🙂 Fajny mamy ten polski język. To moje ulubione miejsce do "filozoficznych" przemyśleń. Tuż przed domkiem. Siedzę sobie w wygodnym foteliku, w dali Tatry, blisko Tatra lub coś zbliżonego i błogi nastrój. Nawet jak wnuki szaleją w okolicy. 🙂 A na tym pólku po lewej to kiedyś zjeżdżałem na nartach. Nawet, nawet. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca "Czwarta nad ranem"..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca (edytowane) Witold lekko zakpił z Jeziora Żywieckiego. A tu proszę jak pięknie na rower, wodny też. Edytowane 30 Czerwca przez bubol.T 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca (edytowane) Widzę plaża w ośrodku Politechniki Krakowskiej. ps. a ta ścieżka rowerowa wokół jeziora już ukończona? Edytowane 30 Czerwca przez kordiankw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca Jeszcze jeden widoczek z moich okolic. Mniej więcej tu przebiega granica między Szczawą i... Zalesiem. Tak, tym Zalesiem od niejakiego T. Dudy. Na wprost widać górę Modyń, a po nią grupę domów. To tu urodził się ten koleś. A Stara Wieś jest rzut beretem. Moje sąsiadki panikują. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 11 Lipca Udostępnij Napisano 11 Lipca (edytowane) Wakacje z wnukami Edytowane 11 Lipca przez a_senior 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 11 Lipca Udostępnij Napisano 11 Lipca 31 minut temu, a_senior napisał: Wakacje z wnukami Andrzej tylko pilnuj smartfona i nie dawaj do zabawy wnukom 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 11 Lipca Udostępnij Napisano 11 Lipca 18 minut temu, kordiankw napisał: Andrzej tylko pilnuj smartfona i nie dawaj do zabawy wnukom 😉. Ban absolutny na mój telefon. 🙂 Ale wziąłem swój stary. Bez kart, bez aplikacji bankowych, bez SIM. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Lipca Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca (edytowane) Tym razem dość bliska okolica, bo Mosty koło Jabłonkova. Miejscowość niepozorna, jednak narciarsko z dwoma szybkimi krzesłami i fajnymi trasami. Warto odwiedzić ale gdy jest śnieg (zeszłej zimy nie było), W tamtejszym tunelu kolejowym rozpoczęła się II wojna (o 4 dni wcześniej niż na Westerplatte....) A historycznie- przez kilkaset lat prowadził tamtędy szlak ze Śląska na Węgry. ( Gorne Węgry to obecnie Słowacja). Przełęcz Jabłonkowska pomiędzy dwoma częściami Beskidu Śląskiego (Czesi piszą na mapach że Śląsko-Morawskiego, ale do Moraw tam jeszcze sporo km..... 😉 ) była ważnym miejscem na tym szlaku. A do Dunaju i tureckich włości tylko 300km z małym hakiem..... Na początku 17tego wieku zagrożenie niechcianymi wizytami z południa było juz na tyle realne, że po obu zboczach przełęczy powstały nieduże twierdze o ówcześnie nowoczesnym, bastionowym narysie i stałych garnizonach... Ich układ pozwalał juz kilkoma armatami zaryglować drogę przez przełęcz. Wokół powstała osada - Szańce, teraz przysiółek Mostów. W kolejnym wieku, po wojnach Śląskich twierdze utrzymano - obrócono tylko armaty z kierunku południowego na północny - przeciw Prusakom Fryderyka W... zresztą nie tylko tam. W okolicy jest sporo miejsc gdzie kiedyś znajdowały sie umocnienia graniczne. Wiekszość zniknęła lecz pozostały nazwy - ponad 13 miejsc których nazwy jednoznacznie wskazują dawniejsze przeznaczenie: Szańce, Wały, Valy, Nawalu, Zamek..... Zamykały przejścia w okolicy Oszczadnicy, Zwardonia, Piska. Tyle historii..... Dojechać można tam zbaczając kilkaset metrów od drogi w kier Cadcy, są znaki. Można wybrać się na rowerze, są podjazdy ale takie asfaltowe, kilka do 10 %. Miejsce jest niezwykle widokowe, pasma Raczy, Girowej i Lysej Hory na wyciągnięcie ręki. Warto zboczyć lub pojechać rowerem z Istebnej, Zwardonia, Cieszyna..... Edytowane 6 godzin temu przez mig 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca Cześć No z Rybnika to jest naprawdę solidna wyprawa, super! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Środa o 17:06 Autor Udostępnij Napisano Środa o 17:06 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć No z Rybnika to jest naprawdę solidna wyprawa, super! Pozdro Z Ustronia..... ;-). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Środa o 17:31 Udostępnij Napisano Środa o 17:31 24 minuty temu, mig napisał: Z Ustronia..... ;-). Cześć No to nieco bliżej - tak pewnie ze trzy razy ale wycieczka znakomita i wcale nie łatwa przez to, że krótsza. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Środa o 18:36 Autor Udostępnij Napisano Środa o 18:36 59 minut temu, Mitek napisał: Cześć No to nieco bliżej - tak pewnie ze trzy razy ale wycieczka znakomita i wcale nie łatwa przez to, że krótsza. Pozdro Niestety, kondycja juz mocno nie taka... podjazd pod przełecz jest raczej nudny niż trudny. 6-7 km krecenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano Sobota o 11:11 Udostępnij Napisano Sobota o 11:11 (edytowane) Widok wołowinki relaksującej się na wydmach bezcenny 😂 Na piaskach blogi stan umysłu .. Gdyby ten Benelux miał jeszcze góry to można by śmiało stwierdzić,że to idealne miejsce do życia aczkolwiek nie ma co narzekać chociaż są hale w których można latem pośmigać ⛷️ a ! holendrzy powariowali 🤯 13.50 parking na claly dzień Skandal !…wiec na piątaka na nartach nie ma co narzekać 😉 Dość dużo meduz w morzu północnym nawet wypatrzyłem niebieską niestety nie mam zdjęcia,dość dużą z 20/30 cm średnicy której nigdy wcześniej nie widziałem . Edytowane Sobota o 18:32 przez PaVic 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Niedziela o 14:26 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:26 W dniu 19.07.2025 o 13:11, PaVic napisał: holendrzy powariowali 🤯 13.50 parking na claly dzień Zaparkuj w pobliżu rynku w Krakowie czy Wawelu to te 13.50 będziesz Belgom typa zostawiał.. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano wczoraj o 10:24 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:24 19 godzin temu, Lexi napisał: Zaparkuj w pobliżu rynku w Krakowie czy Wawelu to te 13.50 będziesz Belgom typa zostawiał.. 🙂 Aż strach jechać do tej Polski 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu W dniu 20.07.2025 o 16:26, Lexi napisał: Zaparkuj w pobliżu rynku w Krakowie czy Wawelu to te 13.50 będziesz Belgom typa zostawiał.. 🙂 Na pewno? Cena w strefie "A" czyli centrum Krakowa to 6 zł/h Opłata obowiązuje od godziny 10-20 czyli maksymalnie 10 godzin. Nie więcej jak 60 zł . Jednocześnie jak postawimy samochód o np. 8 rano i odjedziemy o 23 to także zapłacimy 60 zł. To oczywiście nie jest tanio ale to w zasadzie tyle samo. Wydaje mi się, że porównanie centrum turystycznego miasta z klepiskiem z krowami nad morzem chyba nie jest uprawnione. W szczerym polu to bezkosztowy zysk dla właściciela klepiska a dużych turystycznych miastach to niestety konieczność. Wiem, wiem, różnica siły nabywczej i takie tam inne 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 9 godzin temu, jurek_h napisał: Na pewno? Cena w strefie "A" czyli centrum Krakowa to 6 zł/h Opłata obowiązuje od godziny 10-20 czyli maksymalnie 10 godzin. Nie więcej jak 60 zł . Jednocześnie jak postawimy samochód o np. 8 rano i odjedziemy o 23 to także zapłacimy 60 zł. To oczywiście nie jest tanio ale to w zasadzie tyle samo. Wydaje mi się, że porównanie centrum turystycznego miasta z klepiskiem z krowami nad morzem chyba nie jest uprawnione. W szczerym polu to bezkosztowy zysk dla właściciela klepiska a dużych turystycznych miastach to niestety konieczność. Wiem, wiem, różnica siły nabywczej i takie tam inne 😉 Cześć W Poznaniu (miasto dość duże jak na polskie warunki, ale jednak, nie za bardzo turystyczne) opłaty w strefie w centrum 8-20, od pon-sob, pierwsza godzina 7.00 zł, druga 7.40 trzecia 7.90 i potem każda następna 7.00 zł. W Krakowie tanio... Od września mają wzrosnąć opłaty... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Kilka zdjęć z malowniczego objazdu rowerowego Jeziora Straszyńskiego niedaleko Gdańska. I rzeki Raduni. Nisamowita, miejscami dzika, prawie górska rzeka. 12 km od Gdańska. 🙂 6-letni wnuk dawał radę. Dziadek też. 🙂 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Cześć Jar Raduni to jest naprawdę hardkorowy odcinek przy wysokiej wodzie. Miałem jeszcze to szczęście, że kilkanaście lat temu udało się go popłynąć (obecnie całkowity zakaz pływania). Wspaniałe miejsce a kajakarsko naprawdę trudny (przy wyższej wodzie) albo nieprawdopodobnie uciążliwy (przy niskiej) odcinek. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi