Skocz do zawartości

Krajoznawczo po okolicy....

mig

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, mig napisał:

widok na Tatry..... 😉

🙂 Fajny mamy ten polski język.

To moje ulubione miejsce do "filozoficznych" przemyśleń. Tuż przed domkiem. Siedzę sobie w wygodnym foteliku, w dali Tatry, blisko Tatra lub coś zbliżonego i błogi nastrój. Nawet jak wnuki szaleją w okolicy. 🙂 A na tym pólku po lewej to kiedyś zjeżdżałem na nartach. Nawet, nawet.

• Like 1

Jeszcze jeden widoczek z moich okolic. Mniej więcej tu przebiega granica między Szczawą i... Zalesiem. Tak, tym Zalesiem od niejakiego T. Dudy. Na wprost widać górę Modyń, a po nią grupę domów. To tu urodził się ten koleś. A Stara Wieś jest rzut beretem. Moje sąsiadki panikują. 🙂

zalesie.jpg

• 2 tygodnie później...

Tym razem dość bliska okolica, bo Mosty koło Jabłonkova. Miejscowość niepozorna, jednak narciarsko z dwoma szybkimi krzesłami i fajnymi trasami. Warto odwiedzić ale gdy jest śnieg (zeszłej zimy nie było),

W tamtejszym tunelu kolejowym rozpoczęła się II wojna (o 4 dni wcześniej niż na Westerplatte....) A historycznie- przez kilkaset lat prowadził tamtędy szlak ze Śląska na Węgry. ( Gorne Węgry to obecnie Słowacja). Przełęcz Jabłonkowska pomiędzy dwoma częściami Beskidu Śląskiego (Czesi piszą na mapach że Śląsko-Morawskiego, ale do Moraw tam jeszcze sporo km..... 😉 ) była ważnym miejscem na tym szlaku. A do Dunaju i tureckich włości tylko 300km z małym hakiem.....  Na początku 17tego wieku zagrożenie niechcianymi wizytami z południa było juz na tyle realne, że po obu zboczach przełęczy powstały nieduże twierdze o ówcześnie nowoczesnym, bastionowym narysie i stałych garnizonach... Ich układ pozwalał juz kilkoma armatami zaryglować drogę przez przełęcz. Wokół powstała osada - Szańce, teraz przysiółek Mostów. W kolejnym wieku, po wojnach Śląskich twierdze utrzymano - obrócono tylko armaty z kierunku południowego na północny - przeciw Prusakom Fryderyka W... zresztą nie tylko tam. W okolicy jest sporo miejsc gdzie kiedyś znajdowały sie umocnienia graniczne. Wiekszość zniknęła lecz pozostały nazwy - ponad 13 miejsc których nazwy jednoznacznie wskazują dawniejsze przeznaczenie: Szańce, Wały, Valy, Nawalu, Zamek.....  Zamykały przejścia w okolicy Oszczadnicy, Zwardonia, Piska. Tyle historii.....

Dojechać można tam zbaczając kilkaset metrów od drogi w kier Cadcy, są znaki. Można wybrać się na rowerze, są podjazdy ale takie asfaltowe, kilka do 10 %. Miejsce jest niezwykle widokowe, pasma Raczy,  Girowej i Lysej Hory na wyciągnięcie ręki. Warto zboczyć lub pojechać rowerem z Istebnej, Zwardonia, Cieszyna.....

20250712_115006.thumb.jpg.9857f4968c565707dceef1e916e0c413.jpg20250712_115258.thumb.jpg.0583f66492ae78e5978662d6395dfd3c.jpg20250712_115400.thumb.jpg.b0537284ba228a573320c2211cc6e614.jpg20250712_121224.thumb.jpg.ed47db0fed4ade77ec5ba7f0e3f1ce49.jpg20250712_121404.thumb.jpg.49eaa9551abaa8c9a29d974646a09ed7.jpg

Edytowane przez mig
  • Like 5
  • Thanks 1

59 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

No to nieco bliżej - tak pewnie ze trzy razy ale wycieczka znakomita i wcale nie łatwa przez to, że krótsza.

Pozdro

Niestety, kondycja juz mocno nie taka...  podjazd pod przełecz jest raczej nudny niż trudny. 6-7 km krecenia...

Widok wołowinki relaksującej się na wydmach bezcenny 😂

IMG_5422.thumb.jpeg.0913740d91e833a838e5ab36509a03ac.jpeg

Na piaskach blogi stan umysłu ..

IMG_5427.thumb.jpeg.1ee8e0ecd2a382ce6c2fa61ee6dda200.jpeg

Gdyby ten Benelux miał jeszcze góry to można by śmiało stwierdzić,że to idealne miejsce do życia aczkolwiek nie ma co narzekać chociaż są hale w których można latem pośmigać ⛷️

a ! 
holendrzy powariowali 🤯 13.50 parking na claly dzień 

IMG_5421.thumb.jpeg.bf3168d87e7aae509cb44f4dffd6b912.jpeg

Skandal !…wiec na piątaka na nartach nie ma co narzekać 😉

Dość dużo meduz w morzu północnym IMG_5432.thumb.jpeg.fbc809fc9a1280c2750f3555aaa98889.jpeg

IMG_5431.thumb.jpeg.bce52dde0bef42a5db0e7c77ad8d7fe1.jpegnawet wypatrzyłem niebieską niestety nie mam zdjęcia,dość dużą z 20/30 cm średnicy której nigdy wcześniej nie widziałem . 

Edytowane przez PaVic
  • Like 3

W dniu 20.07.2025 o 16:26, Lexi napisał:

Zaparkuj w pobliżu rynku w Krakowie czy Wawelu to te 13.50 będziesz Belgom typa zostawiał.. 🙂

Na pewno?

Cena w strefie "A" czyli centrum Krakowa to 6 zł/h

Opłata obowiązuje od godziny 10-20 czyli maksymalnie 10 godzin.

Nie więcej jak 60 zł .

Jednocześnie jak postawimy samochód o np. 8 rano i odjedziemy o 23 to także zapłacimy 60 zł.

To oczywiście nie jest tanio ale to w zasadzie  tyle samo.

Wydaje mi się, że porównanie centrum turystycznego miasta z klepiskiem  z krowami nad morzem chyba nie jest uprawnione.

W szczerym polu to bezkosztowy zysk dla właściciela klepiska a dużych turystycznych miastach to niestety konieczność.

Wiem, wiem, różnica siły nabywczej i takie tam inne 😉

9 godzin temu, jurek_h napisał:

Na pewno?

Cena w strefie "A" czyli centrum Krakowa to 6 zł/h

Opłata obowiązuje od godziny 10-20 czyli maksymalnie 10 godzin.

Nie więcej jak 60 zł .

Jednocześnie jak postawimy samochód o np. 8 rano i odjedziemy o 23 to także zapłacimy 60 zł.

To oczywiście nie jest tanio ale to w zasadzie  tyle samo.

Wydaje mi się, że porównanie centrum turystycznego miasta z klepiskiem  z krowami nad morzem chyba nie jest uprawnione.

W szczerym polu to bezkosztowy zysk dla właściciela klepiska a dużych turystycznych miastach to niestety konieczność.

Wiem, wiem, różnica siły nabywczej i takie tam inne 😉

Cześć

W Poznaniu (miasto dość duże jak na polskie warunki, ale jednak, nie za bardzo turystyczne) opłaty w strefie w centrum 8-20, od pon-sob,  pierwsza godzina 7.00 zł, druga 7.40 trzecia 7.90 i potem każda następna 7.00 zł. W Krakowie tanio...

Od września mają wzrosnąć opłaty...

pozdro

Cześć

Jar Raduni to jest naprawdę hardkorowy odcinek przy wysokiej wodzie. Miałem jeszcze to szczęście, że kilkanaście lat temu udało się go popłynąć (obecnie całkowity zakaz pływania). Wspaniałe miejsce a kajakarsko naprawdę trudny (przy wyższej wodzie) albo nieprawdopodobnie uciążliwy (przy niskiej) odcinek.

Pozdro