star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 @kaka61 Dzięki za zaliczenie stonki. Nie bądź sknerą i podziel się informacjami o niższowych ośrodkach. Choćby na priv. Ja znam tylko Dzikowiec ale tam nawet reklama w Tv nie spowoduje tłoku. Niestety jest bardzo nisko, więc rzadko jest tam śnieg. @sstar Przede wszystkim szerokie. Trasa ok.1km już wystarczy. no to Zieleniec jako żywo, szeroko, ze hej, będzie 1 km... w poprzek musisz odhaczać po kolei co jest, znaczy gdzie śnieg będzie https://www.skiinfo....arciarskie.html kluczowa logistyka niekoniecznie ośrodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 56 Dodano 3 l Ostatniej odpowiedzi 3 l Top użytkownicy w tym temacie 5 5 6 15 Popularne dni 10 Lis 32 9 Lis 8 15 Gru 6 14 Lis 6 Top użytkownicy w tym temacie Spiochu 5 odpowiedzi nikon255 5 odpowiedzi JacekMa 6 odpowiedzi star 15 odpowiedzi Popularne dni 10 Lis 2020 32 odpowiedzi 9 Lis 2020 8 odpowiedzi 15 Gru 2020 6 odpowiedzi 14 Lis 2020 6 odpowiedzi kaka61 Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 @kaka61 Dzięki za zaliczenie stonki. Nie bądź sknerą i podziel się informacjami o niższowych ośrodkach. Choćby na priv. Ja znam tylko Dzikowiec ale tam nawet reklama w Tv nie spowoduje tłoku. Niestety jest bardzo nisko, więc rzadko jest tam śnieg. @sstar Przede wszystkim szerokie. Trasa ok.1km już wystarczy. - niszowe, szerokie, powyzej 1km - nie istnieją - nawet dzikowiec i Rymarz są krótsze - Czechy - Dolni Morawa, ChS, Kouty, Ramzowa, Bukowa H. - kazdy z nich o niebo lepszy niż ośrodek po stronie PL - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... RobertK Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 @kaka61 Dzięki za zaliczenie stonki. Nie bądź sknerą i podziel się informacjami o niższowych ośrodkach. Choćby na priv. Ja znam tylko Dzikowiec ale tam nawet reklama w Tv nie spowoduje tłoku. Niestety jest bardzo nisko, więc rzadko jest tam śnieg. @sstar Przede wszystkim szerokie. Trasa ok.1km już wystarczy. No to Mala Upa www.skimu.cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kaka61 Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. Niestety Sudety Środkowe i Wschodnie są generalnie niższe niż Beskidy. Pozostają Sudety Zachodnie (Karkonosze, Izery) - z Wrocka dojazd podobny jak do Zieleńca i CG i oczywiście Czechy - link do jednej z najbardziej interesujących stron z informacjami o czeskich ośrodkach http://www.holidayinfo.cz/ powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Jak dla mnie to Zwardoń spełnia prawie wszystkie moje wymagania: ma przyzwoitą szerokość i długość, smaczne przerwy, fajny klimacik i przede wszystkim mało ludzi, nawet w czasie ferii. To tylko jeden stok, ale do mojego szlifu umiejętności jest git no i ma spory potencjał - o tym w Zwardońskim wątku. Tylko Kanapa mogłaby być troszkę szybsza Dla urozmaicenia Wielka Racza Oszczadnica po sąsiedzku. Jeśli kręci Żmija, jesteś w tygodniu lub przed lub po sezonie to Czarna Góra jest całkiem przyjemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Wszystko zależy od punku widzenia i siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Daleko to mam ja z Władysławowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - niszowe, szerokie, powyzej 1km - nie istnieją - nawet dzikowiec i Rymarz są krótsze - Czechy - Dolni Morawa, ChS, Kouty, Ramzowa, Bukowa H. - kazdy z nich o niebo lepszy niż ośrodek po stronie PL - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy Sorry ale nie zgadzam sie. Nawet Zieleniec czy Szpindl to odrobina logistyki i bingo! W Czechach dodam Tanvaldsky Spicak. Janske Lazne, Pec pod Snezkou. Prawda, ze każdy lepszy, choc taka Szrenica przy odpowiednim warunie i czasie (bywało, ze zjezdzalem sam i to nie skiturowo w nocy choc i tak sie zdarzalo:-) ech... Rymarz, ech... nigdy nie bylem, Zaclerz, Herlikovice z tych stromszych. Klobouk git. Po naszej stronie nie bylem w Czarnowie, na Kopie, Łysa Góra, z chęcią bym spróbował. Fajna Rzeczka, stromsza i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? No, że jak go wypełnisz turystami to będzie jeszcze pełniej. Ja bym nie demonizował. Ew. muldy będą jeszcze większe, ale to trening. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Dzięki za polecenie Kralicaka. Nie znałem. Poznam. PS strona smiga http://leto.mujkralicak.cz ech ci informatycy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No to Mala Upa www.skimu.cz to świetny typ bo dobra ekspozycja wysoko stosunkowo no i mały areal znaczy powierzchnia do nasniezenia tak wiec na skitury nadaje sie jako pierwsza kiedyś podszedlem ze zjazdowymi na zamkniętej taki debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
kaka61 Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 @kaka61 Dzięki za zaliczenie stonki. Nie bądź sknerą i podziel się informacjami o niższowych ośrodkach. Choćby na priv. Ja znam tylko Dzikowiec ale tam nawet reklama w Tv nie spowoduje tłoku. Niestety jest bardzo nisko, więc rzadko jest tam śnieg. @sstar Przede wszystkim szerokie. Trasa ok.1km już wystarczy. - niszowe, szerokie, powyzej 1km - nie istnieją - nawet dzikowiec i Rymarz są krótsze - Czechy - Dolni Morawa, ChS, Kouty, Ramzowa, Bukowa H. - kazdy z nich o niebo lepszy niż ośrodek po stronie PL - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... RobertK Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 @kaka61 Dzięki za zaliczenie stonki. Nie bądź sknerą i podziel się informacjami o niższowych ośrodkach. Choćby na priv. Ja znam tylko Dzikowiec ale tam nawet reklama w Tv nie spowoduje tłoku. Niestety jest bardzo nisko, więc rzadko jest tam śnieg. @sstar Przede wszystkim szerokie. Trasa ok.1km już wystarczy. No to Mala Upa www.skimu.cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kaka61 Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. Niestety Sudety Środkowe i Wschodnie są generalnie niższe niż Beskidy. Pozostają Sudety Zachodnie (Karkonosze, Izery) - z Wrocka dojazd podobny jak do Zieleńca i CG i oczywiście Czechy - link do jednej z najbardziej interesujących stron z informacjami o czeskich ośrodkach http://www.holidayinfo.cz/ powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Jak dla mnie to Zwardoń spełnia prawie wszystkie moje wymagania: ma przyzwoitą szerokość i długość, smaczne przerwy, fajny klimacik i przede wszystkim mało ludzi, nawet w czasie ferii. To tylko jeden stok, ale do mojego szlifu umiejętności jest git no i ma spory potencjał - o tym w Zwardońskim wątku. Tylko Kanapa mogłaby być troszkę szybsza Dla urozmaicenia Wielka Racza Oszczadnica po sąsiedzku. Jeśli kręci Żmija, jesteś w tygodniu lub przed lub po sezonie to Czarna Góra jest całkiem przyjemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Wszystko zależy od punku widzenia i siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Daleko to mam ja z Władysławowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - niszowe, szerokie, powyzej 1km - nie istnieją - nawet dzikowiec i Rymarz są krótsze - Czechy - Dolni Morawa, ChS, Kouty, Ramzowa, Bukowa H. - kazdy z nich o niebo lepszy niż ośrodek po stronie PL - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy Sorry ale nie zgadzam sie. Nawet Zieleniec czy Szpindl to odrobina logistyki i bingo! W Czechach dodam Tanvaldsky Spicak. Janske Lazne, Pec pod Snezkou. Prawda, ze każdy lepszy, choc taka Szrenica przy odpowiednim warunie i czasie (bywało, ze zjezdzalem sam i to nie skiturowo w nocy choc i tak sie zdarzalo:-) ech... Rymarz, ech... nigdy nie bylem, Zaclerz, Herlikovice z tych stromszych. Klobouk git. Po naszej stronie nie bylem w Czarnowie, na Kopie, Łysa Góra, z chęcią bym spróbował. Fajna Rzeczka, stromsza i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? No, że jak go wypełnisz turystami to będzie jeszcze pełniej. Ja bym nie demonizował. Ew. muldy będą jeszcze większe, ale to trening. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Dzięki za polecenie Kralicaka. Nie znałem. Poznam. PS strona smiga http://leto.mujkralicak.cz ech ci informatycy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No to Mala Upa www.skimu.cz to świetny typ bo dobra ekspozycja wysoko stosunkowo no i mały areal znaczy powierzchnia do nasniezenia tak wiec na skitury nadaje sie jako pierwsza kiedyś podszedlem ze zjazdowymi na zamkniętej taki debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Spiochu Napisano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobertK Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 @kaka61 Dzięki za zaliczenie stonki. Nie bądź sknerą i podziel się informacjami o niższowych ośrodkach. Choćby na priv. Ja znam tylko Dzikowiec ale tam nawet reklama w Tv nie spowoduje tłoku. Niestety jest bardzo nisko, więc rzadko jest tam śnieg. @sstar Przede wszystkim szerokie. Trasa ok.1km już wystarczy. No to Mala Upa www.skimu.cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kaka61 Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. Niestety Sudety Środkowe i Wschodnie są generalnie niższe niż Beskidy. Pozostają Sudety Zachodnie (Karkonosze, Izery) - z Wrocka dojazd podobny jak do Zieleńca i CG i oczywiście Czechy - link do jednej z najbardziej interesujących stron z informacjami o czeskich ośrodkach http://www.holidayinfo.cz/ powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Jak dla mnie to Zwardoń spełnia prawie wszystkie moje wymagania: ma przyzwoitą szerokość i długość, smaczne przerwy, fajny klimacik i przede wszystkim mało ludzi, nawet w czasie ferii. To tylko jeden stok, ale do mojego szlifu umiejętności jest git no i ma spory potencjał - o tym w Zwardońskim wątku. Tylko Kanapa mogłaby być troszkę szybsza Dla urozmaicenia Wielka Racza Oszczadnica po sąsiedzku. Jeśli kręci Żmija, jesteś w tygodniu lub przed lub po sezonie to Czarna Góra jest całkiem przyjemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Wszystko zależy od punku widzenia i siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Daleko to mam ja z Władysławowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - niszowe, szerokie, powyzej 1km - nie istnieją - nawet dzikowiec i Rymarz są krótsze - Czechy - Dolni Morawa, ChS, Kouty, Ramzowa, Bukowa H. - kazdy z nich o niebo lepszy niż ośrodek po stronie PL - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy Sorry ale nie zgadzam sie. Nawet Zieleniec czy Szpindl to odrobina logistyki i bingo! W Czechach dodam Tanvaldsky Spicak. Janske Lazne, Pec pod Snezkou. Prawda, ze każdy lepszy, choc taka Szrenica przy odpowiednim warunie i czasie (bywało, ze zjezdzalem sam i to nie skiturowo w nocy choc i tak sie zdarzalo:-) ech... Rymarz, ech... nigdy nie bylem, Zaclerz, Herlikovice z tych stromszych. Klobouk git. Po naszej stronie nie bylem w Czarnowie, na Kopie, Łysa Góra, z chęcią bym spróbował. Fajna Rzeczka, stromsza i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? No, że jak go wypełnisz turystami to będzie jeszcze pełniej. Ja bym nie demonizował. Ew. muldy będą jeszcze większe, ale to trening. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Dzięki za polecenie Kralicaka. Nie znałem. Poznam. PS strona smiga http://leto.mujkralicak.cz ech ci informatycy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No to Mala Upa www.skimu.cz to świetny typ bo dobra ekspozycja wysoko stosunkowo no i mały areal znaczy powierzchnia do nasniezenia tak wiec na skitury nadaje sie jako pierwsza kiedyś podszedlem ze zjazdowymi na zamkniętej taki debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
kaka61 Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. Niestety Sudety Środkowe i Wschodnie są generalnie niższe niż Beskidy. Pozostają Sudety Zachodnie (Karkonosze, Izery) - z Wrocka dojazd podobny jak do Zieleńca i CG i oczywiście Czechy - link do jednej z najbardziej interesujących stron z informacjami o czeskich ośrodkach http://www.holidayinfo.cz/ powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Jak dla mnie to Zwardoń spełnia prawie wszystkie moje wymagania: ma przyzwoitą szerokość i długość, smaczne przerwy, fajny klimacik i przede wszystkim mało ludzi, nawet w czasie ferii. To tylko jeden stok, ale do mojego szlifu umiejętności jest git no i ma spory potencjał - o tym w Zwardońskim wątku. Tylko Kanapa mogłaby być troszkę szybsza Dla urozmaicenia Wielka Racza Oszczadnica po sąsiedzku. Jeśli kręci Żmija, jesteś w tygodniu lub przed lub po sezonie to Czarna Góra jest całkiem przyjemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Wszystko zależy od punku widzenia i siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Daleko to mam ja z Władysławowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - niszowe, szerokie, powyzej 1km - nie istnieją - nawet dzikowiec i Rymarz są krótsze - Czechy - Dolni Morawa, ChS, Kouty, Ramzowa, Bukowa H. - kazdy z nich o niebo lepszy niż ośrodek po stronie PL - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy Sorry ale nie zgadzam sie. Nawet Zieleniec czy Szpindl to odrobina logistyki i bingo! W Czechach dodam Tanvaldsky Spicak. Janske Lazne, Pec pod Snezkou. Prawda, ze każdy lepszy, choc taka Szrenica przy odpowiednim warunie i czasie (bywało, ze zjezdzalem sam i to nie skiturowo w nocy choc i tak sie zdarzalo:-) ech... Rymarz, ech... nigdy nie bylem, Zaclerz, Herlikovice z tych stromszych. Klobouk git. Po naszej stronie nie bylem w Czarnowie, na Kopie, Łysa Góra, z chęcią bym spróbował. Fajna Rzeczka, stromsza i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? No, że jak go wypełnisz turystami to będzie jeszcze pełniej. Ja bym nie demonizował. Ew. muldy będą jeszcze większe, ale to trening. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Dzięki za polecenie Kralicaka. Nie znałem. Poznam. PS strona smiga http://leto.mujkralicak.cz ech ci informatycy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No to Mala Upa www.skimu.cz to świetny typ bo dobra ekspozycja wysoko stosunkowo no i mały areal znaczy powierzchnia do nasniezenia tak wiec na skitury nadaje sie jako pierwsza kiedyś podszedlem ze zjazdowymi na zamkniętej taki debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
.Beata. Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Jak dla mnie to Zwardoń spełnia prawie wszystkie moje wymagania: ma przyzwoitą szerokość i długość, smaczne przerwy, fajny klimacik i przede wszystkim mało ludzi, nawet w czasie ferii. To tylko jeden stok, ale do mojego szlifu umiejętności jest git no i ma spory potencjał - o tym w Zwardońskim wątku. Tylko Kanapa mogłaby być troszkę szybsza Dla urozmaicenia Wielka Racza Oszczadnica po sąsiedzku. Jeśli kręci Żmija, jesteś w tygodniu lub przed lub po sezonie to Czarna Góra jest całkiem przyjemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Wszystko zależy od punku widzenia i siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 W Beskidach istnieją. Na Pilsku masz nawet kilka km. Tłoku zwykle nie ma a nawet jak jest kolejka to przepustowość jest mała i da się jeździć. Nie ma niczego podobnego w Sudetach? Czyli fajne trasy + orczyki? Niedawno się przeprowadziłem do Wrocka i nie znam okolicy. u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Daleko to mam ja z Władysławowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - niszowe, szerokie, powyzej 1km - nie istnieją - nawet dzikowiec i Rymarz są krótsze - Czechy - Dolni Morawa, ChS, Kouty, Ramzowa, Bukowa H. - kazdy z nich o niebo lepszy niż ośrodek po stronie PL - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy Sorry ale nie zgadzam sie. Nawet Zieleniec czy Szpindl to odrobina logistyki i bingo! W Czechach dodam Tanvaldsky Spicak. Janske Lazne, Pec pod Snezkou. Prawda, ze każdy lepszy, choc taka Szrenica przy odpowiednim warunie i czasie (bywało, ze zjezdzalem sam i to nie skiturowo w nocy choc i tak sie zdarzalo:-) ech... Rymarz, ech... nigdy nie bylem, Zaclerz, Herlikovice z tych stromszych. Klobouk git. Po naszej stronie nie bylem w Czarnowie, na Kopie, Łysa Góra, z chęcią bym spróbował. Fajna Rzeczka, stromsza i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? No, że jak go wypełnisz turystami to będzie jeszcze pełniej. Ja bym nie demonizował. Ew. muldy będą jeszcze większe, ale to trening. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Dzięki za polecenie Kralicaka. Nie znałem. Poznam. PS strona smiga http://leto.mujkralicak.cz ech ci informatycy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No to Mala Upa www.skimu.cz to świetny typ bo dobra ekspozycja wysoko stosunkowo no i mały areal znaczy powierzchnia do nasniezenia tak wiec na skitury nadaje sie jako pierwsza kiedyś podszedlem ze zjazdowymi na zamkniętej taki debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
grimson Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Daleko to mam ja z Władysławowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - niszowe, szerokie, powyzej 1km - nie istnieją - nawet dzikowiec i Rymarz są krótsze - Czechy - Dolni Morawa, ChS, Kouty, Ramzowa, Bukowa H. - kazdy z nich o niebo lepszy niż ośrodek po stronie PL - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy Sorry ale nie zgadzam sie. Nawet Zieleniec czy Szpindl to odrobina logistyki i bingo! W Czechach dodam Tanvaldsky Spicak. Janske Lazne, Pec pod Snezkou. Prawda, ze każdy lepszy, choc taka Szrenica przy odpowiednim warunie i czasie (bywało, ze zjezdzalem sam i to nie skiturowo w nocy choc i tak sie zdarzalo:-) ech... Rymarz, ech... nigdy nie bylem, Zaclerz, Herlikovice z tych stromszych. Klobouk git. Po naszej stronie nie bylem w Czarnowie, na Kopie, Łysa Góra, z chęcią bym spróbował. Fajna Rzeczka, stromsza i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? No, że jak go wypełnisz turystami to będzie jeszcze pełniej. Ja bym nie demonizował. Ew. muldy będą jeszcze większe, ale to trening. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Dzięki za polecenie Kralicaka. Nie znałem. Poznam. PS strona smiga http://leto.mujkralicak.cz ech ci informatycy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No to Mala Upa www.skimu.cz to świetny typ bo dobra ekspozycja wysoko stosunkowo no i mały areal znaczy powierzchnia do nasniezenia tak wiec na skitury nadaje sie jako pierwsza kiedyś podszedlem ze zjazdowymi na zamkniętej taki debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
robertdr Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Że Zwardonia w Sudety kawał drogi. A ludzi niewiele raczej w tygodniu... Daleko to mam ja z Władysławowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - niszowe, szerokie, powyzej 1km - nie istnieją - nawet dzikowiec i Rymarz są krótsze - Czechy - Dolni Morawa, ChS, Kouty, Ramzowa, Bukowa H. - kazdy z nich o niebo lepszy niż ośrodek po stronie PL - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy Sorry ale nie zgadzam sie. Nawet Zieleniec czy Szpindl to odrobina logistyki i bingo! W Czechach dodam Tanvaldsky Spicak. Janske Lazne, Pec pod Snezkou. Prawda, ze każdy lepszy, choc taka Szrenica przy odpowiednim warunie i czasie (bywało, ze zjezdzalem sam i to nie skiturowo w nocy choc i tak sie zdarzalo:-) ech... Rymarz, ech... nigdy nie bylem, Zaclerz, Herlikovice z tych stromszych. Klobouk git. Po naszej stronie nie bylem w Czarnowie, na Kopie, Łysa Góra, z chęcią bym spróbował. Fajna Rzeczka, stromsza i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? No, że jak go wypełnisz turystami to będzie jeszcze pełniej. Ja bym nie demonizował. Ew. muldy będą jeszcze większe, ale to trening. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Dzięki za polecenie Kralicaka. Nie znałem. Poznam. PS strona smiga http://leto.mujkralicak.cz ech ci informatycy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No to Mala Upa www.skimu.cz to świetny typ bo dobra ekspozycja wysoko stosunkowo no i mały areal znaczy powierzchnia do nasniezenia tak wiec na skitury nadaje sie jako pierwsza kiedyś podszedlem ze zjazdowymi na zamkniętej taki debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 - niszowe, szerokie, powyzej 1km - nie istnieją - nawet dzikowiec i Rymarz są krótsze - Czechy - Dolni Morawa, ChS, Kouty, Ramzowa, Bukowa H. - kazdy z nich o niebo lepszy niż ośrodek po stronie PL - Zieleniec to patologia, a po otwarciu aparthotelu - do zamknięcia jako całość, brak możliwości bezpiecznej jazdy Sorry ale nie zgadzam sie. Nawet Zieleniec czy Szpindl to odrobina logistyki i bingo! W Czechach dodam Tanvaldsky Spicak. Janske Lazne, Pec pod Snezkou. Prawda, ze każdy lepszy, choc taka Szrenica przy odpowiednim warunie i czasie (bywało, ze zjezdzalem sam i to nie skiturowo w nocy choc i tak sie zdarzalo:-) ech... Rymarz, ech... nigdy nie bylem, Zaclerz, Herlikovice z tych stromszych. Klobouk git. Po naszej stronie nie bylem w Czarnowie, na Kopie, Łysa Góra, z chęcią bym spróbował. Fajna Rzeczka, stromsza i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? No, że jak go wypełnisz turystami to będzie jeszcze pełniej. Ja bym nie demonizował. Ew. muldy będą jeszcze większe, ale to trening. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Dzięki za polecenie Kralicaka. Nie znałem. Poznam. PS strona smiga http://leto.mujkralicak.cz ech ci informatycy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No to Mala Upa www.skimu.cz to świetny typ bo dobra ekspozycja wysoko stosunkowo no i mały areal znaczy powierzchnia do nasniezenia tak wiec na skitury nadaje sie jako pierwsza kiedyś podszedlem ze zjazdowymi na zamkniętej taki debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 O co chodzi z wpływem aparthotelu na Zieleniec? No, że jak go wypełnisz turystami to będzie jeszcze pełniej. Ja bym nie demonizował. Ew. muldy będą jeszcze większe, ale to trening. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Dzięki za polecenie Kralicaka. Nie znałem. Poznam. PS strona smiga http://leto.mujkralicak.cz ech ci informatycy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No to Mala Upa www.skimu.cz to świetny typ bo dobra ekspozycja wysoko stosunkowo no i mały areal znaczy powierzchnia do nasniezenia tak wiec na skitury nadaje sie jako pierwsza kiedyś podszedlem ze zjazdowymi na zamkniętej taki debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 u nas po prostu nie ma takiego zacofania jak na Pilsku ;-) wszystkie większe ośrodki z lepszymi trasami są trochę bardziej nowoczesne, kanapy etc. mówię głównie o Karkonoszach czeskich ale polecam Ci Kralicak i Dolni Morava w Masywie Śnieżnika widzę właśnie że nie działa strona Kralicak, mam nadzieję że to nie oznacza że ośrodek pada .... mapa jest tutaj https://www.holidayi...anomap/kralicak Kralicak - trasa czerwona nr 1 z krzesłem dwójką, miód, trójka to taka niebiesko-czerwona jest jeszcze 8 czarna, wygląda fajnie, ale nieczynne było jak ja byłem stare klimaty, brak nowoczesności, niskie ceny w barach, warto nie jechać tam w Spyderach coby się nie rzucać w oczy :-) Dolni Morava - poszukaj sobie w archiwum, jest dużo relacji stamtąd, nawet moje :-) Dzięki za polecenie Kralicaka. Nie znałem. Poznam. PS strona smiga http://leto.mujkralicak.cz ech ci informatycy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No to Mala Upa www.skimu.cz to świetny typ bo dobra ekspozycja wysoko stosunkowo no i mały areal znaczy powierzchnia do nasniezenia tak wiec na skitury nadaje sie jako pierwsza kiedyś podszedlem ze zjazdowymi na zamkniętej taki debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No to Mala Upa www.skimu.cz to świetny typ bo dobra ekspozycja wysoko stosunkowo no i mały areal znaczy powierzchnia do nasniezenia tak wiec na skitury nadaje sie jako pierwsza kiedyś podszedlem ze zjazdowymi na zamkniętej taki debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
brachol Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Moim zdaniem po polskiej stronie najciekawsza jest Szrenica tylko słabo dofinansowana (niby naśnieżanie jest ale chodzi kilka armatek i czasami kończą naśnieżanie Loli pod koniec lutego). Inna sprawa brak parkingów na dole za to są apartamenty. Generalnie jest to ośrodek w którym stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki (po jednodniowym pobycie w CG) tutaj mi było z Poznania najbardziej po drodze (dodatkowo można było skoczyć na biegówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekMa Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Odnosnie Szrenicy: jak dla mnie brak parkingow i olbrzymie kolejki do kas to najwieksza zaleta tego osrodka. Zatrzymuje to po prostu tlumy ludzi tak ze mozna chociaz od rano troche pojezdzic (trzeba byc tylko jednym z pierwszych) Nie zmienia to faktu ze w wiekszosci czeskich osrodkow da sie lepiej pojezdzic No i to stosuje się do wielu ośrodków. Odrobina logistyki i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Czarna Góra od lat inwestuje, także w hotele. Brakuje tam jeszcze jakiejś trasy z samej góry póki co Luxtorpeda jest wstanie wwieźć sporo osób i potem większość zjeżdża czerwoną i gęsto robi się w tym takim zakręcie przed orczykiem. Jak było krzesło 2 osobowe to nawet czarna nie musiała chodzić a i tak nie było tłoku. Wygodna kanapa nie jest zła i nie jestem do końca pewny czy ona decyduje o ilości osób bo w końcu w CG na Żmiji krzesło nie jest zbyt szybkie i bez osłony, a kolejki są. Najmniej osób jeździ na Procy Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
nikon255 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Myślę że CG balansuje na skraju przeinwestowania w noclegi przy stoku. Stoi już Aparthotel CG, Apartamenty CG, niedawno odpalona Aparthotel Czarna Perła, buduje się i niedługo otwiera Aparthotel Biała Perła. Nie za dużo tego? z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
grimson Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach
brachol Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Miejsce może będzie, natomiast zauważyłem będąc w ostatnim sezonie kilka razy na CG, że do tej pory oblegane Apartamenty Czarna Góra, tym razem nie były obsadzone w 100%, i nawet nie w 70%. Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Ośrodki w Sudetach
grimson Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Moim zdaniem czas już jest na budowę kolejnej trasy być może zwiększy to liczbę gości w apartamentach przy stoku. Trasy są, tylko nie odpalane od kilku sezonów: trasa E&F Fis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
arky Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 2. Szklarska Poręba Sudety Lift / Szrenica - bardzo ciekawy ośrodek z różnorodnymi trasami, o ile główne trasy i wyciągi działają, długie 4km zjazdy Lolą lub Śnieżynką i Puchatkiem, świetny klimat na Hali Szrenickiej, gdzie można śmigać pomiędzy drzewkami w puchu, Puchatek świetny stok dla początkujących z równomiernym spadkiem, stary wyciąg przy Puchatku i na szczyt, ale ma to mniejsze znaczenie, odkąd działa Karkonosz Express, Lola i Śniezynka niewyrównane, kolejki umiarkowane (głównie przy 2-ce sekcji I przy Puchatku, ale duże kolejki do kas i klopoty z dojazdem pod stok (malo miejsc parkingowych przy wyciągu); moja opinia: dobre miejsce, jeśli większość ośrodka działa, najlepiej wpaść w marcu poza weekendem przy dobrych warunkach pogodowych. Miejsce mogłoby być bardzo dobre, gdyby poprawić dojazd (np. sprawne skibusy), sprzedaż biletów, wyrównać i dobrze naśnieżać trasy, 3. Karpacz Ski Arena / Kopa - ciekawy ośrodek, w którym w ostatnich latach zachodzą pozytywne zmiany (wymiana wyciągu na Kopę, poprawa naśnieżania), warto odwiedzić, jeśli działa coś więcej poza Liczykrupą i Euro, świetny klimat zjazdów w puchu po Złotówce i Grosiku (o ile działają), trasa z Kopy nie jest naśnieżana, więc rzadko działa, fajny stok Euro, Liczykrupa z wypłaszczeniem, dodatkowo Jan, dostępne parkingi na dole, ale podejście pod górę drogą z kostki granitowej (w tym roku ma być taśma); moja opinia: dobre miejsce, jeśli działa tzw. "góra" ośrodka, najlepiej odwiedzić poza głównym sezonem, kolejki mogą się tworzyć przy 2-ce Liczykrupa, żeby podjechać do innych tras ośrodka, i Euro (orczyk kotwica); piękne widoki ze Złotówki, Witam Spiochu, trochę się zdziwiłem, że powyższa propozycja (dzięki Marconi) padła dopiero na 3 stronie wątku, w kontekście Twojego drugiego pytania. Jeśli tylko jest śnieżna zima i chodzą wszystkie trasy to są to i trasowo, ale też i widokowo znakomite ośrodki. Najlepsze w mojej ocenie na Dolnym Śląsku. Tak było zimą 2018/2019 – rewelacja, 2 metry śniegu, z samego rana pusto. Wiem, że nie jesteś „wygodnisiem” i nie jeździsz na narty grzać tyłek na kanapie, żłopać piwo i wpieprzać kiełbasę, więc takie niedogodności jak słaba infrastruktura konsumpcyjna, czy brak grzanych kanap nie będą Ci przeszkadzały. Jak wspomniałem musi być śnieg (w załączeniu fotka z niezaśnieżanej sztucznie Złotówki na Kopie z lutego 2019) i nie może za bardzo wiać, bo zamykają wjazdy na samą górę. Pozdrawiam Ps. Sprostowanie: Proca w Czarnej Górze ostatnio chodziła właśnie zimą 2018/2019. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Ziemowit1 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 z marketingowego punktu widzenia na stoku jeszcze bedzie miejsce Rozumiem, że im bliżej stoku tym lepiej. Tylko że są granice, wg mnie CG już je przekroczyła. Postawi się tablice informacyjne z prośbą o używanie krótszych nart, aby dopchać więcej ludzi na metr kwadratowy stoku. A nie czekaj... mamy epidemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi