Marcos73 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 34 minuty temu, Spiochu napisał: Nie wierz w chata bo on pisze cokolwiek znajdzie. Ten "lekki" rower Lapierre wazy realnie ok. 16kg. Stilusow jest multum rodzajow w Decu, kazdy ma inna geo. Wiekszosc ma mniejszy reach i stack od lapierre w tym samym rozmiarze. Do ktorego modelu i rocznika porownal? Pozycja na elektryku i zwyklym jest taka sama. Jesli na jednym bedziesz skulony to na drugim (z ta sama geo) tez. Prawda jest ze w elektryku lepiej mniejszy rozmiar jak jestes na granicy ale nie z uwagi na podjazdy ale zachowanie w zjezdzie. Elektryk jest stabilniejszy ale mniej zwrotny. Piotrek, to tylko sugestia, ale porównał stilusa e-AM w rozmiarze M 2023 (wówczas był tylko 1 model) z Lapierre C.F 2026. Uwzględnił budowę kobiecą, co zostało mu wskazane dość oględnie z podpowiedzią, że nogi są dość długie i ręce także. Wyciągnął dość prawdziwe wnioski, że rura podsiodłowa jest krótka i dużo trzeba będzie wyciągnąć sztycę (bo tak było w realu) spowoduje przesunięcie środka ciężkości do tyłu i podjazdy będą trudniejsze bo elektryk ma większy trójkąt z tyłu i koło jest dalej a i środek ciężkości ma niżej. Jest to logiczne wytłumaczenie. Sorry, jesteś inteligentny, ale doświadczenie masz małe. Niestety nawet Ty nie masz takiej umiejętności analizy wielu danych i sklecenia to w całość jak AI w tak krótkim czasie. To jak porady internetowe dla początkujących narciarzy. Ja wiem jak Żona wygląda i wiem jak wyglądała na konkretnym rowerze. Dla mnie było ok - ale jestem niższy i mam inne proporcje ciała. Ona ewidentnie miała bardzo wysoko siodełko co powodowało bardzo race ową pozycję, bo kiera była nisko i dość blisko. Nie zamierzam grzebać w rowerze i go modyfikować, skoro mogę kupić gotowy i wygodny dla użytkownika. Btw. na Corratec nawet nie wsiadła, bo się przejechała na LP i stwierdziła że jest dobry, ale za mały. Sama zdecydowała, że poczeka na przymiarkę na większy, bo jeśli by tak nie było, już LP M byłby w domu. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 18 minut temu, zając napisał: Poskładają tego Lapierra w rozm. L do przymiarki? Bo po co ta rozkmina - żona się przymierzy i będzie wiedziała co jej pasuje, a młodzież na wszystkim pojedzie. Tak, już jest w sklepie, ale jest oczywiście kolejka do poskładania na serwisie. Generalnie to już rower jest zapłacony, bo rezerwacja to 50% wartości, a musiałem 2 zarezerwować zarówno M który jest (bo bez tego sprzedadzą, był S ale już poszedł) oraz L który sprowadzali, bo nie było. Niestety z tej serii C.F nie mieli żadnego modelu na ramie L (a jest kilka wyższych - czyli droższych). Generalnie to pierwszy raz jak byłem oglądać (sam) to był S oraz M - stały obok siebie. Nie wiem czy to kwestia malowani i "potężności" konstrukcji, nie byłem w stanie ich rozróżnić na oko. Gdyby nie nalepki z ceną i info o wielkości, to nie wiedziałbym który jest większy. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Piotrek, to tylko sugestia, ale porównał stilusa e-AM w rozmiarze M 2023 (wówczas był tylko 1 model) z Lapierre C.F 2026. Uwzględnił budowę kobiecą, co zostało mu wskazane dość oględnie z podpowiedzią, że nogi są dość długie i ręce także. Wyciągnął dość prawdziwe wnioski, że rura podsiodłowa jest krótka i dużo trzeba będzie wyciągnąć sztycę (bo tak było w realu) spowoduje przesunięcie środka ciężkości do tyłu i podjazdy będą trudniejsze bo elektryk ma większy trójkąt z tyłu i koło jest dalej a i środek ciężkości ma niżej. Jest to logiczne wytłumaczenie. Sorry, jesteś inteligentny, ale doświadczenie masz małe. Niestety nawet Ty nie masz takiej umiejętności analizy wielu danych i sklecenia to w całość jak AI w tak krótkim czasie. To jak porady internetowe dla początkujących narciarzy. Ja wiem jak Żona wygląda i wiem jak wyglądała na konkretnym rowerze. Dla mnie było ok - ale jestem niższy i mam inne proporcje ciała. Ona ewidentnie miała bardzo wysoko siodełko co powodowało bardzo race ową pozycję, bo kiera była nisko i dość blisko. Nie zamierzam grzebać w rowerze i go modyfikować, skoro mogę kupić gotowy i wygodny dla użytkownika. Btw. na Corratec nawet nie wsiadła, bo się przejechała na LP i stwierdziła że jest dobry, ale za mały. Sama zdecydowała, że poczeka na przymiarkę na większy, bo jeśli by tak nie było, już LP M byłby w domu. pozdro Ludzki swiat dziala na zasadzie szybko i byle jak. To sie sprzedaje i to daje zysk. Czat jest w tym mistrzem. Jest bardzo szybki, ale odpowiedzi sa dosc losowe. Czasem dobre, czasem tragedia. AI dziala super na rzetelnych i uporzadkowanych danych. Na chaotycznym necie, nie bardzo. Dlugosc rury podsiodlowej nie ma wplywu na pozycje na rowerze. I tak wysuwasz siodlo na ta sama odleglosc od supportu. W dluzszej rurze po prostu od razu jest bardziej z tylu i mniej widzisz ten efekt cofania bo mniej wysuniesz. Wplyw na pozycje ma przesuniecie siodla przod tyl. Przy ustawieniu centralnym na mniejszym rozmiarze nawet lepiej bedziesz podjezdzal bo kiera jest blizej i nizej. W niektorych modelach z rozmiarem rosnie wartosc chainstay. To ma pozytywny wplyw na stabilnosc podjazu a negatywny na skretnosc als te roznice nie sa duze. Zalozenie,ze jak ktos duzo lub dobrze jezdzi to sie dobrze zna na sprzecie jest nieprawidlowe. Ja lepiej ogarniam sprzet w rowerach mtb niz ten narciarski, bo to mnie obecnie interesuje i zdobylem spora wiedze na ten temat. Na nartach mam gdzies nowinki, biore sl i dyskusje sa zbedne. Jak chcesz gosci co jednoczesnie dobrze sie znaja na sprzecie i dobrze jezdza to czytaj blog 1enduro (amator) lub ogladaj Milchal Topor(pro). Oni nie tylko ogarniaja jazde ale rowniez inzynierie i fizyke. Edytowane 3 godziny temu przez Spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, Spiochu napisał: Ludzki swiat dziala na zasadzie szybko i byle jak. To sie sprzedaje i to daje zysk. Czat jest w tym mistrzem. Jest bardzo szybki, ale odpowiedzi sa dosc losowe. Czasem dobre, czasem tragedia. AI dziala super na rzetelnych i uporzadkowanych danych. Na chaotycznym necie, nie bardzo. Dlugosc rury podsiodlowej nie ma wplywu na pozycje na rowerze. I tak wysuwasz siodlo na ta sama odleglosc od supportu. W dluzszej rurze po prostu od razu jest bardziej z tylu i mniej widzisz ten efekt cofania bo mniej wysuniesz. Wplyw na pozycje ma przesuniecie siodla przod tyl. Przy ustawieniu centralnym na mniejszym rozmiarze nawet lepiej bedziesz podjezdzal bo kiera jest blizej i nizej. W niektorych modelach z rozmiarem rosnie wartosc chainstay. To ma pozytywny wplyw na stabilnosc podjazu a negatywny na skretnosc als te roznice nie sa duze. Zalozenie,ze jak ktos duzo lub dobrze jezdzi to sie dobrze zna na sprzecie jest nieprawidlowe. Ja lepiej ogarniam sprzet w rowerach mtb niz ten narciarski, bo to mnie obecnie interesuje i zdobylem spora wiedze na ten temat. Na nartach mam gdzies nowinki, biore sl i dyskusje sa zbedne. Jak chcesz gosci co jednoczesnie dobrze sie znaja na sprzecie i dobrze jezdza to czytaj blog 1enduro (amator) lub ogladaj Milchal Topor(pro). Oni nie tylko ogarniaja jazde ale rowniez inzynierie i fizyke. Ty jesteś niereformowalny. Rower enduro nie będzie służył jako enduro. Ma być wygodny dla użytkownika do szeroko rozumianej jazdy light - a taki nie jest. To jakbym kupił Jeep-a dla Żony który od wielkiego dzwonu wyjedzie na działkę w górach drogą nieutwardzoną, a Ty mi opisujesz kąty natarcia oraz rampowy, że powinien mieć wyciągarkę i opony M/T i specjalne zawieszenie z podniesionym prześwitem, bo czytasz bloga "przeprawa 2.0" i oglądasz zawody. A w sumie to Jimny jest lepszy, bo bardziej zwrotny i tak naprawdę dużo bardziej dzielny w terenie. A kobita tylko chce wsiadać i wysiadać wygodnie, spakować zakupy do bagażnika, komfortowo się przemieszczać i wygodnie, czuć się bezpiecznie i się nie zakopać w zimie pod blokiem w śniegu. Dla mnie super, bo nie będę musiał przy każdej wymianie opon felg prostować po krawężnikach. Jeśli dziewczyna wyciąga sztycę praktycznie na maxa, to coś jest nie halo. Skoro rura podsiodłowa jest pod kątem, tzn im wyżej podnosisz siodło tym bardziej do tyłu przesuwasz środek ciężkości. Bo każdy człowiek ma środek ciężkości w okolicach bioder - no może Ty masz gdzie indziej od nadmiaru teorii. Pisałem, że gość przesunął fotel w sklepie na maxa do tyłu, a i tak pozycja była skurczona i niewygodna dla Żony, to znaczy się że rama prawdopodobnie jest zbyt mała. Większa rama to wyżej i dalej kierownica i środek ciężkości w innym miejscu. Gości co się ścigają pierdoli jazda po asfalcie - bo zwykle to parę km dojazdu do domu i to zło konieczne, albo na parking aby załadować rower na bagażnik. Oni mają inne priorytety i inne oczekiwania od sprzętu. To że się tym interesujesz, nie czyni z Ciebie eksperta, a taka pozę przyjmujesz i to jest błędem. Większość to teoria, która niekoniecznie pokrywa się z praktyką. Napisałeś że za tą cenę osprzęt i rower jest przyzwoity i to jest dla mnie cenna informacja. Reszta parametrów do zaawansowanej jazdy mnie nie interesuje. Dla mnie jest najważniejsze jest dobre samopoczucie użytkowniczki. Tutaj ma być wygodny, ma mieć możliwość jazdy w lekkim terenie i ma się podobać. 2 ostatnie punkty są spełnione - pierwszy do dogrania. To nie jest rower dla mnie. Żona jest dorosła i sama wybierze. Btw. nie mam zamiaru wysłuchiwać, że plecy bolą i jest niewygodnie, bo źle wybrałem. Mam to w dupie. NIech każdy ponosi konsekwencje swoich wyborów. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 9 minut temu Udostępnij Napisano 9 minut temu Godzinę temu, Marcos73 napisał: Ty jesteś niereformowalny. Rower enduro nie będzie służył jako enduro. Ma być wygodny dla użytkownika do szeroko rozumianej jazdy light - a taki nie jest. To jakbym kupił Jeep-a dla Żony który od wielkiego dzwonu wyjedzie na działkę w górach drogą nieutwardzoną, a Ty mi opisujesz kąty natarcia oraz rampowy, że powinien mieć wyciągarkę i opony M/T i specjalne zawieszenie z podniesionym prześwitem, bo czytasz bloga "przeprawa 2.0" i oglądasz zawody. A w sumie to Jimny jest lepszy, bo bardziej zwrotny i tak naprawdę dużo bardziej dzielny w terenie. A kobita tylko chce wsiadać i wysiadać wygodnie, spakować zakupy do bagażnika, komfortowo się przemieszczać i wygodnie, czuć się bezpiecznie i się nie zakopać w zimie pod blokiem w śniegu. Dla mnie super, bo nie będę musiał przy każdej wymianie opon felg prostować po krawężnikach. Jeśli dziewczyna wyciąga sztycę praktycznie na maxa, to coś jest nie halo. Skoro rura podsiodłowa jest pod kątem, tzn im wyżej podnosisz siodło tym bardziej do tyłu przesuwasz środek ciężkości. Bo każdy człowiek ma środek ciężkości w okolicach bioder - no może Ty masz gdzie indziej od nadmiaru teorii. Pisałem, że gość przesunął fotel w sklepie na maxa do tyłu, a i tak pozycja była skurczona i niewygodna dla Żony, to znaczy się że rama prawdopodobnie jest zbyt mała. Większa rama to wyżej i dalej kierownica i środek ciężkości w innym miejscu. Gości co się ścigają pierdoli jazda po asfalcie - bo zwykle to parę km dojazdu do domu i to zło konieczne, albo na parking aby załadować rower na bagażnik. Oni mają inne priorytety i inne oczekiwania od sprzętu. To że się tym interesujesz, nie czyni z Ciebie eksperta, a taka pozę przyjmujesz i to jest błędem. Większość to teoria, która niekoniecznie pokrywa się z praktyką. Napisałeś że za tą cenę osprzęt i rower jest przyzwoity i to jest dla mnie cenna informacja. Reszta parametrów do zaawansowanej jazdy mnie nie interesuje. Dla mnie jest najważniejsze jest dobre samopoczucie użytkowniczki. Tutaj ma być wygodny, ma mieć możliwość jazdy w lekkim terenie i ma się podobać. 2 ostatnie punkty są spełnione - pierwszy do dogrania. To nie jest rower dla mnie. Żona jest dorosła i sama wybierze. Btw. nie mam zamiaru wysłuchiwać, że plecy bolą i jest niewygodnie, bo źle wybrałem. Mam to w dupie. NIech każdy ponosi konsekwencje swoich wyborów. pozdro Cześć O tym próbowałem napisać wczoraj albo przedwczoraj ale jakoś się nie przebiłem. Dobra decyzja, niech jej rowerek służy jakiego by sobie nie wybrała. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 4 minuty temu Udostępnij Napisano 4 minuty temu Wieczór… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi