Skocz do zawartości

rower :)

jark

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Spiochu napisał:

Nie wierz w chata bo on pisze cokolwiek znajdzie. Ten "lekki" rower Lapierre wazy realnie ok.  16kg. Stilusow jest multum rodzajow w Decu, kazdy ma inna geo. Wiekszosc ma mniejszy reach i stack od lapierre w tym samym rozmiarze. Do ktorego modelu i rocznika porownal? Pozycja na elektryku i zwyklym jest taka sama. Jesli na jednym bedziesz skulony to na drugim (z ta sama geo) tez.

Prawda jest ze w elektryku lepiej mniejszy rozmiar jak jestes na granicy ale nie z uwagi na podjazdy ale zachowanie w zjezdzie. Elektryk jest stabilniejszy ale mniej zwrotny.

Piotrek, to tylko sugestia, ale porównał stilusa e-AM w rozmiarze M 2023 (wówczas był tylko 1 model) z Lapierre C.F 2026. Uwzględnił budowę kobiecą, co zostało mu wskazane dość oględnie z podpowiedzią, że nogi są dość długie i ręce także. Wyciągnął dość prawdziwe wnioski, że rura podsiodłowa jest krótka i dużo trzeba będzie wyciągnąć sztycę (bo tak było w realu) spowoduje przesunięcie środka ciężkości do tyłu i podjazdy będą trudniejsze bo elektryk ma większy trójkąt z tyłu i koło jest dalej a i środek ciężkości ma niżej. Jest to logiczne wytłumaczenie. Sorry, jesteś inteligentny, ale doświadczenie masz małe. Niestety nawet Ty nie masz takiej umiejętności analizy wielu danych i sklecenia to w całość jak AI w tak krótkim czasie. To jak porady internetowe dla początkujących narciarzy. Ja wiem jak Żona wygląda i wiem jak wyglądała na konkretnym rowerze. Dla mnie było ok - ale jestem niższy i mam inne proporcje ciała. Ona ewidentnie miała bardzo wysoko siodełko co powodowało bardzo race ową pozycję, bo kiera była nisko i dość blisko. Nie zamierzam grzebać w rowerze i go modyfikować, skoro mogę kupić gotowy i wygodny dla użytkownika. Btw. na Corratec nawet nie wsiadła, bo się przejechała na LP i stwierdziła że jest dobry, ale za mały. Sama zdecydowała, że poczeka na przymiarkę na większy, bo jeśli by tak nie było, już LP M byłby w domu. 

pozdro

18 minut temu, zając napisał:

Poskładają tego Lapierra w rozm. L do przymiarki? Bo po co ta rozkmina - żona się przymierzy i będzie wiedziała co jej pasuje, a młodzież na wszystkim pojedzie.

Tak, już jest w sklepie, ale jest oczywiście kolejka do poskładania na serwisie. Generalnie to już rower jest zapłacony, bo rezerwacja to 50% wartości, a musiałem 2 zarezerwować zarówno M który jest (bo bez tego sprzedadzą, był S ale już poszedł) oraz L który sprowadzali, bo nie było. Niestety z tej serii C.F nie mieli żadnego modelu na ramie L (a jest kilka wyższych - czyli droższych). Generalnie to pierwszy raz jak byłem oglądać (sam) to był S oraz M - stały obok siebie. Nie wiem czy to kwestia malowani i "potężności" konstrukcji, nie byłem w stanie ich rozróżnić na oko. Gdyby nie nalepki z ceną i info o wielkości, to nie wiedziałbym który jest większy.

pozdrawiam

• Thanks 1

2 godziny temu, Marcos73 napisał:

Piotrek, to tylko sugestia, ale porównał stilusa e-AM w rozmiarze M 2023 (wówczas był tylko 1 model) z Lapierre C.F 2026. Uwzględnił budowę kobiecą, co zostało mu wskazane dość oględnie z podpowiedzią, że nogi są dość długie i ręce także. Wyciągnął dość prawdziwe wnioski, że rura podsiodłowa jest krótka i dużo trzeba będzie wyciągnąć sztycę (bo tak było w realu) spowoduje przesunięcie środka ciężkości do tyłu i podjazdy będą trudniejsze bo elektryk ma większy trójkąt z tyłu i koło jest dalej a i środek ciężkości ma niżej. Jest to logiczne wytłumaczenie. Sorry, jesteś inteligentny, ale doświadczenie masz małe. Niestety nawet Ty nie masz takiej umiejętności analizy wielu danych i sklecenia to w całość jak AI w tak krótkim czasie. To jak porady internetowe dla początkujących narciarzy. Ja wiem jak Żona wygląda i wiem jak wyglądała na konkretnym rowerze. Dla mnie było ok - ale jestem niższy i mam inne proporcje ciała. Ona ewidentnie miała bardzo wysoko siodełko co powodowało bardzo race ową pozycję, bo kiera była nisko i dość blisko. Nie zamierzam grzebać w rowerze i go modyfikować, skoro mogę kupić gotowy i wygodny dla użytkownika. Btw. na Corratec nawet nie wsiadła, bo się przejechała na LP i stwierdziła że jest dobry, ale za mały. Sama zdecydowała, że poczeka na przymiarkę na większy, bo jeśli by tak nie było, już LP M byłby w domu. 

pozdro

Ludzki swiat dziala na zasadzie szybko i byle jak. To sie sprzedaje i to daje zysk. Czat jest w tym mistrzem. Jest bardzo szybki, ale odpowiedzi sa dosc losowe. Czasem dobre, czasem tragedia. AI dziala super na rzetelnych i uporzadkowanych danych. Na chaotycznym necie, nie bardzo.

Dlugosc rury podsiodlowej nie ma wplywu na pozycje na rowerze. I tak wysuwasz siodlo na ta sama odleglosc od supportu. W dluzszej rurze po prostu od razu jest bardziej z tylu i mniej widzisz ten efekt cofania bo mniej wysuniesz. Wplyw na pozycje ma przesuniecie siodla przod tyl. Przy ustawieniu centralnym na mniejszym rozmiarze nawet lepiej bedziesz podjezdzal bo kiera jest blizej i nizej. W niektorych modelach z rozmiarem rosnie wartosc chainstay. To ma pozytywny wplyw na stabilnosc podjazu a negatywny na skretnosc als te roznice nie sa duze.

Zalozenie,ze jak ktos duzo lub dobrze jezdzi to sie dobrze zna na sprzecie jest nieprawidlowe. Ja lepiej ogarniam sprzet w rowerach mtb niz ten narciarski, bo to mnie obecnie interesuje i zdobylem spora wiedze na ten temat. Na nartach mam gdzies nowinki, biore sl i dyskusje sa zbedne.

Jak chcesz gosci co jednoczesnie dobrze sie znaja na sprzecie i dobrze jezdza to czytaj blog 1enduro (amator) lub ogladaj Milchal Topor(pro). Oni nie tylko ogarniaja jazde ale rowniez inzynierie i fizyke. 

Edytowane przez Spiochu