Lexi Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 9 godzin temu, Marcos73 napisał: Ustawienie na niektórych nawierzchniach działa lepiej a na niektórych gorzej. Po to są 3 stopniowe - jakbym miał wybrać sterowanie z kierownicy a 3 stopnie wybrałbym o drugie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) Cześć Nooo. Panowie szacun naprawdę. W teoretyzowaniu sprzętowym osiągnęliście poziom nieogranialny dla mnie zupełnie. Mam pytanie do doświadczonych osób, które maja objeżdżone różne modele. Na przyszły sezon planuję zakup nowego roweru. Obecny jest absolutnie OK, jeszcze, ale stopień wyeksploatowania jest już duży a i widzę, że muszę zmienić rodzaj napędu bo obecne 3x9 ma sporo wad. I teraz - docelowo ma być napęd 2x10 czy 2x11 z dość dużą różnicą między tarczami z przodu. Kierunek geometryczny to coś pomiędzy terenowym gravelem a MTB. Podstawową cechą ma być bezawaryjność mechanizmów. A więc żadne cienkie łańcuchy i papierowe szprychy w grę nie wchodzą. No i żadne bzdury typu serwis co 100h nie wchodzą w rachubę. Raczej będę się kierował w Scotta bo tam mam przetarte szlaki i bardzo korzystne układy ale może ktoś ma jaki,ś fajny pomysł? Pozdro Edytowane 7 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Czym więcej koronek w kasecie, tym cieńszy łańcuch. Coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 20 minut temu, kordiankw napisał: Czym więcej koronek w kasecie, tym cieńszy łańcuch. Coś za coś. Cześć Jasne to wiadomo, ale możesz do takiej samej kasety zakładać różne łańcuchy. Nigdy nie zerwałem łańcucha i nie chcę bezczelnie twierdzić, że to tylko kwestia dobrej techniki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 49 minut temu, Mitek napisał: Raczej będę się kierował w Scotta bo tam mam przetarte szlaki s kota jest najlepsza skórka - na okłady.. 😉 Godzinę temu, Mitek napisał: I teraz - docelowo ma być napęd 2x10 czy 2x11 z dość dużą różnicą między tarczami z przodu. Kierunek geometryczny to coś pomiędzy terenowym gravelem a MTB. Jakbym potrafił jeździć na rowerze to bym wybrał 2x10 (Witek napisal) - dodatkowo łatwiej wyregulować.. mam i 3x9 i 2x10 - różnica taka że ten pierwszy "wybacza błędy 😉 " w 2x10 trzeba zmieniać biegi bardziej świadomie - z (przód 38/24).. ale taki rowerowy AS jak Ty zna to. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 8 minut temu, Mitek napisał: Cześć Jasne to wiadomo, ale możesz do takiej samej kasety zakładać różne łańcuchy. Nigdy nie zerwałem łańcucha i nie chcę bezczelnie twierdzić, że to tylko kwestia dobrej techniki. Pozdro Nie zawsze. W 1x12 łańcuch jest cienszy, bo grubszy sie nie zmiesci. Choc urwac to raczej trudno. Predzej szybsze zuzycie bedzie Cie wkurwiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu @Mitek A myślałeś o rowerze ze skrzynią biegów? Typu Rolhoff lub Pinion? Nie używałem ale wiele osób wybiera taką opcje na dalekie wyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 20 minut temu, Mitek napisał: Cześć Jasne to wiadomo, ale możesz do takiej samej kasety zakładać różne łańcuchy. Nigdy nie zerwałem łańcucha i nie chcę bezczelnie twierdzić, że to tylko kwestia dobrej techniki. Pozdro Ja w swojej szosie Kuota 2x10 mam łańcuch Campagnolo, coś takiego lub podobny jak ten z linka: Łańcuch rowerowy Campagnolo Potenza 11 v CAMPAGNOLO | Decathlon. Na rowerze przejechałem pewnie ze 3k i przyrząd nie wskazuje rozciągnięcia łańcucha, pewnie jeszcze trochę na nim pojeżdżę. W drugiej szosie Accent też 2x10, którą mam na dojazdy do pracy i to taki wół roboczy, bo jeżdżę na nim obciążony plecakiem a sam rower też jest pewnie z 5 kg cięższy, to budżetowy łańcuch wytrzymuje mi do 1k. Jakość niestety kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1x12 teraz spełnia wszystkie oczekiwania. Przede wszystkim mniejsza waga w porównaniu do 2x i 3x. Mnie się jednorzędowy napęd jeszcze nigdy nie rozsypał, a tymbardziej łańcuch a głównie mam pod górkę. Generalnie mam większe zużycie napędu, bo żeby zjechać muszę podjechać. A czasami gdzie się nie da to wchodzi kolejna opcja napędu 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Dla mnie 1x11/1x12 tez jest lepsze ale Mitek preferuje minimalne zuzycie przy wielu tys. km a waga na plaskim jest drugorzedna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Ogólnie teraz te napędy to przepaść do poprzednich/starszych. Szczególne wrażenie wywarł na mnie bezprzewodowy axs i możliwość regulacji przerzutki z apki. Petarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Bruner79 napisał: 1x12 teraz spełnia wszystkie oczekiwania. Przede wszystkim mniejsza waga w porównaniu do 2x i 3x. Mnie się jednorzędowy napęd jeszcze nigdy nie rozsypał, a tymbardziej łańcuch a głównie mam pod górkę. Generalnie mam większe zużycie napędu, bo żeby zjechać muszę podjechać. A czasami gdzie się nie da to wchodzi kolejna opcja napędu 😉 Cześć. Czy mógłbyś napisać kilka słów o Twojej zajawce rowerowej? Jak to dokładnie wygląda? Jaki masz rower itp? Pamiętam że niedawno gdzieś już wcześniej o tym wspominałeś i trochę mnie to zaciekawiło. Bo rozumiem, że cały fun dostarcza zjazd z "górki" ale oczywiście trzeba się jakoś na nią dostać 🙂 Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Ok, skrobnę jak wrócę do domu, bo właśnie jestem w Górkach 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, Bruner79 napisał: 1x12 teraz spełnia wszystkie oczekiwania. Przede wszystkim mniejsza waga w porównaniu do 2x i 3x. Mnie się jednorzędowy napęd jeszcze nigdy nie rozsypał, a tymbardziej łańcuch a głównie mam pod górkę. Generalnie mam większe zużycie napędu, bo żeby zjechać muszę podjechać. A czasami gdzie się nie da to wchodzi kolejna opcja napędu 😉 Cześć Grzesiu ale Ty użytkujesz rower głównie w górach a ja spędzam dużo czasu na nizinach i potrzebne mi w jednym rowerze przełożenia górskie i przełożenia szosowe, te drugie nawet bardziej bo np, na ultra często lepiej podejść niż się mordować dla zasady a po 10 czy 12 h bez przerwy na rowerze takie podchodzenie naprawdę pomaga. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 34 minuty temu, Bruner79 napisał: Ok, skrobnę jak wrócę do domu, bo właśnie jestem w Górkach 😉 Dzięki. No widać widać 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi