Jump to content

Czyszczenie lokalnych zabrudzeń membrany

KrzysiekK
 Share

Recommended Posts

Hejka … gdzieś widziałem o takim mydełku czy jakimś innym cudownym środku do lokalnego czyszczenia zabrudzeń membrany. Wczoraj przy zakładaniu łańcuchów uwaliłem rękawy, niedawno o oparcie na krześle to samo .. widać trochę na czerwonym. Jak sobie radzicie ? 

16 minut temu, KrzysiekK napisał:

Hejka … gdzieś widziałem o takim mydełku czy jakimś innym cudownym środku do lokalnego czyszczenia zabrudzeń membrany. Wczoraj przy zakładaniu łańcuchów uwaliłem rękawy, niedawno o oparcie na krześle to samo .. widać trochę na czerwonym. Jak sobie radzicie ? 

Ja używam szarego mydła, scieram je na tarce, rozpuszczam w ciepłej wodzie i ładuję do pralki, oczywiście kurtkę też.

• Thanks 2

Ja byłam zadowolona ze środka do prania odzieży motocyklowej S100:

https://allegro.pl/oferta/s100-srodek-do-prania-odzezy-motocyklowej-technical-fabric-leather-300-ml-15074867673

Sprawdził się lepiej niż Nikwax, jest przeznaczony do prania odzieży tekstylnej i skórzanej, mamy ubrania motocyklowe z jasnymi wstawkami i tam bardzo widać zabrudzenia- byłam zaskoczona że się sprały. Nie zaszkodzi potem zaimpregnować dodatkowo kurtkę membranową. 

• Thanks 2

O dzięki za ten s100. Dotychczas prałem w NIkwax ale efekt jest raczej psychologiczny  😂 … odświeżenie. Gdzieś chyba na fb ludzie pisali o jakimś mydełku. Że się pociera i że działa. @labas - tak wąchając nikwax dochodzę do wniosku że to właśnie jest szare mydło rozpuszczone. Tyle że w ch droższe 

• Haha 1

22 godziny temu, KrzysiekK napisał:

O dzięki za ten s100. Dotychczas prałem w NIkwax ale efekt jest raczej psychologiczny  😂 … odświeżenie. Gdzieś chyba na fb ludzie pisali o jakimś mydełku. Że się pociera i że działa. @labas - tak wąchając nikwax dochodzę do wniosku że to właśnie jest szare mydło rozpuszczone. Tyle że w ch droższe 

Mam takie same przemyślenia o nikiwax- gówno warte... Teraz używam płynów od toko i jest trochę lepiej, ale też bez szału.

• Like 1

11 minut temu, Estka napisał:

Dr Beckmann:

1. Mydełko uniwersalne do plam

2. Odplamiacz precyzyjny + wg potrzeb: smar, rdza, olej, wino, farba, itd. Tam jest kilkanaście małych buteleczek do wyboru (ok 10 zł/sztuka). 

Dodam, że to są zwyczajne środki do usuwania plam, a nie środki do czyszczenia membrany 🙂.

• Like 1

• 4 months later...
W dniu 19.02.2026 o 07:53, zając napisał:

Ja byłam zadowolona ze środka do prania odzieży motocyklowej S100:

https://allegro.pl/oferta/s100-srodek-do-prania-odzezy-motocyklowej-technical-fabric-leather-300-ml-15074867673

Sprawdził się lepiej niż Nikwax, jest przeznaczony do prania odzieży tekstylnej i skórzanej, mamy ubrania motocyklowe z jasnymi wstawkami i tam bardzo widać zabrudzenia- byłam zaskoczona że się sprały. Nie zaszkodzi potem zaimpregnować dodatkowo kurtkę membranową. 

Relacja z użycia S100 - zajebisty

• Thanks 1

4 godziny temu, .Beata. napisał:

A co prałeś? - tylko nie pisz o gaciach i skarpetach 😉 

Kurtka goretex i portki takież … spodnie po kupnie a kurtka była zawalona smarem z wyciągi. 98 procent zniknęło 

1 godzinę temu, KrzysiekK napisał:

Kurtka goretex i portki takież … spodnie po kupnie a kurtka była zawalona smarem z wyciągi. 98 procent zniknęło 

Fajnie że zeszło. Ciekawe czy zejdzie bród po talerzykach na …spodniach 😉 

Dziękuję 😊

• Like 1

13 godzin temu, .Beata. napisał:

Fajnie że zeszło. Ciekawe czy zejdzie bród po talerzykach na …spodniach 😉 

Dziękuję 😊

Cześć

Niezawodny sposób na wszelkie brudy to czarny zestaw. Pracuje na 100%.

Pozdro

• Like 1

8 minut temu, Mitek napisał:

Widzę, że masz doświadczenie - jak ktoś się rzadko myje to pewnie tak. Ja nie mam tych problemów.

oczywiście jak ktoś woli kupować czarne ciuchy zamiast je prać to od razu wiem że śmierdziel

Ciemne ciuchy są praktyczniejsze, zwłaszcza techniczne czy robocze, choć każdy bród ma swoją barwę i będzie widoczny, acz nie rzucający się w oczy. Dla mnie czerń to klasyka i elegancja. Sport to kolor, zwłaszcza zimą, kiedy jest szaro i smutno. Dlatego cierpię męczarnie z dopieraniem ciuchów narciarskich 

• Thanks 1

2 godziny temu, .Beata. napisał:

Dla mnie czerń to klasyka i elegancja. Sport to kolor,

pełna zgoda - kobieta w czarnej sukienca zawsz dobrze wygląda a na stoku trzeba być widocznym z daleka

15 godzin temu, .Beata. napisał:

W temacie ciuchów, to kurtka , albo podpinka puchowa, z rozpędu i bez namysłu wsadziłam ją do pralki i taki efekt … macie jakieś myki? sposoby, co by ją uratować?

IMG_4980.thumb.jpeg.e94a2221b515ab37f17065cf42aef3a2.jpeg

Spoko, normalnie to wygląda, puch/pierze się zbiło po prostu. Ja normalnie piorę w pralce tylko bez zmiękczaczy itp. (dedykowany płyn albo mydło) i potem przy schnięciu trzeba strzepywać żeby się rozbiło.

• Like 1

I suszyć w pozycji poziomej (czyli na płasko) co jakiś czas opukując palcami koperty z puchem - w warunkach letnich suszony na dworze puch powinien dość szybko wrócić do stanu pierwotnego.

• Like 1

18 godzin temu, .Beata. napisał:

W temacie ciuchów, to kurtka , albo podpinka puchowa, z rozpędu i bez namysłu wsadziłam ją do pralki i taki efekt … macie jakieś myki? sposoby, co by ją uratować?

IMG_4980.thumb.jpeg.e94a2221b515ab37f17065cf42aef3a2.jpeg

jeszcze raz wyprać i wrzucić do suszarki  bębnowej 

• Like 1

Ło matko... życia mi nie starczy na rozdzielanie tych piórek, to cieniutka kurtka i cieniutka warstewka pierza 😩 Generalnie też piorę kurtki puchowe z pierza, ale z grubasami jest w miarę łatwo... 

@Jan masz takie doświadczenie? - suszyłeś w szuszarce? 

Godzinę temu, brachol napisał:

U mnie na metce jest informacja, żeby nie suszyć w suszarce bębnowej.

Dlatego pytam, bo sporo ciuchów nie można/nie powinno się suszyć w suszarce, ale jeśli Jan ma sprawdzony sposób i nie powstały dwie kurtki albo osobno pierze i osobno tkanina, albo nie oddał kurtki wnuczce, bo się zmienił rozmiar,  to czemu by tego nie wykorzystać.