zając Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 22 minuty temu, .Beata. napisał: Dlatego pytam, bo sporo ciuchów nie można/nie powinno się suszyć w suszarce, ale jeśli Jan ma sprawdzony sposób i nie powstały dwie kurtki albo osobno pierze i osobno tkanina, albo nie oddał kurtki wnuczce, bo się zmienił rozmiar, to czemu by tego nie wykorzystać. Każdy materiał jest inny, co Ci po doświadczeniach Jana jeśli masz zakaz suszenia w suszarkach bębnowych na metce 🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 5 minut temu, zając napisał: Każdy materiał jest inny, co Ci po doświadczeniach Jana jeśli masz zakaz suszenia w suszarkach bębnowych na metce 🙃 Wiesz, może to doświadczenie jest tak ogromne, że przerobił wszystko 😉 Właśnie kupiłam pierwszą suszarkę, z koszem dedykowanym dla butów i rzeczy technicznych, więc jeszcze nie wiem czy i jak to działa, może to jest jakiś myk. Panie w pralni chemicznej przecież też jakoś suszą kurtki z pierzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Ale patrzyłaś na metkę? Bo tam zazwyczaj są wskazania, z całą pewnością puch można suszyć w suszarce, raczej chodzi o jego opakowanie (żeby nie skrzywdzić tkaniny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 22 minuty temu, .Beata. napisał: Wiesz, może to doświadczenie jest tak ogromne, że przerobił wszystko 😉 Właśnie kupiłam pierwszą suszarkę, z koszem dedykowanym dla butów i rzeczy technicznych, więc jeszcze nie wiem czy i jak to działa, może to jest jakiś myk. Panie w pralni chemicznej przecież też jakoś suszą kurtki z pierzem. Nie wiem jak doświadczenie Jana, ale mojej kurtki też nie wolno prać w pralni chemicznej, producent twierdzi, że stosowane środki mogą uszkodzić impregnację puchu. Prałem kilka razy kurtki puchowe i zawsze na delikatnym programie np. do wełny, gdzieś wyczytałem, żeby wrzucić 3-4 piłek tenisowych do bębna (podobno trochę zapobiega to zbijaniu pierza), wirowałem na niskich obrotach i suszyłem rozłożone co jakiś czas próbowałem rozkleić puch i w sumie nie widziałem negatywnych skutków prania, a nawet jakby puch był bardziej sprężysty. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Godzinę temu, zając napisał: Ale patrzyłaś na metkę? Bo tam zazwyczaj są wskazania, z całą pewnością puch można suszyć w suszarce, raczej chodzi o jego opakowanie (żeby nie skrzywdzić tkaniny). Prać ręcznie, można suszyć w suszarce, nie prać chemicznie… czyli popsułam 🙁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 4 minuty temu, .Beata. napisał: nie prać chemicznie Ale w którym miejscu wyprałaś ją chemicznie? Napisałaś wcześniej, że w wrzuciłaś do pralki, dosypałaś jakiejś chemii czy co? Pranie / czyszczenie chemiczne polega na nieużywaniu wody (lub jak najmniejszej ilości), zamiast tego stosuje się jakieś specjalne rozpuszczalniki. Raczej w pralce miałaś wodę z płynem do prania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Teraz, zając napisał: Ale w którym miejscu wyprałaś ją chemicznie? Napisałaś wcześniej, że w wrzuciłaś do pralki, dosypałaś jakiejś chemii czy co? Pranie / czyszczenie chemiczne polega na nieużywaniu wody (lub jak najmniejszej ilości), zamiast tego stosuje się jakieś specjalne rozpuszczalniki. Raczej w pralce miałaś wodę z płynem do prania? Renia, takie wskazania są na metce, a prałam normalnie w pralce, w płynie do pierza i na delikatnym programie, jak z resztą wszystkie pozostałe kurtki... piłki tenisowe też wyprałam 😉 poczekam na podpowiedź Jana i swoją suszarkę, bo nie jestem w stanie rozbić tego pierza ręcznie, no masochistką nie jestem 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 3 minuty temu, .Beata. napisał: Renia, takie wskazania są na metce, a prałam normalnie w pralce, w płynie do pierza i na delikatnym programie, jak z resztą wszystkie pozostałe kurtki... piłki tenisowe też wyprałam 😉 poczekam na podpowiedź Jana i swoją suszarkę, bo nie jestem w stanie rozbić tego pierza ręcznie, no masochistką nie jestem 😉 Beatko, to gdzie zepsułaś? Jak prałaś w pralce w delikatnym programie, to nie zepsułaś. Wypierz jeszcze raz w tym płynie jak masz specjalny, wysusz w suszarce na jakimś delikatnym / niskotemperaturowym programie i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 52 minuty temu, zając napisał: Beatko, to gdzie zepsułaś? Jak prałaś w pralce w delikatnym programie, to nie zepsułaś. Wypierz jeszcze raz w tym płynie jak masz specjalny, wysusz w suszarce na jakimś delikatnym / niskotemperaturowym programie i będzie git. Napiszę, kto lub co przeżył/o i w jakim stanie 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 13 godzin temu, .Beata. napisał: Ło matko... życia mi nie starczy na rozdzielanie tych piórek, to cieniutka kurtka i cieniutka warstewka pierza 😩 Generalnie też piorę kurtki puchowe z pierza, ale z grubasami jest w miarę łatwo... @Jan masz takie doświadczenie? - suszyłeś w szuszarce? Mam kurtkę firmy Nida z Kielc, uszytą w 1985 roku, już chciałem wyrzucić ale żona postanowiła przeprowadzić eksperyment i po wypraniu wrzuciła do dużej przemysłowej suszarki z niskotemperaturowym programem i nic się nie zepsuło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi