Skocz do zawartości

Carpani Ski

PaVic

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, PaVic napisał:

Mam takie pytanie jako laik 🤪

Obejrzałem przed chwilą kilka filmów Bartka plus nudę włoskich jeźdźców 😂 jedno co rzuca się na pierwszy ogień to wyprost ręki zewnętrznej u Bartka względem całej reszty którą oglądałem.

Czy taki wyprost ( oczywiście on sobie świetnie z tym daje rade ) nie zaburza -nie wiem czy to dobre słowo ale takie przychodzi mi do głowy , kompensacji w nadmiernym odchyleniu się ? Oczywiście on po chwili ściąga ją kończąc skręt i rozpoczyna następny ale chodzi mi tylko o ten jeden aspekt ? 

Tu jest to fajnie pokazane kiedy jechał ze Stefano 

IMG_9312.thumb.jpeg.7718c60ce2495ddd7d4a20c6120269a5.jpeg

Paweł, to tylko klatka z całości, mimo iż starają się jechać synchronicznie, to nigdy tak nie jest. Wystarczy trochę inna faza skrętu i są różnice. Drugą sprawą jest, że Stefano to na 100% osoba szkolona, Bartek jednak w bardzo dużym stopniu to samouk. Sporo było pisaniny, że czystej jazdy technicznej jest sporo w necie, one tak nie przykuwają uwagi bo są .... jednak podobne do siebie. To efekt wieloletniego szkolenia. Ten układ u bardzo dobrych narciarzy jest podobny, jak nie omal identyczny. W tego rodzaju filmach przykuwają uwagę osoby jeżdżące inaczej niż wszyscy. A Bartek ma swoisty styl, który go na tym tle wyróżnia. Jest mocno rozpoznawalny. Jak zestawisz np. Włochów, którzy w 100% to osoby szkolone sportowo, więc jeżdżą wszyscy nieomal identycznie. Ale też jest różnica w skrętach między SL a GS, szczególnie w rozpoczęciu skrętu, możesz puścić sobie Martę i ma identyczną pozycję tuż przed jak Bartek - zewnętrzna mocno wyciągnięta, natomiast przy SL ta ręka jest ściągnięta - bo zaraz musi zbić tyczkę. Tu masz dziewczynę bez tyczek, ja mogę tylko linki wrzucać, bez zdjęć - więc sobie to musisz sam wykadrować. Moim zdanie sposób rozpoczęcia skrętu, to raczej kwestia preferencji danego narciarza. Tak myślę.

• Like 1

51 minut temu, Marcos73 napisał:

Paweł, to tylko klatka z całości, mimo iż starają się jechać synchronicznie, to nigdy tak nie jest. Wystarczy trochę inna faza skrętu i są różnice. Drugą sprawą jest, że Stefano to na 100% osoba szkolona, Bartek jednak w bardzo dużym stopniu to samouk. Sporo było pisaniny, że czystej jazdy technicznej jest sporo w necie, one tak nie przykuwają uwagi bo są .... jednak podobne do siebie. To efekt wieloletniego szkolenia. Ten układ u bardzo dobrych narciarzy jest podobny, jak nie omal identyczny. W tego rodzaju filmach przykuwają uwagę osoby jeżdżące inaczej niż wszyscy. A Bartek ma swoisty styl, który go na tym tle wyróżnia. Jest mocno rozpoznawalny. Jak zestawisz np. Włochów, którzy w 100% to osoby szkolone sportowo, więc jeżdżą wszyscy nieomal identycznie. Ale też jest różnica w skrętach między SL a GS, szczególnie w rozpoczęciu skrętu, możesz puścić sobie Martę i ma identyczną pozycję tuż przed jak Bartek - zewnętrzna mocno wyciągnięta, natomiast przy SL ta ręka jest ściągnięta - bo zaraz musi zbić tyczkę. Tu masz dziewczynę bez tyczek, ja mogę tylko linki wrzucać, bez zdjęć - więc sobie to musisz sam wykadrować. Moim zdanie sposób rozpoczęcia skrętu, to raczej kwestia preferencji danego narciarza. Tak myślę.

Cześć

Aleś się namęczył.

Na nartach jeżdżą nogi a nie ręce. Szczerze mówiąc w ogóle nie wiem o czym Paweł, tak konkretnie piszesz. Jak dół dobrze jedzie to góra możesz robić wszystko. 

Natomiast Bartek ma taką charakterystyczną manierę, pewna taneczność ruchu ale to nie ręce a całe ciało, to właśnie jego styl.

Natomiast co stało się z Leoną Popovic? Pojawiła się w tym sezonie gdzieś tam ale pamiętać należy, że ze Zrinką Ljutic jeździły praktycznie na jednym poziomie, parę lat tamu. Później Ljutic wystrzeliła a Popovic gdzieś się zgubiła. No ona jest jednak sporo starsza od Zrinki Ljutic, może to ta kwestia...

W tym sezonie zgubiła się za to Zrinka Ljutic. Naprawdę przykro się patrzyła na tą niepewność i niemoc.

(Marek, przepraszam, Ty dopuszczasz, żebyśmy mogli pogadać o zawodniczkach PŚ choć tak nie jeździmy? Wiesz, wolę się upewnić.)

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Like 1

3 godziny temu, star napisał:

Ale Brachol nie napisał, że on takiego filmu nie kupi.

Nie pisałem też, że kupię. Generalnie za wiele tzw rolek nie oglądam mogę popatrzeć jak ktoś jedzie, ale dla mnie osobiście niewiele to wnosi, nie umiem tego jak ktoś jedzie na filmie przenieść na swoją jazdę. Wolę spotkanie osobiste i uwagi na bieżąco.

pozdro

• Like 1