Skocz do zawartości

Szkolenie/nauczanie dzieci

Adam ..DUCH

Rekomendowane odpowiedzi

Pachta to regionalne określenie (szczególnie na Pomorzu, w Borach Tucholskich) oznaczające drobną, dziecięcą kradzież owoców lub warzyw z cudzego sadu, ogrodu czy działki, np. podbieranie jabłek czy truskawek. Często używane w kontekście "iść na pachtę" lub "być na pachcie". 

• Like 1
  • Thanks 1

10 minut temu, cappo napisał:

Pachta to regionalne określenie (szczególnie na Pomorzu, w Borach Tucholskich) oznaczające drobną, dziecięcą kradzież owoców lub warzyw z cudzego sadu, ogrodu czy działki, np. podbieranie jabłek czy truskawek. Często używane w kontekście "iść na pachtę" lub "być na pachcie". 

Myślałam, że Ty rojber poznański jesteś

• Haha 1

2 godziny temu, Mikoski napisał:

Widać że Mikołów jest inny od Katowic bo u nas szło się na RAUB do sąsiada bo jego jabłka były lepsze od naszych 😜

U nas fonetycznie - na raps...  w miare podobnie i niezależnie czy to sliwki czy czeresnie.... 😉

• Like 2
  • Thanks 1

Słowo raub to po niemiecku rabunek i tak się u nas mówiło na wizytę u sąsiada 😜, moje córki niechętnie mówią gwarą tak że chyba na mnie się to skończy 😕ale mam tajny plan, w lipcu mam zostać dziadkiem i mam mocne postanowienie  nauczyć wnuka naszyj godki żeby gwara przetrwała 😁

Edytowane przez Mikoski
  • Like 1
  • Thanks 2

24 minuty temu, filok napisał:

Dobrze że jo je z Chorzowa Batorego 🙂 ze starego osiedla ,ale u nos tyż sie łaziło na chaby

Batory dobrze mi się kojarzy bo moj ujek miyszkoł na krzyżoku kole mostu przy samyj bance i łon mnie zaraził Ruchem zawsze broł mje na szpil w sobota.

Edytowane przez Mikoski
  • Like 1
  • Thanks 1

12 minut temu, Mikoski napisał:

Słowo raub to po niemiecku rabunek i tak się u nas mówiło na wizytę u sąsiada 😜, moje córki niechętnie mówią gwarą tak że chyba na mnie się to skończy 😕ale mam tajny plan, w lipcu mam zostać dziadkiem i mam mocne postanowienie  nauczyć wnuka naszyj godki żeby gwara przetrwała 😁

Moje dwie cery nie godajom ale wnuki choć majom po 6 miesięcy już poleku szykuja by godali 😄 a najlepszo kołysanka dlo nich to Obalili halba 😄

• Haha 2

3 minuty temu, Mikoski napisał:

Batory dobrze mi się kojarzy bo moj ujek miyszkoł na krzyżoku kole mostu przy sameyj bance i łon mnie zaraził Ruchem zawsze broł mje na szpil.

Jo sie uczył jeździć na deskach w lesie kochłowickim kole strzelnicy (A4) jak sie na Witosa jedzie ,tam slalom był pomiędzy drzewami a jak żeś nie trefił to ojla 😄

• Like 1

1 minutę temu, filok napisał:

Jo sie uczył jeździć na deskach w lesie kochłowickim kole strzelnicy (A4) jak sie na Witosa jedzie ,tam slalom był pomiędzy drzewami a jak żeś nie trefił to ojla 😄

Z Kochlowicami bo tak godomy jestech powiązany rodzinie z tamtąd pochodzi moj starzyk od stronny ojca i do dzisiyj miyszko tam familia.

• Thanks 1

1 minutę temu, Mikoski napisał:

Z Kochlowicami bo tak godomy jestech powiązany rodzinie z tamtąd pochodzi moj starzyk od stronny ojca i do dzisiyj miyszko tam familia.

A nojlepsze lody to kaj hehe w Kochłowicach na Radoszowskiej  🙂

U mnie cało familjo z Batorego i Dębu w Katowicach ino jo sie wykludził aż do Raciborza ale co zrobisz 😄

3 minuty temu, Mikoski napisał:

Na deskach jeszcze za starych lot sie jezdziło na Hugobergu jak na Święte chlywiki ( Świętochłowice ) żeś z Batorego jechoł ale tam poźnij chałpy postawili i sie skończyło , no i był jeszcze nasyp kolejowy w Batorym 🙂 

• Like 1

2 minuty temu, filok napisał:

Na deskach jeszcze za starych lot sie jezdziło na Hugobergu jak na Święte chlywiki ( Świętochłowice ) żeś z Batorego jechoł ale tam poźnij chałpy postawili i sie skończyło , no i był jeszcze nasyp kolejowy w Batorym 🙂 

U mje nojbliżyj był orczyk w parku kole gruby w Łaziskach Średnich konsek od hołdy.

• Thanks 1