.Beata. Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca Jeśli to, co przytoczył Paweł jest faktem, to faktem jest też równie ogromna wina i klęska rodziców. To jest przerażające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 10 minut temu, Mikoski napisał: Widać że Mikołów jest inny od Katowic bo u nas szło się na RAUB do sąsiada bo jego jabłka były lepsze od naszych 😜 już od dziecka kradłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca (edytowane) 47 minut temu, Jan napisał: już od dziecka kradłeś Janku,Hansie czy może Jochanie nigdy jako dziecko nie rwałeś owoców w cudzym ogrodzie? Edytowane 26 Marca przez Mikoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 50 minut temu, Mikoski napisał: Janku,Hansie czy może Jochanie nigdy jako dziecko nie rwałeś owoców w cudzym ogrodzie? nie 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca (edytowane) 57 minut temu, Mikoski napisał: Janku,Hansie czy może Jochanie nigdy jako dziecko nie rwałeś owoców w cudzym ogrodzie? On od dziecka pilnował cudzych ogrodów. PS. U nas się mówiło i szło na grandę. Edytowane 26 Marca przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 1 godzinę temu, Mikoski napisał: szło się na RAUB To je po ślonsku chyba. Też znam to określenie, ale że moja dzielnica Kato była raczej "gorolska", to się nie godało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cappo Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca Ja tam pamiętam, że szło się na "pachte" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 1 minutę temu, cappo napisał: Ja tam pamiętam, że szło się na "pachte" A nie na juchtę? - nie słyszałam o pachcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cappo Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca Pachta to regionalne określenie (szczególnie na Pomorzu, w Borach Tucholskich) oznaczające drobną, dziecięcą kradzież owoców lub warzyw z cudzego sadu, ogrodu czy działki, np. podbieranie jabłek czy truskawek. Często używane w kontekście "iść na pachtę" lub "być na pachcie". 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 10 minut temu, cappo napisał: Pachta to regionalne określenie (szczególnie na Pomorzu, w Borach Tucholskich) oznaczające drobną, dziecięcą kradzież owoców lub warzyw z cudzego sadu, ogrodu czy działki, np. podbieranie jabłek czy truskawek. Często używane w kontekście "iść na pachtę" lub "być na pachcie". Myślałam, że Ty rojber poznański jesteś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 2 godziny temu, Mikoski napisał: Widać że Mikołów jest inny od Katowic bo u nas szło się na RAUB do sąsiada bo jego jabłka były lepsze od naszych 😜 U nas fonetycznie - na raps... w miare podobnie i niezależnie czy to sliwki czy czeresnie.... 😉 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cappo Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca Od urodzenia w Bydgoszczy, Poznań to od jakiś 10 lat z hakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca U nas na "szaber" pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 2 godziny temu, Jan napisał: nie Zapomniołech że ty z centrum Katowic tam mjyszkoł najgorszy oms i niy było ogrodów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 1 minutę temu, Mikoski napisał: Zapomniołech że ty z centrum Katowic tam mjyszkoł najgorszy oms i niy było ogrodów. Dobrze że jo je z Chorzowa Batorego 🙂 ze starego osiedla ,ale u nos tyż sie łaziło na chaby 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca (edytowane) Słowo raub to po niemiecku rabunek i tak się u nas mówiło na wizytę u sąsiada 😜, moje córki niechętnie mówią gwarą tak że chyba na mnie się to skończy 😕ale mam tajny plan, w lipcu mam zostać dziadkiem i mam mocne postanowienie nauczyć wnuka naszyj godki żeby gwara przetrwała 😁 Edytowane 26 Marca przez Mikoski 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca (edytowane) 24 minuty temu, filok napisał: Dobrze że jo je z Chorzowa Batorego 🙂 ze starego osiedla ,ale u nos tyż sie łaziło na chaby Batory dobrze mi się kojarzy bo moj ujek miyszkoł na krzyżoku kole mostu przy samyj bance i łon mnie zaraził Ruchem zawsze broł mje na szpil w sobota. Edytowane 26 Marca przez Mikoski 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 12 minut temu, Mikoski napisał: Słowo raub to po niemiecku rabunek i tak się u nas mówiło na wizytę u sąsiada 😜, moje córki niechętnie mówią gwarą tak że chyba na mnie się to skończy 😕ale mam tajny plan, w lipcu mam zostać dziadkiem i mam mocne postanowienie nauczyć wnuka naszyj godki żeby gwara przetrwała 😁 Moje dwie cery nie godajom ale wnuki choć majom po 6 miesięcy już poleku szykuja by godali 😄 a najlepszo kołysanka dlo nich to Obalili halba 😄 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 1 minutę temu, filok napisał: Moje dwie cery nie godajom ale wnuki choć majom po 6 miesięcy już poleku szykuja by godali 😄 a najlepszo kołysanka dlo nich to Obalili halba 😄 Po szpilu po szpilu niy wiadomo w ilu 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 3 minuty temu, Mikoski napisał: Batory dobrze mi się kojarzy bo moj ujek miyszkoł na krzyżoku kole mostu przy sameyj bance i łon mnie zaraził Ruchem zawsze broł mje na szpil. Jo sie uczył jeździć na deskach w lesie kochłowickim kole strzelnicy (A4) jak sie na Witosa jedzie ,tam slalom był pomiędzy drzewami a jak żeś nie trefił to ojla 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 1 minutę temu, filok napisał: Jo sie uczył jeździć na deskach w lesie kochłowickim kole strzelnicy (A4) jak sie na Witosa jedzie ,tam slalom był pomiędzy drzewami a jak żeś nie trefił to ojla 😄 Z Kochlowicami bo tak godomy jestech powiązany rodzinie z tamtąd pochodzi moj starzyk od stronny ojca i do dzisiyj miyszko tam familia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 1 minutę temu, Mikoski napisał: Z Kochlowicami bo tak godomy jestech powiązany rodzinie z tamtąd pochodzi moj starzyk od stronny ojca i do dzisiyj miyszko tam familia. A nojlepsze lody to kaj hehe w Kochłowicach na Radoszowskiej 🙂 U mnie cało familjo z Batorego i Dębu w Katowicach ino jo sie wykludził aż do Raciborza ale co zrobisz 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filok Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 3 minuty temu, Mikoski napisał: Z Kochlowicami bo tak godomy jestech powiązany rodzinie z tamtąd pochodzi moj starzyk od stronny ojca i do dzisiyj miyszko tam familia. Na deskach jeszcze za starych lot sie jezdziło na Hugobergu jak na Święte chlywiki ( Świętochłowice ) żeś z Batorego jechoł ale tam poźnij chałpy postawili i sie skończyło , no i był jeszcze nasyp kolejowy w Batorym 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca Kołysanka 😜 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca 2 minuty temu, filok napisał: Na deskach jeszcze za starych lot sie jezdziło na Hugobergu jak na Święte chlywiki ( Świętochłowice ) żeś z Batorego jechoł ale tam poźnij chałpy postawili i sie skończyło , no i był jeszcze nasyp kolejowy w Batorym 🙂 U mje nojbliżyj był orczyk w parku kole gruby w Łaziskach Średnich konsek od hołdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi