Sali Napisano wczoraj o 12:03 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:03 Cześć, Pewnie się trochę powtórzę, ale nie znalazłem na forum bardzo podobnej sytuacji, więc może ktoś pomoże. Mam prawie 50 lat, jeżdżę dosyć amatorsko, to znaczy daję radę na krawędziach, ale jednak na stromych trasach i muldach zarzucam tyłami i zdarza mi się odchylać do tyłu. Na bardziej płaskich tor jazdy i pozycja jest dosyć dobra. W sezonie jeden wyjazd Włochy lub Austria, głównie jeżdżę po czerwonych trasach i powiedzmy poza tym raz w tygodniu na 2 godzinki w kraju na łatwiejszych stokach. Taki ze mnie amator, że nawet nie wiedziałem, że narty należy regularnie ostrzyć. Jak to zrobiłem to po prostu była przepaść w jeździe, kompletnie inaczej i duużo łatwiej. Obecnie jeżdżę na Nordica drive LX 168cm (wzrost 181cm, waga 74kg), buty Fischer MY RC PRO 100X. Pytanie jest czy zmieniać, czy wogóle jest sens? Trasy po których jeżdżę są mieszane, rzadko trafiam na sztruks, bo nie chce mi się rano wstawać. Często oblodzone, zdarzają się muldy. Jak jest grysik to raczej odpuszczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sali Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowane) Może jeszcze coś dopiszę, bo chyba mój opis był zbyt mało precyzyjny. Dowiedziałem się, że moje obecne narty są typowe dla początkujących i chciałbym jednak trochę więcej sztywności. Sztuczna inteligencja podpowiada mi konkretne modele: Nordica Spitfire 73/75 Salomon S/MAX 10 Rossingol Forza 50 V-Cam Volkl Deacon 75/76 Head V Shape V6 lub V8 Czy mogę prosić o opinię? Edytowane 11 godzin temu przez Sali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Bierz 2 od góry (choć Nordica 73 wg skionline to narta dla początkujących, ale Salomon powinien być przyzwoity) i będzie pewnie spoko, tylko długości nie żałuj, tak ze 175 cm jak dla Ciebie. Nartę należy brać na wyrost, aby nie ograniczała rozwoju, tylko motywowała do nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu https://www.skionline.pl/worldskitest/nordica-spitfire-ti-fdt,testy,23-24,narty-allround-mezczyzni,1466.html https://www.skionline.pl/worldskitest/blizzard-firebird-hrc,testy,23-24,narty-high-performance-mezczyzni,1423.html https://www.skionline.pl/worldskitest/salomon-s-max-10,testy,23-24,narty-allround-mezczyzni,1462.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sali Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu zastanawiam się czy 175 to jednak nie za dużo, teraz mam 168. Ciężko mówić o jakimś wielkim rozwoju w moim wieku, pewnie będę jeździł częściej i trochę lepiej, ale nie chcę zrobić zbyt dużego kroku do przodu, żeby potem nie żałować, dlatego myślałem raczej o 170-172. Jeszcze myślałem o takich modelach: Narty HEAD SHAPE LIMITED - PR10 - WI. 8466145280 313755 – Internetowy Sklep Sportowy Martes Sport Męskie Narty ROSSIGNOL REACT RTX XPR RTL XPRESS 10 GW B83 - WI. 3607684374952 RROBK02 – Internetowy Sklep Sportowy Martes Sport Męskie Narty ROSSIGNOL FORZA 20' FG XPR XPRESS 10 GW B83 - WI. 3607684374952 RROPV01 – Internetowy Sklep Sportowy Martes Sport A czy mógłbyś mi napisać czym wogóle się kierować przy wyborze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Te 2 czy 3 cm nie zrobią różnicy. Przejrzyj wątki z poradami dotyczącymi wyboru nart, będzie tam mnóstwo informacji czym się kierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Długa narta krzywdy nie zrobi. Na próbę weź jakieś 175-177cm tak 72-78 pod butem ( nad butami z większym flexem również popróbuj ). Ja po 3 letniej przerwie nie chciałem iść w jakieś sportowe narty i to była pomyłka po zakupie Volkl RTM 78, które szybko sprzedałem oraz butami flex 100. Tylko to było po prawie 40 sezonach na tzw. ołówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 55 minut temu, PTT napisał: Długa narta krzywdy nie zrobi. jak raz założyłem takie długie pseudo GS to miałem 2 operacje a rehabilitacja trwała 7 miesięcy ps nawet fotkę znalazłem Edytowane 4 godziny temu przez Jan 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Czyli nauka poszła w las, lub umiejętności+strach wzięły w łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 4 minuty temu, Jan napisał: jak raz założyłem takie długie pseudo GS to miałem 2 operacje a rehabilitacja trwała 7 miesięcy ps nawet fotkę znalazłem Bo jeździć trzeba umić 😜 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 7 minut temu, Jan napisał: jak raz założyłem takie długie pseudo GS to miałem 2 operacje a rehabilitacja trwała 7 miesięcy ps nawet fotkę znalazłem Paaanie, narta powiozła w las? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 10 minut temu, PTT napisał: Czyli nauka poszła w las, lub umiejętności+strach wzięły w łeb. Nie - Janek chciał do hotelu wjechać jak zwykle ino nie zmieścił się na klatce schodowej 😉 pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Sali napisał: zastanawiam się czy 175 to jednak nie za dużo, teraz mam 168. Ciężko mówić o jakimś wielkim rozwoju w moim wieku, pewnie będę jeździł częściej i trochę lepiej, ale nie chcę zrobić zbyt dużego kroku do przodu, żeby potem nie żałować, dlatego myślałem raczej o 170-172. Jeszcze myślałem o takich modelach: Narty HEAD SHAPE LIMITED - PR10 - WI. 8466145280 313755 – Internetowy Sklep Sportowy Martes Sport Męskie Narty ROSSIGNOL REACT RTX XPR RTL XPRESS 10 GW B83 - WI. 3607684374952 RROBK02 – Internetowy Sklep Sportowy Martes Sport Męskie Narty ROSSIGNOL FORZA 20' FG XPR XPRESS 10 GW B83 - WI. 3607684374952 RROPV01 – Internetowy Sklep Sportowy Martes Sport A czy mógłbyś mi napisać czym wogóle się kierować przy wyborze? Teraz masz 168 cm i myślałeś o nartach 170-172cm a 175 cm to już będzie za dużo - Rozumiem, że dobrze czytam? Jesteś profesjonalnym testerem z przeszłością w Pucharze Świata jak widzę, że wyczujesz 3cm różnicy. Jak rozumiem 2 milimetry różnicy pod butem oczywiście też. LUDZIE trzymajcie mnie! Jak czytam jesteś dorosłym człowiekiem, pewnie specjalistą w jakiejś dziedzinie a tutaj dajesz się wkręcać jakiemuś marketingowemu bałamuceniu. Wymieniasz jakieś nic nie znaczące literki i cyferki zamiast zastanowić się spokojnie. Po pierwsze długość narty sama w sobie nic nie znaczy bo dobór jest zależny od typu narty. DH dla Ciebie to 215cm-220cm a SL 165cm. Narta popularna - ktrej szukasz to jakieś 170-175cm ale i 180cm może by dobrze jak będzie to narta o budowie bliższej GS. Widzę, że szukasz raczej ekonomicznie - nie warto. Lepiej kupić narty lepsze i uczyć się jeździć niż kiepskie, stać w miejscu i mieć pretensje, że narta źle jeździ. Kup narty w typie Rossignol Hero MT i będziesz zadowolony. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 27 minut temu, Mikoski napisał: Bo jeździć trzeba umić to dalej doradzajcie wszystkim długie narty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 25 minutes ago, Jan said: to dalej doradzajcie wszystkim długie narty Ty lepiej zacznij do każdego posta, w którym negujesz szkolenia dokładać wcześniejszą fotkę i wzmiankę o rehabilitacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 30 minut temu, Jan napisał: to dalej doradzajcie wszystkim długie narty Wytknę małą manipulację bo nie ma emotki w Twoim cytacie która zmienia kontekst. Nie doradzam w sprzęcie i w technice niech każdy robi co chce byle bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 24 minuty temu, SzymQ napisał: Ty lepiej zacznij do każdego posta, w którym negujesz szkolenia dokładać wcześniejszą fotkę i wzmiankę o rehabilitacji. przeczytaj co napisał pytający kolega @Sali na początku tego wątku W dniu 26.01.2026 o 13:03, Sali napisał: Mam prawie 50 lat, jeżdżę dosyć amatorsko, 3 godziny temu, Sali napisał: Ciężko mówić o jakimś wielkim rozwoju w moim wieku, pewnie będę jeździł częściej i trochę lepiej, ale nie chcę zrobić zbyt dużego kroku do przodu, żeby potem nie żałować, dlatego myślałem raczej o 170-172. nie każdy musi się szkolić jeśli tego nie chce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sali Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, Mitek napisał: Teraz masz 168 cm i myślałeś o nartach 170-172cm a 175 cm to już będzie za dużo - Rozumiem, że dobrze czytam? Jesteś profesjonalnym testerem z przeszłością w Pucharze Świata jak widzę, że wyczujesz 3cm różnicy. Jak rozumiem 2 milimetry różnicy pod butem oczywiście też. LUDZIE trzymajcie mnie! Jak czytam jesteś dorosłym człowiekiem, pewnie specjalistą w jakiejś dziedzinie a tutaj dajesz się wkręcać jakiemuś marketingowemu bałamuceniu. Wymieniasz jakieś nic nie znaczące literki i cyferki zamiast zastanowić się spokojnie. Po pierwsze długość narty sama w sobie nic nie znaczy bo dobór jest zależny od typu narty. DH dla Ciebie to 215cm-220cm a SL 165cm. Narta popularna - ktrej szukasz to jakieś 170-175cm ale i 180cm może by dobrze jak będzie to narta o budowie bliższej GS. Widzę, że szukasz raczej ekonomicznie - nie warto. Lepiej kupić narty lepsze i uczyć się jeździć niż kiepskie, stać w miejscu i mieć pretensje, że narta źle jeździ. Kup narty w typie Rossignol Hero MT i będziesz zadowolony. Pozdro Rozumiem, że pewnie się dobrze znasz w temacie. Widzisz ja zadałem pytanie, bo jestem kompletnym laikiem i raczej chcę się czegoś dowiedzieć niż szpanować wiedzą. Napisałem, że nie chcę zbyt długich nart, bo obawiam się że sobie nie poradzę. Już kiedyś pewnie z 15 lat temu kupiłem sobie "złe" narty dla mnie (volkl racetiger), które były bardzo twarde, mało taliowane i kompletnie nie mogłem sobie poradzić (pewnie to były zjazdówki). W każdym razie chciałbym kupić coś trochę lepszego, delikatnie twardszego niż mam, ale żebym w dalszym ciągu miał dobrą kontrolę. Być może 175 czy 180 jest ok, ale ja o tym nie wiem, stąd też moje pytania. Narty które poleciłeś są trochę za drogie. Widzę, że teraz jest sporo promocji w sklepach 30-50% więc wolałbym zmieścić się w budżecie 2000zł, np: Męskie Narty ROSSIGNOL FORZA 20' FG XPR XPRESS 10 GW B83 - WI. 3607684374952 RROPV01 – Internetowy Sklep Sportowy Martes Sport Narty HEAD SHAPE LIMITED - PR10 - WI. 8466145280 313755 – Internetowy Sklep Sportowy Martes Sport 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, Sali napisał: Rozumiem, że pewnie się dobrze znasz w temacie. Widzisz ja zadałem pytanie, bo jestem kompletnym laikiem i raczej chcę się czegoś dowiedzieć niż szpanować wiedzą. Napisałem, że nie chcę zbyt długich nart, bo obawiam się że sobie nie poradzę. Już kiedyś pewnie z 15 lat temu kupiłem sobie "złe" narty dla mnie (volkl racetiger), które były bardzo twarde, mało taliowane i kompletnie nie mogłem sobie poradzić (pewnie to były zjazdówki). W każdym razie chciałbym kupić coś trochę lepszego, delikatnie twardszego niż mam, ale żebym w dalszym ciągu miał dobrą kontrolę. Być może 175 czy 180 jest ok, ale ja o tym nie wiem, stąd też moje pytania. Narty które poleciłeś są trochę za drogie. Widzę, że teraz jest sporo promocji w sklepach 30-50% więc wolałbym zmieścić się w budżecie 2000zł, np: Męskie Narty ROSSIGNOL FORZA 20' FG XPR XPRESS 10 GW B83 - WI. 3607684374952 RROPV01 – Internetowy Sklep Sportowy Martes Sport Narty HEAD SHAPE LIMITED - PR10 - WI. 8466145280 313755 – Internetowy Sklep Sportowy Martes Sport Cześć Nie tyle dobrze znam się w temacie modeli literek i cyferek bo się nie znam ale... znam się na nartach ogólnie i szkoleniu oraz doborze. Większość nart z segmentu nart popularnych jest podobna ale modele najtańsze są naprawdę badziewne. Granica jest w różnych firmach różnie ustawiona ale warto dać trochę więcej za nartę lepszej konstrukcji. Warto kupić nartę używaną z dobrego źródła niż to co proponujesz w linkach. Od pewnego poziomu w katalogach nie ma nart zdecydowanie złych - z Twojego punktu widzenia, wszystkie są dobre a ich brak opanowania to jedynie brak umiejętności a nie wada narty. POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 8 minutes ago, Jan said: przeczytaj co napisał pytający kolega @Sali na początku tego wątku Że aż zacytuję On 1/26/2026 at 1:03 PM, Sali said: Cześć, Mam prawie 50 lat, jeżdżę dosyć amatorsko, to znaczy daję radę na krawędziach(...) (...) Włochy lub Austria, głównie jeżdżę po czerwonych trasach (...) A więc @Jan tak po mojemu to dalej jestem za tym żeby uprzedzać czym się kończy przecenianie swoich umiejętności, a narty podpowiadać rozsądnie do deklarowanego poziomu, zwracając uwagę, że od samego zakupu narty ważniejsze będzie jej serwisowanie i odpowiednie umiejętności techniczne. @Sali ja zaczynałem mając 40, a niejaki @Victor nawet jak miał 42. Patrząc po forum, to i tak jesteśmy młodzieniaszki. Jak nie czujesz się pewnie i nie chcesz się uczyć to też jest spoko. Wypożycz sobie do testów jakieś narty, podmieniaj modele i wybierz ten na którym Ci się dobrze jeździ. Zbytnio sobie chyba komplikujesz ten wybór, a odczucia osób z jakimś zapleczem technicznym mogą być diametralnie odmiennie od Twoich. Wg mnie to nie ma sensu. Jeśli jednak faktycznie ogarniasz jazdę na krawędzi to nie powinieneś przejmować się przygodami Jana ani długością narty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Jan napisał: jak raz założyłem takie długie pseudo GS to miałem 2 operacje a rehabilitacja trwała 7 miesięcy ps nawet fotkę znalazłem takie długie pseudo GS znaczy co to za narty co się stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sali Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 43 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Nie tyle dobrze znam się w temacie modeli literek i cyferek bo się nie znam ale... znam się na nartach ogólnie i szkoleniu oraz doborze. Większość nart z segmentu nart popularnych jest podobna ale modele najtańsze są naprawdę badziewne. Granica jest w różnych firmach różnie ustawiona ale warto dać trochę więcej za nartę lepszej konstrukcji. Warto kupić nartę używaną z dobrego źródła niż to co proponujesz w linkach. Od pewnego poziomu w katalogach nie ma nart zdecydowanie złych - z Twojego punktu widzenia, wszystkie są dobre a ich brak opanowania to jedynie brak umiejętności a nie wada narty. POzdro Rozumiem, a czy możesz w takim razie napisać czym się kierować przy zakupie? Piszesz, że to co wybrałem jest kiepskie, tylko jak sam zauważyłeś modeli jest tak dużo, że dla takiego laika jak ja różnią się głównie grafiką, bo nie znam się na parametrach. Oczywiście pewnie jest tak, że droższe zwykle będzie lepsze, ale ja nie muszę mieć najnowszego modelu, może być też coś lekko używane po testach. Ważne, żebym nie przedobrzył. Jeśli dobrze rozumiem to narta powinna być w przedziale 172-177, przy bucie teraz mam 73 i raczej mniej nie chcę, w takim razie na co jeszcze patrzyć z parametrów, bo ostatecznie jak będą jakieś o podobnych parametrach, to będę się kierował wyglądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu A co to znaczy 73 przy bucie i że mniej nie chcesz? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 43 minuty temu Udostępnij Napisano 43 minuty temu Na pewno nie warto iść w jakies używane badziewia. Można znaleźć fajny sprzęt w podanych widełkach. Np. Coś takiego, sprzedawca sprawdzony https://m.olx.pl/d/oferta/narty-zjazdowe-kastle-px71-prd-12-gw-nowe-wyprzedaz-CID767-IDLRSIH.html?_gl=1*g3brek*_gcl_au*NDE2NTY2NzE5LjE3Njk0NDc5ODg.*_ga*MTY2MDkwMDkyNC4xNzY5NDQ3OTg4*_ga_6PZTQNYS5C*czE3Njk1NTI1MTIkbzIkZzEkdDE3Njk1NTI2NjAkajU1JGwwJGgw*_ga_1MNBX75RRH*czE3Njk1NTI1MTIkbzIkZzEkdDE3Njk1NTI2NjAkajU1JGwwJGgw&reason=seller_listing|olx_shop_premium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi