Jump to content

Dyskusje o Tatrach

MarioJ
 Share

Recommended Posts

Słowackie schroniska w tarapatach – kluczowi sponsorzy się wycofują!

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez serwis Korzár, Słowackie Elektrownie, które dotąd chętnie inwestowały dziesiątki tysięcy euro w modernizację tatrzańskiej infrastruktury wstrzymały wypłacanie środków.

Najbardziej dotkliwym ciosem jest anulowanie planowanej inwestycji w Chacie pod Rysami. Dotychczasowy obiektu gospodarz, Viktor Beránek (o jego opuszczeniu schroniska pisaliśmy TUTAJ), miał już wszystko uzgodnione z szefostwem Słowackich Elektrowni. Schronisko miało otrzymać za darmo nową, ulepszoną instalację solarną, zasilającą akumulatory i kotły grzewcze. Wartość tego projektu szacowano na ponad 30 tysięcy euro. Sporo straci także Zbójnicka Chata w Dolinie Staroleśnej, która miała otrzymać kosztowną instalację fotowoltaiczną.

Podobny los spotkał popularną Chatę Štefánika pod Dziumbierem w Niżnych Tatrach, należące do Igora Fabriciusa. Obiecane finansowanie gruntownego remontu pokoi na pierwszym piętrze – szacowanego na 20 tysięcy euro za jeden z sześciu planowanych pokoi – również zostało anulowane. W liście otwartym zaznaczono, że powodem było "sposób i wynik procesu selekcji związanego z wyborem dzierżawcy schonisk".

Słowackie Elektrownie, których szef jest zresztą byłym tatrzańskim nosiczem, wycofały się z obawy przed – jak podaje Korzár - "splamieniem swojego dobrego imienia współpracą ze Słowackim Klubem Turystów".

Sedno problemu leży w sierpniowym procesie, w którym KST razem ze Słowackim Towarzystwem Wspinaczkowym JAMES wybierał nowych najemców. Właściciele chat, w tym Beránek i Fabricius, otwarcie skrytykowali procedurę za brak transparentności. Niezadowolenie z działań władz Klubu Turystycznego eskalowało do tego stopnia, że przerodziło się w publiczny protest. Dziesiątki osób zebrały się w Żylinie przed budynkiem, w którym odbywało się walne zebranie KST, by wyrazić swój sprzeciw. Obecna sytuacja stawia pod znakiem zapytania przyszłość modernizacji i utrzymania tatrzańskich schronisk.

https://portaltatrzanski.pl/aktualnosci/slowackie-schroniska-w-tarapatach-kluczowi-sponsorzy-sie-wycofuja,7147

• Like 1
  • Thanks 1

• 2 weeks later...
41 minut temu, Jan napisał:

ciekawe ilu użytkowników forum spędza regularnie urlop letni i zimowy w Tatrach i nocuje w schroniskach

Na forum świat się nie kończy, również w aspekcie narciarstwa.

Przez lata z osób które spotykałem na stoku i rozmawiałem na temat jazdy,bo mieli wybitnie umiejętności nie miała pojęcia o SF 😁

Schroniska są przydatne. Wstać rano i zjeść śniadanie w górach, to jest bezcenne. Wypić kawę o 8 rano przed schroniskiem, kiedy nie ma jeszcze nikogo z dołu. Ludzie to lubią.

Schroniska są bardzo przydatne przy robieniu trawersów gór. Wówczas schodzenie i wchodzenie poniżej schroniska, to kolejne 2-4h (łącznie rano i wieczorem) każdego dnia. A zamiast tego można zrobić np. jeden konkretny zjazd więcej. Już nie mówiąc o tym, że wiosną powyżej schroniska śnieg może być, a poniżej już noszenie nart na plecach. To mówię o skiturach.

Obozy szkoleniowe kilkudniowe z bazą w schronisku. Też super sprawa.

• 7 months later...
58 minut temu, Jan napisał:

i byłeś w Tatrach od ostatniego posta ?

Ciekaw jestem jak sprawdza się sranie do woreczków

https://krakow.tvp.pl/89431097/tpn-testuje-woreczki-toaletowe-sposob-na-dzikie-toalety-w-tatrach

Nie miałem okazji korzystać z woreczków. Staram się czynność robić w toaletach jeszcze na dole albo w schronisku.

Byłem wiosną na skiturach, ale chyba tylko na Słowacji.

• Haha 1

Gówno sie z czasem rozłoży, troche cuchnie, ale prawdziwym problemem są śmieci. Szlag mnie trafia jak ide w góry na spacer, albo do lasu na grzyby i znajduje butelki, puszki, opony i inne dziadostwo. Przecież w każdym mieście mozna nieodpłatnie oddać gabaryty, opony, a nawet odpady budowlane. Tutaj system kaucyjny ma swój wyraźny plus. Przynajmniej opakowania pet i puszki znikają.

• Like 2