Skocz do zawartości

Elektryki na drogach, BEV, EV a może hybryda?

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, Mikoski napisał:

Taksówkarze w dużych miastach mają prawie zawsze hybrydy bo mogą korzystać z bus pasa i nie stoją w korkach. W zeszłym tygodniu jechałem boltem w Warszawie i kierowca z Uzbekistanu mi to wszystko wyjaśnił 😁 do tego jeszcze mało pali , prawie same toyoty.

Cześć

Byłeś w Warszawie i nie dałeś sygnału...?? 

Niedobrze.

Pozdro

28 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Byłeś w Warszawie i nie dałeś sygnału...?? 

Niedobrze.

Pozdro

Cześć 

Byłem dosłownie pięć godzin tak napięty terminarz. 

Pozdro 

PS. Jestem pod wrażeniem transportu kolejowego bo tak jechałem do Warszawy. Po wieloletniej przerwie kolej mnie zaskoczyła na plus, jechałem pierwszą klasą za 90 zł z Katowic różnica pomiędzy drugą klasą 20 zł i brak pewności że będzie miejsce siedzące. Cisza brak stukania lub kołysania, każdy pasażer ma gniazdko 220v,  wi-fi otwarte, klima tak można zostawić samochód i korzystać z kolei plus Uber lub bolt,  z centralnego pod Piaseczno przejechałem za 36 zł.

Edytowane przez Mikoski
  • Like 1

2 godziny temu, Marcos73 napisał:

Paweł, w Krk corpoTaxi to wszystko hybrydy. Elektryków nie ma wcale. Jedynie jakie widziałem - to hotelowe i to ala V-klasa. Gdzie jeżdżą tylko okazyjnie z gośćmi na krótkich dystansach. Busów (towarowych) w Krk jest więcej, ale to zwykle lokalna jazda, a Kraków to dość małe miasto i zwarte.

Elektro powinni wybierać ludzie z własnej woli, nie wciskać je na siłę, bo to zwykle jest skazane na porażkę.

Hipotetyczna sytuacja. Za 5 lat owe Audi Żony zaczynaja trapić kontuzje. Niby pierdoły - ale wkurwiające. Jest ich coraz więcej. Masa krytyczna Twojego zaangażowania w Audi zostaje przekroczona i postanawiacie kupić inny samochód do jazdy lokalnej. Ale przez te 5 lat się zmieniło, masz znajomych co maja używane elektryki i są praktycznie bez obsługowe. Jakoś się szczególnie nie psują, jeśli nawet to juz jest sieć mechaników/elektryków bardzo dobrze rozwinięta i nie ma problemu z naprawami. Baterie i silniki są trwałe. Zasięg jaki oferują jest wystarczająco aż nadto dla Twojej Żony, jedyną niedogodnością będzie że zamiast raz w miesiącu - to 2-3x max będzie musiała je ładować w domu z gniazdka (bo masz taką możliwość). Liczysz wszystko i się okazuje, że ten samochód kosztuje Cię mniej 2000 jurków corocznie. Nie ma wymian płynów, pali ciut mniej i opłaty są niższe. Używany używany elektryk jest znacznie młodszy niż jego odpowiednik spalinowy. Co wybierzesz? Ja biorę elektryka w ciemno, jeśli spełni określone zadanie i generuje mniejsze koszty utrzymania - nawet bym się nie zastanawiał.

pozdro

Tego obawiam się najbardziej,że za 5 lat dojebią mnie takim podatkiem,że klekot nie będzie miał najmniejszego sensu. Już dziś dostałem rok do roku ponad 50€ większy podatek przez CO2 chociaż spełnia wszystkie ich normy 🤷‍♂️

Marku, nie mam pojęcia co będzie za jakiś czas ale patrząc na motoryzację i samego klekota to potrzebował ponad 80/90 lat żeby ludzie się do niego przekonali i trwa to po dziś dzień czyli kolejne 35 lat.

Czy elektryki będą potrzebowały tyle czasu-pewnie nie 😉choć sądzę tu mogę się mylić,że szybciej młodzi w drony wskoczą niz elektryk rynek zwojuje bo przecież są już chyba od 20 lat a wielkiego bumu ja nie widzę ( większość których znam elektrykami nie jeździ a reszta-nieliczni ma firmowe za friko ) ale też trzeba napisać,że czasy się mocno po covidzie zmieniły bo motoryzacja cenowo sięgnęła sufitu. Dziś Twoja nowa Vklasa to koszt nieruchomości w mniejszych miastach czy nawet gospodarstwa rolnego- gdzie tu logika ? kogo na etacie stać na takiego busika a to tylko kawał blachy,kilka siedzeń i cztery koła 😂 no oczywiście duży monitor 😉. Kiedyś ja czy moja żona a pracujemy na etacie wchodziliśmy do salonu vw i ona brała za gotówkę Polo a ja parę miesięcy później golfa (polo 9€ golf 18€) dziś cena jednego czy drugiego to x3 lub nawet 4 a dochody miesięczne nie wiele się zmieniły przez ten czas . Także coraz mniej nowych aut też jest na rynku i społeczeństwo zamiast kupować nowe to naprawia te co ma i to też są fakty. Niemcy już nie kupują tylko naprawiają ..Holendrzy zawsze mieli fazę że jak coś działa to użytkujemy do upadłego ( rowery podobie) Byłem jakiś czas temu w Londynie to elektryki widoczne tylko w pierwszej strefie (ang. taxi również w większości elektryczne-chinskie, komunikacja autobusowa również w pełni elek.) )a kolejne strefy to nawet eskorty 16v których nie widziałem już długi czas na kontynencie ogólnie nie mam pojęcia jak oni sobie tam poradzą z wymianą starego na nowe bo całe miasto wymaga kapitalnego remontu brud syf i ubóstwo . 

Jeżeli elektryki będą dostępne cenowo dla wszystkich to może i popyt będzie na nie większy . Czas pokaże bo póki co nie wiodą prymu sprzedażowego  . 

pozdro

A! I jeszcze mocno zastanawiające w temacie twojej gwiazdy V dlaczego na Stany klepią benzyniaki a w Europie są niedostępne ? 

Edytowane przez Victor
  • Like 1

2 godziny temu, Mikoski napisał:

Taksówkarze w dużych miastach mają prawie zawsze hybrydy bo mogą korzystać z bus pasa i nie stoją w korkach. W zeszłym tygodniu jechałem boltem w Warszawie i kierowca z Uzbekistanu mi to wszystko wyjaśnił 😁 do tego jeszcze mało pali , prawie same toyoty.

Taksówki mogą używać buspasa niezależnie od tego czym są napędzane. 

• Like 1

24 minuty temu, Victor napisał:

Tego obawiam się najbardziej,że za 5 lat dojebią mnie takim podatkiem,że klekot nie będzie miał najmniejszego sensu. Już dziś dostałem rok do roku ponad 50€ większy podatek przez CO2 chociaż spełnia wszystkie ich normy 🤷‍♂️

Marku, nie mam pojęcia co będzie za jakiś czas ale patrząc na motoryzację i samego klekota to potrzebował ponad 80/90 lat żeby ludzie się do niego przekonali i trwa to po dziś dzień czyli kolejne 35 lat.

Czy elektryki będą potrzebowały tyle czasu-pewnie nie 😉choć sądzę tu mogę się mylić,że szybciej młodzi w drony wskoczą niz elektryk rynek zwojuje bo przecież są już chyba od 20 lat a wielkiego bumu ja nie widzę ( większość których znam elektrykami nie jeździ a reszta-nieliczni ma firmowe za friko ) ale też trzeba napisać,że czasy się mocno po covidzie zmieniły bo motoryzacja cenowo sięgnęła sufitu. Dziś Twoja nowa Vklasa to koszt nieruchomości w mniejszych miastach czy nawet gospodarstwa rolnego- gdzie tu logika ? kogo na etacie stać na takiego busika a to tylko kawał blachy,kilka siedzeń i cztery koła 😂 no oczywiście duży monitor 😉. Kiedyś ja czy moja żona a pracujemy na etacie wchodziliśmy do salonu vw i ona brała za gotówkę Polo a ja parę miesięcy później golfa (polo 9€ golf 18€) dziś cena jednego czy drugiego to x3 lub nawet 4 a dochody miesięczne nie wiele się zmieniły przez ten czas . Także coraz mniej nowych aut też jest na rynku i społeczeństwo zamiast kupować nowe to naprawia te co ma i to też są fakty. Niemcy już nie kupują tylko naprawiają ..Holendrzy zawsze mieli fazę że jak coś działa to użytkujemy do upadłego ( rowery podobie) Byłem jakiś czas temu w Londynie to elektryki widoczne tylko w pierwszej strefie (ang. taxi również w większości elektryczne-chinskie, komunikacja autobusowa również w pełni elek.) )a kolejne strefy to nawet eskorty 16v których nie widziałem już długi czas na kontynencie ogólnie nie mam pojęcia jak oni sobie tam poradzą z wymianą starego na nowe bo całe miasto wymaga kapitalnego remontu brud syf i ubóstwo . 

Jeżeli elektryki będą dostępne cenowo dla wszystkich to może i popyt będzie na nie większy . Czas pokaże bo póki co nie wiodą prymu sprzedażowego  . 

pozdro

A! I jeszcze mocno zastanawiające w temacie twojej gwiazdy V dlaczego na Stany klepią benzyniaki a w Europie są niedostępne ? 

O cenach pocovidovych, to nie ma co dyskutować, są zaporowe nie tylko dla przeciętnego Kowalskiego. Napływ Chińczyków trochę rodzimych producentów sprowadził na ziemię. Być może to ceny mocno dumpingowe, być może jeszcze odstają od europejskich, ale nie na tyle, żeby tak słono przepłacać. Z resztą tak jest w każdym innym temacie. Przy takich różnicach cenowych, to żaden argument nie trafi do konsumentów europejskich, nawet o ochronie naszych firm i miejsc pracy. 

Na dzień dzisiejszy to hybryda z możliwością ładowania jest chyba najsensowniejszym rozwiązaniem. Każdy może z niej korzystać i nie jest tak uciążliwe i niedostępne (a dopiero będzie), jak samochód stricte elektryczny. Przejście na nowy model zasilania paliwem pozwoli płynnie wygasić pewne gałęzie gospodarki zastępując je nowymi. Samochody nie stracą swoich dotychczasowych walorów, bo tak de facto to różnią się od tradycyjnych tylko nieznacznie wagą. Dla ekooszołomów zmniejszenie emisji co2 o blisko połowę powinno być satysfakcjonującym kompromisem. Jarają się mocą i startem spod świateł, nie mając chyba żadnego pojęcia o samochodach. Moc elektryka musi być duża, jeśli ma być energooszczędny. Musi pociągnąć ogromną masę. W e formule FIA w elektrykach ograniczyła moc do 300kM (w kwalifikacjach maja 350kM), z prozaicznego powodu - byłyby niebezpieczne dla kierowców. A i tak przyśpieszenie do 100km/h maja lepsze o 30% od 1000 konnego bolid F1. Co nie zmienia faktu, że jeżdżą i wie prowadza w chuj gorzej. Ale w tych wyścigach motywem przewodnim jest przede wszystkim zarządzanie energią i jej zużyciem. 300km przy takich parametrach i sprawności w silnikach elektrycznych jest wystarczająca do poruszania 900kg bolidu. Blisko połowa masy to bateria.

W stanach diesel to tylko troki, benzyna jest mniej problematyczna, stąd w USA nie jest oferowana V-ka tylko odpowiednik Vito - czyli Metris. Auto do roboty. Za mało uchwytów na kubki 😉.

Mocno dyskutuję z elektrofanami o elektrykach (wypowiedzi elektrooszołomów i elektrosceptyków pomijam) i opinie są różne. Od zachwytów, po rozczarowanie. Mało jest opinii rzetelnych, czyli osób którzy nie pierdolą, tylko piszą jak jest w rzeczywistości. Ostatnio już nawet to przyczepy chcą nimi targać na objazdówki. Bo da się. Piszą takie bzdury, że nie chce się tego czytać. Ostatnio, to takie kocopoły pisali, że rzuciłem wyzwanie. Jedziemy Kr-Ita (powiedzmy Garda). Zabieramy standard pakunek + 4 rowery na bagażnik (jaki kto chce). Do środka po 7 worków z piaskiem (350kg), żeby zasymulować ładunek i napierdalamy w trasę. Liczymy koszt i czas przejazdu. A, najważniejsze - po 10 klocków do koperty, zostawiamy u sędziego, przegrany obstawia wyjazd cały wygranemu. Oczywiście na miejscu hotel z kolacją i śniadaniem. A żeby było bez oszustw, każdy zabiera kolegę, który jedzie z przeciwnikiem. Wyjazd na narty też proponowałem w takiej formule oraz z przyczepą, a jakże. Na 1000 komentujących - zgadnij ilu się zgłosiło po łatwą kasę? Wszystko to jest koloryzowanie rzeczywistości. Na jazdę wkoło komina z możliwości ładowania w domu - jak najbardziej ok. W innym wypadku to bezsens totalny.

pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

25 minut temu, Marcos73 napisał:

Z resztą tak jest w każdym innym temacie. Przy takich różnicach cenowych, to żaden argument nie trafi do konsumentów europejskich

Trochę z innej beczki . Jakiś czas temu algorytm YT podrzucił mi filmik naszego rodaka z Wrocławia który studiował w Chinach a dziś tam mieszka na stałe . „Gustaw Chiny” kręci i pokazuje Chiny od strony kulinarnej miejskiej ale i tej wiejskiej. Obiad dla dwóch osób a jedzenia jest tyle,że nie da się tego zjeść kosztuje średnio 40zl z napojami ! Oglądam jakiś inny z polskiej restauracji z Zako gdzie jajecznica z trzech jaj jest za 65zeta ! 😂😂 

Co do aut to jestem w stanie sobie wyobrazić,że z segmentu A i B zniknie klekot zresztą widać już to na drogach po nowszych modelach,większość w tym segmencie to PB lub hybryda. I pewnie czysty benzyniak będzie kolejnym autem mojej żony chyba że jakaś właśnie japońska hybryda . Póki co ma jeździć tym co ma choć ją boli mocno 🥳😉

pozdro

2 godziny temu, Marcos73 napisał:

Mocno dyskutuję z elektrofanami o elektrykach (wypowiedzi elektrooszołomów i elektrosceptyków pomijam) i opinie są różne. Od zachwytów, po rozczarowanie. Mało jest opinii rzetelnych, czyli osób którzy nie pierdolą, tylko piszą jak jest w rzeczywistości. Ostatnio już nawet to przyczepy chcą nimi targać na objazdówki. Bo da się. Piszą takie bzdury, że nie chce się tego czytać.

Ostatnio widziałem na stacji przy A2, jak się elektryki tankowały. To dość fajny był przemiał, zmieniali się "co chwila" na czterech stanowiskach.

Dużą zaletą elektryków jest prostota budowy, mniej elementów do serwisowania. Traktowałbym że technologia akumulatorów na potrzeby aut to ciągle faza beta. Muszą po prostu wymyśleć coś lżejszego i pojemniejszego. Wtedy to "chwyci". Odważę się rzucić przypuszczenie że silniki spalinowe kiedyś się skończą w rynku osobówek, tak samo kiedyś skończy się kierowca człowiek.

Popatrz jak było z palmtopami. Kilka lat różne firmy eksperymentowały, wypuszczały produkty na rynek, ludzie to kupowali. Ja obserwowałem. I w końcu Apple wypuścił gamechangera. Ja najpierw miałem smartfon Androida, a później przerzuciłem się na dwa urządzenia Apple. Te początkowe palmtopy to były próbne produkty różnych firm, nic z nich dzisiaj nie zostało. Tablety z klawiaturą są pewnym ich odpowiednikiem, ale różnice technologiczne to jest kosmos.

Edytowane przez MarioJ
  • Like 1

1 godzinę temu, MarioJ napisał:

Traktowałbym że technologia akumulatorów na potrzeby aut to ciągle faza beta. Muszą po prostu wymyśleć coś lżejszego i pojemniejszego. Wtedy to "chwyci".

Ano. Niestety to nie takie proste. Nie widać na horyzoncie przełomu w tym zakresie, choć powolny postęp jest. Pamiętam pojemności pierwszych dysków twardych na dużych komputerach. W pracy mieliśmy taki, najmocniejszy w owym czasie w Polsce (połowa lat 70.). Jeden dysk miał 100 MB, a cały komputer 3 takie dyski. I choć w zakresie technologii dysków twardych (nie mówię tutaj o dyskach SSD, które są de facto pamięcią) nie nastąpiła żadna rewolucja technologiczna to dzisiejsze dyski twarde dociągają 20 TB i więcej (Tera to milion Mega :)). Może podobnie będzie z bateriami do samochodów. Ale szczerze mówiąc wątpię. Raczej liczyłbym na przełom albo... rozwój czegoś alternatywnego do elektryków.

1 godzinę temu, MarioJ napisał:

Ostatnio widziałem na stacji przy A2, jak się elektryki tankowały. To dość fajny był przemiał, zmieniali się "co chwila" na czterech stanowiskach.

Dużą zaletą elektryków jest prostota budowy, mniej elementów do serwisowania. Traktowałbym że technologia akumulatorów na potrzeby aut to ciągle faza beta. Muszą po prostu wymyśleć coś lżejszego i pojemniejszego. Wtedy to "chwyci". Odważę się rzucić przypuszczenie że silniki spalinowe kiedyś się skończą w rynku osobówek, tak samo kiedyś skończy się kierowca człowiek.

Popatrz jak było z palmtopami. Kilka lat różne firmy eksperymentowały, wypuszczały produkty na rynek, ludzie to kupowali. Ja obserwowałem. I w końcu Apple wypuścił gamechangera. Ja najpierw miałem smartfon Androida, a później przerzuciłem się na dwa urządzenia Apple. Te początkowe palmtopy to były próbne produkty różnych firm, nic z nich dzisiaj nie zostało. Tablety z klawiaturą są pewnym ich odpowiednikiem, ale różnice technologiczne to jest kosmos.

Z autonomicznymi samochodami to trochę się rozpędziłeś;) 

To bardzo skomplikowane.

Na drodze jest tak wiele nieprzewidywalnych sytuacji, że współczesna "moc obliczeniowa" sprzętu, i możliwości softu są jak małpa za kierownicą.

Dzieci, pijani kierowcy, remonty dróg, zmiana organizacji ruchu, wandal który przewrócił znak i milion innych składowych tworzą nieskończona ilośc trudnych do przewidzenia sytuacji.

O wiele, wiele łatwiej będzie pozbyć się pilotów z samolotów niż kierowców z samochodów.

Smartfony oczywiście dokonały ogromnego postępu ale poza jednym elementem..................baterią.

O niej właśnie w kontekście samochodów elektrycznych rozmawiamy i ona jest głównym hamulcem.

Przyjmuje się, że pierwszym elektrycznym samochodem był pojazd Tomasa Parkera z 1884 roku.

Od tamtej pory postęp jest nieopisywalny , jednak współczesna bateria jest prawie tak samo do kitu jak z tamtego zabytku.