a_senior Napisano wczoraj o 09:32 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:32 Opiszę pewien przypadek. Pożyczyłem 9-letniemu wnukowi mój telefon by sobie na nim pograł w swoją grę (Roblox). Pograł, a jakże, a także dokonał zakupów elementów uzupełniających do gry za drobną kwotę 1150 zł. 🙂 Jak mu się to udało bez znajomości kodów, pinów, itp. ? 🙂 Kupił za pośrednictwem aplikacji Google Play czyli Sklep Play. Każdy tego używa. Do Google Play przypięta była moja karta kredytowa i voila. Samo poszło. 🙂 A dlaczego ta karta była przypięta, choć ja tego nie zrobiłem? Na telefonie posiadam i używam także aplikację Portfel Google (kiedyś zwana Google Pay). Bardzo wygodna do płatności zbliżeniowych. Trzeba w niej wprowadzić zestaw kart, które chcemy używać. Sęk w tym, że Google, bez mojej wiedzy i autoryzacji, przypisuje wszystkie karty z aplikacji Porfel do aplikacji Google Play. Mocne nadużycie. I wnuki, o ile dorwą telefon dziadka, mogą sobie kupować co chcą. 🙂 Oczywiście te karty można usunąć z Google Play, ale robimy to dopiero po szkodzie. Uważajcie! Próbowałem reklamować w Google i w banku, ale nic to nie dało. Choć najlepiej nie pożyczać telefonów dzieciom i wnukom. 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 59 minut temu, a_senior napisał: Opiszę pewien przypadek. Pożyczyłem 9-letniemu wnukowi mój telefon by sobie na nim pograł w swoją grę (Roblox). Pograł, a jakże, a także dokonał zakupów elementów uzupełniających do gry za drobną kwotę 1150 zł. 🙂 Jak mu się to udało bez znajomości kodów, pinów, itp. ? 🙂 Kupił za pośrednictwem aplikacji Google Play czyli Sklep Play. Każdy tego używa. Do Google Play przypięta była moja karta kredytowa i voila. Samo poszło. 🙂 A dlaczego ta karta była przypięta, choć ja tego nie zrobiłem? Na telefonie posiadam i używam także aplikację Portfel Google (kiedyś zwana Google Pay). Bardzo wygodna do płatności zbliżeniowych. Trzeba w niej wprowadzić zestaw kart, które chcemy używać. Sęk w tym, że Google, bez mojej wiedzy i autoryzacji, przypisuje wszystkie karty z aplikacji Porfel do aplikacji Google Play. Mocne nadużycie. I wnuki, o ile dorwą telefon dziadka, mogą sobie kupować co chcą. 🙂 Oczywiście te karty można usunąć z Google Play, ale robimy to dopiero po szkodzie. Uważajcie! Próbowałem reklamować w Google i w banku, ale nic to nie dało. Choć najlepiej nie pożyczać telefonów dzieciom i wnukom. 🙂 Możesz też ustawić na kartach limity różnych płatności. Mając na przykład 300 zł bolałoby mniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 1 godzinę temu, a_senior napisał: Opiszę pewien przypadek. Pożyczyłem 9-letniemu wnukowi mój telefon by sobie na nim pograł w swoją grę (Roblox). Pograł, a jakże, a także dokonał zakupów elementów uzupełniających do gry za drobną kwotę 1150 zł. 🙂 Jak mu się to udało bez znajomości kodów, pinów, itp. ? 🙂 Kupił za pośrednictwem aplikacji Google Play czyli Sklep Play. Każdy tego używa. Do Google Play przypięta była moja karta kredytowa i voila. Samo poszło. 🙂 A dlaczego ta karta była przypięta, choć ja tego nie zrobiłem? Na telefonie posiadam i używam także aplikację Portfel Google (kiedyś zwana Google Pay). Bardzo wygodna do płatności zbliżeniowych. Trzeba w niej wprowadzić zestaw kart, które chcemy używać. Sęk w tym, że Google, bez mojej wiedzy i autoryzacji, przypisuje wszystkie karty z aplikacji Porfel do aplikacji Google Play. Mocne nadużycie. I wnuki, o ile dorwą telefon dziadka, mogą sobie kupować co chcą. 🙂 Oczywiście te karty można usunąć z Google Play, ale robimy to dopiero po szkodzie. Uważajcie! Próbowałem reklamować w Google i w banku, ale nic to nie dało. Choć najlepiej nie pożyczać telefonów dzieciom i wnukom. 🙂 Nie każdy. Ja mam telefon bez konta googla (android) jest to upierdliwe, ale możliwe. Aplikacje da się ściągać ręcznie z pominięciem sklepu, choć nie wiem czy wszystkie. Opisane tu praktyki korporacji są oburzające ale jest jeszcze jeden problem. Twój wnuk jest złodziejem i/lub przygłupem. Jeśli ma świadomość co robi, to taka sama sytuacja jakby Ci wyciągnął z szuflady gotówkę czy biżuterię. Jeśli nie ma, to przerażające, że w wieku 9 lat nie wie, że kwota 1150zł to bardzo dużo, jak za dodatki do gier, albo że jego zakupy obciążą konto dziadka. To jest efekt dzisiejszego wychowania, w którym dzieci traktuje się jako osoby upośledzone, które za nic nie są odpowiedzialne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu 2 godziny temu, Spiochu napisał: Jeśli ma świadomość co robi, to taka sama sytuacja jakby Ci wyciągnął z szuflady gotówkę czy biżuterię. Jeśli nie ma, to przerażające, że w wieku 9 lat nie wie, że kwota 1150zł to bardzo dużo Myślę, że to drugie. Nie ma świadomości, że 1150 zł to dużo. Dlaczego? Nie wiem. Ale ciekawego problemu dotknąłeś. Na szczęście ja już nikogo nie muszę wychowywać, od tego są rodzice, szkoła... Dziadki są od rozpieszczania. 🙂 Ale dawanie telefonu dziecku czy wnukowi, telefonu na którym są różne aplikacje związane z pieniędzmi, uważam za głupotę. Którą popełniłem. 🙂 3 godziny temu, Wujot2 napisał: Możesz też ustawić na kartach limity różnych płatności. Mając na przykład 300 zł bolałoby mniej. Niby tak, ale... Nigdzie w internecie nie udostępniam karty kredytowej bo to ryzykowne. Udostępniam karty debetowe przywiązane do rachunków, na których jest mało środków. Niestety w tym przypadku udostępnił kartę kredytową sam wujek Google. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 10 godzin temu, a_senior napisał: Opiszę pewien przypadek. Pożyczyłem 9-letniemu wnukowi mój telefon by sobie na nim pograł w swoją grę (Roblox). Pograł, a jakże, a także dokonał zakupów elementów uzupełniających do gry za drobną kwotę 1150 zł. 🙂 Jak mu się to udało bez znajomości kodów, pinów, itp. ? 🙂 Kupił za pośrednictwem aplikacji Google Play czyli Sklep Play. Każdy tego używa. Do Google Play przypięta była moja karta kredytowa i voila. Samo poszło. 🙂 A dlaczego ta karta była przypięta, choć ja tego nie zrobiłem? Na telefonie posiadam i używam także aplikację Portfel Google (kiedyś zwana Google Pay). Bardzo wygodna do płatności zbliżeniowych. Trzeba w niej wprowadzić zestaw kart, które chcemy używać. Sęk w tym, że Google, bez mojej wiedzy i autoryzacji, przypisuje wszystkie karty z aplikacji Porfel do aplikacji Google Play. Mocne nadużycie. I wnuki, o ile dorwą telefon dziadka, mogą sobie kupować co chcą. 🙂 Oczywiście te karty można usunąć z Google Play, ale robimy to dopiero po szkodzie. Uważajcie! Próbowałem reklamować w Google i w banku, ale nic to nie dało. Choć najlepiej nie pożyczać telefonów dzieciom i wnukom. 🙂 Musiałeś na to wyrazić zgodę lub sam ją przypiąć i koniec. Nie miej pretensji do wnuka tylko do siebie. Podjąłeś kiedyś złą decyzję i nie spychaj na kogoś - myśl wcześniej. Edytowane 14 godzin temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu 43 minuty temu, Mitek napisał: Musiałeś na to wyrazić zgodę lub sam ją przypiąć i koniec. Nie. Syn sprawdził u siebie. Identyczna sytuacja. Wszystkie karty z Portfela Google przypisane ma do usługi Google Play automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 1 minutę temu, a_senior napisał: Nie. Syn sprawdził u siebie. Identyczna sytuacja. Wszystkie karty z Portfela Google przypisane ma do usługi Google Play automatycznie. I co z tego? To pewnie syn też wyraził zgodę. Nie kochany, nikt Cię nie oszukał - oszukałeś się sam. Ja, od zawsze nie mam telefonu w sieci zawsze, tylko włączam kiedy potrzebuje - 1 Nigdy nie uruchamiam kont i aplikacji na zasadzie google - ok. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) 17 minut temu, Mitek napisał: I co z tego? To pewnie syn też wyraził zgodę. Mitku, i jak tu Cię nie lubić. Ty wszystko wiesz. 🙂 Spytam jeszcze córkę, ale ona też widać musiała wyrazić zgodę. 😉 A tak dla wszystkich, którzy używaja aplikację Portfel Google. Czyli takiej do płatności zbliżeniowej przez telefon. Wejdzcie w aplikację Sklep Play. Potem kliknijcie na znaczek w prawym górnym rogu, dalej na "Płatności i subskrypcje", dalej "Formy płatności" i na końcu na samym dole "Więcej ustawień płatności". I pokażą się wszystkie karty, które wprowadziliście w Porfel Google. I jeszcze coś dopiszę. Nie zainteresowani nie czytajcie. 🙂 Pomyślałem sobie, że google w sumie postąpił logicznie. Skoro upoważniam do płatności zbliżeniowej przez usługe Portfel, to zakup przez Google Play może byc traktowany jako taki ze zbliżeniem karty. Mimo wszystko nadużycie, ale przynajmniej logiczne. 😉 Anyway uważajcie i pousuwajcie karty niechciane z Google Play. Edytowane 12 godzin temu przez a_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu A po co wprowadzałeś tam kartę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Ja bym nie wprowadził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Andrzej nie gadajmy jak z tym głupkiem od gwiazd, OK? Robimy podobne rzeczy Wam się coś dzieje mnie nie i to ja robię źle...? Ogarnijcie się chłopaki... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowane) 10 minut temu, Mitek napisał: A po co wprowadzałeś tam kartę? Bo chciałem mieć możliwość płacenia zbliżeniowego telefonem. Bardzo wygodna i wbrew pozorom bezpieczna forma, bo karta nie jest zapisywana w całości w telefonie. Złodziej telefonu nie odczyta danych karty. Choć jak sie okazuje nie do końca bezpieczna, bo google trochę nadużywa zaufania. Edytowane 12 godzin temu przez a_senior 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu 5 minut temu, Mitek napisał: Andrzej nie gadajmy jak z tym głupkiem od gwiazd, OK? Który to? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 4 minuty temu, a_senior napisał: Bo chciałem mieć możliwość płacenia zbliżeniowego telefonem. Bardzo wygodna i wbrew pozorom bezpieczna forma, bo karta nie jest zapisywana w całości w telefonie. Złodziej telefonu nie odczyta danych karty. Choć jak sie okazuje nie do końca bezpieczna, bo google trochę nadużywa zaufania. Dzięki. Trzymaj się serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 4 minuty temu, a_senior napisał: Który to? 🙂 No wiesz od gwiazdd. A co do możliwości płacenia... a po co? Wybacz, ale jestem młodszy od Ciebie ale nie mam ciągot do szukania na siłę nowości - skoro nie jest to wymagane a jednocześnie nie jest idealne to po co? Ja ogarniam technologię IT na tyle na ile jest mi potrzebne a jak nie ogarniam to syn czy córka robią i mam z głowy. No ja może mam inaczej bo z racji pracy mam w telefonie terminal płatniczy ze wszystkimi możliwościami więc nie mogę walnąć skuchy. Zresztą - jeżeli strata nie była dla Was duża to warto to potraktować jako gażę za naukę - nie raz tak miałem. Ważne to co przed nami, a to tylko lekcja - wnuk zrobił - niech płaci. Pozdro serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 6 godzin temu, a_senior napisał: Bo chciałem mieć możliwość płacenia zbliżeniowego telefonem. Bardzo wygodna i wbrew pozorom bezpieczna forma, bo karta nie jest zapisywana w całości w telefonie. Złodziej telefonu nie odczyta danych karty. Choć jak sie okazuje nie do końca bezpieczna, bo google trochę nadużywa zaufania. Ja mam wyłączone w telefonie NFC uruchamiam dopiero przy płatności, wnuk by nic nie zapłacił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 8 godzin temu, a_senior napisał: Mitku, i jak tu Cię nie lubić. Ty wszystko wiesz. 🙂 Spytam jeszcze córkę, ale ona też widać musiała wyrazić zgodę. 😉 A tak dla wszystkich, którzy używaja aplikację Portfel Google. Czyli takiej do płatności zbliżeniowej przez telefon. Wejdzcie w aplikację Sklep Play. Potem kliknijcie na znaczek w prawym górnym rogu, dalej na "Płatności i subskrypcje", dalej "Formy płatności" i na końcu na samym dole "Więcej ustawień płatności". I pokażą się wszystkie karty, które wprowadziliście w Porfel Google. I jeszcze coś dopiszę. Nie zainteresowani nie czytajcie. 🙂 Pomyślałem sobie, że google w sumie postąpił logicznie. Skoro upoważniam do płatności zbliżeniowej przez usługe Portfel, to zakup przez Google Play może byc traktowany jako taki ze zbliżeniem karty. Mimo wszystko nadużycie, ale przynajmniej logiczne. 😉 Anyway uważajcie i pousuwajcie karty niechciane z Google Play. Być może jak podłączałeś kartę to akceptowałeś regulamin i w nim była taka informacja? Wiadomo, że regulaminy czytają nieliczni. @Mikoski NFC potrzebne jest przy płatnościach zbliżeniowych, podczas płatności internetowej (a taka jest moim zdaniem w Google Play) nie jest potrzebna. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 17 godzin temu, a_senior napisał: Myślę, że to drugie. Nie ma świadomości, że 1150 zł to dużo. Dlaczego? Nie wiem. Ale ciekawego problemu dotknąłeś. Na szczęście ja już nikogo nie muszę wychowywać, od tego są rodzice, szkoła... Dziadki są od rozpieszczania. 🙂 Ale dawanie telefonu dziecku czy wnukowi, telefonu na którym są różne aplikacje związane z pieniędzmi, uważam za głupotę. Którą popełniłem. 🙂 Abstrahuję Andrzeju od całej sytuacji, ale bardzo mi zaimponowałeś jak zareagowałeś na tą chamską/bezczelną zaczepkę uderzającą w Twoja rodzinę - szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi