Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 24 minuty temu, a_senior napisał: Mitku, to są wszystko zalecenia, które doświdczony narciarz stosuje mimowolnie. Ale czasem nie da się ich zastosować. Opiszę Ci przypadek szwagra, o którym wspomniałem. To była dość wąska trasa, raczej łagodna, z kilkoma przewyższeniami. Dojazd do wyciągu. Cały czas sporo zjeżdżających ludzi. Szwagier, bardzo doświadczony narciarz, pojechał sobie spokojnie jak wielu innych zjeżdżających. Ale trafił się pirat, który jechał wariacko z góry. Pewnie nic by sie nie stało i zdążyłby szwagra ominąć, ale szwagier był już za przewyższeniem a pirat przed i miał krótkie pole widzenia. Który z Twoich punktów zastosowałbyś? A który zastosowałbyś do przypadku, w którym 13-latek wjechał we mnie. Wyjechał nagle z bocznego dojazdu. Wcześniej nie mogłem go zauważyć. Cześć Nie byłem tam, nie wiem ale... jeżeli za garbem jesteś na środku trasy - błąd jeżeli jesteś w miejscu narzucającym się lub w które spycha teren - błąd jeżeli jest wąsko musisz jechać tak szybko jak tylko się da - jazda wolna to błąd było płasko - jeżeli skręcał to błąd A wiedziałeś/widziałeś że jest tam dojazd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 57 minut temu Udostępnij Napisano 57 minut temu 6 minut temu, Mitek napisał: Cześć Na nartach można zginąć. Jeżeli nie potrafi się trzymać nerwów na wodzy i kontrolować tego co się robi i tego co się dzieje wokół to jest się po prostu głupota. Pozdro Ale tych co nie kontrolują swojej jazdy jest coraz, więcej taka moda i co z tym zrobisz jak zapierdalają i nie mają kontroli i do końca umiejętności,tylko szybkość się liczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 52 minuty temu Udostępnij Napisano 52 minuty temu 6 minut temu, Mitek napisał: było płasko - jeżeli skręcał to błąd To zawsze do dupy jeździłem,bo na płaskim potrafiłem nabierać prędkości na krawędzi i kręcić,gdzie inni ledwo do przodu się ślimaczki. To ja chyba już nie będę do nart wracał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 49 minut temu Udostępnij Napisano 49 minut temu 5 minut temu, Edwin napisał: Ale tych co nie kontrolują swojej jazdy jest coraz, więcej taka moda i co z tym zrobisz jak zapierdalają i nie mają kontroli i do końca umiejętności,tylko szybkość się liczy.. Cześć No jeżeli nawet tu, na forum, są osoby, które lansują kult prędkości to co ja Ci poradzę Edwin. Użerałem się na stoku z ludźmi przez wiele lat. Teraz mam to w dupie. Mnie się nic nie stanie a reszta niech sobie jeździ jak chce. Biorę to pod uwagę bo na nartach bardzo dużo czasu poświęcam obserwacji tego co się dzieje. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 44 minuty temu Udostępnij Napisano 44 minuty temu 19 minut temu, Edwin napisał: Tytuł wątku sezon 25/26 - zachęcacie, czy odradzacie ,bo trochę nie ten temat😄 Ja i ten sezon chyba będę miał z głowy, dzisiaj diagnoza,przemieszczenie dysku na szczęście bez wylania ,od wtorku spać nawet nie mogłem tak bolało,, a dzisiaj miałem problem z chodzeniem,bo poszło na czworoglowy. Tak że zajebiscie Edwin!!!! wracaj do zdrowia bo zima przednia tego sezonu 💪 Takich obłędnych warunków śniegowych jeszcze nie widziałem w listopadzie za mojej krótkiej przygody narciarskiej w Tyrolu a z tego co przeglądałem kamery ogólnie wszędzie w Alpach jest fantastycznie ⛄️ Ścieżka w str. Garmisch.. U góry śniegu jest cała masa do jady poza trasami jeżeli ktoś ma oczywiście tzw „cohones” i umiejętności 😉 ⛷️🤣 pozdro 😉 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 43 minuty temu Udostępnij Napisano 43 minuty temu 1 minutę temu, Mitek napisał: Cześć No jeżeli nawet tu, na forum, są osoby, które lansują kult prędkości to co ja Ci poradzę Edwin. Użerałem się na stoku z ludźmi przez wiele lat. Teraz mam to w dupie. Mnie się nic nie stanie a reszta niech sobie jeździ jak chce. Biorę to pod uwagę bo na nartach bardzo dużo czasu poświęcam obserwacji tego co się dzieje. Pozdrowienia Tak, wiem, nawet pamiętam kilkanaście lat temu jak wrzuciłem swój film z powrotu na narty i jak skomentowaleś. Potwierdzam. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 36 minut temu Udostępnij Napisano 36 minut temu 3 minuty temu, PaVic napisał: Edwin!!!! wracaj do zdrowia bo zima przednia tego sezonu 💪 Takich obłędnych warunków śniegowych jeszcze nie widziałem w listopadzie za mojej krótkiej przygody narciarskiej w Tyrolu a z tego co przeglądałem kamery ogólnie wszędzie w Alpach jest fantastycznie ⛄️ Ścieżka w str. Garmisch.. U góry śniegu jest cała masa do jady poza trasami jeżeli ktoś ma oczywiście tzw „cohones” i umiejętności 😉 ⛷️🤣 pozdro 😉 Trzymam kciuki za udany sezon i rozwój,bo przypominasz mi mnie samego z zajawką narciarską po powrocie do nart mając 40 lat, gdzie przejeżdżałem po 40 ,50 dni na nartach i na nowo się rozwijałem,Ty masz gorzej bo od zera zaczynałeś,ja za dzieciaka jakieś sekcje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 28 minut temu Autor Udostępnij Napisano 28 minut temu 50 minut temu, Edwin napisał: dzisiaj diagnoza,przemieszczenie dysku na szczęście bez wylania sztanga daje o sobie znać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 26 minut temu Udostępnij Napisano 26 minut temu 29 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nie byłem tam, nie wiem ale... jeżeli za garbem jesteś na środku trasy - błąd jeżeli jesteś w miejscu narzucającym się lub w które spycha teren - błąd jeżeli jest wąsko musisz jechać tak szybko jak tylko się da - jazda wolna to błąd było płasko - jeżeli skręcał to błąd A wiedziałeś/widziałeś że jest tam dojazd? No i tak możemy sie droczyć bez końca. I bez sensu. 🙂 Pamiętaj, że zarówno szwagier jak i ja jesteśmy starymi narciarskimi wygami. Jeździmy na nartach regularnie dłużej od Ciebie. 🙂 Po prostu nie da się wszystkiego przewidzieć, bo to jest niemożliwe. Na nartach i w życiu. Gdyby stosować wszystkie możlwie zabezpieczenia to należałoby zostać w domu na kanapie. I dobrze zakręcić kurki gazowe oraz byc pewnym, że żaden dron czy rakieta na nas nie spadnie. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 16 minut temu Udostępnij Napisano 16 minut temu Godzinę temu, Edwin napisał: Ja i ten sezon chyba będę miał z głowy, dzisiaj diagnoza,przemieszczenie dysku na szczęście bez wylania ,od wtorku spać nawet nie mogłem tak bolało,, a dzisiaj miałem problem z chodzeniem,bo poszło na czworoglowy. Tak że zajebiscie Nie śledziłem. To na nartach zrobiłeś krzywdę kregosłupowi czy gdzie indziej? Anyway, trzymaj się. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 16 minut temu Udostępnij Napisano 16 minut temu 6 minut temu, grimson napisał: sztanga daje o sobie znać? Sport to zdrowie przecież😀. Ale dzwiganie za dużych ciężarów kiedyś miało na to wpływ również,tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 minut temu Udostępnij Napisano 14 minut temu Ale to Wam się coś dzieje a mnie nie, więc może warto się nad tym zastanowić a nie spychać przyczyn na fatalizm. Ja daje przykłady konkretnych zachowań, które warto realizować. Ty opisujesz po raz piąty tą samą historię i uważasz, że to nie jest Wasza wina tylko czyjaś. A Ty... A wiedziałeś/widziałeś że jest tam dojazd? I z której strony? POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 14 minut temu Udostępnij Napisano 14 minut temu Co do alko 😜 od 1 grudnia picie pod chmurką w miejscach publicznych karane do 2tys€ ! Jowe obostrzenia wchodzą w Solden a za nimi Mayrhofen, Ischgl i pewnie w niedalekiej cała Austria narciarska 🤷♂️ https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/11/15/skioord-soelden-wil-alcoholverbod-op-straat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 11 minut temu Udostępnij Napisano 11 minut temu (edytowane) 4 minuty temu, Mitek napisał: A wiedziałeś/widziałeś że jest tam dojazd? I z której strony? Widziałem. Pusty. Z prawej strony. Nikogo na nim nie było. Edytowane 10 minut temu przez a_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi