Adam ..DUCH Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 9 godzin temu, PaVic napisał: Odpiszę z grzeczności choć jestem po 12h pracy i moja młodzież ma urodziny więc nie mam dziś najmniejszej ochoty na dalszą polemikę . Tak właśnie tworzy się legendę/„bajere”do swojego punktu widzenia a przecież wyżej napisałem co zresztą zamieściłeś 👏🤷♂️ w języku polskim że moim zamiarem była kontrola góry a dół totalnie mnie nie interesował na tak stromym stoku choć wiedziałem doskonale co powinienem robić niestety to jeszcze nie ten poziom . W ripoście od Adama dostałem drwiny z przekazem pokaż łuki płużne to … . Czytaj uważnie całość a nie to co Ciebie tylko po jednej str.interesuje lub chciałbyś żeby ktoś napisał żeby dla ciebie było to zrozumiałe . W odp. do Beaty wstawiłem kolejny short film jak bawię się nartami na oślej łące bo tam to inne kalosze w porównaniu do ściany z filmu od którego ta cała dyskusja się zaczęła . Także jak sam widzisz co zacytowałeś nie było ani o 5 latach ani o poklaskach ani dupie marynie z ułożonej własnej legendy . A pisanie o jakimś wieśniaku to już cios poniżej pasa -nawet nie będę tego komentował. Dobrego dzionka życzę 😉 Od 1.33sek (ściągnięcie ramienia ręka do środka skrętu za ręką biodro i na końcu zakończony skręt wbiciem kija na stromej ścianie w krótkim skręcie tego się trzymałem -nieistotny dół i bucik w bucik ) zresztą o tym buciku to już w wielu miejscach od różnych osób słyszałem że tak nie uczymy się jeździć -ostatni raz właśnie w Valmalenco od włoskiego instruktora. a! I jeszcze jedno warto przeczytać uważnie ze zrozumienie co napisał Damian - czysta kwintesencja do tej dyskusji . I teraz widzę źródło.....chcesz na skróty. I powtórzę bez drwiny ...instruktor prowadzący winien wrócić cię do łuków płóźnych, ustabilizować twoją sylwetkę, prawidłowo wyważyć na zewnętrznej narcie, ustawić, obręcz biodrową, barkową w separacji i angulacji. Jak ten temat zakończysz to prawidłowe odciążenie frontalne w długim skręcie a następnie, antycypacja i praca na kijkach. Dalej idziemy w skrętt z oporem na kijku w kierunku śmigu.....śmig na min 6 pkt i dopiero wtedy wchodzimy w techniki cięte czyli NW w zakończeniem ciętym, skręt dostokowy, łyżwowy, przestępowaniem, skręt odstokowy łyżwowy itd. Umiesz czy skręcasz??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Ale się wkręciliście, dla rozluźnienia atmosfery: u mnie już sezon ogrodowy się zaczął - dziś prace w ogrodzie, tu w trakcie 😅 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Cześć Co będziesz na tym podkładzie sadzić? Warzywko jakieś czy raczej kwiecie? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Mitek napisał: Cześć Co będziesz na tym podkładzie sadzić? Warzywko jakieś czy raczej kwiecie? Pozdro Myślałam docelowo o ławeczce, ale jeszcze się przydają np. na jutro - planuję z rana skorzystać z oferty BSA z okazji Dnia Kobiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 3 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Paweł bardzo doceniam bo też dzisiaj miałem urodziny syna - choć miał je wczoraj tak naprawdę. Pytanie jest takie jedno: Czy to (ściągnięcie ramienia ręka do środka skrętu za ręką biodro i na końcu zakończony skręt wbiciem kija na stromej ścianie w krótkim skręcie tego się trzymałem -nieistotny dół i bucik w buci) coś Ci dało? No bo jak patrzę na film to nic. Jeździmy na nartach nogami a nie rękami - choć może byłoby łatwiej. Czy oglądasz czasami zawody PŚ? Tam dobrzy komentatorzy podkreślają separację góry, która (w domyśle) ma stanowić pewien cokół obrotowy, masę stabilną, nie wiem jak to nazwać. Ktoś Ci zadał jakieś ćwiczenie ale chyba go nie zrozumiałeś w ogóle. nie chcę mi się rozkminiać. W każdym razie jeździ dół a góra może pomóc ale nie musi, ważne żeby nie psuła. Chętnie dalej dyskusję techniczna pociągnę ale... skąd się tam wzięło "bucik w bucik" - przecież to archaizm narciarski podkreślany przeze mnie do lat i w naszym kraju już praktycznie nieistniejący, poza szwajcarskim janem? Skąd to wziąłeś nagle teraz? Pozdro Mitku, ja nie jestem zawodnikiem a samo ich oglądanie nic mi nie da , teorie książkowe też nic mi nie dadzą bo praktyka to całkowicie inne kalosze ale gdybym miał jakiekolwiek doświadczenie zawodnicze z przeszłości to taką ściankę zrobiłbym na trzy skręty i po temacie to po pierwsze, po drugie, Mitku , dół nie jedzie sam jedzie narciarz na nartach jako całość i wszystkie elementy muszą współgrać ! A w moim przypadku dochodzi jeszcze głowa czyli bariery które przełamuje w sobie, strome ściany , długi skręt , prędkość itd . Tak! Odp na pytanie czy coś mi dało, chociaż na filmie tego nie widać . Jakiś czas temu kiedy byłem pierwszy raz na tej ścianie pokonałem ją zeslizgiem oood prawej dooo lewej jednak tym razem zrobiłem to krótkim skręcie i tu dół w moim mniemaniu był nie tak istotny jak właśnie góra. Dołu się nie obawiałem byłem pewny,że moje nogi sobie poradzą ale obawy to góra żeby nie być o odchyleniu żeby nie położyć się na stok być frontalnie w pochyleniu przednim w lini spadku stoku i to się udało . Za rok może dwa albo kiedyś jeżeli będzie taka okazja wrócę i może już pojadę całkowicie inaczej. pozdro Edytowane 38 minut temu przez PaVic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 47 minut temu Udostępnij Napisano 47 minut temu 38 minut temu, Adam ..DUCH napisał: I teraz widzę źródło.....chcesz na skróty. I powtórzę bez drwiny ...instruktor prowadzący winien wrócić cię do łuków płóźnych, ustabilizować twoją sylwetkę, prawidłowo wyważyć na zewnętrznej narcie, ustawić, obręcz biodrową, barkową w separacji i angulacji. Jak ten temat zakończysz to prawidłowe odciążenie frontalne w długim skręcie a następnie, antycypacja i praca na kijkach. Dalej idziemy w skrętt z oporem na kijku w kierunku śmigu.....śmig na min 6 pkt i dopiero wtedy wchodzimy w techniki cięte czyli NW w zakończeniem ciętym, skręt dostokowy, łyżwowy, przestępowaniem, skręt odstokowy łyżwowy itd. Umiesz czy skręcasz??? Adam , zadałem pytanie wcześniej żebyś wymienił choć jednego własnego ucznia który przyswoił to wszystko oczym napisałeś wyżej ?! Amatora który zaczął naukę bardzo późno ? Jest taki ktoś ? Więc, Adamie nie oczekuj od osoby takiej ja ja całego procesu szkoleniowego w tak krótkim czasie bo ja potrzebuje czasu, czasu i jeszcze czasu ale wierz mi lub nie, że ćwiczę podstawy na każdym wyjeździe kiedy mam możliwość pojeździć na nartach, łamie własne bariery,wyjeżdżam na szkolenia ale żeby to wszystko ogarnąć potrzebuje czasu jeżeli oczywiście będzie mi dane to wszystko ogarnąć . Tak skręcam, bo na tym etapie do zabawy bez aspiracji zawodniczej jest to wystarczające żeby iść do przodu ucząc się ciągle nowego . Pozdrawiam i nie musisz za nic mnie przepraszać bo w niczym mnie nie obraziłeś,Twoje uwagi biorę na klatę do przemyśleń ale drwić z osoby na poziomie nauki jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi