Jump to content

Piąty Zlot Twardzielek i Twardzieli - edycja zimowa 2025, głosowanko na stronie 4! SZCZEGÓŁY STRONA 8 🤦🏽‍♀️

.Beata.
 Share

Recommended Posts

2 godziny temu, Mitek napisał:

Jakbyś mógł szczegółowo opisać w jaki sposób byłby wdzięczny. Tylko proszę konkretnie wada techniki i w jaki sposób tyczka przegubowa ją weryfikuje. Może być w tabelce.

Cze

Każdy tor wymuszony obnaża błędy narciarza, tyczki, bramki, muldy etc. Na przegubowych trzeba trochę pojeździć, jeździ się inaczej niż na sztywnych. Sztywne trzeba było omijać, w przegubowe trzeba wjeżdżać. Ale to wiesz.

pozdro

1 minutę temu, Marcos73 napisał:

Cze

Każdy tor wymuszony obnaża błędy narciarza, tyczki, bramki, muldy etc. Na przegubowych trzeba trochę pojeździć, jeździ się inaczej niż na sztywnych. Sztywne trzeba było omijać, w przegubowe trzeba wjeżdżać. Ale to wiesz.

pozdro

Kolega napisał że:

"tyczki przegubowe uwidaczniają dobitnie wszystkie braki techniczne zawodnika"

w opozycji do mojego forsowania użycia kolanówek. Tor wymuszony to oczywistość ale proszę o wytłumaczenie w czym tyczki przegubowe mają być od innych - sztywnych, kolanówek, znaczników lepsze w uwidacznianiu błędów. 

Pozdro

Teraz, Mitek napisał:

Kolega napisał że:

"tyczki przegubowe uwidaczniają dobitnie wszystkie braki techniczne zawodnika"

w opozycji do mojego forsowania użycia kolanówek. Tor wymuszony to oczywistość ale proszę o wytłumaczenie w czym tyczki przegubowe mają być od innych - sztywnych, kolanówek, znaczników lepsze w uwidacznianiu błędów. 

Pozdro

Nie ma to nic wspólnego z uwidacznianiem błędów, aczkolwiek trudniej się po nich jeździ, bo jazda jest specyficzna i trzeba to umieć. Przede wszystkim trochę po takich tyczkach pojeździć.

pozdro

17 minut temu, Marcos73 napisał:

Nie ma to nic wspólnego z uwidacznianiem błędów, aczkolwiek trudniej się po nich jeździ, bo jazda jest specyficzna i trzeba to umieć. Przede wszystkim trochę po takich tyczkach pojeździć.

pozdro

błędy a braki techniczne to w moim pojęciu 2 różne sprawy, warto spróbować na tyczkach aby przekonać się jakim jestem cieniasem a czas osiągnięty na mecie oddziela ziarno od plew. Jedynie czas jest miernikiem a nie komisja, która ocenia piękno i technikę przejazdu

1 godzinę temu, .Beata. napisał:

natomiast jeśli chodzi o obiady/obiadokolacje, to w sobotę gościnnie wystąpi moruniek i bubol, może KrzyśK też da radę, strawę wówczas możemy zjeść wspólnie w karczmie na górze. 

W Halce też dają papu jakby co - plusem jest to że jesteś już "w bazie" a z Samych Swoich  chcąc nie chcąc musisz sie "stoczyć"....

32 minuty temu, Lexi napisał:

W Halce też dają papu jakby co - plusem jest to że jesteś już "w bazie" a z Samych Swoich  chcąc nie chcąc musisz sie "stoczyć"....

Haha, fakt, wygoda jest niezaprzeczalna, ale przyznasz, że zawartość „klimatycznego” menu jest nieziemskim doznaniem dla układu pokarmowo-wydalniczego

17 minut temu, .Beata. napisał:

Haha, fakt, wygoda jest niezaprzeczalna, ale przyznasz, że zawartość „klimatycznego” menu jest nieziemskim doznaniem dla układu pokarmowo-wydalniczego

No pewnie że tak - aczkolwiek w moim przypadku będzie to wykwintna rolada z modro kapusto i browar z kija.

Edited by Lexi
  • Haha 2

2 godziny temu, Jan napisał:

błędy a braki techniczne to w moim pojęciu 2 różne sprawy, warto spróbować na tyczkach aby przekonać się jakim jestem cieniasem a czas osiągnięty na mecie oddziela ziarno od plew. Jedynie czas jest miernikiem a nie komisja, która ocenia piękno i technikę przejazdu

Pojechales kiedykolwiek w slalom z sensowna predkoscią bez ochraniaczy na nogach i gardy na kijach i twarzy? Ciekaw jestem opinii... ;-))  

2 godziny temu, Jan napisał:

Cześć

Nie, nie uciekaj od tematu, który wywołałeś. Więc nie jazda na tyczkach, jazda skrętem wymuszonym itd. - to jest oczywiste i wiadomo, że każdy narciarz, który ma za sobą te chociaż parę lat treningów będzie jeździł o klasę lepiej od solidnego amatora.

W jaki sposób tyczki PRZEGUBOWE (dokładnie to napisałeś) weryfikują technikę inaczej niż np. kolanówki?

Jazda po tyczkach przegubowych wymaga specyficznej techniki związanej (upraszczając) z odpowiednim atakowaniem i osłanianiem/zbijaniem tyczek a to - moim zdaniem - gubi ideę optymalnego toru jazdy. Swoją drogą ciekawe co na ten temat myślą zawodnicy.

Pozdro

3 godziny temu, Jan napisał:

Janek, ale to oczywiste, że "piękna" jazda niekoniecznie będzie skuteczna. Tam liczy się tylko czas przejazdu. Błędy zwykle wynikają z braków ogólnych i nie tylko technicznych. SL to specyficzna konkurencja i nawet dobry amator bez kilkunastu treningów nie przejedzie SL w przyzwoitym czasie. Jak Ty nie dasz rady dzieciakom na kartach, chociaż pewnie prawo jazdy masz bardzo długo i pewnie jesteś dobrym kierowcą.

pozdro

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Byłem dzisiaj na Wielkim Rachowcu w wiadomym celu. Zabawki zamontowane, ale szczegóły opiszę w swoim czasie w temacie obok. Narazie wrzucam wam fotki, które dałem też w temacie należnym Zwardoniowi. Aha. No i oczywiście termin zjazdu pokrywa mi się nieco z wyjazdem z @Tadeo😉 Jadę w sobotę rano ale we czwartek i we piątek zaszczycę towarzystwo moją obecnością 😉 

PICT2974.thumb.JPG.fef92624099a00ce1f85ccf863367d3d.JPG

//////

PICT2975.thumb.JPG.ddb0b29812393aeba04ff49ddf1cbfe5.JPG

//////

PICT2978.thumb.JPG.0d55cd539d2ed14b18a05e12603bc0a6.JPG

/////

PICT2988.thumb.JPG.76911d9e346076d44af2892d146787d3.JPG

//////

PICT2992.thumb.JPG.ff8b27e4916978e0c3d976476d47f9d7.JPG

/////

PICT2998.thumb.JPG.4b0ecc2ce0e809a568cce9739e222f4f.JPG////

PICT2999.thumb.JPG.872087d8d5bf497c5367b10427ae3878.JPG