robertw Posted December 22, 2023 Share Posted December 22, 2023 Hej. Lamerskie pytanie. Do czego służy takie cuś na czubach nart? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubis Posted December 22, 2023 Share Posted December 22, 2023 To taki emejzing co zmiękcza dzioba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted December 22, 2023 Share Posted December 22, 2023 5 minut temu, Kubis napisał: To taki emejzing co zmiękcza dzioba. 22 minuty temu, robertw napisał: Hej. Lamerskie pytanie. Do czego służy takie cuś na czubach nart? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clip Posted December 22, 2023 Share Posted December 22, 2023 ciekawe czy nadaje sie do ogladania zacmienia słonca 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted December 22, 2023 Share Posted December 22, 2023 2 godziny temu, Clip napisał: ciekawe czy nadaje sie do ogladania zacmienia słonca Nie, nic przez ten plaścior nie widać. Może natomiast robić za celownik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted December 22, 2023 Share Posted December 22, 2023 4 godziny temu, robertw napisał: Hej. Lamerskie pytanie. Do czego służy takie cuś na czubach nart? To jest detektor warunu pod narta, opatentowane przez Kastle. Konkurencja łypie zazdrośnie i pracuje nad swoim rozwiązaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubis Posted December 22, 2023 Share Posted December 22, 2023 7 minut temu, grimson napisał: To jest detektor warunu pod narta, opatentowane przez Kastle. Konkurencja łypie zazdrośnie i pracuje nad swoim rozwiązaniem. Fischer zaczął od zdobienia po prostu dziury bez wypełnienia. Nad glutem pracują. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 (edited) 12 godzin temu, Clip napisał: ciekawe czy nadaje sie do ogladania zacmienia słonca Się nada, może być zachód... Edited December 23, 2023 by star 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 Cześć Zapewniam Cię Robercie, że do niczego. Tak jak wszystkie gadżety, w które były, są i będą wyposażana narty aby się drożej sprzedały. Próba nabijania nas w butelkę. Pozdro 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marxx74xxx Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 "Dziurawe' lub "zakryta dziura" dzioby to nic nowego - korzenie są w końcówce lat '70 u Fischera (to jeszcze Klammer czy Podborski a jak ktoś woli bardziej współczesne nazwisko to Weirather z tytułem Mistrza Świata z roku 1982). Idea to przesunięcie środka ciężkości narty samej w sobie i tłumienie drgań. Podobnie jak słynne "płytki" Rossignol które odeszły do archiwum, diamenciki Volkl czy patenty Atomic'a dla narciarza nie-sportowego są doskonałym placebo a w sporcie jak widać się nie przebiły stanowiąc raczej znak rozpoznawczy marki - ani nie szkodzą, ani nie przeszkadzają, może niektórym pasują (w ramach placebo 😉 ). M. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujot2 Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 15 minut temu, Marxx74xxx napisał: "Dziurawe' lub "zakryta dziura" dzioby to nic nowego - korzenie są w końcówce lat '70 u Fischera (to jeszcze Klammer czy Podborski a jak ktoś woli bardziej współczesne nazwisko to Weirather z tytułem Mistrza Świata z roku 1982). Idea to przesunięcie środka ciężkości narty samej w sobie i tłumienie drgań. Podobnie jak słynne "płytki" Rossignol które odeszły do archiwum, diamenciki Volkl czy patenty Atomic'a dla narciarza nie-sportowego są doskonałym placebo a w sporcie jak widać się nie przebiły stanowiąc raczej znak rozpoznawczy marki - ani nie szkodzą, ani nie przeszkadzają, może niektórym pasują (w ramach placebo 😉 ). M. Niektóre narty skiturowe mają podobne patenty np Nanga Parbat Myślę, że nieznacznie zmniejsza to wagę (np o 20 g) 😉 . Ale w narcie co ma <1000 g powiedzmy, ze jest zrozumiałe. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marxx74xxx Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 (edited) Mam wrażenie (nie mam nawet ułamka dostatecznej wiedzy), że przy skiturowych bardziej chodzi o ogólną masę niż o niuanse w stylu środek ciężkości, tłumienie drgań itd. Nie wiem, jak sprawa wygląda od strony prawa patentowego - może Fischer przyblokował patent, na to Kastle odpowiedziały innym kształtem .. taka spekulacja. Zjawisko od dłuższego czasu istnieje a powszechne nie jest. Gdyby to był jakiś "magic factor" to dziury w dziobie byłyby powszechne. M. p.s. Na skiturach to z psem (w tym roku z dwoma piesami 😉 co będzie ciekawe - różnica masy tak mniej więcej 1:25 ) na spacer chodzę na Łan będąc Tyliczu 🙂 stąd uwaga, że wiedzy o bieżących trendach skiturowych u mnie zupełnie brak 🙂 .. ale może za rok pociągnę Curexa na coś ciekawszego :). Edited December 23, 2023 by Marxx74xxx 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 Panowie... dajcie spokój. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted December 23, 2023 Share Posted December 23, 2023 (edited) Godzinę temu, Wujot2 napisał: Niektóre narty skiturowe mają podobne patenty np Nanga Parbat Myślę, że nieznacznie zmniejsza to wagę (np o 20 g) 😉 . Ale w narcie co ma <1000 g powiedzmy, ze jest zrozumiałe. Taa https://skimo.co/dynafit-nanga-parbat-skis i https://www.freeride.com/gear/skis/dynafit-nanga-parbat-2015.html a tu ciekawie niezależnie od tematu http://coldthistle.blogspot.com/2014/01/dynafit-nanga-parbat-ski-review.html sam mam ciągle 179cm bo takie były w promo w Annecy, kupione z rekomendacji Wujota, będzie pan zadowolony i jestem. Edited December 23, 2023 by star Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertw Posted December 25, 2023 Author Share Posted December 25, 2023 W dniu 23.12.2023 o 09:57, Mitek napisał: Cześć Zapewniam Cię Robercie, że do niczego. Tak jak wszystkie gadżety, w które były, są i będą wyposażana narty aby się drożej sprzedały. Próba nabijania nas w butelkę. Pozdro Mitek a ja sądziłem że to jakieś cudowne wynalazki które sprawią że nauczę się jeździć. Srodze się rozczarowałem 🙉😁 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted December 25, 2023 Share Posted December 25, 2023 Ale dodaje dwa punkty do skillu 😜. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted December 25, 2023 Share Posted December 25, 2023 14 minut temu, kordiankw napisał: Ale dodaje dwa punkty do skillu 😜. A trzy do glamouru... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted December 25, 2023 Share Posted December 25, 2023 (edited) W tej sytuacji Ilość punktów dodanych do czegokolwiek jest odwrotnie proporcjonalna do narciarskiej wiedzy. To, że ktoś na np. trzy kurtki narciarskie nie znaczy, że trzy razy lepiej jeździ tylko, że bezmyślnie wydał trzy razy więcej pieniędzy niż potrzeba. Podobnie narty posiadający więcej bajerów. Każdy bajer podnosi cenę a jest zbędny. Pozdro Edited December 25, 2023 by Mitek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted December 25, 2023 Share Posted December 25, 2023 A propos https://blisterreview.com/gear-reviews/2019-2020-kastle-fx106-hp oraz https://www.book.ski/ski-equipment-guide/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertw Posted January 13, 2024 Author Share Posted January 13, 2024 Po ostatniej jeździe doszedłem do tego po co jest to"cuś" w czubach nart. To element który cytując Joannę Krupę z programu Top Model , przynoszący efekt "hipnotsjzing" u innych narciarzy. Wywnioskowałem to z faktu że po zjechaniu na dół ze stoku większość spoglądała na mnie. Nie podejrzewam żeby zachwycała ich moja jazda 🤔 więc pozostaje jedynie możliwość podziwiania tego bajeru w nartach 🤣🤣🤣. Tak więc zagadka została rozwiązana 💪. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts