Jump to content

Narty?

robertw
 Share

Recommended Posts

2 godziny temu, Mikoski napisał:

Skoro zostałem wywołany do tablicy to odpowiem nordi 185/100  narta:

bardzo miękkie przody i tyły 

Długaśneeeee rokery z przodu i tyłu

Zaskakująco skrętne 

Można pojechać na krawędzi, mogę zaprezentować 😜

Jak dla mnie nie zamulają co widać po promieniu

Delikatne w obsłudze, dać im jechać nic na siłę

Warunki stokowe prawie im nie straszne , 😁 poranny zmrożony sztruks odpada 

Czym gorzej na trasie tym lepiej,w terenie wiadomo do tego są

Nie są to paździerze co widać po dwóch blachach 

Szkoda że Szymek nie spróbował a miałem je w bagażniku mogłyby przypasować 

I z dedykacją dla Marcosa same jadą 🤪😉😁

IMG20231121121027.jpg

Damiamiano, ale to chyba nie titanium, bo rudy wychodzi spod farby 😉

pozdro

ps. Dawno nie jeżdżone chyba, serwis musisz i z góry i z dołu zrobić 🙂

• Haha 3

17 godzin temu, SzymQ napisał:

Miałem na myśli zwłaszcza kanał na YT i filmy jak (np dla autora tematu) ten:

Oczywiście mają też porównania Twin Tipów 🙂

Nie wiem czy mają sponsorów, ale prowadzą poważny sklep internetowy, więc ich źródeł finansowania raczej upatrywałbym gdzie indziej.

Podobają mi się ich porównania jak i testy bo są bardziej nastawione na znalezienie "najlepszego przeznaczenia" każdej narty AM/TT niż znalezienie najlepszej narty w ogóle. Warto obejrzeć i wyrobić sobie zdanie. Kategoria AM to zbiór różnych kompromisów, który nie ma wzorców tak oczywistych jak narta do puchu, albo do SL, więc pytanie o AM na forum jest wg mnie po prostu bez sensu...

Cześć

Myślę, nieco rozszerzając Twoje spostrzeżenie, że pytanie o najlepszą nartę w obrębie każdej  grupy jest bez sensu. Wynika to nawet nie ze znajomości tematu ale z czystej logiki. Na odczucia z jazdy wpływa tyle zmiennych obiektywnych i subiektywnych, że nie można takiej narty wybrać nawet jeżeli testuje nią w danej próbie jakaś większa ilość testerów. Oczywistą jest sytuacja (ograniczmy się na przykład do nart SL), że dana slalomka wygrywa w teście ale gdyby temperatura spadła powiedzmy o 3-4 stopnie, czy byłby akurat inny rodzaj śniegu, to wynik mógłby być zupełnie inny. Przecież bezsensem z punktu widzenia oceny przydatności danej narty do użytku przez amatora - czyli zakup na parę lat i jazda - jest twierdzenie, że: Narta SL firmy X model Y jest obiektywnie najlepsza jak jest przygotowana tak i tak (ostrzenie smarowanie) na śniegu takim i takim, przy temperaturze od -3 do -5 stopni, w krótkim skręcie ciętym.

Natomiast to co robią koledzy ze sklepu to klasyfikowanie nart w grupy czy podgrupy co - mając trochę wiedzy i objeżdżonych nart - jest po prostu oczywiste, nawet bez jeżdżenia z parametrów i krótkiego opisu konstrukcji (wystarczy waga) a jak już można obejrzeć, zważyć w rękach, pogiąć trochę...

Pozdro

Edited by Mitek
  • Like 4

• 2 weeks later...