mig Posted November 12, 2022 Share Posted November 12, 2022 (edited) Tym razem ani narty, ani rower. Po prostu - "gdzie by tu dzisiaj?" z palcem po mapie okolicy. Palec zatrzymał się na Sztrambergu, mieścinie pomiędzy Frydkiem a Nowym Jicinem, na skraju Beskidu Slaskiego ( Slasko-Morawskiego). W tym miejscu czas zatrzymał sie kilkaset lat temu.. Jest ówczesny zamek z 14tego wieku, rynek- strasznie krzywy, jest zabudowa sprzed kilkuset lat. Są też na tym rynku (zgodnie z przywilejem króla Karola Luksemburskiego tak, tak, tego od praskiego Karolinium i mostu Karola- wydanego ponoć 1370 roku) 2 browary, obecnie rzemieslnicze. Dwa- bo juz wtedy co mądrzejsi królowie wiedzieli ze konkurencja to rzecz swieta... 😉 W każdym razie tamtejsze piwo jest warte tych 40 km jazdy za Cieszyn.... Miejscowe piekarnie wypiekają też "stramberskie uszy";-) warto spróbować, a kilka hospod da możliwość najeść się po... uszy. W każdym razie warto zajrzeć. Tym bardziej że to raptem kilkanascie km od autostrady na Brno... Edited November 13, 2022 by mig 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted November 17, 2022 Author Share Posted November 17, 2022 (edited) Tym razem na piechotę.... popoludniowo-wieczorny spacer z Kubalonki na Stecowke i Pietraszonke. Mgly juz poranne. Edited November 17, 2022 by mig 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted November 17, 2022 Share Posted November 17, 2022 6 godzin temu, mig napisał: Tym razem na piechotę.... popoludniowo-wieczorny spacer z Kubalonki na Stecowke i Pietraszonke. Mgly juz poranne. Michale, te zdjęcia to z wczoraj ? Dziś u Was, na kamerach, nieco bardziej już zimowo się zrobiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted November 17, 2022 Author Share Posted November 17, 2022 11 minut temu, moruniek napisał: Michale, te zdjęcia to z wczoraj ? Dziś u Was, na kamerach, nieco bardziej już zimowo się zrobiło. Z soboty i niedzieli. dzisiaj rano było śnieżnie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted December 2, 2022 Author Share Posted December 2, 2022 (edited) Na 600m npm już cały 0.5 cm śniegu( a może tylko szadzi) i -3st. Zima jak byk... ;-). "Szkodniki" ruszyły na żer.. Edited December 2, 2022 by mig 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted December 8, 2022 Author Share Posted December 8, 2022 (edited) W tym roku pojeździłem nieco pociągami (potem powrót rowerem) do Pszczyny, Bohumina,Cieszyna, Kędzierzyna... I przekonuje się ze jazda pociągiem jest obecnie znacznie wygodniejsza i przyjemniejsza niż samochodem. Serio. To może tez na narty? Od 11.12.2022 ruszaja pociagi do Wisly. Można wsiadać. 🙂 Wysiadać można na stacyjkach: Ustroń Polana - pieszo 200m pod wyciąg na Czantorie, -Ustron Poniwiec, tu do stoku już ok 2 km więc trzeba by czymś podjechac -Wisla centrum, na Skolnity ok 300m - Wisła Kopydlo - na Siglany ok 400-500m Fotki z okresu budowy linii czyli lat 30tych poprzedniego wieku. Głównie wiadukt w Łabajowie (większy) I Dziechcince (mniejszy) oraz nieistniejący już niestety drewniany budynek stacyjny w Dziechcince,.... Może komuś się przyda? https://www.facebook.com/144017285638925/posts/pfbid02j9BbuYCEPLjcUqEGNNYm8qM9EZtF7GL6JMYpFDRxFDXzGStFkz1sm8bXmMSqP7vcl/ Edited December 8, 2022 by mig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted December 21, 2022 Author Share Posted December 21, 2022 (edited) Niedziela była słoneczna. Miały być narty, ale jakoś nie wyszło. Za to o 10tej tel: Idziemy sprawdzić jak szlak na Stożek, idziesz? Jak tu odmówić.... buty akurat miałem dobre w domku, raczki (uzywam glownie przy koszeniu skarpy) tez leżą gdzies w szafce z butami... Zanim wyjechalismy krzesłem na Czantorie i spacerkiem na szczyt, zrobiła już się już 13ta.. . Pogoda - marzenie. Mróz ok 6-8 st lekki wiaterek, bez uciążliwości.... I widoczność zupełnie nietypowa. Na fotkach będą Tatry zachodnie w odległości ok 150km, możnaby policzyć plamy śniegu. Jeden z tych dni gdy powstają fotki na forum "dalekieobserwacje"... Szlak pomimo sobotnich opadow ładnie już przetarty, bez lodu w niektórych miejscach wręcz odśnieżony... (!!). Spotykamy przynajmniej 20 osób z przeciwka... taki prawie deptak. Idziemy granią pasma przez Beskidek na Soszow i dalej Cieślar. Widoki na obie strony rewelacyjne. Z Cieślara schodzimy do Wisły Dziechcinki (na Stożek i potem Łabajow dnia by nam już zabrakło a chodzenie po ciemku po śniegu nie jest dobrym pomysłem). W sumie dzień prawie tak fajny jak na nartach a wrażeń znacznie więcej. Fotki znajomych z grupy fb "Beskidomaniacy" (mój tel nie lubi mrozu), Ochodzita z innej wycieczki ns Stecowke. Tatry z Cieślara. Nizej Babia i Pilsko Skrzyczne z daleka droga do Czech z osiefla pod Soszowem - jak widac mocno uczeszczana. Ochodzita na tle Raczy Beskid SL. Morawski nad zamglona droga do Jablonkowa Edited March 21 by mig 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted December 22, 2022 Share Posted December 22, 2022 13 godzin temu, mig napisał: Niedziela była słoneczna. Miały być narty, ale jakoś nie wyszło. Za to o 10tej tel: Idziemy sprawdzić jak szlak na Stożek, idziesz? Jak tu odmówić.... buty akurat miałem dobre w domku... Zanim wyjechalismy krzesłem na Czantorie i spacerkiem na szczyt, zrobiła już się już 13ta.. . Pogoda - marzenie. Mróz ok 6-8 st lekki wiaterek, bez uciążliwości.... I widoczność zupełnie nietypowa. Na fotkach będą Tatry zachodnie w odległości ok 150km, możnaby policzyć plamy śniegu. Jeden z tych dni gdy powstają fotki na forum "dalekieobserwacje"... Szlak pomimo sobotnich opadow ładnie już przetarty, bez lodu w niektórych miejscach wręcz odśnieżony... (!!). Spotykamy przynajmniej 20 osób z przeciwka... taki prawie deptak. Idziemy granią pasma przez Beskidek na Soszow i dalej Cieślar. Widoki na obie strony rewelacyjne. Z Cieślara schodzimy do Wisły Dziechcinki (na Stożek i potem Łabajow dnia by nam już zabrakło a chodzenie po ciemku po śniegu nie jest dobrym pomysłem). W sumie dzień prawie tak fajny jak na nartach a wrażeń znacznie więcej. Fotki znajomych z grupy fb "Beskidomaniacy" (mój tel nie lubi mrozu), Ochodzita z innej wycieczki ns Stecowke. Tatry z Cieślara Skrzyczne z daleka droga do Czech z osiefla pod Soszowem - jak widac mocno uczeszczana. Ochodzita na tle Raczy Beskid SL. Morawski nad zamglona droga do Jablonkowa No taką ZIMĘ to ja rozumiem. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted December 23, 2022 Author Share Posted December 23, 2022 (edited) . Edited January 5 by mig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted January 16 Author Share Posted January 16 Tymczasem w Alpach: https://www.facebook.com/saemimholz/videos/10216833252447365/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Beata. Posted January 17 Share Posted January 17 14 godzin temu, mig napisał: Tymczasem w Alpach: https://www.facebook.com/saemimholz/videos/10216833252447365/ tudzież na złocie Twardzieli i Twardzielek… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SamyilLoset Posted March 20 Share Posted March 20 Na pewno. Nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że szczęścia nie ma w pieniądzach. Wierzę, że jeśli masz dużo pieniędzy, możesz sobie pozwolić na naprawdę szczęśliwe życie. Mówiąc o pieniądzach, przy okazji. Nie tak dawno temu postanowiłem spróbować swoich sił w zakładach sportowych, znalazłem bukmachera https://ggbet-bonuses.com/pl, który zapewnia doskonałe możliwości i warunki, więc spodziewam się, że moje dochody staną się znacznie wyższe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzymQ Posted March 20 Share Posted March 20 56 minutes ago, SamyilLoset said: Na pewno. Nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że szczęścia nie ma w pieniądzach. Wierzę, że jeśli masz dużo pieniędzy, możesz sobie pozwolić na naprawdę szczęśliwe życie. Mówiąc o pieniądzach, przy okazji. Nie tak dawno temu postanowiłem spróbować swoich sił w zakładach sportowych, znalazłem bukmachera https://ggbet-bonuses.com/pl, który zapewnia doskonałe możliwości i warunki, więc spodziewam się, że moje dochody staną się znacznie wyższe. Niezależnie czy wciskanie zakładów bukmacherskich na forum narciarskim czy garnków staruszkom na specjalnych prezentacjach to wg mnie strasznie niewdzięczne zajęcie. Niby żadna praca nie hańbi, ale rodzinie pewnie mówiłbym, że nadal jestem bezrobotny 😞 Ja trzymam za Ciebie kciuki - obyś zwiększył swoje dochody i nie musiał się już tym trudnić! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted March 20 Share Posted March 20 8 godzin temu, SamyilLoset napisał: Na pewno. Nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że szczęścia nie ma w pieniądzach. Wierzę, że jeśli masz dużo pieniędzy, możesz sobie pozwolić na naprawdę szczęśliwe życie. Mówiąc o pieniądzach, przy okazji. Nie tak dawno temu postanowiłem spróbować swoich sił w zakładach sportowych, znalazłem bukmachera https://ggbet-bonuses.com/pl, który zapewnia doskonałe możliwości i warunki, więc spodziewam się, że moje dochody staną się znacznie wyższe. Ja bym się jednak tym nie chwalił na forum publicznie. Jest to w Polsce odrobinkę nielegalne (bez ważnej licencji MF), więc dochody uzyskane z tego tytułu podlegają przepadkowi na rzecz Skarbu Państwa. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 23 Author Share Posted April 23 (edited) Miało byc zwiedzanie term Chocholowskich a przypadkiem trafiłem na sezon krokusowy... 8 Edited April 23 by mig 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted April 24 Share Posted April 24 I tak bez "turystów"? Krokusy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 24 Author Share Posted April 24 Tradycyjnie w Chocholiwskiej dzikie tłumy. Pielgrzymka sunęła czwórkami.... Uciekłem po 100m. Okazuje się że nie tylko tam można znaleźć "wlasciwą łąkę".... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted April 24 Share Posted April 24 A zdradzisz gdzie? Nie powiem innym 😁 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 24 Author Share Posted April 24 (edited) Fotki z okolicy WitowSki i pobliskieho grzbietu granicznego, oraz zbocza w Dzianiszu w kierunku Gubałówki. Edited April 24 by mig 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted May 25 Author Share Posted May 25 (edited) Beskidy w mgle i mżawce.... nieco inne niż zwykle. Z Kubalonki na Baranią- Stecowka. Edited May 25 by mig 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted May 25 Share Posted May 25 32 minuty temu, mig napisał: Beskidy w mgle i mżawce.... nieco inne niż zwykle. Z Kubalonki na Baranią- Stecowka. Cze B&W miało dodać dramatyzmu? Czy też Cmieha (Smena) została ruszona z półki 😉 pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted May 25 Author Share Posted May 25 B&w miało wyciąć niepotrzebne treści... szarosc we mgle chyba wygląda lepiej niż zieleń... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts