Skocz do zawartości

Góra Kamieńsk

SkiForum

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, SzymQ napisał:

Może jeszcze to rano jakoś zaczeszą na pożyczki, ale wieczorem szału już nie było. Oficjalnie zamknąłem sezon narciarski i zacieram ręce na rolkarski 🙂

Cześć. Czy możesz w pełni obiektywnie i świadomie przyznać, że jazda na rolkach przekłada się w pozytywny sposób na jazdę na nartach? Czytałem temat "Skate to ski" założony przez @KrzysiekK ale chodzi mi o konkretnie Twoją opinię.

Pozdro

Edytowane przez AdrianW

38 minutes ago, AdrianW said:

Cześć. Czy możesz w pełni obiektywnie i świadomie przyznać, że jazda na rolkach przekłada się w pozytywny sposób na jazdę na nartach? Czytałem temat "Skate to ski" założony przez @KrzysiekK ale chodzi mi o konkretnie Twoją opinię.

Pozdro

Ideowo nie jestem entuzjastą Skate to ski (ale możesz pisać do @PSmok), ani Inline Alpine (tu warto pisać do @Marxx74x). Dla mnie rolki to świetna dyscyplina bez kijów. Poztywne przełożenie wydaje się nie uniknione, bo jedno i drugie ma wiele wspólnego z wyważaniem. Bezpośrednie przełożenie jest raczej znikome. Rolki na płasko trzymają, a narty puszczają. Rolki podtrzymują kondycję i wzmacniają wyczucie równowagi i świadomość własnego ciała. Lubię proste tricki, podoba mi się wizard, z rzadka ale jednak bywam w parku - z takiej perspektywy patrzę. Nie wiem czy szuranie na rolkach przekłada się na jazdę na nartach.

Rzecz, która zdecydowanie różni narty i rolki to upadki. Z mojej perspektywy: asfalt jest bezkompromisowy, upadasz z wysokości około 10 cm większej i z wyraźnie mniejszą składową prędkości. (Więc któryś upadek może mieć negatywne przełożenie na narciarstwo 😉 )

Edytowane przez SzymQ
  • Like 3
  • Thanks 1

7 minutes ago, AdrianW said:

@SzymQ dzięki, nie mam pytań 🙂 Tak się zaciekawiłem tematem bo przydałaby się jakaś aktywność po sezonie. Rower mnie jakoś nie kręci, biegać nie mogę. Może tych rolek spróbuję 😉

Pozdro 

Skoro zamierzasz spróbować rolek to pytania się dopiero zaczną. 🙂

• Haha 1