Skocz do zawartości

Materiały szkoleniowe

Adam ..DUCH

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, Mitek napisał:

Cześć

Z pewnością nie i to z wielu powodów. Chyba Gabriku trochę zaczynasz przesadzać z konfabulacjami.

1. Tadeusz jest zbyt doświadczonym instruktorem aby coś zostawiać domysłom, jeżeli o czymś nie mówi lub czegoś nie uczy to jest to zamierzone.

2. Najprostsze to podstawowa zasada trenerska aby uczyć stopniowo i nie piętrzyć zadań. Wyjście w górę to odciążenie a w przód to jego kierunek. Skupiamy się najpierw na nauce odciążenia a dopiero potem na innych aspektach aby nie stawiać przed kursantem zbyt trudnych zadań. Zresztą co ja trenerowi tłumaczę - sorry.

3. Nie da się wyjść w górę odchylając się. Spróbuj sobie skoczyć do tyłu - to nie jest trudne ale znacznie trudniejsze niż do przodu a mimo to przy skoku to tyłu tułów pochyli Ci się do przodu - zawsze. Przy skoku to przodu tułów naturalnie będzie w przodzie. Po prostu jesteś odchylony i wychodząc w górę powodujesz, że narty wyjeżdżają spod ciebie co daje złudzenie ruchu do tyłu.

4. Każdy instruktor prowadzi zajęcia nieco inaczej, na nieco inne rzeczy zwraca uwagę... ba... często nieco inaczej prezentuje kanon - to normalne i naturalne i bardzo dobre dla kursantów. Ci uczeni przez jednego instruktora cały czas zazwyczaj stagnują w pewnym momencie.

A co do ćwiczenia wykonywanego przez dziewczynkę to jest to robione przeciętnie. Zwróć Beata uwagę na różnicę pomiędzy skrętami. Prawy (czyli w prawo) jest robiony aktywnie, nacisk jest zwiększany stopniowo a skręt pogłębiany, lewy jest statyczny - dziewczyna ustawia się w pozycji i sunie na promieniu narty. Gdyby nie taliowanie pojechałaby prosto. Warto sprawdzić swoja technikę sterowania na nartach nietaliowanych co tak często poleca Adam. Wtedy od razu wychodzi, kto jedzie aktywnie i steruje poprawnie a kto wali się skręt i sunie na promieniu. To dobry przykład dlaczego nie należy szkolić na nartach przesadnie taliowanych.

Pozdro

Pozdro

Mitek, żaden punkt nie wymaga polemiki, prócz trzeciego 🙂 .

Zerknij na video z łukami płużnymi samej zainteresowanej lub poniższy film i  przejazd drugiej pary, zwróć uwagę głównie na jadącą jako druga (choć akurat trochę smutno mi, że te video może być przykładem w tej wymianie zdań). 

Cześć

Ależ ja nie polemizuję w żadnym momencie. Opisałem wszystko dość dokładnie - również ptk.3. Nie trzeba oglądać jak jadą, wystarczy zobaczyć ja stoją w ujęciu z boku i już wszystko wiadomo.

Dokładnie 3,13 - czyli start. Jak ważna jest rola głowy w przyjęciu odpowiedniej pozycji na nartach. Do tylu w każdym razie odciążać się nie da, chyba, że robimy zamierzony wyrzut nart spod siebie - wiesz o co chodzi. Natomiast wszelkie błędy w odciążaniu wynikają ze złego stania.

I jeszcze... oczywiście, i to też częsty problem, że trzeba odróżnić wyjście w gorę - czyli energiczny ruch odciążający od podwyższenia pozycji, który jest ruchem stopniowym i dociążającym. Przy prezentacji ewolucji wolnych często dochodzi do nałożenia na siebie tych dwóch ruchów - w sensie zbyt wolnego tempa odciążenia. Sądzę, że demonstratorka miała właśnie ten problem, z którym nie wiedziała jak sobie do końca poradzić - nie w sensie świadomości ale ruchowym. To są minimalne różnice w tempie i ekspresji ruchu. Wiem to po sobie jako narciarz odciążający gównie w górę - typowy śmigowiec - że przy jeździe wolnej praktycznie nie widać z zewnątrz odciążenia. Przejście do prezentacji wymaga pokazania ruchu co dla mnie jest po prostu zbędne i stąd mogą pojawić się problemy z wyjazdem nart. ale w żadnym wypadku nie jest to ruch w tył, odchyleniowy, w sensie wektora.

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Like 1
  • Thanks 2

@Mitek utrzymajmy się tego, czego tyczy rozkminka @.Beata., byśmy rozmawiali w odpowiednim kontekście.

Nie miałem przyjemności spotkać Beaty na żywo, ale przyjmę założenie, że nie ma zaawansowanych problemów z pamięcią 😉 . Napisała: "Zarówno Adam (ten zwrot oznacza, iż @Adam ..DUCH Adam użył 6 ostatnich wyrazów tego cytatu), jak również widać to było tutaj w wątku  na jednym z filmików, że przy zmianie kierunku wychodzimy do przodu i w górę." Zakładamy oczywiście, że chodzi o tzw.skręt NW i odciążenie z fazie przejścia.

Ja z Adamem jeździłem i wiem, że, takiego sformułowania używa i wiem dlaczego i wiem, że dla mnie jest ono zrozumiałe, w sensie tego co mam wykonać. Nawet jeśli semantycznie ktoś uzna, iż jest błędne.

I teraz dochodzimy do Twojego twierdzenia "Nie da się wyjść w górę odchylając się" i stawiam sprzeczne - da się. Jest to bowiem kwestia ruchów jakie wykonamy, lub nie i w jakim zakresie, w stawach: skokowym, kolanowym i biodrowym. 

Teraz widzę, że edytowałeś swój wpis i jest czytelniejszy/szerszy, więc wtrące...nie wiem Mitek dlaczego stawiasz twierdzenie, że demonstratorka miała problem w sensie ruchowym? Pierwsza jedzie Pani Anna Buczek absolutnie moim zdaniem świetna narciarka, druga, to Pani Iza Wysocka, to była reprezentantka kraju i też sroce spod ogona nie wypadła. Takie InterSki, to oczywiście stres/trema i tu głównie trzeba szukać pewnie ewentualnych potknięć w pokazie, ale tu nie ma okoliczności pomyłki podwyższania pozycji z odciążeniem W. To jest demonstracja podstawowego skrętu z polskiego PN, więc jest odciążenie W, a że szybka/szybsza jazda maskuje błędy, to oczywista rzecz, bo je trudniej wówczas dostrzec, a i cały układ nerwowo- mięśniowy pracuje u takich narciarek już podświadomie, a tu myślały jak jechać.

Oczywiście bezdyskusyjne jest co podkreśliłeś, iż bazą jest dobre stanie, czyli tzw podstawowa/bazowa/ pozycja i aby się nikt do nas nie doczepił - jest ona jednocześnie zrównoważona, pośrednia i poszerzona, według definicji SITN, ale narciarstwo tovdynamika i ciągły ruch.

Teraz postaram się przedstawić dlaczego postawiłem twierdzenie sprzeczne z Twoim.

Będę stawiał pytania, nie aby Cię sprawdzać, tylko ukazać jak "widzę".

Kadr 1 (maksymalne N Pani Anny) i 1a (maksymalne N Pani Izy)

Która z narciarek ma bardziej odchylony tułów względem linii podudzia? (2), ale obie nie mają "równoległości", a tym bardziej nie są wychylone korpusem względem tej linii.

Screenshot_20251121_064946_YouTube.thumb.jpg.fc253f40211c90ff432dd1f0ea264ed7.jpg

Screenshot_20251121_065223_YouTube.thumb.jpg.f14e1050a88aee4814be0bf13d226a8c.jpg

Kadr 2 (maksymalne W Pani Anny) i 2a (maksymalne W Pani Izy)

Screenshot_20251121_065347_YouTube.thumb.jpg.eb1661d94d1bde2635599d3a3d013752.jpg

Screenshot_20251121_105029_YouTube.thumb.jpg.e02760d1b381e34d53c8a130064401ad.jpg

Kadr 3 i 3a analogicznie max N Austriaków.

Screenshot_20251121_070410_YouTube.thumb.jpg.3acaac707301c756635a6b39f31dc78e.jpg

Screenshot_20251121_070511_YouTube.thumb.jpg.855117ef0c0775b28b932f3cdfeca493.jpg

Kadr 4 i 4a maksymalne W.

Screenshot_20251121_110733_YouTube.thumb.jpg.ed3223e99fb7a05f81f19f0afd8caa20.jpg

Screenshot_20251121_111127_YouTube.thumb.jpg.8bb458801ad98dda877de952118dd9f2.jpg

Jaka jest widoczna różnica w pozycji W pomiędzy Polkami, a Austriakami? Według mnie, wyraźnie większe otwarcie w stawie biodrowym u naszych Pań, czyli odchylenie górnej części tułowia (barków) od linii jaką tworzą podudzia. U Panów z Austrii mamy odwrotną sytuację.

I to jest dla mnie istota rzeczy w kontekście zagwozdki Beaty i zrozumienia "adamowego przodu". Tak też jestem uczony i do tego dążę.

Epilog

Nie oceniam jazdy Pań z polskiego Demo Team, bo mogę za Nimi tylko narty nosić i klamry u butów zapinać (Gdyby zechciały), nie próbuję też Mitek podważać Twojego doświadczenia narciarskiego, instruktorskiego, nigdy nie odpieprzę tak fajnie freestylowego baletu na nartach jak Ty - jedynie przedstawiam jak jestem uczony, jak interpretuję, co widzę - jako dorosła osoba starająca się, na ile okoliczności pozwalają rozwijać w tej aktywności, w oparciu o własne doświadczenie i pozyskiwaną wiedzę. A ja, Szymon, Beata... poprostu wiele rzeczy możemy postrzegać podobnie, bo mniej, czy więcej jesteśmy w tym samym miejscu - dorośli, uczący się, nie 4, 6  czy 10 letnie dziecki (jakby napisał Maxx). 

I wystarczy tych jesiennych wywnętrznień, bo ponoć wszyscy śnieżą 😃

P.S.

Pani Anna Buczek w akcji. 👸🧚‍♀️💪👏

https://www.instagram.com/reel/C3iXGJ7oBeM/?igsh=dDl1eDV0Z3pnaGx3

• Thanks 1

Pawcio, Mitek, dziękuję. Nie wiem, czy temat jest wyczerpany teoretycznie, ale dla mnie wasze wypowiedzi są czytelne ( co się bardzo rzadko zdarza, i tu w pełni się zgadzam z wcześniejszym postem Marka - angulacje i rotacje i bozia raczy wiedzieć - nie pomaga, choć może jak na prawdziwą narciarkę przystoi powinnam wiedzieć, jednak nie jest to dla mnie ważne) i póki co wystarczające. Reszta na stoku. Rozmawiałam też z Tadeuszem, i cofam, że kazał tylko w górę. Owszem, czasami tak robi gdy W nie wychodzi. Ja natomiast niedosłyszałam reszty komentarza , a moje wyjście do przodu było zbyt mocne, więc przestałam, nie drążąc tematu później. I tyle. Zatem to jest mój plan na ten sezon. Poza tym jak widzę na moich filmach ( pomijam poziom jazdy) mój wystający kuper, to mnie skręca…

Pawel, byłoby super, gdybyś jednak pojawił się na zlocie…