Jump to content

Szczyrk - Czyrna - Solisko


Administrator
 Share

Recommended Posts

To, że będzie wiało było wiadome od wczoraj, po co zatem wczoraj wisiał baner na ich stronach, że 27.12 zapraszamy od 8:30 ?

 

Dlaczego główne rozwiązanie komunikacyjne w ośrodku jest oparte na gondoli, podatnej na wiatr, bez żadnej alternatywy. Dlaczego gondola na pojedynczej linie, a nie na podwójnej jak na Chopoku (zdjęcie poniżej). 

IMG-20190414-104536.jpg   

 

I tych pytań można postawić znacznie więcej. Po 6 latach od przejęcia przez SMR ośrodka, w mojej ocenie, choroby wieku dziecięcego nie powinny mieć już miejsca i należy wymagać od zarządcy ośrodka profesjonalizmu, którego niestety często brakuje. Co z dalszym etapem inwestycyjnym ? Jeżeli Szczyrk chce być nr 1 w Polsce, to ośrodek nie może być co chwila zamykany/otwierany. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Trzeba się spieszyć z wypiciem tego piwa dopóki nas jeszcze stać, zanim nierząd podniesie czterokrotnie akcyzę na złocisty trunek. https://innpoland.pl...6XEPJmC9HOcAAH8

Było już kilka okresów gdy opłacało się jeździć na piwo do Czech. I zawsze po stwierdzerdzeniu, że suma podatków i akcyzy spadła a nie wzrosła po podwyżce, kolejny rząd/minister w swej dobroci obniżał akcyzę. Jednak przy obecnym geniuszu bankowości wszelkie durności są mozliwe.... tonący brzytwy się łapie, i uderza w suwerena?...
Link to comment
Share on other sites

Trzeba się spieszyć z wypiciem tego piwa dopóki nas jeszcze stać, zanim nierząd podniesie czterokrotnie akcyzę na złocisty trunek.

https://innpoland.pl...6XEPJmC9HOcAAH8

 

Właśnie rozpocząłem pierwsze produkcje. Pszeniczne  i pils już leżakują IPA dojrzewa w fermentorze, a dwa kolejne zacznę ważyć jak wrócę ze Szczyrku. Nierząd mnie nie ruszy. Chyba, że zrobią akcyzę na chmiel i słody :)

Link to comment
Share on other sites

Było już kilka okresów gdy opłacało się jeździć na piwo do Czech. I zawsze po stwierdzerdzeniu, że suma podatków i akcyzy spadła a nie wzrosła po podwyżce, kolejny rząd/minister w swej dobroci obniżał akcyzę. Jednak przy obecnym geniuszu bankowości wszelkie durności są mozliwe.... tonący brzytwy się łapie, i uderza w suwerena?...

 

Ich wyborcy piją szczochy z plastikowych butelek i wino marki wino. Smakoszy tam nie uświadczysz.

Link to comment
Share on other sites

Trzeba się spieszyć z wypiciem tego piwa dopóki nas jeszcze stać, zanim nierząd podniesie czterokrotnie akcyzę na złocisty trunek.

https://innpoland.pl...6XEPJmC9HOcAAH8

 

Kordiankw zbliżają się wybory, więc potrzeba z 500+ zrobić 700+ z wyprawki 300+ zrobić 500+ no i 15 emeryturę. Potem jakiś przekop, albo100 mostów by TVP info miało o czym mówić i wybory wygrywają bez pomocy Porozumienia i SP

Link to comment
Share on other sites

Kordiankw zbliżają się wybory, więc potrzeba z 500+ zrobić 700+ z wyprawki 300+ zrobić 500+ no i 15 emeryturę. Potem jakiś przekop, albo100 mostów by TVP info miało o czym mówić i wybory wygrywają bez pomocy Porozumienia i SP

Dziś GUS podał dane o inflacji za styczeń 2021, jest najwyższa od 20 lat. Słuszna linię ma nasza władza.
Link to comment
Share on other sites

Ja do teraz jeżdżę a raczej jeździłem dopóki nie zamknęli granic. Nie dość że taniej to jeszcze lepsiejsze jakby :) W piwnicy stoi mi 8 skrzynek po Radegaście i nie a jak ich napełnić :(

Tam też piwa schodzą na psy... Ale jakby wolniej... ;-). Radegast trzyma jakiś poziom, pilzner poleciał na buzię... Katastrofa naszego regionu to Brackie. Kiedyś świetne ciężki pils, teraz puszkowany sikawiec z Zywca.
Link to comment
Share on other sites

Tam też piwa schodzą na psy... Ale jakby wolniej... ;-).
Radegast trzyma jakiś poziom, pilzner poleciał na buzię...
Katastrofa naszego regionu to Brackie. Kiedyś świetne ciężkie piła, teraz puszkowany sikawiec z Zywca.

 

Polecam własnej roboty. Jakość porównywalna z piwami sklepowymi po 15 zeta. Na początek wystarczy sprzęt za stówę łącznie z kapslownicą. Tak tylko tyle. Można zacząć ważyć z gotowych chmielonych słodów, fermentator najmuje mało miejsca i jedyne wymaganie to stała temperatura 18-max 22 stopnie. Kupionych butelek (brązowych) nie oddajecie i zbieracie na swoje piwko.

Jak wam się spodoba można wejść na wyższy lewel i wysładzać ziarno, ale wymaga więcej sprzętu i roboty. Można pozostać przy pierwszej wersji - koszt dobrego browarka (z prądem, wodą itp) to około 3 PLN.

Link to comment
Share on other sites

Polecam własnej roboty. Jakość porównywalna z piwami sklepowymi po 15 zeta. Na początek wystarczy sprzęt za stówę łącznie z kapslownicą. Tak tylko tyle. Można zacząć ważyć z gotowych chmielonych słodów, fermentator najmuje mało miejsca i jedyne wymaganie to stała temperatura 18-max 22 stopnie. Kupionych butelek (brązowych) nie oddajecie i zbieracie na swoje piwko. Jak wam się spodoba można wejść na wyższy lewel i wysładzać ziarno, ale wymaga więcej sprzętu i roboty. Można pozostać przy pierwszej wersji - koszt dobrego browarka (z prądem, wodą itp) to około 3 PLN.

300 m od domu jest mały browar rzemieślnicy. Jest o tyle ciekawy, że każdy "zarób wychodzi im trochę inny. Nie można się znudzić.... ;-) Ale możesz przywieźć........
Link to comment
Share on other sites

300 m od domu jest mały browar rzemieślnicy. Jest o tyle ciekawy, że każdy "zarób wychodzi im trochę inny. Nie można się znudzić.... ;-)
Ale możesz przywieźć........

 

Mogę :)

Moje niestety jest dla wytrwałych - pszeniczne musi poleżakować jeszcze miesiąc, pils dwa. Będę w Szczyrku od niedzieli.

Link to comment
Share on other sites

A po co? :) Chyba nie na narty, widziałeś co tam się dzieje...
Miałem jechać jutro i odpuściłem.

 

Bo mam sezonówke i wolną chatę. Zastanawiałem się czy czekać na zwrot, ale jakoś Słowakom nie wierzę, bo cały czas nie odpowiadają wprost na moje pytania. Dlatego postanowiłem wyjeździć Szczyrk przez dwa tygodnie jeśli się uda i liczyć na otworzenie moltka w kwietniu lub maju. Nie mam lepszego pomysłu na wykorzystanie sezonówki. Jak znasz - napisz.

Link to comment
Share on other sites

Bo mam sezonówke i wolną chatę. Zastanawiałem się czy czekać na zwrot, ale jakoś Słowakom nie wierzę, bo cały czas nie odpowiadają wprost na moje pytania. Dlatego postanowiłem wyjeździć Szczyrk przez dwa tygodnie jeśli się uda i liczyć na otworzenie moltka w kwietniu lub maju. Nie mam lepszego pomysłu na wykorzystanie sezonówki. Jak znasz - napisz.

A na Skrzycznym obowiązuje ta sezonowka? Jak nie to lipa, będziesz się woził na niebieskich trasach i stał w kolejkach. W czasach orczykow przy takiej zimie były otwarte wszystkie trasy łącznie z Bieńkula. Teraz kilka niebieskich a przepustowość wyciągów potężna, tłok, kolejki itd.
Ja im już podziękowałem, jak cię wkur... To jedź na jeden dzień na Soszów, drugi na Pilsko i odpoczniesz od tłumów, daleko nie masz ze Szczyrku.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...