MarioJ Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Z definicji nie kupuję warzyw i owoców w Lidlu czy w Biedronce. Korzystam w Hali Targowej gdzie jest kilka stoisk warzywnych. Często ktoś ma warzywa i owoce od lokalnych producentów. Jeżdżę też do Lutyni do sklepów przy ogrodach. Słynny u nas wytwórca soków Owoce Lutyni. Korzystam też z lokalnych warzywniaków na osiedlu. To jest mój wybór, nie patrzę gdzie jest taniej w tym sektorze tylko biorę dobre produkty żeby mi smakowały i były odpowiednie. W takich warzywnikach oni mają tyle produktu, żeby w danym dniu produkt krótkoterminowy się sprzedał. Pod koniec dnia już wielu rzeczy brakuje i to jest w tym sektorze normalne. Właśnie jeden dobry (wg mnie) warzywniak na osiedlu się zamyka, obsługa mówi że nie opłaca się. To oznacza że obroty spadły. Sądzę że ludzie poszli na do Lidla, Biedronki i Netto. A później ci sami ludzie narzekają że owoce są posmarowane grubym żelem. To jest Wasz wybór! To Wasze decyzje powodują, że jecie gówno a lepsze i droższe sklepy upadają. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 4 godziny temu, PaVic napisał: Daj spokój , ja tych bredni nie kupuję. Problemem Brytyjczyków samym w sobie nie jest wyjście z UE tylko ciągły napływ ludzi niewiadomego pochodzenia których pracujący muszą utrzymać podobnie zresztą jak w starej Unii. Pojęć nie mieszam ZUS to ZUS a podatek to podatek . Jezeli osoba pracuje 10lat w Holandii to na jakiej podstawie płaci podatek w PL ? Wytłumacz proszę ? Na jakiej podstawie przez ten okres w takiej Belgii jeździ autem na polskich blachach - po 6 miesiącach musi zmienić na tutejsze 😉 Pomijam już ten cały wałek który się dzieje z turystyka zarobkowa A1 ale nawet gdyby mógł legalnie pracować i uczciwie odprowadzać podatek w Polsce bez zbędnych kombinacji to już na starcie połowę więcej zostaje mu od tego tu miejscowego. Czyli żona nie musi pracować co się dzieje . Gdzie tu logika ? NIP europejski mając działalność w Polsce możesz wystawiać faktury w całej EU pewnie tak działają . Jakby nie EU to dalej robiłbyś na czarno bo się opłaca a permanentnie narzekasz na unię 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 27 minut temu, PaVic napisał: Tylko się cieszyć z normalności 👌👏 U mnie na wioskach babcinych w lubelskim winnice jedna przy drugiej a po łaciatych ani widu ani słychu 😉 nikomu nie śmierdzi 🤣 pozdro Paweł, każdy rolnik liczyć umie, tym bardziej taki co ma 300ha ziemi. Jak mleko jest nieopłacalne to hoduje byki, jak byki będą nieopłacalne, to zacznie sadzić borówki, albo coś innego. Mając 300ha można dobrze żyć z uprawy ziemi plus dopłaty bezpośrednie i hodowlę byków traktować hobbistycznie. Oczywiście jakby chciał to mógłby otworzyć masarnię i dodatkowo sprzedawać produkty przetworzone, ale to jest dodatkowa robota. W mojej okolicy nie ma problemu z zakupem dobrej jakości warzyw i owoców od rolników, jak będzie za kilka lat tego nie wiem, bo grunty są sprzedawane i powstają na nich magazyny, albo bliźniaki. Obecnie w PL jest bum na winnice, myślę, ze za kilka lat będzie przesycenie na rynku i będą likwidować uprawy. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 38 minut temu, MarioJ napisał: Korzystam w Hali Targowej gdzie jest kilka stoisk warzywnych u mnie na prowincji są dwa duże targowiska. z kilkadziesiąt stanowisk na lokalizację z owocami/warzywami. niestety wszystko kupione na giełdzie towarowej w Kaliszu. jedyny towar, jaki na targowiskach pochodzi prosto od małorolnego rolnika, a nie z przemysłowej uprawy warzyw/owoców, to przycupnięte gdzieś z boku babinki, sprzedające marchewki z własnej uprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Godzinę temu, Mitek napisał: mając owoce i warzywa nie tylko od siebie. ..mogę wpaść?... vana wezme.. 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 45 minut temu, MarioJ napisał: później ci sami ludzie narzekają że owoce są posmarowane grubym żelem Nie będę złośliwie odpowiadał. Gdybym miał taką możliwość to bym z niej skorzystał bo mnie stać żeby kupić to po pierwsze dlatego w ogrodzie posadziłem własne drzewka owocowe niestety na plony trzeba poczekać 🤷♂️ . Po drugie dlaczego ludzi nie stać na taki rarytas - bo są ważniejsze sprawy niż pyszne jabłko od sadownika . Proste CCC 😉 tylko później nie dziwmy się że ktoś w wieku 30 lat sportowiec schodzi na zawał czy ma raka lub dostał udar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 34 minuty temu, Mikoski napisał: permanentnie narzekasz na unię Damian proszę Cię . Staram się pokazać że dziś życie nie mojej jednostki ale ogółu nie jest tak kolorowe jak było . Dziś się cieszysz ale jutro możesz zacząć narzekać jeżeli jako całość nie zmienimy drogi którą podążamy . Wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 34 minuty temu, brachol napisał: powstają na nich magazyny, albo bliźniaki. Czyli zauważasz 😉 Bo wszyscy graja tu głupa 🥳 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu 7 godzin temu, PaVic napisał: Mareczku, widzisz dziś kolory które ja kiedyś dawno temu widziałem dlatego moja decyzja była jaka była i oby tak Tobie zostało bo ja z jaskrawych widzę już szarości a może to kwestia tylko pójścia do okulisty bo niestety z wiekiem już nie dostrzegam tym kolorów 😜 Panowie którzy tu pracują mają swoje drugie połowy które w PL nie pracują bo nie muszą.Gdyby jedno i drugie pracowało u siebie zarobili by dokładnie to samo co jedno zarabia tu. Ty nie potrzebowałbyś kolejnego pracownika sprowadzonego z różnych stron świata bo zatrudniłbyś wykształconego po studiach który dziś układa cegłę u Holendra . Niestety ktoś stworzył luki prawne które tu miejscowym grają i pasują bo zatrudnia takiego na fakturę i ma w nosie wszystko . Gdyby taki jeden z drugim miał tu odprowadzić podatek to następnego dnia byłby juz Polsce-niestety póki zarabia krocie a płaci śmieszny ZUS w PL to jemu muzyka gra a kobieta ma pazurki co tydzień nowe . Wróćmy do rolnictwa które kiedyś było a dziś go już nie ma . Mam teściów z Mazur , teść z bratem który mieszka po sąsiedzku mają jakieś 300hektarow ziemi którą kiedyś obrabiali plus produkcja mleka . Od kilku lat krów już nie ma bo temat totalnie nieopłacalny ale kupili byki żeby mogli coś robić co lubili. Byki idą na mięso bo papierologia i normy są dużo mniejsze jak przy produkcji mleka . Ziemia leży bo unia dopłaca do każdego hektara. Z domu w którym był strych nieużytkowy napisali podanie i przekształcili na agroturystykę . Zrobili 3 pokoje pod wynajem plus salon z kuchnią i łazienką dodatkowo oddzielne wejście na strych . Działalność musieli prowadzić dwa lata akurat budowała się s7 więc pokoje były wynajmowane dziś od paru lat stoją puste .Dodatkowo przy tym wymienili dach, zrobili elewację z izolacją wymienili piec, okna w całym budynku itd dostali 60% dofinansowania z Unii . Podsumowując jeżeli idziemy tą drogą to moje wnuki jeżeli będą 🤣 to taką krowę w muzeum lub książce już zobaczą . No powiem szczerze że zajebisty kierunek obraliśmy w którym ja sam od paru lat nie jadam owoców typu jabłko gruszka śliwka itd bo najebane na nich jest jakiegoś wosku po którym mam reakcje alergiczną i nie mogę złapać oddechu. Ja bardzo się cieszę że Ty i Wy macie i żyje Wam się dobrze ale ja również bym chciał żeby mój syn czy jego dzieci też żyły dobrze . Bo kierunek którym podążamy jest w moim odczuciu bardzo błędny . Wylewanie betonu za cenę zdrowego jedzenia jest strzałem w kolano. Czas pokaże jak Brazylia z Argentyną czy Boliwią będą nas karmić i czym nas będą karmić . Co do mojej osoby to oczywiście że byłem i nadal jestem czarnuchem bo jestem Polakiem a nie Belgiem i tak już zostanie do końca . Mam tego pełną świadomość . To,że zintegrowałem się w społeczeństwie mi obcym bo mam pracę ,legalne dokumenty plus „własne”inwestycje( tu specjalnie wziąłem w cudzysłów własne bo katastralny muszę od własnej nieruchomości zapłacić ) , odprowadzam podatki nic nie zmienia w tej materii, że jestem nadal obcym . Dodam jeszcze o tym katastralnym podatku bo ten też jest zajebiście wymyślony 🤣🥳 Na ulicy której mieszkam mam dom który nie różni się od innych ale mój to nie dom tylko WILLA 🤣 bo stoi 25m od ulicy więc mój podatek jest 3 a nawet 4 razy większy od sąsiednich które stoją bliżej ulicy 🤦♂️😂 Pozdro Paweł, ja doskonale widzę blaski i cienie Unii jako takiej. Ale jak wszystko, ma swoje plusy i minusy. Taki styl życia wpływa na rodzinę, to koszty które trzeba zapłacić. Mam wielu znajomych co się rozeszło, bo tak się żyć nie da, a są tacy co w ten sposób funkcjonują od wielu lat, ale ich nie zapraszam bo rogami rysują sufit, a ojciec ma kartkę z imionami dzieci, jest raczej dawcą spermy niż ojcem. Nie zaglądaj nikomu do portfela - będziesz zdrowszy. Niepracująca żona + ojciec z najniższym ZUS-em będzie jebał w BE do końca życia, kiedy Ty będziesz zwiedzał świat i robił to co lubisz będąc na emeryturze. Druga rzeczą jest, ze jak większość krajów zmagacie się z niżem demograficznym oraz starzeniem się społeczeństwa. U Was tą lukę zapełniają gastarbeiterzy, a u nas Ukraińcy. Moje zdanie jest takie samo i niezmienne od lat, wszelkie dopłaty i dawanie ludziom pieniędzy do ręki deprawują społeczeństwo. W PL 8% ludzi pracuje w rolnictwie i tworzy 2% PKB. Noż kurwa jest mega niewydolne. Belgia jest ogromnym eksporterem mięsa, ale ogromnym importerem paszy dla nich. Czyli macie bydło, ale w razie zawirowań zdechnie z głodu. Tak samo jest ze zbożami, importujecie je ogromne ilości. My mamy nadprodukcje wszystkiego, ale porównując areały dostępne, to powinniśmy być liderami w Europie, ale nie jesteśmy, nasze rolnictwo jest mało wydajne. 4 godziny temu, PaVic napisał: Proszę Ukraińcami się nie zasłaniać bo większość z nich już dawno temu pojechała dalej . W PL jest ok 1 miliona Ukraińców, więcej jest tylko w DE. I kosztowało nas to dużo. Praktycznie największa fala przetaczała się przez Polskę. Na szczęście dość szybko się przystosowali. Nie mogę powiedzieć, że siedzą na dupie i biorą socjal. Większość z nich pracuje. Oczywiście boli ludzi widok bogatych Ukraińców, ale oni nie żyją z zasiłków. Co do nielegalnych imigrantów, to jest problem i błąd unii i oczywiście przepisów. Przy tak ogromnej skali powinno się temu skutecznie przeciwdziałać, ale mleko się rozlało. Wadą Unii jest to, że nie mówi jednym głosem i nie jest stanowcza, a każdy ciągnie w swoją stronę. pozdro 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu 17 godzin temu, MarioJ napisał: Jak możesz pisać że my nic nie wytwarzamy? To bzdury totalne. Przykłady to Pesa, Cegielski, Wielton, Fakro ,produkty spożywcze choćby Tarczyński , Maspex, Mlekovita. Tarczyńskiego widziałem w Alpach. A jeśli chodzi o te Twoje pomysły z autostradami koło każdego miasta, to już populizm do kwadratu. Ile się projektuje i buduje autostradę? Ile to kosztuje w stosunku do prostej drogi ze skrzyżowaniami? Jakbyś powiedział że proponujesz obwodnicę każdego miasta to byłoby mądre. Sorry ale progi i znaki można postawić w pół roku. Taka jest rzeczywistość. Mario Jak na tak duży kraj to wytwarzamy stricte swoich produktów mało, a jedynie jesteśmy dużą hala produkcyjną ogromnych koncernów, otrzymując wynagrodzenie dość niskie za pracę nakładczą. Autostrada to przenośnia, chodzi o mechanizm działania. No chyba to rozumiesz. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 23 minuty temu, Marcos73 napisał: Mario Jak na tak duży kraj to wytwarzamy stricte swoich produktów mało, a jedynie jesteśmy dużą hala produkcyjną ogromnych koncernów, otrzymując wynagrodzenie dość niskie za pracę nakładczą. Autostrada to przenośnia, chodzi o mechanizm działania. No chyba to rozumiesz. pozdro Skąd wiesz że produkujemy swoich produktów mało? Jak to oceniać? Rzucasz hasła z rękawa bez danych. Oczywiście że nie jesteśmy Niemcami, ale to się buduje. Od 1850 do 1990 kraj działał słabo, jak fabryka powstała to albo wojna go rozwaliła albo komuna. Nowoczesność we własnej produkcji buduje się dopiero od 1990. Moim zdaniem to sukces że cokolwiek już udaje się produkować własnego, sprzedawać na własnym rynku a czasami i eksportować. Co do autostrad, to wyrażaj się precyzyjnie. Bo autostrada to jest droga o co najmniej 4 pasach ruchu i pasie rozdzielającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, brachol napisał: W mojej okolicy nie ma problemu z zakupem dobrej jakości warzyw i owoców od rolników ..fakt - w Twojej okolicy warzywniaków pełno aż dziw ... zwracam uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, PaVic napisał: jutro możesz zacząć narzekać jeżeli jako całość nie zmienimy drogi którą podążamy . Wszystko . .. czyli masz jakąś "jedyną" drogę....😈 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 43 minuty temu, Marcos73 napisał: Nie zaglądaj nikomu do portfela .. AMEN.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) Odnoszę takie wrażenie że wszyscy którzy mają firmy to z zasady złodzieje a druga strona czyli pracownicy to roszczeniowcy którym się należy! Jestem złodziejem nie mam płatnego urlopu i L4 mi przysługuje dopiero powyżej 30 dni zwolnienia 😕 Edytowane 3 godziny temu przez Mikoski 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 37 minut temu, Mikoski napisał: L4 mi przysługuje dopiero powyżej 30 dni zwolnienia Nie trop się Damianku ja nawet jak walczyłem o życie przez kilka miesiecy na stołach operacyjnych nie byłem ani dnia na wolnym... 😄 Edytowane 3 godziny temu przez Lexi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 23 minuty temu, MarioJ napisał: Skąd wiesz że produkujemy swoich produktów mało? Jak to oceniać? Rzucasz hasła z rękawa bez danych. Oczywiście że nie jesteśmy Niemcami, ale to się buduje. Od 1850 do 1990 kraj działał słabo, jak fabryka powstała to albo wojna go rozwaliła albo komuna. Nowoczesność we własnej produkcji buduje się dopiero od 1990. Moim zdaniem to sukces że cokolwiek już udaje się produkować własnego, sprzedawać na własnym rynku a czasami i eksportować. Co do autostrad, to wyrażaj się precyzyjnie. Bo autostrada to jest droga o co najmniej 4 pasach ruchu i pasie rozdzielającym. Mario, ale jest tego mało, więcej mamy globalnych firm zainstalowanych w PL niż polskich Globalnych graczy. W Niepołomicach jest strefa ekonomiczna i jedynym znaczącym coś na rynku EU jest Oknoplast. Ale jak go porównać do Mana, Coca-Cola, Royal Canin, Somfy i inne. Dla nich świadczymy tylko usługi, a prawdziwe zyski trafiają gdzie indziej. Oczywiście to się buduje, ale nasze rządy nie pomagają w tym. Przede wszystkim zmienny system podatkowy, który praktycznie co roku się zmienia i jest wywracany do góry nogami. Nie tylko zagraniczni ale i rodzimi inwestorzy, z tego tytułu boją się cokolwiek i w cokolwiek w PL inwestować. Bo dzisiaj biznes Ci się spina, a po nowym roku juz jesteś w plecy, nie dlatego, żeś zajebał, ale dlatego, że Ci niespodziewanie rząd dojebał. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, Marcos73 napisał: nie dlatego, żeś zajebał, ale dlatego, że Ci niespodziewanie rząd dojebał. Widzisz Maras - bo najłatwiej jest wyjebać małego przedsiębiorce.... większy ma narzedzia by się bronić.... różnica tylko w sposobie ruchania... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Mikoski napisał: Odnoszę takie wrażenie że wszyscy którzy mają firmy to z zasady złodzieje a druga strona czyli pracownicy to roszczeniowcy którym się należy! Jestem złodziejem nie mam płatnego urlopu i L4 mi przysługuje dopiero powyżej 30 dni zwolnienia 😕 Ty weź kocyk a najlepiej kołderkę bo już październik i przyszykuj sobie kanapę w salonie a następnie powiedz to do swojej żony że jest roszczeniowa bo na państwowym a Ty pan bo u siebie 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 36 minut temu Udostępnij Napisano 36 minut temu 6 godzin temu, PaVic napisał: Tylko się cieszyć z normalności 👌👏 U mnie na wioskach babcinych w lubelskim winnice jedna przy drugiej a po łaciatych ani widu ani słychu 😉 nikomu nie śmierdzi 🤣 pozdro Cześć Widać zmieniający się klimat jest bardziej przyjazny do hodowli winorośli a produkcja i sprzedaż wina bardziej opłacalna i mniej pracochłonna niż produkcja mleka czy mięsa. Inteligentni gospodarze to zauważyli i się przebranżowili, zasilając się na dodatek unijnymi dotacjami. Tylko bić brawo. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 33 minuty temu Udostępnij Napisano 33 minuty temu 3 godziny temu, Marcos73 napisał: Mario, ale jest tego mało, więcej mamy globalnych firm zainstalowanych w PL niż polskich Globalnych graczy. W Niepołomicach jest strefa ekonomiczna i jedynym znaczącym coś na rynku EU jest Oknoplast. Ale jak go porównać do Mana, Coca-Cola, Royal Canin, Somfy i inne. Dla nich świadczymy tylko usługi, a prawdziwe zyski trafiają gdzie indziej. Oczywiście to się buduje, ale nasze rządy nie pomagają w tym. Przede wszystkim zmienny system podatkowy, który praktycznie co roku się zmienia i jest wywracany do góry nogami. Nie tylko zagraniczni ale i rodzimi inwestorzy, z tego tytułu boją się cokolwiek i w cokolwiek w PL inwestować. Bo dzisiaj biznes Ci się spina, a po nowym roku juz jesteś w plecy, nie dlatego, żeś zajebał, ale dlatego, że Ci niespodziewanie rząd dojebał. pozdro Cześć Dokładnie. Każda nawet gówniana ale stabilna władza jest w sensie ekonomicznym lepsza od takiej zmienności. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi