Skocz do zawartości

Sezon 2026/2027

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, grimson napisał:

Pytanie. Gdzie w dobrej cenie kupić nową kurtkę narciarską na gore-tex?

Tk-Maxx odpada, bo z roku na rok mają coraz mniej ciuchów narciarskich. Byłem w 11.2025 w Tk-Maxx Zakopane i była tam bieda z nędzą.

Zostaje Vinted?

poczytaj temat

• Like 1

16 godzin temu, grimson napisał:

Gdzie w dobrej cenie kupić nową kurtkę narciarską na gore-tex?

Co to jest dobra cena? Raczej poniżej 1000zł obecnie będzie trudno nabyć kurtkę narciarską z membraną goretex. Jak sobie przefiltrujesz np. w 8a to masz dostępne modele z każdą membraną goretex dostępną u nich w sklepie, trzeba przejrzeć dostępność rozmiaru:
https://8a.pl/kurtki-meskie/type-kurtka_acti-narciarstwo-zjazdowe-freeride_gore-tex-active_gore-tex-c-knit_gore-tex-infinium_z-technologia-gore-tex-performance-shell_gore-tex-pro_gore-tex-pro-most-rugged_z-technologia-gore-tex-products?product_list_order=price_asc
Ja często czekam z większymi zakupami na jakiś kod promocyjny, Black Friday itp. żeby wyszły nieco korzystniejsze pieniądze. Ale ja jestem lekko zbzikowana - uwielbiam zakupy sprzętu sportowego i ciuchów, więc generalnie nie oszczędzam na tymże 🙃 

• Like 1
  • Thanks 1

16 minut temu, zając napisał:

Co to jest dobra cena? Raczej poniżej 1000zł obecnie będzie trudno nabyć kurtkę narciarską z membraną goretex. Jak sobie przefiltrujesz np. w 8a to masz dostępne modele z każdą membraną goretex dostępną u nich w sklepie, trzeba przejrzeć dostępność rozmiaru:
https://8a.pl/kurtki-meskie/type-kurtka_acti-narciarstwo-zjazdowe-freeride_gore-tex-active_gore-tex-c-knit_gore-tex-infinium_z-technologia-gore-tex-performance-shell_gore-tex-pro_gore-tex-pro-most-rugged_z-technologia-gore-tex-products?product_list_order=price_asc
Ja często czekam z większymi zakupami na jakiś kod promocyjny, Black Friday itp. żeby wyszły nieco korzystniejsze pieniądze. Ale ja jestem lekko zbzikowana - uwielbiam zakupy sprzętu sportowego i ciuchów, więc generalnie nie oszczędzam na tymże 🙃 

no faktycznie ta wygląda super

https://8a.pl/kurtka-arcteryx-sabre-sv-jacket-blaze-copper-sky

podobna do mojej

Kurtka.thumb.jpg.dbc7636b597f9a0913602216fa8d95f5.jpg

Edytowane przez Jan
  • Like 2

A poleci ktoś coś z dobrą memebraną, ale lekkim ociepleniem? Mam dobrze ocieplony HS, pod zakładam tylko bieliznę termiczna, ale coraz częściej jest mi za ciepło, a chyba na coś zupełnie bez ocieplenia mimo wszystko się nie zdecyduję. 

3 godziny temu, cappo napisał:

A poleci ktoś coś z dobrą memebraną, ale lekkim ociepleniem? Mam dobrze ocieplony HS, pod zakładam tylko bieliznę termiczna, ale coraz częściej jest mi za ciepło, a chyba na coś zupełnie bez ocieplenia mimo wszystko się nie zdecyduję. 

https://sklep.jmpsport.pl/strona-glowna/438-meska-kurtka-narciarska-cortina-jmp.html?utm_source=chatgpt.com

Gramatura ocieplenia: 60g, bardzo dobre materiały (PRIMALOFT® SILVER 60g).

• Like 1
  • Thanks 1

4 godziny temu, cappo napisał:

Cześć

Zasada jest prosta. Jak jeździsz, czyli się ruszasz na jakimś w miarę solidnym wydatku energetycznym to nigdy nie jest zimno - raczej trzeba uważać na spocenie się bo to jest najgorsze. Jeżeli ruch jest umiarkowany to wtedy ubiór musi być cieplejszy ale też na granicy.

Niestety to się kłóci z ideą krzesła więc należy ten element pominąć.

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Like 1
  • Haha 1

22 godziny temu, grimson napisał:

Pytanie. Gdzie w dobrej cenie kupić nową kurtkę narciarską na gore-tex?

Tk-Maxx odpada, bo z roku na rok mają coraz mniej ciuchów narciarskich. Byłem w 11.2025 w Tk-Maxx Zakopane i była tam bieda z nędzą.

Zostaje Vinted?

Karol, tuż po sezonie się kupuje, jak są mocne promocje, a jest jeszcze wybór. Ale chyba to dość nowa kurtka, ta którą masz. Za ciepła?

pozdro

4 godziny temu, cappo napisał:

A jaki wzrost i waga?

pozdro

Godzinę temu, Marcos73 napisał:

Karol, tuż po sezonie się kupuje, jak są mocne promocje, a jest jeszcze wybór. Ale chyba to dość nowa kurtka, ta którą masz. Za ciepła?

pozdro

Kupiłem w 11.2021. Strzeli teraz 5 lat.

Mam wrażenie że jest w niej zimniej jak zaraz po zakupie. Wiatr/deszcz ochrona bdb, bez zmian. Wrażenie ciepła na mocny minus.

• Like 1

2 godziny temu, Mitek napisał:

Niestety to się kłóci z ideą krzesła więc należy ten element pominąć.

Ale pominąć i iść z buta, pominąć i wpaść w stan nirwany powodujący brak odczuwania czynników zewnętrznych czy może pominąć wybierając tylko zamykane wagoniki? 😁 

Niestety żadna z tych opcji nie przypadła mi do gustu, więc kupiłam ostatecznie kurtkę z lekkim ociepleniem i jest dla mnie w większości przypadków optymalnym wyborem.

• Like 1
  • Haha 1

22 minuty temu, cappo napisał:

1,8 m około 70 kg

Bo będę robił czystki w szafie i mam coś extra, ale nie wiem jak u Ciebie z odwagą kolorystyczną. Praktycznie nie używany, miałem go może ze 3 razy na stoku. Dla mnie za ciepły, bo ja tylko gore-tex bez ociepliny. Materiały top, seria Race. Raczej drugiego takiego na stoku nie uświadczysz. Niestety ze zdjęciami kłopot, bo nic nie mogę wrzucać.

pozdro

Godzinę temu, zając napisał:

Skoro membrana trzyma, to wystarczy dokupić jakąś warstwę termiczną (albo kilka o różnej grubości) i założyć pod kurtkę w razie potrzeby. Zaoszczędzisz 😉

ja mam tak, że pod kurtkę wrzucam tylko oddychający T-shirt. Jak mocniej pocisnę, to i przy -5 do -8st C leci ze mnie konkretnie.