a_senior Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, star napisał: a dzieciaki mieszkają w górach ustaria posta W hotelu prowadzonym przez rodziców. Alta Badia. Całkiem ładnie tam mają. https://www.ustariaposta.it 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 4 godziny temu, star napisał: Uderzyłaś się w głowę, że się tak jąkasz;-) ja ostatnio w Kamiensku też nie miałem bo zapomniałem i nie miałem czasu łazić po wypożyczalniach. Bardzo źle się z tym czułem. Na wszelki wypadek naciągałem kaptur na czapkę w ramach protekcji i żeby mnie nie zwiało. Choć w tym roku na zjazdowych się nie wywaliłem. Na skiturach co innego, ale tam czapka moim standardem. Poszukaj w "Ani Mru Mru" będziesz wiedział dlaczego się jąka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cappo Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 4 godziny temu, a_senior napisał: W hotelu prowadzonym przez rodziców. Alta Badia. Całkiem ładnie tam mają. https://www.ustariaposta.it 3+1 (7 lat) 7-14 marca, że śniadaniem, trochę drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 5 godzin temu, star napisał: Uderzyłaś się w głowę, że się tak jąkasz;-) ja ostatnio w Kamiensku też nie miałem bo zapomniałem i nie miałem czasu łazić po wypożyczalniach. Bardzo źle się z tym czułem. Na wszelki wypadek naciągałem kaptur na czapkę w ramach protekcji i żeby mnie nie zwiało. Choć w tym roku na zjazdowych się nie wywaliłem. Na skiturach co innego, ale tam czapka moim standardem. Nie, ale może gdybym nią trzepła, to bym wiedziała, jak jest różnica w wywaleniu i UDERZENIU głową na trasie i poza nią… no nie mam doświadczenia w tej kwestii. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) 22 minuty temu, .Beata. napisał: Nie, ale może gdybym nią trzepła, to bym wiedziała, jak jest różnica w wywaleniu i UDERZENIU głową na trasie i poza nią… no nie mam doświadczenia w tej kwestii. Oblicz najpierw prawdopodobieństwo tego zdarzenia w obydwu przypadkach oraz prędkości generowane to dużo ci ułatwi. Edytowane 6 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, brachol napisał: Poszukaj w "Ani Mru Mru" będziesz wiedział dlaczego się jąka. Poszukam ale wiem że kask pomaga https://vm.tiktok.com/ZNRfF42TK/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 8 minut temu, star napisał: Oblicz najpierw prawdopodobieństwo tego zdarzenia w obydwu przypadkach oraz prędkości generowane to dużo ci ułatwi. Tadziu, no proszę cię… prawdopodobieństwo upadku i uderzenia głową o glebę na trasie i poza nią? Prędkości? Nie rozwijam prędkości, nie jeżdżę w terenie i nie walnęłam głową. Napisz mi proszę jaka jest ta różnica, ale może zrób to w Twoim wątku Ku przestrodze. Nie zaśmiecajmy dzieciom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) 47 minut temu, .Beata. napisał: Tadziu, no proszę cię… prawdopodobieństwo upadku i uderzenia głową o glebę na trasie i poza nią? Prędkości? Nie rozwijam prędkości, nie jeżdżę w terenie i nie walnęłam głową. Napisz mi proszę jaka jest ta różnica, ale może zrób to w Twoim wątku Ku przestrodze. Nie zaśmiecajmy dzieciom. No to krótko bo dzieci patrzą i płaczą. Na stoku są inni narciarze z którymi możesz się zderzyć. Śnieg? Białe to miękkie co się może stać? W terenie mniej pola do popisu i szaleństw, prędkości mniejsze chyba, że Heitz. Przepraszam wszystkie dzieci. Te w kaskach;-) Edytowane 5 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 5 godzin temu, a_senior napisał: Ale prawie zawsze zakłada. Cze A po moim pierwszym pobycie we francuskich Alpach, to się z Tobą zgodzić nie mogę. Nawet zawodnicy pędzący na trening jechali w takich śmiesznych kapelutkach ubrani w gumy. Są świadkowie. Starsza kadra w tych kapelutkach szkoli, oczywiście jakaś część, jak duża - nie wiem, ale paru widziałem. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 42 minuty temu, star napisał: No to krótko bo dzieci patrzą i płaczą. Na stoku są inni narciarze z którymi możesz się zderzyć. Śnieg? Białe to miękkie co się może stać? W terenie mniej pola do popisu i szaleństw, prędkości mniejsze chyba, że Heitz. Przepraszam wszystkie dzieci. Te w kaskach;-) Napisałam upadek, nie zderzenie… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 40 minut temu, .Beata. napisał: Napisałam upadek, nie zderzenie… Po zderzeniu zwykle dochodzi do upadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: A po moim pierwszym pobycie we francuskich Alpach, to się z Tobą zgodzić nie mogę. Nawet zawodnicy pędzący na trening jechali w takich śmiesznych kapelutkach ubrani w gumy. Są świadkowie. Starsza kadra w tych kapelutkach szkoli, oczywiście jakaś część, jak duża - nie wiem, ale paru widziałem. Nie tyle ze mną co z młodymi instruktorami filmu, który niedawno pokazałem: https://youtu.be/2_cgM-hqau4?t=467 Faktem jest że starszy emerytowany instruktor kasku nie nosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 9 godzin temu, star napisał: filmujący ma narty skiturowe to go nobilituje - jest kimś a nie zwykłym narciarzem trasowym nie wiem czy zamierzeniem @Adam ..DUCH była dyskusja w tym kierunku ale lata całe dzieciarnia zjeżdżała ze mną bez kasków, wszyscy przeżyli i nawet kariery naukowe porobili Tu na zjeździe z Mont Fort przez Col Gentianes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 21 minut temu, Jan napisał: to go nobilituje - jest kimś a nie zwykłym narciarzem trasowym nie wiem czy zamierzeniem @Adam ..DUCH była dyskusja w tym kierunku ale lata całe dzieciarnia zjeżdżała ze mną bez kasków, wszyscy przeżyli i nawet kariery naukowe porobili Tu na zjeździe z Mont Fort przez Col Gentianes Nobilituje go miejsce zamieszkania. Biegówki, skitury, cross na rowerze to sportowiec pełną gębą. Wszechstronność to zaleta ale czy nobilitacja? Dzieciaki free style. To nie są goście w górach to całe ich życie. A to że coś się udało nie oznacza że miało to sens - wystarczyłby jeden uraz głowy tego dzieciaka abyś do dziś zadawał sobie pytanie czy kask uchroniłby go przed konsekwencjami. Procedury chronią nas statystycznie rzecz ujmując. Edytowane 2 godziny temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 9 godzin temu, Mitek napisał: Cześć To nie są dzieci szkolone. To są dzieci objeżdżone. Po prostu normlanie jeżdżące chłopaki, ja tu nie widzę nic spektakularnego. Każde dziecko, które będzie jeździło trochę więcej niż w ferie i będzie miało w miarę dobry wzorzec - czyli osobę, która z nimi jeździ - będzie mniej więcej na tym poziomie. Wiesz to jest też kwestia tego co rozumiesz przez: "umiejętności czysto narciarskie" - rozumiem, że tylko i wyłącznie czystość techniczną jazdy w porównaniu z kanonem. Ja oceniam to zupełnie inaczej - np. ważniejsze od tego czy ślad jest idealny czy nie jest to jak się zatrzymuje i gdzie. Pozdro A czemu uważasz, że nie byli szkoleni? Mitku, ja nie wierzę, że 'troche więcej niż ferie' wystarczy żeby tak jeździć dla pierwszego lepszego dzieciaka. Fakt, mało wiem i widziałem ale takiej wesołej jazdy jeszcze nie widziałem a już trochę tych filmów z szorowaniem biodrem o śnieg obejrzałem i mam przesyt.... Spoko, to w takim razie jak Ty ich jazdę w swoim systemie oceniasz? 🙂 Apropo kasków - tu na filmie w 2:20 młodemu się akurat przydał 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 50 minut temu, AdrianW napisał: A czemu uważasz, że nie byli szkoleni? Mitku, ja nie wierzę, że 'troche więcej niż ferie' wystarczy żeby tak jeździć dla pierwszego lepszego dzieciaka. Fakt, mało wiem i widziałem ale takiej wesołej jazdy jeszcze nie widziałem a już trochę tych filmów z szorowaniem biodrem o śnieg obejrzałem i mam przesyt.... Spoko, to w takim razie jak Ty ich jazdę w swoim systemie oceniasz? 🙂 Apropo kasków - tu na filmie w 2:20 młodemu się akurat przydał 😄 Cześć Hmm. Bo widzę.. Możesz nie wierzyć a ja wiem. Widzisz, nie obraź się, ale - jak zresztą sporo młodych stażem osób - tworzysz sobie obraz narciarstwa na podstawie sieciowego przekazu. Rozumiem to, bo jak się nie ma własnego obrazu, chce się jak najszybciej go stworzyć ale jest to droga zła. Wiesz ja na szkoleniu spędziłem pól narciarskiego życia i musisz mi zaufać a jak wierzysz w co innego to trudno. A nie ma sensu opisywać co i dlaczego, podobnie jak... np. nie napiszę skąd wiem która narta jest dobra a która zła na pierwszy rzut oka. Natomiast chętnie przyłączę się do Adamowego pomysłu stworzenia tematu o nauczaniu dzieci... jak mu dacie możliwość oczywiście. Pozdro Edytowane 1 godzinę temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Godzinę temu, AdrianW napisał: A czemu uważasz, że nie byli szkoleni? Mitku, ja nie wierzę, że 'troche więcej niż ferie' wystarczy żeby tak jeździć dla pierwszego lepszego dzieciaka. Fakt, mało wiem i widziałem ale takiej wesołej jazdy jeszcze nie widziałem a już trochę tych filmów z szorowaniem biodrem o śnieg obejrzałem i mam przesyt.... Spoko, to w takim razie jak Ty ich jazdę w swoim systemie oceniasz? 🙂 Apropo kasków - tu na filmie w 2:20 młodemu się akurat przydał 😄 Tylko biathlon https://www.archiv.fisi.bz.it/smartedit/documents/_mediacenter/monday-recap_de_060323.pdf i małe co nieco https://www.skiteamaltabadia.it/it/sci-alpino-gruppi-agonistici/atleti-sci-club-ladinia-alta-badia Edytowane 1 godzinę temu przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 55 minut temu Udostępnij Napisano 55 minut temu (edytowane) Jest o nocniku ale też widać jak jeździ starszy syn obecnie A tu ten młodszy freestyler Edytowane 34 minuty temu przez star 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 26 minut temu Udostępnij Napisano 26 minut temu (edytowane) 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Hmm. Bo widzę.. Możesz nie wierzyć a ja wiem. Widzisz, nie obraź się, ale - jak zresztą sporo młodych stażem osób - tworzysz sobie obraz narciarstwa na podstawie sieciowego przekazu. Rozumiem to, bo jak się nie ma własnego obrazu, chce się jak najszybciej go stworzyć ale jest to droga zła. Wiesz ja na szkoleniu spędziłem pól narciarskiego życia i musisz mi zaufać a jak wierzysz w co innego to trudno. A nie ma sensu opisywać co i dlaczego, podobnie jak... np. nie napiszę skąd wiem która narta jest dobra a która zła na pierwszy rzut oka. Natomiast chętnie przyłączę się do Adamowego pomysłu stworzenia tematu o nauczaniu dzieci... jak mu dacie możliwość oczywiście. Pozdro Cześć. Każdy ma swój obraz, każdy z nas jest inny. Mój obraz narciarstwa nigdy nie będzie Twoim i odwrotnie. A czy któryś jest idealny? - wątpię. Żeby jednak narciarstwo miało sens to jakiś, jakikolwiek trzeba mieć. Jednak faktycznie uświadomiłeś mi że ja tu nic wartościowego nie wnoszę a i jeździć na nartach na forum też się nie nauczę. Nie obrażam się. Śmiało, twórzcie, powodzenia. Edytowane 16 minut temu przez AdrianW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi