Skocz do zawartości

Drony

Spiochu

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, Jan napisał:

ciesz się że biały, ciapaty potraktował by Cię scyzorykiem

🤦‍♂️ Bez przesady. Nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora ! Wielu wyjechało z własnego kraju do innego z racji własnych względów ( ja również ) ale wielu się dostosowało do ogólnych reguł i zasad . Śmigło może zerwać każdemu czy to biały,ciapaty czy ktokolwiek inny może mieć ten scyzoryk. 

• Like 1
  • Thanks 1

5 godzin temu, Victor napisał:

..a tu masz szybą lekcje historii kolonialistów barbarzyńców założycieli tworu UE czyli kiedyś i dziś BE

Ostatnio sporo przeglądam YT. Dużo czasu, ostatnie, najdłuższe wakacje życia. 🙂 I widzę wiele propozycji filmików jak ten o Belgii, którego BTW też oglądalem. Inny opowiada jak to już nie da się żyć w Portugalii, Francji, Wielkiej Brytanii. Głównie z powodu napływu inżynierów i doktorów z Afryki, 🙂 ale wymienia się i inne problemy. Inny rodzaj filmików pokazuje jak bardzo niebezpieczne są miasta europejskie, np. Paryż. BTW spędziłem tam tydzień w maju 2023 r. i nic złego nas nie spotkało. Nawet rozmawiałem z pewnym murzynem pracownikiem metra i z pewną murzynką, pracownicą banku. Coś chciałem wyjaśnić i uzyskałem kompetentne odpowiedzi. Fakt, okradziono żonę w metrze i zrobił to biały w bardzo sprytny sposób. Trochę na jej życzenie.

No więc twierdzę, że wysyp tego rodzaju "katastroficznych" filmików jest celowy i stoją za tym konkretne służby ze wskazaniem na wschodnie byłe mocarstwo. 🙂 Chodzi o skłócenie, wystraszenie, zniechęcenie do UE, a docelowo jej rozbicie. Wszystkie poruszane w owych filmikach fakty są prawdziwe, tyle że przesadzone, potraktowane jednostronnie i wybiórczo. Takie granie na emocjach. Europa, i nie tylko ona, ma duży problem z napływem niechcianych imigrantów. Wynika to z wielu powodów, m.in. z praw fizyki która nie lubi stanów nierównowagi i dąży do ich wyrównania. Europa ma ujemny przyrost naturalny, Afryka mocno dodatni. Typowy stan nierównowagi. 🙂 Decydenci europejski popełnili wiele błędów, patrz Szwecja i Niemcy. I niestety wciąż popełniają. Ta niechciana imigracja to poważny i trudny probem. Na pewno trzeba coś z tym zrobić. Chyba nieźle radzi sobie z tym Dania. Ale nie można wylewać dziecka z kapielą twierdząc, że to wina Uni, Demokracji i najlepszy byłby jakiś inny system, np. dyktatorski, który ten problem rozwiązałby skutecznie. Polska póki co jest w lepszej sytuacji pod tym wzgledem i oby tak zostało. Ale nie popadajmy w przesadę i paranoję bo można sobie w ten sposób zrobić gorsze kuku. 🙂

Przez kilka lat we Francji mieszkałem w budynku, gdzie ponad połowę mieszkańców stanowili imigranci. Nie narzekałem.

22 minuty temu, Victor napisał:

🤦‍♂️ Bez przesady. Nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora ! Wielu wyjechało z własnego kraju do innego z racji własnych względów ( ja również ) ale wielu się dostosowało do ogólnych reguł i zasad . Śmigło może zerwać każdemu czy to biały,ciapaty czy ktokolwiek inny może mieć ten scyzoryk. 

Paweł, ja jestem albo umiarkowanym konserwatystą, albo umiarkowanym liberałem - taki człowiek środka. Niestety to jest cena budowania gospodarki na taniej sile roboczej, bez znaczenia skąd pochodzi. I o ile ta tania siła robocza pochodzi z krajów o podobnej mentalności i kulturze, to wszystko jest do przeżycia. Gorzej, jak się naciągnie ludzi o całkiem innej mentalności. Niestety po pewnym czasie zostają pełnoprawnymi obywatelami i roszczą sobie prawa do swoich zachowań. Zwykle słabo się asymilują, tworzą swoiste grupy etniczne. Niestety mają do tego prawo. Nie można ich za to winić, a jedynie tych, co do tego dopuścili. Rozpasany system socjalny też jest w dużej mierze przyczynkiem do zaistniałej sytuacji. Trza popatrzeć w lustro czasami. Ile w tym jest naszej winy?  Chcemy co raz więcej mieć przy minimalnym wysiłku. To są tego efekty. 

pozdro

• Like 1