Skocz do zawartości

Drugie narty na trudniejsze warunki

AdrianW

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, Marcos73 napisał:

Ja za wszystko płacę kartą, już kiedyś kupiłem coś w fejkowym sklepie i bez gadania kasę oddali. Za wszystko płacę kartą, w szczególności grubsze zakupy w necie.

W bliku ponosisz większą odpowiedzialność za swoje błędy natomiast szansa kradzieży poprzez wypłyniecie/skopiowanie danych jest minimalna. 

Aby bank oddał kasę z wyłudzenia (karta) jednak musisz sprawę zgłosić na policję, stracić tam trochę czasu i przesłać dokumenty. Dlatego blik na co dzień w znanych Ci transakcjach jest bezpieczniejszy. Ale "pierwsze" płatności lepiej zrobić kartą.

• Like 1

8 minut temu, Mitek napisał:

Większe transakcje zagraniczne tylko karta.

Uświadomiłem sobie, że w zasadzie nie robię transakcji zagranicznych. Przynajmniej w sensie zakupów. Bo oczywiście wyjeżdżając za granicę płacę kartą. Eurową lub Revolutową, gdy jestem w krajach poza Euro.

3 minuty temu, Wujot2 napisał:

Aby bank oddał kasę z wyłudzenia (karta) jednak musisz sprawę zgłosić na policję, stracić tam trochę czasu i przesłać dokumenty. 

Przy reklamacji zakupu przez wnuka, o którym pisałem, zgłosiłem reklamację do banku (mBank). Bardzo uprzejmy konsultant zadzwonil do mnie i chwilę rozmawialiśmy. Facet stwierdził, że bank może mi zwrócić pieniądze, a jakże, ale musi sprawę skierować do prokuratury, która ustali sprawcę niepowołanego użycia mojej karty. 🙂 W tym przypadku 9-letniego wnuka. 🙂 Odpuściłem. 🙂

• Confused 1

18 minut temu, Wujot2 napisał:

W bliku ponosisz większą odpowiedzialność za swoje błędy natomiast szansa kradzieży poprzez wypłyniecie/skopiowanie danych jest minimalna. 

Aby bank oddał kasę z wyłudzenia (karta) jednak musisz sprawę zgłosić na policję, stracić tam trochę czasu i przesłać dokumenty. Dlatego blik na co dzień w znanych Ci transakcjach jest bezpieczniejszy. Ale "pierwsze" płatności lepiej zrobić kartą.

Nic na policję nie zgłaszałem, tylko do banku. Kasę oddali, płatność walutowa, zagraniczna. Kwota nieduża ok 100 euro. Może w grubszych tematach tak jest.

pozdro

30 minut temu, Mitek napisał:

skoro - jak mówisz to to samo?

nie wiem czy to to samo i dlatego pytam experta

31 minut temu, Mitek napisał:

Chcesz zabłysnąć pojedź z Jurkiem na zawody i zabłyśnij.

ja się nigdy z nikim nie ścigałem i nie planuję

33 minuty temu, Mitek napisał:

A co do sportowego Volkla to... kto na nich jeździ... Popovic chyba i pomimo, że dobrze zaczynała bo była na równi z Ljutic (choć jest sporo starsza) teraz raczej słabo... No ale na slalomce z rockerem...

co ma pytanie średnio zaawansowanego kolegi @AdrianW wspólnego z zawodami Pucharu świata ?

20 minut temu, Mitek napisał:

eszcze nikt nigdy np. Kacprowi nie zadał pytania dlaczego płaci kartą kobiety.

teraz takie pytanie może zostać potraktowane jako dyskryminacja, u wielu osobników trudno rozpoznać

2 minuty temu, Jan napisał:

nie wiem czy to to samo i dlatego pytam experta

ja się nigdy z nikim nie ścigałem i nie planuję

co ma pytanie średnio zaawansowanego kolegi @AdrianW wspólnego z zawodami Pucharu świata ?

teraz takie pytanie może zostać potraktowane jako dyskryminacja, u wielu osobników trudno rozpoznać

1. Skoro nie wiesz nic na temat tej narty, którą polecasz to po cholerę się w ogóle odzywasz.

2. To nie mędrkuj kto jeździ a kto nie jeździ bo nic na ten temat nie wiesz.

3. To komentarz do twoich mądrości a nie do pytań kolegi Adriana. Volkl obecnie celuje w inną grupę i tam lokuje swoje produkty a narty "sportowe" produkuje dla takich dziadów jak ty czy ja. Na dodatek polecanie do nauki narty z rockerem to już sabotaż albo głupota.

4. Twoje prymitywne uprzedzenia są mi znane i nie musisz o nich co chwila przypominać.

• Haha 1

7 godzin temu, Marcos73 napisał:

Nic na policję nie zgłaszałem, tylko do banku. Kasę oddali, płatność walutowa, zagraniczna. Kwota nieduża ok 100 euro. Może w grubszych tematach tak jest.

pozdro

Charge back działa dobrze i szybko gdy nieuczciwym jest sprzedawca ( nie dostałeś zamawianej usługi/towaru lub otrzymałeś co innego), gorzej w przypadku kradzieży karty, w tym przypadku podstawą jest zgłoszenie faktu na policję. Andrzej jak sam pisał tego nie zrobił, bo chodziło o wnuka. Zazwyczaj w internecie kartą place za wszelkie usługi turystyczne zwłaszcza za wycieczki z biur podróży. W przypadku upadku takiego biura mam bezproblemowy zwrot należności właśnie z tytułu nie wykonania usługi.

• Like 2
  • Thanks 2

10 godzin temu, Marcos73 napisał:

Na co komu dane karty przy uwierzytelnianiu dwupoziomowym?

W bardzo wielu krajach nie ma (rozpowszechnionego) uwierzytelniania dwupoziomowego. Na przykład Stanach Zjednoczonych.

U mnie najprawdopodobniej terminal skopiował kartę (podejrzewałem konkretne miejsce) i za pomocą kopii dokonano płatności gdzieś (chyba na Filipinach). Kwota kradzieży to około 1500 zł (tyle miałem ustawiony limit). Sprawę musiałem zgłosić na policję, a bankowi (Mbank) udzielić pełnomocnictw do kontaktu z nią. Nie było to specjalnie trudne ale trochę czasu zajęło. Zwrot dostałem chyba zaraz po zgłoszeniu (na policję).

Po tym zdarzeniu dopiero się zainteresowałem jak może dochodzić do kradzieży i wyłączyłem pasek magnetyczny karty oraz zmniejszyłem jej limit do 300 zł. 

• Like 1

11 godzin temu, Marcos73 napisał:

W grubszych tematach? Marku, uważaj. Szwagra belgijskiego opędzlowali na jakieś 1500 Euro. Fakt, na biednego nie trafiło. 🙂 Dane karty wyłudzono w sprytny sposób. Bank pomimo interwencji nic nie zwrócił. Znajomą kilka lat temu po zakupach w internecie kartą (szczegółów nie pamiętam) załatwili na kilka tysięcy zł zanim zablokowała kartę. Rachunki z Bankoku i podobne. 

Przekazywanie danych karty jest zawsze ryzykowne. Ja też to robię, gdy muszę płacić w internecie kartą. Np. za zdjęcia Google albo Netflix (dla dzieci, bo sam nie korzystam). Ale wtedy podaję dane karty wirtualnej, którą sobie założyłem w banku i na której jest tyle środków ile chcę by było. Sprytne rozwiązanie.

Na blika też da się oszukać, ale łatwo sie przed tym obronić. Np. można wypłacić komuś zdalnie pieniądze w bankomacie. On klika blik na ekranie bankomatu, Ty, będąc zupełnie w innym miejscu, generujesz kod blik, który mu telefonicznie podajesz, on go wprowadza i voila. Limit jest 1000 zł, a co szkodzi powtórzyć operacje kilkakrotnie. Tak właśnie wielokrotnie pożyczałem znajomemu pieniądze. Zawsze oddawał, z wyjątkiem ostatniego razu. 🙂 2000 zł w plecy. Nagroda za dobre serce. Ale i zysk. Przestał ode mnie pożyczać. 🙂

• Thanks 1

7 minut temu, a_senior napisał:

To czemu nie wypłacasz blikiem?

Płacisz. Bo w kolejce karta jest szybsza. Poza tym "muszę" zrobić trochę operacji aby mieć "darmową" kartę. 

Wypłacam (rzadko) faktycznie blikiem.

Edytowane przez Wujot2

18 minut temu, a_senior napisał:

Przekazywanie danych karty jest zawsze ryzykowne. Ja też to robię, gdy muszę płacić w internecie kartą. Np. za zdjęcia Google albo Netflix (dla dzieci, bo sam nie korzystam). Ale wtedy podaję dane karty wirtualnej, którą sobie założyłem w banku i na której jest tyle środków ile chcę by było. Sprytne rozwiązanie..

Tak, karta wirtualna jest naprawdę wygodna. Warto jeszcze wspomnieć o jednej innowacji, która zauważyłem np. na kredytowce z PKO bp. Tam kod CVV za każdym razem kiedy potrzebujesz generujesz w aplikacji IKO i jest on ważny z reguły maks kilka godzin. A ponieważ jest zmienny to rzecz jasna nie ma go też  fizycznie wydrukowanego na karcie.

• Like 1
  • Thanks 1