Wujot2 Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 29 minut temu, Marcos73 napisał: Ja za wszystko płacę kartą, już kiedyś kupiłem coś w fejkowym sklepie i bez gadania kasę oddali. Za wszystko płacę kartą, w szczególności grubsze zakupy w necie. W bliku ponosisz większą odpowiedzialność za swoje błędy natomiast szansa kradzieży poprzez wypłyniecie/skopiowanie danych jest minimalna. Aby bank oddał kasę z wyłudzenia (karta) jednak musisz sprawę zgłosić na policję, stracić tam trochę czasu i przesłać dokumenty. Dlatego blik na co dzień w znanych Ci transakcjach jest bezpieczniejszy. Ale "pierwsze" płatności lepiej zrobić kartą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 8 minut temu, Mitek napisał: Większe transakcje zagraniczne tylko karta. Uświadomiłem sobie, że w zasadzie nie robię transakcji zagranicznych. Przynajmniej w sensie zakupów. Bo oczywiście wyjeżdżając za granicę płacę kartą. Eurową lub Revolutową, gdy jestem w krajach poza Euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 3 minuty temu, Wujot2 napisał: Aby bank oddał kasę z wyłudzenia (karta) jednak musisz sprawę zgłosić na policję, stracić tam trochę czasu i przesłać dokumenty. Przy reklamacji zakupu przez wnuka, o którym pisałem, zgłosiłem reklamację do banku (mBank). Bardzo uprzejmy konsultant zadzwonil do mnie i chwilę rozmawialiśmy. Facet stwierdził, że bank może mi zwrócić pieniądze, a jakże, ale musi sprawę skierować do prokuratury, która ustali sprawcę niepowołanego użycia mojej karty. 🙂 W tym przypadku 9-letniego wnuka. 🙂 Odpuściłem. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 18 minut temu, Wujot2 napisał: W bliku ponosisz większą odpowiedzialność za swoje błędy natomiast szansa kradzieży poprzez wypłyniecie/skopiowanie danych jest minimalna. Aby bank oddał kasę z wyłudzenia (karta) jednak musisz sprawę zgłosić na policję, stracić tam trochę czasu i przesłać dokumenty. Dlatego blik na co dzień w znanych Ci transakcjach jest bezpieczniejszy. Ale "pierwsze" płatności lepiej zrobić kartą. Nic na policję nie zgłaszałem, tylko do banku. Kasę oddali, płatność walutowa, zagraniczna. Kwota nieduża ok 100 euro. Może w grubszych tematach tak jest. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 30 minut temu, Mitek napisał: skoro - jak mówisz to to samo? nie wiem czy to to samo i dlatego pytam experta 31 minut temu, Mitek napisał: Chcesz zabłysnąć pojedź z Jurkiem na zawody i zabłyśnij. ja się nigdy z nikim nie ścigałem i nie planuję 33 minuty temu, Mitek napisał: A co do sportowego Volkla to... kto na nich jeździ... Popovic chyba i pomimo, że dobrze zaczynała bo była na równi z Ljutic (choć jest sporo starsza) teraz raczej słabo... No ale na slalomce z rockerem... co ma pytanie średnio zaawansowanego kolegi @AdrianW wspólnego z zawodami Pucharu świata ? 20 minut temu, Mitek napisał: eszcze nikt nigdy np. Kacprowi nie zadał pytania dlaczego płaci kartą kobiety. teraz takie pytanie może zostać potraktowane jako dyskryminacja, u wielu osobników trudno rozpoznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 37 minut temu, Wujot2 napisał: W bliku ponosisz większą odpowiedzialność za swoje błędy natomiast szansa kradzieży poprzez wypłyniecie/skopiowanie danych jest minimalna. Na co komu dane karty przy uwierzytelnianiu dwupoziomowym? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 2 minuty temu, Jan napisał: nie wiem czy to to samo i dlatego pytam experta ja się nigdy z nikim nie ścigałem i nie planuję co ma pytanie średnio zaawansowanego kolegi @AdrianW wspólnego z zawodami Pucharu świata ? teraz takie pytanie może zostać potraktowane jako dyskryminacja, u wielu osobników trudno rozpoznać 1. Skoro nie wiesz nic na temat tej narty, którą polecasz to po cholerę się w ogóle odzywasz. 2. To nie mędrkuj kto jeździ a kto nie jeździ bo nic na ten temat nie wiesz. 3. To komentarz do twoich mądrości a nie do pytań kolegi Adriana. Volkl obecnie celuje w inną grupę i tam lokuje swoje produkty a narty "sportowe" produkuje dla takich dziadów jak ty czy ja. Na dodatek polecanie do nauki narty z rockerem to już sabotaż albo głupota. 4. Twoje prymitywne uprzedzenia są mi znane i nie musisz o nich co chwila przypominać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowane) 18 minut temu, Mitek napisał: Na dodatek polecanie do nauki narty z rockerem to już sabotaż albo głupota. polecane przez Ciebie https://www.rossignol.com/pl-en/unisexs-racing-skis-hero-elite-mt-ca-konect-RANPM01000.html mają w opisie "Profile - Rocker PISTE ROCKER" Edytowane 15 godzin temu przez Jan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 7 godzin temu, Marcos73 napisał: Nic na policję nie zgłaszałem, tylko do banku. Kasę oddali, płatność walutowa, zagraniczna. Kwota nieduża ok 100 euro. Może w grubszych tematach tak jest. pozdro Charge back działa dobrze i szybko gdy nieuczciwym jest sprzedawca ( nie dostałeś zamawianej usługi/towaru lub otrzymałeś co innego), gorzej w przypadku kradzieży karty, w tym przypadku podstawą jest zgłoszenie faktu na policję. Andrzej jak sam pisał tego nie zrobił, bo chodziło o wnuka. Zazwyczaj w internecie kartą place za wszelkie usługi turystyczne zwłaszcza za wycieczki z biur podróży. W przypadku upadku takiego biura mam bezproblemowy zwrot należności właśnie z tytułu nie wykonania usługi. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 10 godzin temu, Marcos73 napisał: Na co komu dane karty przy uwierzytelnianiu dwupoziomowym? W bardzo wielu krajach nie ma (rozpowszechnionego) uwierzytelniania dwupoziomowego. Na przykład Stanach Zjednoczonych. U mnie najprawdopodobniej terminal skopiował kartę (podejrzewałem konkretne miejsce) i za pomocą kopii dokonano płatności gdzieś (chyba na Filipinach). Kwota kradzieży to około 1500 zł (tyle miałem ustawiony limit). Sprawę musiałem zgłosić na policję, a bankowi (Mbank) udzielić pełnomocnictw do kontaktu z nią. Nie było to specjalnie trudne ale trochę czasu zajęło. Zwrot dostałem chyba zaraz po zgłoszeniu (na policję). Po tym zdarzeniu dopiero się zainteresowałem jak może dochodzić do kradzieży i wyłączyłem pasek magnetyczny karty oraz zmniejszyłem jej limit do 300 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 11 godzin temu, Marcos73 napisał: Nic na policję nie zgłaszałem, tylko do banku. Kasę oddali, płatność walutowa, zagraniczna. Kwota nieduża ok 100 euro. Może w grubszych tematach tak jest. W grubszych tematach? Marku, uważaj. Szwagra belgijskiego opędzlowali na jakieś 1500 Euro. Fakt, na biednego nie trafiło. 🙂 Dane karty wyłudzono w sprytny sposób. Bank pomimo interwencji nic nie zwrócił. Znajomą kilka lat temu po zakupach w internecie kartą (szczegółów nie pamiętam) załatwili na kilka tysięcy zł zanim zablokowała kartę. Rachunki z Bankoku i podobne. Przekazywanie danych karty jest zawsze ryzykowne. Ja też to robię, gdy muszę płacić w internecie kartą. Np. za zdjęcia Google albo Netflix (dla dzieci, bo sam nie korzystam). Ale wtedy podaję dane karty wirtualnej, którą sobie założyłem w banku i na której jest tyle środków ile chcę by było. Sprytne rozwiązanie. Na blika też da się oszukać, ale łatwo sie przed tym obronić. Np. można wypłacić komuś zdalnie pieniądze w bankomacie. On klika blik na ekranie bankomatu, Ty, będąc zupełnie w innym miejscu, generujesz kod blik, który mu telefonicznie podajesz, on go wprowadza i voila. Limit jest 1000 zł, a co szkodzi powtórzyć operacje kilkakrotnie. Tak właśnie wielokrotnie pożyczałem znajomemu pieniądze. Zawsze oddawał, z wyjątkiem ostatniego razu. 🙂 2000 zł w plecy. Nagroda za dobre serce. Ale i zysk. Przestał ode mnie pożyczać. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 59 minut temu, Wujot2 napisał: Po tym zdarzeniu dopiero się zainteresowałem jak może dochodzić do kradzieży i wyłączyłem pasek magnetyczny karty oraz zmniejszyłem jej limit do 300 zł. To czemu nie wypłacasz blikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 7 minut temu, a_senior napisał: To czemu nie wypłacasz blikiem? Płacisz. Bo w kolejce karta jest szybsza. Poza tym "muszę" zrobić trochę operacji aby mieć "darmową" kartę. Wypłacam (rzadko) faktycznie blikiem. Edytowane 3 godziny temu przez Wujot2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, a_senior napisał: Przekazywanie danych karty jest zawsze ryzykowne. Ja też to robię, gdy muszę płacić w internecie kartą. Np. za zdjęcia Google albo Netflix (dla dzieci, bo sam nie korzystam). Ale wtedy podaję dane karty wirtualnej, którą sobie założyłem w banku i na której jest tyle środków ile chcę by było. Sprytne rozwiązanie.. Tak, karta wirtualna jest naprawdę wygodna. Warto jeszcze wspomnieć o jednej innowacji, która zauważyłem np. na kredytowce z PKO bp. Tam kod CVV za każdym razem kiedy potrzebujesz generujesz w aplikacji IKO i jest on ważny z reguły maks kilka godzin. A ponieważ jest zmienny to rzecz jasna nie ma go też fizycznie wydrukowanego na karcie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, a_senior napisał: Dane karty wyłudzono w sprytny sposób. Czyli? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Wujot2 napisał: Po tym zdarzeniu dopiero się zainteresowałem jak może dochodzić do kradzieży i wyłączyłem pasek magnetyczny karty oraz zmniejszyłem jej limit do 300 zł. Wiesiek, wszystko trzeba robić z głową. Ja generalnie płace wyłącznie zbliżeniowo, jak coś i w 99% telefonem. Karty używam rzadko. Nie pamiętam kiedy płaciłem kartą na zasadzie włożenia jej do terminalu/bankomatu. Cyniczny podał prosty przykład jak odzyskać całość kwoty na wskutek plajty biura. Ciebie nie interesuje nic - zgłaszasz do banku fakt - oczywiście musisz im przedstawić kwity. Oni Ci zwracają kasę za wycieczkę i we własnym zakresie się szarpią z operatorem. Blik tego nie daje. Też oczywiście zanim podam dane karty, to sprawdzam sklep we własnym zakresie. Ale generalnie, to nie pamiętam płatności internetowej, gdzie nie ma uwierzytelnienia, ponadto jeśli nawet - to przychodzi info o zablokowaniu środków na koncie - a póki nie jest jeszcze transakcja wykonana - to bank może ją wstrzymać. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Wybierając się do Benekuxu gotówki nie wypłacicie ani w banku ani w bankomacie które zostały zlikwidowane . Banki zajmują się tylko papierkową robotą 😀. Porozrzucane bankomaty zamienili na punkty finansowe „cash” z bankomatami ( lub w każdej kasie sklepu spożywczego,z gazetami czy na stacji benzynowej jakieś drobne Wam wypłacą) o większej gotówce można zapomnieć żeby gdzieś z partyzanta wypłacić -tylko telefoniczne umówienie się z bankiem a to może potrwać nawet kilka dni. . Gotówka już dawno została wyparta z rynku. Kupując dziś auto, meble czy cokolwiek co kosztuje więcej kasy to chyba jedyne 10/20% wartości można zapłacić gotówką reszta przelew bankowy. Oczywiście są wyjątki ( ciapaci ) Ci nadal gotówkę uważają za najlepszą opcję płatniczą . W Belgii również jest uwierzytelnienie dwupoziomowe więc dziwię się Andrzeju,że szwagra ktoś oszukał . Mieszkam już długo a zakupy głównie w necie i nigdy nic ( odpukać) się złego mi nie przytrafiło . Z kredytowej karty zrezygnowałem odkąd weszła opcja kredytu przy karcie płatniczej i tu każde zakupy muszę uwierzytelnić albo przez aplikację rządową itsme albo przez czytnik do karty który otrzymujemy w każdym banku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 21 minut temu, Victor napisał: Wybierając się do Benekuxu gotówki nie wypłacicie ani w banku ani w bankomacie które zostały zlikwidowane . Banki zajmują się tylko papierkową robotą 😀. Porozrzucane bankomaty zamienili na punkty finansowe „cash” z bankomatami ( lub w każdej kasie sklepu spożywczego,z gazetami czy na stacji benzynowej jakieś drobne Wam wypłacą) o większej gotówce można zapomnieć żeby gdzieś z partyzanta wypłacić -tylko telefoniczne umówienie się z bankiem a to może potrwać nawet kilka dni. . Gotówka już dawno została wyparta z rynku. Kupując dziś auto, meble czy cokolwiek co kosztuje więcej kasy to chyba jedyne 10/20% wartości można zapłacić gotówką reszta przelew bankowy. Oczywiście są wyjątki ( ciapaci ) Ci nadal gotówkę uważają za najlepszą opcję płatniczą . W Belgii również jest uwierzytelnienie dwupoziomowe więc dziwię się Andrzeju,że szwagra ktoś oszukał . Mieszkam już długo a zakupy głównie w necie i nigdy nic ( odpukać) się złego mi nie przytrafiło . Z kredytowej karty zrezygnowałem odkąd weszła opcja kredytu przy karcie płatniczej i tu każde zakupy muszę uwierzytelnić albo przez aplikację rządową itsme albo przez czytnik do karty który otrzymujemy w każdym banku. Cze Są grupy, które są przeciwne plastikom - zwykle "sprzeciwiają" się kontroli państwa nad ich finansami. Powód jest znany i nie ma sensu tego rozgrzebywać. Dorabianie ideologii - też nie ma sensu. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 43 minuty temu Udostępnij Napisano 43 minuty temu 23 minuty temu, Marcos73 napisał: Cze Są grupy, które są przeciwne plastikom - zwykle "sprzeciwiają" się kontroli państwa nad ich finansami. Powód jest znany i nie ma sensu tego rozgrzebywać. Dorabianie ideologii - też nie ma sensu. pozdro Cześć Wiesz,ja nadal młodo się czuję choć lata lecą ale najlepsze czasy to te które gotówka była w obiegu . Dużo zarabiałem ale i dużo wydawałem 😜 niestety komuś to przeszkadzało- komu to sam sobie odp na to pytanie bo militarnie rosną niesamowicie szybko a banki trzymają już od dawien dawna . Więc, może to nie niedźwiedź ze wschodu jest problemem ? 😉 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 8 minut temu Udostępnij Napisano 8 minut temu 29 minut temu, Victor napisał: Cześć Wiesz,ja nadal młodo się czuję choć lata lecą ale najlepsze czasy to te które gotówka była w obiegu . Dużo zarabiałem ale i dużo wydawałem 😜 niestety komuś to przeszkadzało- komu to sam sobie odp na to pytanie bo militarnie rosną niesamowicie szybko a banki trzymają już od dawien dawna . Więc, może to nie niedźwiedź ze wschodu jest problemem ? 😉 pozdro Wiesz - chodzi głównie o unikanie podatków - przy jednoczesnym korzystaniu z tego co Państwo z tego może zaoferować. Nadal mamy szarą strefę, skrzętne ukrywanie dochodów i pranie brudnej kasy, ale z tym jest co raz trudniej. Jeśli nie wydajesz więcej niż zarabiasz - wtedy jest ok. Gorzej jak na papierze masz 4 klocki na miesiąc i kupujesz chałpę za 2 bańki z niewiadomego pochodzenia. A to nie jest jakiś ewenement. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi