Skocz do zawartości

Drugie narty na trudniejsze warunki

AdrianW

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, grimson napisał:

Zwał jak zwał, państwa BRICS przyjeżdżają do ruskich popatrzeć, jak wygląda nowoczesna wojna. 

😀😀😀😀

Nie muszą przyjeżdżać, jak wygląda ostrzał artyleryjski mogą zobaczyć na filmach z II WW. No chyba, że zobaczyć jeszcze drony w akcji.

• Like 1

46 minut temu, grimson napisał:

Można posłuchać,  gość ciekawie mówi:

Ja się odniosłem do opinii, że BRICKS przyjeżdża do ruskich zobaczyć jak wygląda nowoczesna wojna w kontekście tego co pisałeś wcześniej, że liczą się w niej tylko armaty i drony. A nie przyszło ci do głowy, że obie strony wyprztykały się z nowoczesnego sprzętu i to co zostało muszą oszczędzać, a walczą tym co mają?

6 minut temu, kordiankw napisał:

Ja się odniosłem do opinii, że BRICKS przyjeżdża do ruskich zobaczyć jak wygląda nowoczesna wojna w kontekście tego co pisałeś wcześniej, że liczą się w niej tylko armaty i drony. A nie przyszło ci do głowy, że obie strony wyprztykały się z nowoczesnego sprzętu i to co zostało muszą oszczędzać, a walczą tym co mają?

Czy obie strony straciły cały nowoczesny sprzęt? teorie spiskowe głoszą, że ruskie wysyłają na front stary złom, żeby trzymać w zapasie nowy. z drugiej strony ukraińcy ostrożnie używają sprzęt z zachodu, bo przewaga ogniowa jest po stronie ruskich.

Abramsy i Leopardy wysyłane na Ukrainę są rozstrzeliwane przez drony i artylerię, z uwzględnieniem tej pierwszej broni. więc w jakim celu Polska kupiła setki Abramsów i K2? Przeliczając koszt 1 szt czołgu dla Polski vs koszt powiedzmy 5 dronów, to ten business całkowicie się nie opłaca, koszt Abramsa 76 mln zł, koszt 5 dronów FPV jakieś 10 tys zł. Pewnie nasi jenerałowie potrafią to sensownie wytłumaczyć.

45 minut temu, kordiankw napisał:

Nie o tym piszę, odnoszę się do stwierdzenia o nowoczesnej wojnie w wykonaniu ruskich, którą przyjeżdżają oglądać gapie. Artyleryjska nawała ogniowa była stosowana w II WW. Co w tym nowoczesnego?

w samej artylerii raczej nic, broń znana od wieków. wersja z dronami to już mocne combo.