Skocz do zawartości

Sezon 2025/2026

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, kordiankw napisał:

Nie tak z ostatniej chwili, bo TMR informował o jej otwarciu w poniedziałek. Nie wiem skąd ta ekscytacja Golgota. Moim zdaniem o wiele ciekawsza i bardziej wymagająca jest FIS od Grzebienia do Dolin.

To nie chodzi o golgote, tylko o otwieranie bardziej ambitnych tras w TMR. Golgota sama w sobie jest nudna, ale stroma i dobra do treningów, czyli to o czym pisaliśmy. Tam w Szczyrku są jedne z lepszych tras w PL, które kiedyś miały homologacje FIS i wszystkie są wyłączone dla narciarzy, a co za tym idzie dla szkółek i klubów. Teraz przy dobrej zimie są otwierane na dwa tygodnie , a przy gorszej wcale. Bienkula stoi od lat. 

Wiadomo, że Skrzyczne jest w tej chwili lepsze narciarsko. Póki jest jeszcze własnością COS. Bo jak na to położy łapę TMR, to FIS podzieli los Bienkuli. Zrobią pare przecinek przez las jak Ondraszek i będą trzepać kasę. Postawia na szczycie knajpe i będą zapraszać na śniadania za 100 złotych 

Edytowane przez bubol.T

8 minutes ago, bubol.T said:

Póki jest jeszcze własnością COS.

Było jest i zawsze będzie. COS jest subiektem działającym pod Ministerstwem Sportu i ma dużo różnych celów statutowych. Zresztą będą inwestowali w zbiornik wody do sztucznego naśnieżania na Jaworzynie (vide aktualny MPZP), także widać, że nie zostawiają Skrzycznego samego sobie. Po cichy liczę na czynną Kaskadę w przyszłym roku 😄

• Thanks 2

11 minutes ago, lubeckim said:

Po cichy liczę na czynną Kaskadę w przyszłym roku 😄

Jaki narciarz takie marzenia. Ja chciałbym, żeby GK kręciło cały przyszły sezon 🙂. Swoją drogą świetnie mi się wczoraj jeździło i dziś też planuję. Ktoś się przyłączy wieczorem?

Edytowane przez SzymQ

2 minuty temu, SzymQ napisał:

Jaki narciarz takie marzenia. Ja chciałbym, żeby GK kręciło cały przyszły sezon 🙂. Swoją drogą świetnie mi się wczoraj jeździło i dziś też planuję. Ktoś się przyłączy wieczorem?

ja mogę wpaść na chwilę towarzysko i turystycznie, cały sprzęt narciarski zostawiłem w domu.

• Thanks 1

Godzinę temu, bubol.T napisał:

To nie chodzi o golgote, tylko o otwieranie bardziej ambitnych tras w TMR. Golgota sama w sobie jest nudna, ale stroma i dobra do treningów, czyli to o czym pisaliśmy. Tam w Szczyrku są jedne z lepszych tras w PL, które kiedyś miały homologacje FIS i wszystkie są wyłączone dla narciarzy, a co za tym idzie dla szkółek i klubów. Teraz przy dobrej zimie są otwierane na dwa tygodnie , a przy gorszej wcale. Bienkula stoi od lat. 

Wiadomo, że Skrzyczne jest w tej chwili lepsze narciarsko. Póki jest jeszcze własnością COS. Bo jak na to położy łapę TMR, to FIS podzieli los Bienkuli. Zrobią pare przecinek przez las jak Ondraszek i będą trzepać kasę. Postawia na szczycie knajpe i będą zapraszać na śniadania za 100 złotych 

Rozmawiałem niedawno na kanapie z mieszkańcem Szczyrku zorientowanym w finansach COS i SMR o tym która stacja przynosi większy dochód latem. Ku mojemu zaskoczeniu to jednak COS trzepie większą kasę. Pewnie Ministerstwo Sportu nie odda kury znoszącej złote jaja w ręce Słowaków.

• Like 1

26 minutes ago, kordiankw said:

COS trzepie większą kasę

nie zaskakuje mnie to w ogóle. Najwyższy szczyt w okolicy robi swoje. Fajny widok na Kotlinę Żywiecką, schronisko, paralotniarze i w ogóle. Na Hali Skrzyczeńskiej jednak nie ma aż tak dużych atrakcji dla turystów, którzy nie są rowerzystami.