Skocz do zawartości

Samodzielny serwis nart

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że było ale wolę się dopytać. 

Kompletuję sobie full zestaw do smarowania na gorąco.

Czy inwestować w specjalny zmywacz, czy można wykorzystać coś czego mam dużo u siebie na firmie: benzyna ekstrakcyjna, czysta nafta, izopropanol. 

Mocniejsze trunki też są, ale przez nitro, aceton czy rozpuch akrylowy raczej napuchnie ślizg.

Z tego co podpowiada AI, ekstrakcyjna będzie O.K?

33 minuty temu, herbi napisał:

Wiem, że było ale wolę się dopytać. 

Kompletuję sobie full zestaw do smarowania na gorąco.

Czy inwestować w specjalny zmywacz, czy można wykorzystać coś czego mam dużo u siebie na firmie: benzyna ekstrakcyjna, czysta nafta, izopropanol. 

Mocniejsze trunki też są, ale przez nitro, aceton czy rozpuch akrylowy raczej napuchnie ślizg.

Z tego co podpowiada AI, ekstrakcyjna będzie O.K?

Sam używam dedykowanego zajzajeru ale  z tych które wymieniłeś wolałbym naftę .. benzyna moim zdaniem może być zbyt agresywna - no i co się nawdychasz to Twoje.

• Like 1

W dniu 19.12.2025 o 18:55, herbi napisał:

... 

Czy inwestować w specjalny zmywacz...

Cześć, warto coś mieć pod ręką. Zwłaszcza po wiosennej jeździe w błocie albo po pozatrasowym żywicznym igliwiu /gałęziach. No i przy zmianie smaru. Od lat sprawdza mi się terpentyna (akurat tego mam dużo w garażu). Coś tam rozpuszcza, umyje, nie wysusza slizgów. Chociaż właściwsza, skuteczniejsza byłaby chyba benzyna lakowa. 

• Like 1

W dniu 19.12.2025 o 20:43, Mitek napisał:

Cześć

Hmmm.

Szczerze.. Nigdy w życiu nic nie zmywałem, to nie PŚ. Czasami zdzierałem metalową cykliną.

Ale pobawić się zawsze można.

Pozdro

Tak sobie myslę, ze zmywanie smaru mozna zaliczyc do tych magicznych zabiegow dajacych pewnie zysk 2 tysiecznych sekundy w zjezdzie kilometra na kreche.... Np. pamietam, ze kupujac slalomki volkla dostalem w kpl specjalny sztyft do smarowania bocznej powierzchni narty..... tak, tak - tej pomiedzy krawedzią a górą narty.... ;-). Nigdy nie zmywalem nart. Przy smarowaniu i tak min 90% smaru zostaje na stole lub podłodze w postaci wiórow z cykliny i szczotki, wiec mogę wierzyć ze usunąłem też 90 % zanieczyszczeń.....   oczywiście pisze o moich nartach a nie czerodziejach z PŚ. 

Edytowane przez mig
  • Like 1

7 minut temu, mig napisał:

Tak sobie myslę, ze zmywanie smaru mozna zaliczyc do tych magicznych zabiegow dajacych pewnie zysk 2 tysiecznych sekundy w zjezdzie kilometra na kreche.... Np. pamietam, ze kupujac slalomki volkla dostalem w kpl specjalny sztyft do smarowania bocznej powierzchni narty..... tak, tak - tej pomiedzy krawedzią a górą narty.... ;-). Nigdy nie zmywalem nart. Przy smarowaniu i tak min 90% smaru zostaje na stole lub podłodze w postaci wiórow z cykliny i szczotki, wiec mogę wierzyć ze usunąłem też 90 % zanieczyszczeń.....   oczywiście pisze o moich nartach a nie czerodziejach z PŚ. 

To było chyba trochę marketingu, bo Voelkl naście lat temu stosował sidewall który nazwali Speedwall.

Mam z resztą moje ukochane stare Racetigery GS w tej technologii.