Jump to content

Teoria a praktyka

SzymQ
 Share

Recommended Posts

Zgodnie z najnowszymi trendami nie za艣miecam temat贸w i otwieram temat od nowa 馃槃

@Mikoski@Mitek聽pozwol臋 sobie zacytowa膰 z innego tematu.

12 hours ago, Mitek said:

Cze艣膰

W艂a艣nie o to troch臋 chodzi.jak chcia艂bym si臋 nauczy膰 je藕dzi膰 na rolkach to dzwoni臋 do Jaha i poka偶e mi co i jak, powie co kupi膰 itd. Nie b臋d臋 robi艂 z siebie idioty nic nie wiedz膮c. Z rowerem by艂o podobanie i da艂o to bardzo satysfakcjonuj膮ce mnie efekty.

Ja uczy艂em wed艂ug swojego schematu wypracowanego przez lata wiele os贸b ale modelowi s膮 moja 偶ona, syn i c贸rka - bo tu mog艂em stosowa膰 wieloletni program - i s膮 na poziomie instruktorskim ale... Np. Wiele element贸w w trakcie nauki dzieci by艂o celowo pomijanych jako zb臋dne na danym etapie bo same si臋 u艂o偶膮 p贸藕niej - to trzeba wiedzie膰 a nie wali膰 g艂ow膮 w mur. /ten b艂膮d robi艂 kolega Gabrik i w pewnym momencie po roku czy dw贸ch okazuje si臋, 偶e mia艂em racj臋 - sam to pisa艂, 偶e b艂膮dzi艂. Jak kto艣 lubi b艂膮dzi膰 - niech b艂膮dzi, co mnie to obchodzi.

Pozdro

Brak jednak jakikolwiek dowod贸w na to, 偶e korzystaj膮c z rowerowych porad 艢piocha by艂by艣 mniej zadowolony. Brak te偶 jakichkolwiek dowod贸w na to, 偶e osoby, kt贸re uczy艂e艣, ucz膮c si臋 u 艢piocha nie osi膮gn臋艂yby poziomu instruktorskiego szybciej. Zgodnie z Twoj膮 logik膮 osoby, kt贸re dopiero si臋 ucz膮 nie maj膮 do艣膰 wiedzy, 偶eby nauk臋 rzetelnie oceni膰, wi臋c pochwa艂y kt贸re zebra艂e艣 od kursant贸w s膮 niemiarodajne.

Mo偶emy jednak za艂o偶y膰, 偶e nagram film ze swojej jazdy na rolkach. Jak zapragniesz si臋 nauczy膰 je藕dzi膰 na rolkach, to nagrasz sw贸j po 2 miesi膮cach i poogl膮damy oba. Na koniec podsumujemy ile godzin korzysta艂e艣 z pomocy ekspert贸w i ile kosztuje u nich taka ilo艣膰 godzin, bo u mnie to wiadomo ju偶 dzi艣, 偶e naogl膮da艂em si臋 tylko idiot贸w na youtube.聽

Ja mam wra偶enie, 偶e istotn膮 rol臋 w b艂膮dzeniu pocz膮tkuj膮cych odgrywa fakt, 偶e eksperci nie mog膮 si臋 dogada膰 mi臋dzy sob膮. Mo偶e to w艂a艣nie problem, 偶e pytaj膮 na forum, zamiast napisa膰 bezpo艣rednio do PSmoka o technik臋, Wujota o off-piste albo Spiocha o to gdzie i dlaczego i艣膰 na szkolenie. Nawet je艣li 偶aden z nich nie wygra艂 Pucharu 艢wiata, to maj膮 anielsk膮 cierpliwo艣膰, 偶eby odpowiada膰 na pytania pocz膮tkuj膮cych, a na forum ich wypowiedzi po prostu gin膮 w g膮szczu r贸偶nych m膮dro艣ci.

12 hours ago, Mikoski said:

Instynkt !聽 i robienie tego co cia艂o samo podpowiada ,chodzi mi聽 g艂贸wnie o narty聽 馃槣

Mo偶na i tak. Tylko po co? To po prostu zajmie wi臋cej czasu... (a przynajmniej mi by zaj臋艂o ;))

• Like 1

Godzin臋 temu, SzymQ napisa艂:

Tylko po co? To po prostu zajmie wi臋cej czasu..

Satysfakcja doj艣cia do celu w艂asn膮 drog膮, na w艂asnych warunkach - to jak samotne zdobycie jakiego艣 szczytu bez "asyst臋t贸w" kt贸rzy wnosz膮 sprz臋t a w obozach podaj膮 drinki ..聽

• Like 2

21 minutes ago, Lexi said:

Satysfakcja doj艣cia do celu w艂asn膮 drog膮, na w艂asnych warunkach - to jak samotne zdobycie jakiego艣 szczytu bez "asyst臋t贸w" kt贸rzy wnosz膮 sprz臋t a w obozach podaj膮 drinki ..聽

Podoba mi si臋. Czyli odrzucenie autorytet贸w i jednak chodzi o to 偶eby goni膰 kr贸liczka, a nie go z艂apa膰. Nie wiem czemu Gabrik nie znalaz艂 na forum g艂os贸w poparcia, kiedy tak to sformu艂owa艂.

Tak czy inaczej: jak tam rolki? Nie wiem jaki by艂 Tw贸j poziom 艂y偶wiarski na wej艣ciu w rolki, ale skaczesz 180 czy dopiero b臋dziesz si臋 uczy艂?

Je艣li zamierzasz si臋 dopiero uczy膰, to mo偶esz obejrze膰 jaki艣 filmik, tak 偶eby wiedzie膰 czy glide czy kt贸ra艣 kraw臋d藕, na kt贸rej nodze ci臋偶ar i nap臋d rotacji i jaka kolejno艣膰 tych rzeczy. To zajmuje 10 minut kiedy pada deszcz. Alternatywnie w zale偶no艣ci od indywidualnych predyspozycji mo偶esz te偶 po艣wi臋ci膰 wiele godzin/dni/tygodni na odkrycie tego samemu. Na koniec i tak te p贸艂 godziny na wzgl臋dne opanowanie skok贸w we wszystkich 4 kierunkach (jazda przodem i ty艂em) b臋dziesz musia艂 po艣wi臋ci膰.

Tym r贸偶ni膮 si臋 ludzie od o艣miornic, 偶e maj膮 mo偶liwo艣膰 przekazywania sobie wiedzy. Rozumiem Wasz punkt widzenia i nie zamierzam Was przekonywa膰, 偶e m贸j jest lepszy. Pytanie po co Wy tak zawzi臋cie przekonujecie, 偶e to Wasz jest lepszy. Nie jestem zagro偶eniem. Nawet jak uda mi si臋 zrobi膰 w rok co艣 na co Wy potrzebowali艣cie 10 lat, to przecie偶 nie b臋d臋 si臋 tym che艂pi艂, ani Wam wytyka艂, 偶e ganiali艣cie kr贸liczki zamiast je 艂apa膰.

P.S. Ciesz臋 si臋, 偶e nie musia艂em uczy膰 si臋 czyta膰 metod膮 pr贸b i b艂臋d贸w...

Edited by SzymQ
  • Like 1

17 minut temu, SzymQ napisa艂:

Podoba mi si臋. Czyli odrzucenie autorytet贸w i jednak chodzi o to 偶eby goni膰 kr贸liczka, a nie go z艂apa膰. Nie wiem czemu Gabrik nie znalaz艂 na forum g艂os贸w poparcia, kiedy tak to sformu艂owa艂.

Tak czy inaczej: jak tam rolki? Nie wiem jaki by艂 Tw贸j poziom 艂y偶wiarski na wej艣ciu w rolki, ale skaczesz 180 czy dopiero b臋dziesz si臋 uczy艂?

Je艣li zamierzasz si臋 dopiero uczy膰, to mo偶esz obejrze膰 jaki艣 filmik, tak 偶eby wiedzie膰 czy glide czy kt贸ra艣 kraw臋d藕, na kt贸rej nodze ci臋偶ar i nap臋d rotacji i jaka kolejno艣膰 tych rzeczy. To zajmuje 10 minut kiedy pada deszcz. Alternatywnie w zale偶no艣ci od indywidualnych predyspozycji mo偶esz te偶 po艣wi臋ci膰 wiele godzin/dni/tygodni na odkrycie tego samemu. Na koniec i tak te p贸艂 godziny na wzgl臋dne opanowanie skok贸w we wszystkich 4 kierunkach (jazda przodem i ty艂em) b臋dziesz musia艂 po艣wi臋ci膰.

Tym r贸偶ni膮 si臋 ludzie od o艣miornic, 偶e maj膮 mo偶liwo艣膰 przekazywania sobie wiedzy. Rozumiem Wasz punkt widzenia i nie zamierzam Was przekonywa膰, 偶e m贸j jest lepszy. Pytanie po co Wy tak zawzi臋cie przekonujecie, 偶e to Wasz jest lepszy. Nie jestem zagro偶eniem. Nawet jak uda mi si臋 zrobi膰 w rok co艣 na co Wy potrzebowali艣cie 10 lat, to przecie偶 nie b臋d臋 si臋 tym che艂pi艂, ani Wam wytyka艂, 偶e ganiali艣cie kr贸liczki zamiast je 艂apa膰.

P.S. Ciesz臋 si臋, 偶e nie musia艂em uczy膰 si臋 czyta膰 metod膮 pr贸b i b艂臋d贸w...

Szymku my艣l臋 偶e ca艂a wiedza teoretyczna o narciarstwie by艂a na forum napisana wielokrotnie i ka偶dy mo偶e z niej korzysta膰. Nie ma tu聽 tajemnic kt贸re forum ukrywa i nie chce si臋 podzieli膰.

Pozdro聽

• Like 5

25 minut temu, SzymQ napisa艂:

Jest napisanych pe艂no podr臋cznik贸w do nauki narciarstwa. Nawet w epoce Zdarskego wysz艂o z dziesi臋c takich ksi膮偶ek. S膮 pewnie z rysunkami, wi臋c dasz rad臋. Dotrzyj do nich i zacznij si臋 tego uczy膰. 馃檪

Ze wsp贸艂czesnych ja mam Ron Lemaster i Szcz臋sny. Korzystam, czytam.

Ron Lemaster to biblia skiforum, jakby艣 nie wiedzia艂. 馃檪

11 minutes ago, Mikoski said:

Szymku my艣l臋 偶e ca艂a wiedza teoretyczna o narciarstwie by艂a na forum napisana wielokrotnie i ka偶dy mo偶e z niej korzysta膰. Nie ma tu聽 tajemnic kt贸re forum ukrywa i nie chce si臋 podzieli膰.

Pozdro聽

To prawda. Mimo wszystko bardzo ci臋偶ko j膮 wy艂owi膰, bo na ka偶dy merytoryczny post przypada 10 kolejnych hejtu i 5 dodatkowych 偶arcik贸w. Przy czym absolutnie nie jest to w 呕ADEN spos贸b spowodowane Twoj膮 forumow膮 dzia艂alno艣ci膮. Twoje wpisy przedstawiaj膮 Tw贸j punkt widzenia, zostawiaj膮c r贸偶nym dziwakom przestrze艅 na dokonywanie w艂asnych wybor贸w. Twoja jazda te偶 m贸wi do艣膰 g艂o艣no sama za siebie, wi臋c kiedy Ty, Wujot, Star czy Spiochu m贸wicie, 偶e mo偶na bez teorii to nawet nie zamierzam z tym dyskutowa膰 馃槈

1 minute ago, MarioJ said:

Jest napisanych pe艂no podr臋cznik贸w do nauki narciarstwa. Nawet w epoce Zdarskego wysz艂o z dziesi臋c takich ksi膮偶ek. S膮 pewnie z rysunkami, wi臋c dasz rad臋. Dotrzyj do nich i zacznij si臋 tego uczy膰. 馃檪

Ze wsp贸艂czesnych ja mam Ron Lemaster i Szcz臋sny. Korzystam, czytam.

Ron Lemaster to biblia skiforum, jakby艣 nie wiedzia艂. 馃檪

Znam, dzi臋kuj臋. Wg mnie brakuje tam mocno biomechaniki. Natomiast obecnie chyba nawet ju偶 nie potrzebuj臋 tej wiedzy, przy czym nie zamierzam zosta膰 mistrzem 艣wiata w jakiejkolwiek narciarskiej dyscyplinie.聽 Bardzo te偶 doceniam wskaz贸wki odno艣nie je偶d偶enia z takimi co mog膮 co艣 podpowiedzie膰. Poje藕dzi艂bym w Alpy z forumowymi wymiataczami, ale troch臋 mi nie po drodze (zreszt膮 i tak mo偶e zboczy艂bym tam do snowparku dla leszczy). Je艣li chodzi o moje grono narciarskich znajomych, to zabrali mnie pierwszy raz na narty, a sezon p贸藕niej oni chcieli je藕dzi膰 jak ja, a nie ja jak oni...

A tak serio, 偶eby艣 mnie dobrze zrozumia艂: nie chodzi mi ju偶 o 偶adn膮 konkretn膮 wiedz臋, tylko o podej艣cie. Kiedy nie umiem sobie poradzi膰 w terenie, bo ju偶 zawiod艂o wszystko co zna艂em i pytam o to na forum, to potrzebuj臋 jednego MarioJ, 偶eby napisa艂: "spr贸buj obskokami" - tak dok艂adnie zrobi艂e艣 w przesz艂o艣ci, zamiast 100 post贸w, 偶eby nie teoretyzowa膰, tylko praktykowa膰, bo nie nauczysz si臋 jazdy na forum - tak robili inni (no mo偶e Ty troch臋 te偶 ;)).

• Thanks 2

10 minut temu, SzymQ napisa艂:

Nie wiem czemu Gabrik nie znalaz艂 na forum g艂os贸w poparcia, kiedy tak to sformu艂owa艂.

Mo偶e dlatego 偶e szuka艂 poparcia?..po co? ..............

(pami臋tasz co Ci kiedy艣 pisa艂em o rzece?)

12 minut temu, SzymQ napisa艂:

Rolki maj膮 si臋 dobrze aczkolwiek nie s膮 specjalnie eksploatowane - zwyczajnie teraz jest okres kiedy musz臋 popracowa膰 偶ebym m贸g艂 sie w zimie obija膰.. Poziom 艂y偶wiarski by艂 do艣膰 ok, przynajmniej. na poziomie wojew贸dztwa - w krajowych zawodach nigdy nie startowa艂em ( na 艂y偶wach nie skaka艂em, na rolkach te偶 nie zamierzam).

19 minut temu, SzymQ napisa艂:

Tym r贸偶ni膮 si臋 ludzie od o艣miornic, 偶e maj膮 mo偶liwo艣膰 przekazywania sobie wiedzy. Rozumiem Wasz punkt widzenia i nie zamierzam Was przekonywa膰, 偶e m贸j jest lepszy. Pytanie po co Wy tak zawzi臋cie przekonujecie, 偶e to Wasz jest lepszy. Nie jestem zagro偶eniem.聽

Kluczowe jest tutaj okre艣lenie celu - ja chc臋 sie dobrze bawi膰... kto艣 tam chce by膰 mistrzem..inny chce je藕dzi膰 pi臋knie 偶eby si臋 szczyci膰 na forum swoj膮 technik膮... jeszcze kto艣 kocha adrenaline..聽

Co kto lubi ..co komu do tego?

A inna sprawa 偶e internet jest stworzony do wymiany wiedzy ale te偶 do kreowania swojeego"alter ego" - tutaj mo偶esz zosta膰 ekspertem od wszystkiego ..ba mo偶esz by膰 nawet Chuckiiem Norrisem.

31 minut temu, SzymQ napisa艂:

Nawet jak uda mi si臋 zrobi膰 w rok co艣 na co Wy potrzebowali艣cie 10 lat, to przecie偶 nie b臋d臋 si臋 tym che艂pi艂, ani Wam wytyka艂, 偶e ganiali艣cie kr贸liczki zamiast je 艂apa膰.

Trzymam kciuki - widz臋 ju偶 nag艂贸wki w gazetach - Gniewny Szymek wy艂apa艂 wapniakom wszystkie kr贸liczki.聽馃槺

• Like 1
  • Haha 3

4 minutes ago, Lexi said:

ale te偶 do kreowania swojeego"alter ego"

te偶 to zauwa偶y艂e艣? 馃槈

5 minutes ago, Lexi said:

Co kto lubi ..co komu do tego?

Prawda?! Jeszcze tylko przekonaj paru koleg贸w i otworzymy nowy rozdzia艂 w historii SF.

6 minutes ago, Lexi said:

Trzymam kciuki - widz臋 ju偶 nag艂贸wki w gazetach - Gniewny Szymek wy艂apa艂 wapniakom wszystkie kr贸liczki.聽

Co艣 Ty! Pe艂na konspira - tak 偶eby wapniaki si臋 nie skapn臋艂y!

26 minutes ago, Lexi said:

(pami臋tasz co Ci kiedy艣 pisa艂em o rzece?)

Pami臋tam... Psingwina te偶 kojarz臋 w tamtych okolicach, cho膰 chyba od Macieja S wtedy. Ale najwa偶niejsze co mi utkwi艂o ze skiforumowych post贸w to Twoje "B,B, Tak B!". Czasami warto i艣膰 w opcj臋 B 馃檪

• Haha 1

10 godzin temu, SzymQ napisa艂:

Twoja jazda te偶 m贸wi do艣膰 g艂o艣no sama za siebie, wi臋c kiedy Ty, Wujot, Star czy Spiochu m贸wicie, 偶e mo偶na bez teorii to nawet nie zamierzam z tym dyskutowa膰 馃槈

Wujot je藕dzi艂 na skitury z instruktorem skialp PZA, kt贸ry z pewno艣ci膮 go korygowa艂. Na zasadzie jedna z艂ota rada raz na tydzie艅. Poza tym mia艂 du偶o dobrych koleg贸w na stokach. 馃檪

Spiochu jest instruktorem PZN. Korzysta艂 z trening贸w na tyczkach pod okiem trener贸w sportu.

27 minutes ago, MarioJ said:

Wujot je藕dzi艂 na skitury z instruktorem skialp PZA, kt贸ry z pewno艣ci膮 go korygowa艂. Na zasadzie jedna z艂ota rada raz na tydzie艅. Poza tym mia艂 du偶o dobrych koleg贸w na stokach. 馃檪

Spiochu jest instruktorem PZN. Korzysta艂 z trening贸w na tyczkach pod okiem trener贸w sportu.

O ile si臋 nie myl臋 to Wujot zaczyna艂 od 艢nie偶ki, a 艢piochu zanim zosta艂 sportowcem i instruktorem, to mia艂 ca艂kiem poka藕ne portfolio off-piste mimo braku poprawnej techniki. Nie ujmuj膮c nic niczyjej je藕dzie, taka determinacja po prostu mi imponuje i dowodzi, 偶e si臋 da (cho膰 ja bym si臋 nie porwa艂).

Edited by SzymQ
  • Like 1
  • Thanks 1

W dniu 19.07.2024 o 08:25, SzymQ napisa艂:

Zgodnie z najnowszymi trendami nie za艣miecam temat贸w i otwieram temat od nowa 馃槃

@Mikoski@Mitek聽pozwol臋 sobie zacytowa膰 z innego tematu.

Brak jednak jakikolwiek dowod贸w na to, 偶e korzystaj膮c z rowerowych porad 艢piocha by艂by艣 mniej zadowolony. Brak te偶 jakichkolwiek dowod贸w na to, 偶e osoby, kt贸re uczy艂e艣, ucz膮c si臋 u 艢piocha nie osi膮gn臋艂yby poziomu instruktorskiego szybciej. Zgodnie z Twoj膮 logik膮 osoby, kt贸re dopiero si臋 ucz膮 nie maj膮 do艣膰 wiedzy, 偶eby nauk臋 rzetelnie oceni膰, wi臋c pochwa艂y kt贸re zebra艂e艣 od kursant贸w s膮 niemiarodajne.

Mo偶emy jednak za艂o偶y膰, 偶e nagram film ze swojej jazdy na rolkach. Jak zapragniesz si臋 nauczy膰 je藕dzi膰 na rolkach, to nagrasz sw贸j po 2 miesi膮cach i poogl膮damy oba. Na koniec podsumujemy ile godzin korzysta艂e艣 z pomocy ekspert贸w i ile kosztuje u nich taka ilo艣膰 godzin, bo u mnie to wiadomo ju偶 dzi艣, 偶e naogl膮da艂em si臋 tylko idiot贸w na youtube.聽

Ja mam wra偶enie, 偶e istotn膮 rol臋 w b艂膮dzeniu pocz膮tkuj膮cych odgrywa fakt, 偶e eksperci nie mog膮 si臋 dogada膰 mi臋dzy sob膮. Mo偶e to w艂a艣nie problem, 偶e pytaj膮 na forum, zamiast napisa膰 bezpo艣rednio do PSmoka o technik臋, Wujota o off-piste albo Spiocha o to gdzie i dlaczego i艣膰 na szkolenie. Nawet je艣li 偶aden z nich nie wygra艂 Pucharu 艢wiata, to maj膮 anielsk膮 cierpliwo艣膰, 偶eby odpowiada膰 na pytania pocz膮tkuj膮cych, a na forum ich wypowiedzi po prostu gin膮 w g膮szczu r贸偶nych m膮dro艣ci.

Mo偶na i tak. Tylko po co? To po prostu zajmie wi臋cej czasu... (a przynajmniej mi by zaj臋艂o ;))

Cze艣膰

Szymku to czysta erystyka. Nie ma dowod贸w na jedno ani na drugie... Jak co艣 dobrze pracuje to po co zmienia膰? Dla zasady, 偶e trzeba szuka膰, dr膮偶y膰 itd. Prosz臋 Ci臋...

Je偶eli ju偶 to m贸wimy o pochwa艂ach od os贸b, kt贸re nauczy艂em - widzisz subteln膮 r贸偶nic臋, prawda?

Poza tym zwr贸膰 uwag臋 na dwie kwestie:

- osoba ucz膮ca si臋 w pewnym momencie osi膮ga poziom, kt贸ry ja nazywam samodzielnym narciarzem. Kiedy to nast臋puje, po jakim czasie - nie ma regu艂 tak jak nie ma dw贸ch takich samych uczni贸w. Cz臋艣膰 os贸b nie osi膮ga tego poziomu nigdy cz臋艣膰 do艣膰 szybko i.... jego osi膮gniecie wcale nie jest zwi膮zane z czysto艣ci膮 technicznej jazdy. To baga偶 umiej臋tno艣ci i do艣wiadcze艅 pozwalaj膮cych na osi膮gni臋cie pewnej samodzielno艣ci w g贸rach, na nartach, w wielu aspektach. Od kwestii organizacyjnych po wybory sprz臋towe, poprzez decyzje na samym stoku, umiej臋tno艣膰 oceny zagro偶e艅 itd. - bardzo wiele zmiennych. Oczywi艣cie bardzo wiele os贸b nie osi膮ga tego poziomu nigdy ale cz臋艣膰 osi膮g go szybko - my艣l臋, 偶e 3-5 lat to takie minimum.

- wynikaj膮ca troch臋 z pierwszej to fakt nie przywi膮zywania wagi czy te偶 jakiego艣 nadmiernego znaczenia do doskona艂o艣ci techniki jazdy a zdecydowanie bardziej skuteczno艣ci i uniwersalno艣ci. Gdzie艣 tu pisa艂e艣, 偶e wolisz uda膰 si臋 do "pedalskiego parku na hopki" czy co艣 takiego w opozycji do czego艣 tam...A to dla mnie akurat znakomita decyzja i szczerze m贸wi膮c nie za bardzo wiem dlaczego ze mn膮 akurat polemizujesz (mo偶e dlatego, 偶e daj臋 si臋 wci膮ga膰 :)) bo ja akurat Twoj膮 drog臋 popieram ale... nie popieram jej niesp贸jno艣ci czy te偶 niekonsekwencji.

Z powy偶szych powod贸w ja z pewno艣ci膮 nie b臋d臋 dyskutowa艂 o jakich艣 niuansach technicznych bo po prostu nie maja dla mnie znaczenia.

Po drugie mnie nie bawi - tak jak widz臋 cz臋艣膰 z Was - proces gonienia kr贸liczka, w sensie o kt贸rym m贸wimy czyli opanowaniu podstaw. Podstawy - bo o nich ca艂y czas m贸wimy - trzeba opanowa膰 szybko trwale i wed艂ug pewnych schemat贸w a p贸藕niej mo偶na sobie kr贸liczka goni膰 przez ca艂e 偶ycie - co te偶 ja zawsze czyni艂em aczkolwiek zmienia艂em dyscypliny. Ale... gdy np. zainteresowa艂em si臋 kajakami to stara艂em si臋 jak najszybciej rozkmini膰 sposoby manewrowania sprz臋tem, prawid艂owe trzymanie wios艂a, podstawy techniki wios艂owania, opanowanie niezb臋dnych zachowa艅 zwi膮zanych z bezpiecze艅stwem, pakowaniem itd. a nie rozkminia艂em szczeg贸艂贸w techniki skoku z wodospadu.

A tu niestety cz臋sto tak bywa, 偶e kto艣 nie umie nosi膰 nart ale analizuje jazd臋 ci臋t膮.

Pozdro

• Like 2

10 godzin temu, SzymQ napisa艂:

O ile si臋 nie myl臋 to Wujot zaczyna艂 od 艢nie偶ki, a 艢piochu zanim zosta艂 sportowcem i instruktorem, to mia艂 ca艂kiem poka藕ne portfolio off-piste mimo braku poprawnej techniki. Nie ujmuj膮c nic niczyjej je藕dzie, taka determinacja po prostu mi imponuje i dowodzi, 偶e si臋 da (cho膰 ja bym si臋 nie porwa艂).

Masz racj臋, w moim przypadku "goni艂em czas". Bo narty zacz膮艂em p贸藕no.聽 Bardzo chcia艂em otworzy膰 sobie g贸ry zimowe (bo wcze艣niej po nich chodzi艂em, g艂贸wnie w pozosta艂ych porach roku). Moim celem by艂a skuteczna turystyka a narty tylko 艣rodkiem do tego. Nie wiem czy "rozpoznanie bojem" by艂o najlepszym rozwi膮zaniem ale da艂o mi multum frajdy. Kluczem do tego by艂o jednak du偶o jazdy freeride w ON gdzie wyszed艂em z za艂o偶enie, 偶e tylko jazda w ka偶dych, nawet najbardziej niekorzystnych warunkach czego艣 mnie nauczy. Nie wiem czy to by艂a najoptymalniejsza droga, bo mo偶e nale偶a艂o porz膮dniej nauczy膰 si臋 z jakim艣 instruktorem na wej艣ciu.聽

Dobr膮 stron臋 tej "metody" co j膮 przyj膮艂em by艂y szybkie frukty, co motywowa艂y do dalszej praktyki. Postawa podobna do narkomana (na kolejne dzia艂ki). Oceniaj膮c z perspektywy czasu jestem zadowolony, 偶e to si臋 tak uda艂o. Co zje藕dzi艂em to moje, wiele z tych wycieczek zapad艂o mi g艂臋boko w pami臋ci i w jakim艣 sensie zbudowa艂o. Teraz gdy od 4 lat nie by艂em na nartach, i nie wiem czy i kiedy b臋d臋 m贸g艂 jeszcze pojecha膰, to tym bardziej cenne.聽

A co do tego czy warto si臋 na co艣 takiego porywa膰 to nie wiem. Jest wiele mo偶liwo艣ci w 偶yciu, wiele ciekawych spraw. Narty s膮 bardzo kosztowne i czasoch艂onne (bo trzeba doje偶d偶a膰). Mo偶na wkr臋ci膰 si臋 w jak膮艣 inn膮 dzia艂alno艣膰. Jedyne czego jestem pewien to, 偶e to powinien by膰 d艂ugotrwa艂y wysi艂ek aerobowy o 艣redniej intensywno艣ci. Bo w ten spos贸b dbamy o sprawno艣膰 m贸zgu (mo偶na sobie to doczyta膰 na przyk艂ad w "tak dzia艂a m贸zg"聽 Podg贸rskiej). Teraz zast膮pi艂em narty rowerem, mam na szcz臋艣cie ko艂o siebie genialne tereny do jazdy, z ca艂kiem technicznym 艣cie偶kami. Staram si臋 wygospodarowa膰 1,5 - 2 godz dwa razy w tygodniu i wtedy cisn臋 mocno, a do tego z 10 troch臋 dalszych wycieczek聽 ca艂odziennych w roku. Sza艂u nie ma ale wyra藕nie wida膰 pozytywne skutki ruchu, szczeg贸lnie, 偶e frajda z jazdy jest naprawd臋 spora.聽

• Like 4

23 minuty temu, Wujot2 napisa艂:

Masz racj臋, w moim przypadku "goni艂em czas". Bo narty zacz膮艂em p贸藕no.聽 Bardzo chcia艂em otworzy膰 sobie g贸ry zimowe (bo wcze艣niej po nich chodzi艂em, g艂贸wnie w pozosta艂ych porach roku). Moim celem by艂a skuteczna turystyka a narty tylko 艣rodkiem do tego. Nie wiem czy "rozpoznanie bojem" by艂o najlepszym rozwi膮zaniem ale da艂o mi multum frajdy. Kluczem do tego by艂o jednak du偶o jazdy freeride w ON gdzie wyszed艂em z za艂o偶enie, 偶e tylko jazda w ka偶dych, nawet najbardziej niekorzystnych warunkach czego艣 mnie nauczy. Nie wiem czy to by艂a najoptymalniejsza droga, bo mo偶e nale偶a艂o porz膮dniej nauczy膰 si臋 z jakim艣 instruktorem na wej艣ciu.聽

Dobr膮 stron臋 tej "metody" co j膮 przyj膮艂em by艂y szybkie frukty, co motywowa艂y do dalszej praktyki. Postawa podobna do narkomana (na kolejne dzia艂ki). Oceniaj膮c z perspektywy czasu jestem zadowolony, 偶e to si臋 tak uda艂o. Co zje藕dzi艂em to moje, wiele z tych wycieczek zapad艂o mi g艂臋boko w pami臋ci i w jakim艣 sensie zbudowa艂o. Teraz gdy od 4 lat nie by艂em na nartach, i nie wiem czy i kiedy b臋d臋 m贸g艂 jeszcze pojecha膰, to tym bardziej cenne.聽

A co do tego czy warto si臋 na co艣 takiego porywa膰 to nie wiem. Jest wiele mo偶liwo艣ci w 偶yciu, wiele ciekawych spraw. Narty s膮 bardzo kosztowne i czasoch艂onne (bo trzeba doje偶d偶a膰). Mo偶na wkr臋ci膰 si臋 w jak膮艣 inn膮 dzia艂alno艣膰. Jedyne czego jestem pewien to, 偶e to powinien by膰 d艂ugotrwa艂y wysi艂ek aerobowy o 艣redniej intensywno艣ci. Bo w ten spos贸b dbamy o sprawno艣膰 m贸zgu (mo偶na sobie to doczyta膰 na przyk艂ad w "tak dzia艂a m贸zg"聽 Podg贸rskiej). Teraz zast膮pi艂em narty rowerem, mam na szcz臋艣cie ko艂o siebie genialne tereny do jazdy, z ca艂kiem technicznym 艣cie偶kami. Staram si臋 wygospodarowa膰 1,5 - 2 godz dwa razy w tygodniu i wtedy cisn臋 mocno, a do tego z 10 troch臋 dalszych wycieczek聽 ca艂odziennych w roku. Sza艂u nie ma ale wyra藕nie wida膰 pozytywne skutki ruchu, szczeg贸lnie, 偶e frajda z jazdy jest naprawd臋 spora.聽

Cze艣膰

Widz臋, 偶e jeste艣my (nie wnikaj膮c) w podobnej sytuacji, w sensie tej proporcji rower/narty. Je偶d偶臋 bo sprawia mi to du偶膮 frajd臋 a korzy艣ci w sensie zdrowotnym zbieram od dobrych paru lat. S膮 tak namacalne, 偶e a偶 si臋 dziwi臋.

Pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

1 hour ago, Mitek said:

Szymku to czysta erystyka.

A w 偶yciu! to bardziej pr贸ba u艣wiadomienia Tobie, 偶e gatunek ludzki ma bardzo siln膮 zdolno艣膰 do uog贸lniania oraz racjonalizacji i trwania w przekonaniu, 偶e w艂asne do艣wiadczenie b臋dzie dobre dla og贸艂u. S膮dz膮c po tym co napisa艂e艣 w ostatnim po艣cie to by艂o to jednak niepotrzebne, bo ewidentnie masz tego 艣wiadomo艣膰. Jestem w takim razie lekko zdziwiony, 偶e drwisz z os贸b pocz膮tkuj膮cych umieszczaj膮cych content na Youtubie. Nie znam si臋 na kajakach. Natomiast nie chodz膮c za bardzo po g贸rach wiem, 偶e gdybym pos艂ucha艂 jakiego艣 eksperta, jaki plecak kupi膰 na trekking z noclegiem w schroniskach, to potem musia艂bym kupi膰 wi臋kszy albo kupi膰 ca艂膮 mas臋 wyposa偶enia dedykowanego do tego, 偶eby zmie艣ci膰 si臋 do tego plecaka. Ja si臋 ciesz臋, 偶e Ci pocz膮tkuj膮cy wrzucaj膮 nieprofesjonalny content i dzi臋ki temu mog臋 unikn膮膰 ich b艂臋d贸w. Ale powiedz mi prosz臋 co艣 wi臋cej o:

1 hour ago, Mitek said:

gdy np. zainteresowa艂em si臋 kajakami to stara艂em si臋 jak najszybciej rozkmini膰 sposoby manewrowania sprz臋tem, prawid艂owe trzymanie wios艂a, podstawy techniki wios艂owania, opanowanie niezb臋dnych zachowa艅 zwi膮zanych z bezpiecze艅stwem, pakowaniem itd.

ale przechodzi艂e艣 to czysto praktycznie czy z jakim艣 ekspertem? A je艣li z ekspertem to聽czy on powiedzia艂 "patrz i na艣laduj" czy jednak co艣聽Ci t艂umaczy艂?.

1 hour ago, Mitek said:

Gdzie艣 tu pisa艂e艣, 偶e wolisz uda膰 si臋 do "pedalskiego parku na hopki" czy co艣 takiego w opozycji do czego艣 tam...

Nie nie. Po pierwsze nie u偶ywam w og贸le takiego przymiotnika. Po drugie pisa艂em o snowparku dla leszczy (to tacy narciarze jak ja). W PL nie znam za bardzo takowych. W cywilizowanych krajach jest spora gradacja takich chopek. Te co widzia艂em w PL to albo du偶e chopy, albo ma艂e, ale stromy najazd i prawie p艂aski zeskok, albo przeszkody poustawiane bardzo g臋sto. To nie s膮 dobre warunki dla pocz膮tkuj膮cych, a ja ju偶 podzi臋kuj臋 za kontuzje.

1 hour ago, Mitek said:

A to dla mnie akurat znakomita decyzja i szczerze m贸wi膮c nie za bardzo wiem dlaczego ze mn膮 akurat polemizujesz (mo偶e dlatego, 偶e daj臋 si臋 wci膮ga膰 :)) bo ja akurat Twoj膮 drog臋 popieram ale... nie popieram jej niesp贸jno艣ci czy te偶 niekonsekwencji.

Ja lubi臋 z Tob膮 og贸lnie pogada膰. Polemizuj臋 g艂贸wnie z Twoim stosunkiem do pocz膮tkuj膮cych i teoretyk贸w. Moja droga jest w mojej ocenie sp贸jna, podobnie jak Twoja jest w Twojej mimo, 偶e przyjdzie kolejny i powie, 偶e obie s膮 niesp贸jne. Zacz膮艂em p贸藕no i GONI MNIE CZAS. Kiedy wk艂adam rolki to jestem przygotowany merytorycznie, 偶eby na koniec dnia je藕dzi膰 wyra藕nie lepiej, ni偶 je藕dzi艂em na koniec dnia poprzedniego. Kiedy wpinam narty moje nastawienie jest podobne, tylko jako艣膰 przygotowania merytorycznego drastycznie ni偶sza. Wyra藕na wi臋kszo艣膰 narciarzy, jest zdania, 偶e trzeba je藕dzi膰 codziennie tak samo przez 2 tygodnie, a po dw贸ch tygodniach z satysfakcj膮 zaobserwowa膰, 偶e co艣 zacz臋艂o wychodzi膰 troch臋 lepiej. Niezale偶nie od osi膮ganych przeze mnie rezultat贸w nie kr臋ci mnie takie podej艣cie. Chyba nie wpisuj臋 si臋 w trendy pogoni za kr贸liczkiem, cho膰 nie jestem pewien co to dok艂adnie oznacza.

1 hour ago, Mitek said:

A tu niestety cz臋sto tak bywa, 偶e kto艣 nie umie nosi膰 nart ale analizuje jazd臋 ci臋t膮.

Nie mam czasu na rozkminy jak nosi膰 narty. A je艣li kto艣 chce analizowa膰 jazd臋 ci臋t膮 ju偶 na etapie nauki noszenia nart, to potencjalnie skr贸ci sobie czas nauki jazdy ci臋tej, kiedy ju偶 do niego dotrze. Ja mog臋 analizowa膰 wszystko, a Ty nic. W ostatecznym rozrachunku uwa偶am, 偶e po 2 miesi膮cach jazdy na rolkach je藕dzi艂by艣 podobnie do mnie w sensie poziomu technicznego. Jeste艣 osob膮 zdeterminowan膮 i to zrobi艂oby najwi臋ksz膮 robot臋. Ewentualne r贸偶nice wynika艂yby z indywidualnych predyspozycji. 呕aden z nas nie dowi贸d艂by, 偶e lepiej si臋 uczy膰 od ekspert贸w albo samemu. A na koniec mogliby艣my tylko obaj powiedzie膰:

1 hour ago, Mitek said:

Jak co艣 dobrze pracuje to po co zmienia膰?

馃槈

P.S. Nie podzielam Waszych rowerowych pasji, ale z tymi rolkami to chyba zostan臋 chwil臋 d艂u偶ej 馃檪

• Like 1

Godzin臋 temu, SzymQ napisa艂:

A w 偶yciu! to bardziej pr贸ba u艣wiadomienia Tobie, 偶e gatunek ludzki ma bardzo siln膮 zdolno艣膰 do uog贸lniania oraz racjonalizacji i trwania w przekonaniu, 偶e w艂asne do艣wiadczenie b臋dzie dobre dla og贸艂u. S膮dz膮c po tym co napisa艂e艣 w ostatnim po艣cie to by艂o to jednak niepotrzebne, bo ewidentnie masz tego 艣wiadomo艣膰. Jestem w takim razie lekko zdziwiony, 偶e drwisz z os贸b pocz膮tkuj膮cych umieszczaj膮cych content na Youtubie. Nie znam si臋 na kajakach. Natomiast nie chodz膮c za bardzo po g贸rach wiem, 偶e gdybym pos艂ucha艂 jakiego艣 eksperta, jaki plecak kupi膰 na trekking z noclegiem w schroniskach, to potem musia艂bym kupi膰 wi臋kszy albo kupi膰 ca艂膮 mas臋 wyposa偶enia dedykowanego do tego, 偶eby zmie艣ci膰 si臋 do tego plecaka. Ja si臋 ciesz臋, 偶e Ci pocz膮tkuj膮cy wrzucaj膮 nieprofesjonalny content i dzi臋ki temu mog臋 unikn膮膰 ich b艂臋d贸w. Ale powiedz mi prosz臋 co艣 wi臋cej o:

ale przechodzi艂e艣 to czysto praktycznie czy z jakim艣 ekspertem? A je艣li z ekspertem to聽czy on powiedzia艂 "patrz i na艣laduj" czy jednak co艣聽Ci t艂umaczy艂?.

Nie nie. Po pierwsze nie u偶ywam w og贸le takiego przymiotnika. Po drugie pisa艂em o snowparku dla leszczy (to tacy narciarze jak ja). W PL nie znam za bardzo takowych. W cywilizowanych krajach jest spora gradacja takich chopek. Te co widzia艂em w PL to albo du偶e chopy, albo ma艂e, ale stromy najazd i prawie p艂aski zeskok, albo przeszkody poustawiane bardzo g臋sto. To nie s膮 dobre warunki dla pocz膮tkuj膮cych, a ja ju偶 podzi臋kuj臋 za kontuzje.

Ja lubi臋 z Tob膮 og贸lnie pogada膰. Polemizuj臋 g艂贸wnie z Twoim stosunkiem do pocz膮tkuj膮cych i teoretyk贸w. Moja droga jest w mojej ocenie sp贸jna, podobnie jak Twoja jest w Twojej mimo, 偶e przyjdzie kolejny i powie, 偶e obie s膮 niesp贸jne. Zacz膮艂em p贸藕no i GONI MNIE CZAS. Kiedy wk艂adam rolki to jestem przygotowany merytorycznie, 偶eby na koniec dnia je藕dzi膰 wyra藕nie lepiej, ni偶 je藕dzi艂em na koniec dnia poprzedniego. Kiedy wpinam narty moje nastawienie jest podobne, tylko jako艣膰 przygotowania merytorycznego drastycznie ni偶sza. Wyra藕na wi臋kszo艣膰 narciarzy, jest zdania, 偶e trzeba je藕dzi膰 codziennie tak samo przez 2 tygodnie, a po dw贸ch tygodniach z satysfakcj膮 zaobserwowa膰, 偶e co艣 zacz臋艂o wychodzi膰 troch臋 lepiej. Niezale偶nie od osi膮ganych przeze mnie rezultat贸w nie kr臋ci mnie takie podej艣cie. Chyba nie wpisuj臋 si臋 w trendy pogoni za kr贸liczkiem, cho膰 nie jestem pewien co to dok艂adnie oznacza.

Nie mam czasu na rozkminy jak nosi膰 narty. A je艣li kto艣 chce analizowa膰 jazd臋 ci臋t膮 ju偶 na etapie nauki noszenia nart, to potencjalnie skr贸ci sobie czas nauki jazdy ci臋tej, kiedy ju偶 do niego dotrze. Ja mog臋 analizowa膰 wszystko, a Ty nic. W ostatecznym rozrachunku uwa偶am, 偶e po 2 miesi膮cach jazdy na rolkach je藕dzi艂by艣 podobnie do mnie w sensie poziomu technicznego. Jeste艣 osob膮 zdeterminowan膮 i to zrobi艂oby najwi臋ksz膮 robot臋. Ewentualne r贸偶nice wynika艂yby z indywidualnych predyspozycji. 呕aden z nas nie dowi贸d艂by, 偶e lepiej si臋 uczy膰 od ekspert贸w albo samemu. A na koniec mogliby艣my tylko obaj powiedzie膰:

馃槈

P.S. Nie podzielam Waszych rowerowych pasji, ale z tymi rolkami to chyba zostan臋 chwil臋 d艂u偶ej 馃檪

Cze艣膰

1. Bo w sumie liczy si臋 tylko og贸艂. Jednostka ma znaczenie tylko w jej mniemaniu.

2. Nie drwi臋 z os贸b pocz膮tkuj膮cych! To wysoce niesprawiedliwe. Drwi臋 z os贸b z os贸b, kt贸rym si臋 wydaje, 偶e mog膮 poucza膰 innych nie maj膮c do tego najmniejszych podstaw.

3. Na YT nie ma wielu film贸w instrukta偶owych robionych przez specjalist贸w. Znakomita wi臋kszo艣膰 to w艂a艣nie filmy robione przez osoby, z kt贸rych - jak to m贸wisz - drwi臋, z cyklu sp艂yn膮艂em Draw膮 i Wd膮, wszed艂em na Rysy i by艂em na Olej Perci czy te偶 zjecha艂em Bie艅kul膮 - s艂uchajcie jak to si臋 robi. Nie mnie ocenia膰 filmy rolkowe ale kajakowe to ch艂am totalny. Co wi臋cej, i co jest straszne, cz臋艣膰 tego g贸wna to filmy sponsorowane. Co do plecaka to z g贸ry Ci powiem: nie oceniaj 藕le tej rady tylko zastan贸w si臋 co Ci jest naprawd臋 potrzebne - oka偶e si臋, ze placek jest jeszcze za du偶y. Ja pakowania na kajak uczy艂em si臋 jakie艣 10 lat. Na rower ca艂y czas si臋 ucz臋 i tu rady w sieci s膮 podobne - kupa g贸wna + par臋 rodzynk贸w ale to s膮 go艣cie, praktycznie zawodowcy. wiesz wystarczy spojrze膰 gdzie kto艣 by艂 co przejecha艂 itd.

4. Zapewniam Ci臋, 偶e umiej臋tno艣膰 operowania sprz臋tem i jej szybkie opanowanie ma wi臋kszy sens ni偶 analiza skr臋tu ci臋tego na etapie p艂uga i z pewno艣ci膮 uczenie si臋 odpowiednich technik w odpowiednim czasie ma wi臋kszy sens w sensie czasowym ni偶 przedwczesna analiza gdy nie masz poj臋cia o co chodzi - to najwi臋kszy b艂膮d jaki robi膮 ludzie pocz膮tkuj膮cy. zawsze staram si臋 ten fakt najpierw u艣wiadamia膰 daj膮c przyk艂ady i przekonywa膰 do nie marnowania czasu ale czasami s膮 zaci臋ci i pewni tego, 偶e widz膮 lepiej - wtedy drwi臋 po maksie i mam z tego zabaw臋 bo wiem, 偶e za rok dwa czy par臋 lat b臋d膮 pisa膰 dok艂adnie to co ja im pisa艂em. Pisz臋 o sobie ze swojej perspektywy ale to jest obraz og贸lnej prawid艂owo艣ci.

5. Co do rolek - nie s膮dz臋. Ja mam do艣膰 spor膮 obaw臋 przed pr臋dko艣ci膮 a w艂a艣ciwie przed upadkiem, kt贸ry mo偶e si臋 dla mnie sko艅czy膰 dwuk贸艂k膮 wi臋c rolki odpadaj膮 ale Tobie 偶ycz臋 aby艣 si臋 na nich realizowa艂 jak lubisz najlepiej.

6. I jeszcze co do teoretyzowania i onanizmu sprz臋towego bo ja troch臋 艂膮cz臋 te dwie rzeczy.呕yjemy w dobie niesamowitego post臋pu i wielkiego zbli偶enia dost臋pno艣ci technologii najwy偶szych dla amator贸w i tzw. szarego cz艂owieka. Rozumiem mam zupe艂nie inne podej艣cie z wykorzystaniem. Dla mnie warto艣膰 tkwi w prze艂amywaniu barier konsekwencj膮 i samozaparciem a nie inwestycj膮. Doskonale wiem, 偶e rower na kt贸rym je偶d偶臋 jest do tych zastosowa艅 nieoptymalny a niekt贸re elementy wr臋cz utrudnia聽 i wiem co powinienem kupi膰 zrobi膰, zmieni膰 ale... dodaj臋 plecak i jad臋 pod wiatr. Satysfakcja z pokonania trudno艣ci, kt贸rzy inni pokonali szeregiem u艂atwie艅 jest wtedy o wiele wi臋ksza. Jako wieczny kontestator powiniene艣 to rozumie膰.

Pozdro

Edited by Mitek
  • Like 1

58 minutes ago, Mitek said:

Cze艣膰

1. Bo w sumie liczy si臋 tylko og贸艂. Jednostka ma znaczenie tylko w jej mniemaniu.

2. Nie drwi臋 z os贸b pocz膮tkuj膮cych! To wysoce niesprawiedliwe. Drwi臋 z os贸b z os贸b, kt贸rym si臋 wydaje, 偶e mog膮 poucza膰 innych nie maj膮c do tego najmniejszych podstaw.

3. Na YT nie ma wielu film贸w instrukta偶owych robionych przez specjalist贸w. Znakomita wi臋kszo艣膰 to w艂a艣nie filmy robione przez osoby, z kt贸rych - jak to m贸wisz - drwi臋, z cyklu sp艂yn膮艂em Draw膮 i Wd膮, wszed艂em na Rysy i by艂em na Olej Perci czy te偶 zjecha艂em Bie艅kul膮 - s艂uchajcie jak to si臋 robi. Nie mnie ocenia膰 filmy rolkowe ale kajakowe to ch艂am totalny. Co wi臋cej, i co jest straszne, cz臋艣膰 tego g贸wna to filmy sponsorowane. Co do plecaka to z g贸ry Ci powiem: nie oceniaj 藕le tej rady tylko zastan贸w si臋 co Ci jest naprawd臋 potrzebne - oka偶e si臋, ze placek jest jeszcze za du偶y. Ja pakowania na kajak uczy艂em si臋 jakie艣 10 lat. Na rower ca艂y czas si臋 ucz臋 i tu rady w sieci s膮 podobne - kupa g贸wna + par臋 rodzynk贸w ale to s膮 go艣cie, praktycznie zawodowcy. wiesz wystarczy spojrze膰 gdzie kto艣 by艂 co przejecha艂 itd.

4. Zapewniam Ci臋, 偶e umiej臋tno艣膰 operowania sprz臋tem i jej szybkie opanowanie ma wi臋kszy sens ni偶 analiza skr臋tu ci臋tego na etapie p艂uga i z pewno艣ci膮 uczenie si臋 odpowiednich technik w odpowiednim czasie ma wi臋kszy sens w sensie czasowym ni偶 przedwczesna analiza gdy nie masz poj臋cia o co chodzi - to najwi臋kszy b艂膮d jaki robi膮 ludzie pocz膮tkuj膮cy. zawsze staram si臋 ten fakt najpierw u艣wiadamia膰 daj膮c przyk艂ady i przekonywa膰 do nie marnowania czasu ale czasami s膮 zaci臋ci i pewni tego, 偶e widz膮 lepiej - wtedy drwi臋 po maksie i mam z tego zabaw臋 bo wiem, 偶e za rok dwa czy par臋 lat b臋d膮 pisa膰 dok艂adnie to co ja im pisa艂em. Pisz臋 o sobie ze swojej perspektywy ale to jest obraz og贸lnej prawid艂owo艣ci.

5. Co do rolek - nie s膮dz臋. Ja mam do艣膰 spor膮 obaw臋 przed pr臋dko艣ci膮 a w艂a艣ciwie przed upadkiem, kt贸ry mo偶e si臋 dla mnie sko艅czy膰 dwuk贸艂k膮 wi臋c rolki odpadaj膮 ale Tobie 偶ycz臋 aby艣 si臋 na nich realizowa艂 jak lubisz najlepiej.

Pozdro

Ad 2. Oni mog膮 poucza膰. A przynajmniej mnie. Mamy m贸zgi i ka偶dy musi sobie ofiltrowa膰 co jest na jego poziom. Nie dla Ciebie rady Gabrika, nie dla mnie rady Bode Millera. Ch臋tnie wys艂ucham co ma mi Garbik do powiedzenia, szkoda mojego czasu na s艂uchanie Bode Millera, a u Ciebie odwrotnie.

Ad 3. No w艂a艣nie nie musz膮 by膰 specjali艣ci. We藕 5 pocz膮tkuj膮cych o podobnych realiach jak Twoje, odrzu膰 dwie skrajne opinie z reszty wyci膮gnij 艣redni膮. Prawdopodobnie masz lepszy punkt zaczepienia ni偶 u "ekspert贸w". Przez "eksperta" od nart zmarnowa艂em pierwszy wyjazd na narty, a przez "eksperta" od rolek do艣膰 przykro si臋 na nich po艂ama艂em. Widocznie masz lepszych ekspert贸w albo wi臋kszy talent. Ja ju偶 licz臋 na siebie, Adama i pajacy z YT 馃檪

Ad 4. Po prostu inaczej si臋 uczymy obs艂ugi sprz臋tu. Jedni przez powtarzanie tych samych czynno艣ci, a drudzy przez robienie ca艂y czas innych rzeczy bez d膮偶enia do perfekcji w jednym aspekcie. Wbrew temu co wywnioskowa艂e艣 nigdy nie szuka艂em perfekcji i zawsze staram si臋 nabra膰 luzu przez robienie rzeczy r贸偶nych. Materia艂y trzeba ofiltrowa膰. 艁atwo to zrobi膰 kiedy s膮 przygotowane rzetelnie, a te narciarskie... s膮 upraszczane i nie masz mo偶liwo艣ci realnej oceny poziomu trudno艣ci. Dlatego melepety b艂膮dz膮, a nie dlatego, 偶e s膮 melepetami.

Ad 5. By艂a to sytuacja hipotetyczna. Ale s艂owo zapragn膮艂 by艂o kluczem. Mam wra偶enie, 偶e cho膰 troch臋 inaczej to jednak podobnie jest u Ciebie, Wujota i u mnie. Jak ju偶 co艣 robi膰 to robi膰 z zaanga偶owaniem. Szkoda czasu na to 偶eby robi膰, byle co艣 porobi膰.

W sumie nie wiem po co si臋 na wzajem wci膮gamy 馃檪. Z mojej strony EOT i wszystkiego dobrego! 馃檪

Ad 6. A r贸b sobie jak tam uwa偶asz. Jak chcesz mi zaimponowa膰 swoim wyparciem post臋pu technologoicznego to dawaj te swoje maratony na seryjnym Wigry 3. A jak jeste艣 kozak to w艂膮cz dynamo. Skoro masz przerzutki i du偶e ko艂a to te偶 jeste艣 uwik艂any w onanizm sprz臋towy jak bardzo nie pr贸bowa艂by艣 tego negowa膰. Skoro wiesz 偶e co艣 w Twoim sprz臋cie nie gra, to znaczy, 偶e te偶 dopuszczasz si臋 teoretyzowania. Dalej podoba mi si臋 Tw贸j post, a teraz dodatkowo mog臋 powiedzie膰: WITAJ W KLUBIE!!!聽馃槏

P.S. Wieczny kontestator? 馃槈聽Mo偶e nie patrzysz z odpowiedniej perspektywy? Widzisz/widzicie to tak tylko dlatego, 偶e jest tu jaki艣 taki klubik klepi膮cych si臋 po ramieniu ( czy po czymkolwiek innym (szczeg贸艂y u Damiana)) i chyba niewielu ma odwag臋 powiedzie膰, 偶e widz膮 co艣 inaczej, bo potem wylewa si臋 na nich fala hejtu. Za mojej kadencji ju偶 znikn臋li Kuba99, Maciej S, Plusik, SN (ten to chyba nawet co艣 m贸wi艂, 偶e Ci臋 pozwie), Gabrik (prawie), eliorlan (chyba) i聽聽jacy艣 troch臋 bardziej anonimowi wylewnie 偶egnaj膮cy si臋 z forum. Pozostaje tylko mie膰 nadziej臋, 偶e u Adama to jaka艣 chwilowa niedyspozycja. Widzia艂e艣, 偶ebym kwestionowa艂 Stara, Wujota albo Spiocha? Nawet je艣li si臋 z nimi w czym艣 nie zgadzam, to za ka偶dym razem dostarczaj膮 argument贸w nad kt贸rymi musz臋 si臋 pochyli膰 i powiedzie膰, 偶e s膮 po prostu mocne, a do tego zostawiaj膮 mi przestrze艅 do podj臋cia w艂asnych decyzji.

Teraz ju偶 naprawd臋 EOT - nie dam si臋 wci膮gn膮膰聽馃檪

• Like 1
  • Thanks 1

Cze

Ciekawy temat a i dyskusja tak偶e. Wiele punkt贸w widzenia i do艣wiadcze艅.

Pewne utarte kanony nauczania nie bior膮 si臋 z nik膮d i nie tworz膮 tego laicy, ale ludzie o bardzo du偶ej wiedzy i do艣wiadczeniu. 呕eby co艣 mog艂o by膰 w艂膮czone do kanonu potrzeba d艂ugotrwa艂ej pr贸by na du偶ej grupie, nie na pojedy艅czej jednostce. Oczywi艣cie 贸w kanon sprawdza si臋 w sporej cz臋艣ci procentowej, jednak nie w 100%. S膮 wyj膮tki, ale te偶 r贸偶ne metody nauczania. Opinia Adama, Smoka, Mitka i innych os贸b z wieloletnim do艣wiadczeniem jest dla mnie du偶o bardziej miarodajna, bo grupa os贸b kt贸ra "przewin臋艂a" si臋 przez ich r臋ce jest ogromna. Moim zdaniem intensywne cykliczne szkolenie pod okiem fachowca daje najlepsze efekty.

Oczywi艣cie 艣wiat si臋 zmienia i kanony tak偶e. Problemem jest du偶a bezw艂adno艣膰 grup, kt贸re ja tworz膮. Czasami przechodzi to w lata. Ale te偶 niekt贸re nowinki nale偶y przeczeka膰, bo mog膮 si臋 nie przyj膮膰 i umr膮 艣mierci膮 naturaln膮. W sporcie jest wiele przyk艂ad贸w. Boklev i styl V w skokach, w tenisie pozycja frontalna wprowadzona przez Rodzin臋 Williams. W obu tych przypadkach by艂 straszny op贸r przed zmianami. Troch臋 to trwa艂o. Ale by艂a przedstawiona teza i dow贸d. W przypadku skoczk贸w, jak wi臋kszo艣膰 zacz臋艂a skaka膰 stylem V i mia艂a du偶o lepsze wyniki ni偶 skacz膮cy klasykiem, zwi膮zek zdecydowa艂 si臋 na zmiany, w tenisie bardzo podobnie.聽

Teoria i praktyka s膮 mocno ze sob膮 powi膮zane. Ale czy w przypadku sportu nadmiar wiedzy pomaga? No nie nie wiem. Wa偶ne aby mie膰 sprecyzowany cel i determinacj臋 oraz warunki do jego realizowania. Wrzutka z rolkarzem doskonale oddaje zaanga偶owanie go艣cia. Mimo wielu upadk贸w, brnie do tego co chce robi膰. Ma jasno okre艣lony cel, jazda w skate parkach. Przede wszystkim 膰wiczy, nawet w nocy.

Ka偶da skrajna postawa jest z艂a, zaprzeczanie zmianom, kt贸re ju偶 dawno nast膮pi艂y jak r贸wnie偶 przekonanie, 偶e w "moim" przypadku to nie b臋dzie dzia艂a膰. B臋dzie - tylko potrzeba wi臋cej czasu. Z reszt膮, jest tyle ciekawych rzeczy do roboty, trzeba wybiera膰 te, kt贸re s膮 w naszym zasi臋gu i nie b臋d膮 kolidowa膰 z ca艂ym naszym 偶yciem. Szkoda si臋 szarpa膰, je艣li zysk jest mniejszy ni偶 koszty z tym zwi膮zane. Nie tylko materialne.

Z przyk艂ad贸w forumowych mo偶na zauwa偶y膰, 偶e niesztampowe drogi mog膮 zako艅czy膰 si臋 sukcesem. Ale ka偶da z tych os贸b charakteryzowa艂a si臋 uporem, determinacj膮 i konsekwencj膮 w realizacji swoich plan贸w.

Ja postrzegam wszystkich jako pasjonat贸w g贸r/narciarstwa wszelakiego, ale to co nas 艂膮czy w realu, w 艣wiecie wirtualnym nas dzieli. Niestety tak dzia艂a net. Na szcz臋艣cie od czasu do czasu mamy okazj臋 si臋 spotka膰, co nieco prostuje nasze forumowe relacje.

pozdrawiam

Edited by Marcos73
  • Like 2
  • Thanks 1

• 2 weeks later...
W dniu 19.07.2024 o 08:25, SzymQ napisa艂:

wi臋c kiedy Ty, Wujot, Star czy Spiochu m贸wicie, 偶e mo偶na bez teorii to nawet nie zamierzam z tym dyskutowa膰 馃槈

@SzymQ

W Twoim zak艂adzie z mitkiem, bukmacherzy dali by kurs co najmniej 100 do 1. Mitek pewnie kupi艂by lipne fitnesowe rolki i tylko nabija艂 w nich kilometry.

Widzia艂em Twoje post臋py na nartach, widz臋 co piszesz o rolkach i potwierdza to skuteczno艣膰 Twojej metody.

Mo偶na by przyj膮膰, 偶e jeste艣 pewnego rodzaju fenomenem nowej szko艂y. Przynajmniej je艣li chodzi o szybko艣膰 nauki na pocz膮tkowym/艣rednim poziomie, bo jaki b臋dzie efekt d艂ugoterminowy to nie mo偶na jeszcze jednoznacznie stwierdzi膰. Nie jeste艣 te偶 jedynym przypadkiem skutecznej nauki z youtuba, wi臋c przynajmniej dla cz臋艣ci os贸b si臋 to sprawdza. Budzi to jednak sprzeciw ekspert贸w, wykszta艂conych w czasach gdy ta metoda nie istnia艂a. Niekt贸rzy mog膮 te偶 postrzga膰 filmy jako konkurencj臋 i zagro偶enie dla ich zawodu.

Mitek r贸wnie偶 jest fenomenem, ale z odwrotnego bieguna. Mimo dziesi膮tek lat sp臋dzonych na nartach, tysi膮cach km przejechanych na rowerze. Mimo znajomo艣ci z wieloma ekspertami, uczestnictwa w kursach i zawodach dalej jest na bardzo przeci臋tnym poziomie. Jak to mo偶liwe, nie mam poj臋cia, ale samym sob膮 udawadnia, 偶e jego metodyka jest bardzo ma艂o skuteczna.

Czy mo偶na bez teorii, pewnie tak, ale nie o to chodzi. Ty pasjonujesz si臋 teori膮 techniki. Do tego umys艂 pozwala Ci zrozumie膰 jej zawi艂o艣ci a jaka艣 szczeg贸lna zdolono艣膰, 艂atwo prze艂o偶y膰 na praktyk臋. Dzi臋ki temu bardzo na tym zyskujesz. Niestety zwykle nie jest tak 艂atwo.

1. Teoria jest nudna - wiele os贸b, czytaj膮c akapit o technice juz przy pierwszym zdaniu my艣l o dupie marynie.

2. Biomechanika to bardzo skomplikowane zagadnienia. Niekt贸rzy zawodnicy P艢 to by艂y (s膮?) proste ch艂opy z g贸r. My艣lisz, 偶e mogliby przyswoi膰 zaawansowan膮 fizyk臋 czy fizjologi臋? Nie s膮dz臋, a jednak zostali 艣wietnymi narciarzami.

3. Teoria i praktyka to bardzo odleg艂e zagadnienia. Mo偶na doskonale wiedzie膰 co zrobi膰 i dalej nie umie膰 tego wykona膰. Wielu kursant贸w ma problem z powt贸rzeniem najprostszych 膰wicze艅 a co dopiero zaawansowane uk艂ady balansowania naciskiem, czy k膮tem pochylenia. Nawet samemu cz臋sto nie potrafimy czego艣 zrobi膰, cho膰 bardzo chcemy. Po prostu blokady psychiczne, sprawno艣ciowe, albo automatyczne stare nawyki to uniemo偶liwiaj膮.

Moja metodyka, nie polega na odcinaniu si臋 od teorii. Sk艂aniam si臋 jednak ku opcji by nauka by艂 mo偶艂iwie prosta. Bez skomplikowanych wyk艂ad贸w i finezyjnych 膰wicze艅. By nie popa艣膰 w rutyn臋 i posze偶y膰 zakres umiej臋tno艣ci wybieram teren. Naturalne przeszkody s膮 idealnym zestawem koordynacyjnych 膰wicze艅 i za ka偶dym razem troch臋 innych. A w samym nauczaniu za kluczowe uwa偶am stopniowanie trudno艣ci i ci膮g艂臋 podnoszenie poprzeczki ale bardzo ma艂ymi krokami.

• Like 2
  • Thanks 1

18 godzin temu, Spiochu napisa艂:

@SzymQ

W Twoim zak艂adzie z mitkiem, bukmacherzy dali by kurs co najmniej 100 do 1. Mitek pewnie kupi艂by lipne fitnesowe rolki i tylko nabija艂 w nich kilometry.

Widzia艂em Twoje post臋py na nartach, widz臋 co piszesz o rolkach i potwierdza to skuteczno艣膰 Twojej metody.

Mo偶na by przyj膮膰, 偶e jeste艣 pewnego rodzaju fenomenem nowej szko艂y. Przynajmniej je艣li chodzi o szybko艣膰 nauki na pocz膮tkowym/艣rednim poziomie, bo jaki b臋dzie efekt d艂ugoterminowy to nie mo偶na jeszcze jednoznacznie stwierdzi膰. Nie jeste艣 te偶 jedynym przypadkiem skutecznej nauki z youtuba, wi臋c przynajmniej dla cz臋艣ci os贸b si臋 to sprawdza. Budzi to jednak sprzeciw ekspert贸w, wykszta艂conych w czasach gdy ta metoda nie istnia艂a. Niekt贸rzy mog膮 te偶 postrzga膰 filmy jako konkurencj臋 i zagro偶enie dla ich zawodu.

Mitek r贸wnie偶 jest fenomenem, ale z odwrotnego bieguna. Mimo dziesi膮tek lat sp臋dzonych na nartach, tysi膮cach km przejechanych na rowerze. Mimo znajomo艣ci z wieloma ekspertami, uczestnictwa w kursach i zawodach dalej jest na bardzo przeci臋tnym poziomie. Jak to mo偶liwe, nie mam poj臋cia, ale samym sob膮 udawadnia, 偶e jego metodyka jest bardzo ma艂o skuteczna.

Czy mo偶na bez teorii, pewnie tak, ale nie o to chodzi. Ty pasjonujesz si臋 teori膮 techniki. Do tego umys艂 pozwala Ci zrozumie膰 jej zawi艂o艣ci a jaka艣 szczeg贸lna zdolono艣膰, 艂atwo prze艂o偶y膰 na praktyk臋. Dzi臋ki temu bardzo na tym zyskujesz. Niestety zwykle nie jest tak 艂atwo.

1. Teoria jest nudna - wiele os贸b, czytaj膮c akapit o technice juz przy pierwszym zdaniu my艣l o dupie marynie.

2. Biomechanika to bardzo skomplikowane zagadnienia. Niekt贸rzy zawodnicy P艢 to by艂y (s膮?) proste ch艂opy z g贸r. My艣lisz, 偶e mogliby przyswoi膰 zaawansowan膮 fizyk臋 czy fizjologi臋? Nie s膮dz臋, a jednak zostali 艣wietnymi narciarzami.

3. Teoria i praktyka to bardzo odleg艂e zagadnienia. Mo偶na doskonale wiedzie膰 co zrobi膰 i dalej nie umie膰 tego wykona膰. Wielu kursant贸w ma problem z powt贸rzeniem najprostszych 膰wicze艅 a co dopiero zaawansowane uk艂ady balansowania naciskiem, czy k膮tem pochylenia. Nawet samemu cz臋sto nie potrafimy czego艣 zrobi膰, cho膰 bardzo chcemy. Po prostu blokady psychiczne, sprawno艣ciowe, albo automatyczne stare nawyki to uniemo偶liwiaj膮.

Moja metodyka, nie polega na odcinaniu si臋 od teorii. Sk艂aniam si臋 jednak ku opcji by nauka by艂 mo偶艂iwie prosta. Bez skomplikowanych wyk艂ad贸w i finezyjnych 膰wicze艅. By nie popa艣膰 w rutyn臋 i posze偶y膰 zakres umiej臋tno艣ci wybieram teren. Naturalne przeszkody s膮 idealnym zestawem koordynacyjnych 膰wicze艅 i za ka偶dym razem troch臋 innych. A w samym nauczaniu za kluczowe uwa偶am stopniowanie trudno艣ci i ci膮g艂臋 podnoszenie poprzeczki ale bardzo ma艂ymi krokami.

Cze艣膰

Piotrku Drogi. Nie wiesz o mnie wiele ale wyrobi艂e艣 sobie pogl膮d na podstawie jakich艣 przes艂anek i sta艂em si臋 dla Ciebie symbolem wstecznictwa. Jest to b艂臋dne podej艣cie i b艂臋dna analiza niestety.

"Moja metodyka, nie polega na odcinaniu si臋 od teorii. Sk艂aniam si臋 jednak ku opcji by nauka by艂 mo偶liwie prosta. Bez skomplikowanych wyk艂ad贸w i finezyjnych 膰wicze艅. By nie popa艣膰 w rutyn臋 i poszerzy膰 zakres umiej臋tno艣ci wybieram teren. Naturalne przeszkody s膮 idealnym zestawem koordynacyjnych 膰wicze艅 i za ka偶dym razem troch臋 innych. A w samym nauczaniu za kluczowe uwa偶am stopniowanie trudno艣ci i ci膮g艂e podnoszenie poprzeczki ale bardzo ma艂ymi krokami"

To zdanie z Twojego postu o powy偶szym 艣wiadczy bo... m贸g艂bym si臋 pod nim podpisa膰 w sensie idei a nawet pewnych detali. Musisz jednak zrozumie膰, 偶e ja nie mam parcia na wynik ani osi膮gni臋cia, kt贸re mi si臋 nie podobaj膮 - 偶e tak to nazw臋. Prosz臋 Ci臋 wi臋c nie u偶ywaj mnie jako ikonki bo b艂膮dzisz i wkurwiasz mnie niepotrzebnie a ja mimo wszystko Cie chc臋 lubi膰.

Ja kibicuj臋 Szymkowi, kibicuje ka偶demu kto chce robi膰 post臋py tylko zwracam uwag臋 aby nie wywa偶a膰 otwartych drzwi dla zasady - sam si臋 naucz臋 lepiej albo z YT, a obok schemat na TO SAMO gotowy.

Aha - nie oceniaj mojego poziomu bo nie masz o nim poj臋cia. Widzieli艣my si臋 dwa razy w 偶yciu i chcia艂bym aby to nie by艂o o dwa za du偶o.

Trzymaj si臋.