Skocz do zawartości

Skate To Ski czyli na rolkach z górki - techniki, porady, doświadczenia

KrzysiekK

Rekomendowane odpowiedzi

7 hours ago, Victor said:

Dobra , rzecz na późną jesień . Problem , że będąc , bądź trenując w butach narciarskich w lecie osłabiamy mięśnie stopy co wiąże się z łatwością kontuzji. Chyba że , robisz ekstra trening na stopy . Na rolkach stopy i nie tylko wzmacniają się przez lato. 
Pozdrowienia 

• Like 1

4 godziny temu, PSmok napisał:

Krzysztof, 

Czekamy na te okazałe skręty na stromym i szerokim asfalcie .

Pfff wiedziałem, że Cię dotknie. Piotrze - nie twierdziłem że nie umiesz. Nie twierdziłem że ja umiem lepiej. Już pokazywałeś nie raz takie C skręty bardzo ładne na stromym. Tu na filmie masz po prostu taki teren jaki masz. Nie jest łatwo znaleźć dobrą górkę gdzie i szeroko i stromość fajna.

A ból nie wynika z nacisku jakiegokolwiek tylko raczej z napięcia mięśni. Mam to wtedy gdy stopa wewnętrzna skrętu wymusza dużą supinacje. Wtedy boli mnie w stawie skokowym. 

ps. Wstawiłeś na YT kapitalny film ze skiturów. Ekstra. 

7 godzin temu, PSmok napisał:

Chyba że , robisz ekstra trening na stopy .

Co fachowiec to fachowiec 😉💪 pięknie wyłapałeś.
Często dostaje różne rodzynki żebym na coś zwrócił uwagę z racji, że nie mam fb czy insta na których jest cała masa ciekawostek a ten filmik dostałem żebym właśnie zwrócił uwagę na prace stóp 👏. Na rolkach w ostatnim czasie praktycznie nie jeżdżę ale mam halę z której korzystam i sobie trenuję . Rower+gimnastyka plus hala -jakoś tą swoją sprawność 40 latka utrzymuje .

W Belgii + 35sC 🤯 więc jutro nie ma bata trzeba rozpocząć nowy sezon ⛷️ w lodówce będzie przyjemnie chłodno 😅 

Pozdrawiam 

ps bardzo lubię te serie wyjątkowych wizualizacji są zarąbiste 

https://m.facebook.com/reel/1039371277847878/?referral_source=external_deeplink

• Like 1

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Victor napisał:

Krzychu jak patrzę na takie filmiki to aż mam ochotę wyciągnąć rolki z szopy 😂

Prawda ? 
Moi znajomi wiedzą, że jak zobaczą w okolicy ładną, szeroką górkę na mało uczęszczanej drodze asfaltowej to mają zrobić pinezkę i mi wysłać 😉

Właśnie czeka na mnie jedna miejscówka. 😉 Moze dzis. Zacząłem belferskie wakacje. 

Edytowane przez KrzysiekK
  • Like 1

On 6/29/2025 at 10:01 PM, KrzysiekK said:

Pfff wiedziałem, że Cię dotknie. Piotrze - nie twierdziłem że nie umiesz. Nie twierdziłem że ja umiem lepiej. Już pokazywałeś nie raz takie C skręty bardzo ładne na stromym. Tu na filmie masz po prostu taki teren jaki masz. Nie jest łatwo znaleźć dobrą górkę gdzie i szeroko i stromość fajna.

A ból nie wynika z nacisku jakiegokolwiek tylko raczej z napięcia mięśni. Mam to wtedy gdy stopa wewnętrzna skrętu wymusza dużą supinacje. Wtedy boli mnie w stawie skokowym. 

Nic nie dotknęło. Z mojej perspektywy zauważam że jak jest za stromo to tracę przyczepność i rolki wpadają w poślizg. Jak jazda na nartach po zalodzonym stoku. 
Dobrze jest znaleść coś nie za strome ale żeby był długi zjazd.

Wyślij wideo, ciekawe dlaczego stopa wymusza dużą supinacje ?

Pozdrowienia 

• Like 1

On 6/30/2025 at 1:15 AM, Victor said:

Co fachowiec to fachowiec 😉💪 pięknie wyłapałeś.
Często dostaje różne rodzynki żebym na coś zwrócił uwagę z racji, że nie mam fb czy insta na których jest cała masa ciekawostek a ten filmik dostałem żebym właśnie zwrócił uwagę na prace stóp 👏. Na rolkach w ostatnim czasie praktycznie nie jeżdżę ale mam halę z której korzystam i sobie trenuję . Rower+gimnastyka plus hala -jakoś tą swoją sprawność 40 latka utrzymuje .

W Belgii + 35sC 🤯 więc jutro nie ma bata trzeba rozpocząć nowy sezon ⛷️ w lodówce będzie przyjemnie chłodno 😅 

Pozdrawiam 

ps bardzo lubię te serie wyjątkowych wizualizacji są zarąbiste 

https://m.facebook.com/reel/1039371277847878/?referral_source=external_deeplink

Dobrze jest wzmocnić stopy przez lato aby omijać kontuzje w zimie. Ja może kupię ten system w jesieni i wypróbuję z butami .

Te filmiki są bardzo dobre i pomagają w wizualnym ogarnięciu sytuacji.

Pozdrowienia 

Edytowane przez PSmok
  • Thanks 1

W dniu 30.06.2025 o 07:01, KrzysiekK napisał:

Ten 

• Like 1

1 godzinę temu, PSmok napisał:

Nic nie dotknęło. Z mojej perspektywy zauważam że jak jest za stromo to tracę przyczepność i rolki wpadają w poślizg. Jak jazda na nartach po zalodzonym stoku. 
Dobrze jest znaleść coś nie za strome ale żeby był długi zjazd.

Wyślij wideo, ciekawe dlaczego stopa wymusza dużą supinacje ?

Pozdrowienia 

Zrobię coś świeżego. Na razie mamy okres burzowy i deszczowy.

Długi zjazd to marzenie. U mnie tu 10 skrętów max i już skręcanie zmniejsza prędkość ogólną. Jakbym jechał na kreskę czyli w dół stoku to prędkość ok, a zakręty to wiesz.

Chociaż zauważyłem że jak się dobrze stoi to takie pełne, płynne skręty mocno nie spowalniają. Zauważam to szczególnie gdy stoję nisko ale przenoszę ciężar na tył stóp. Coś jak jazda po puchu na nartach. Gdy przednie kółko nie dociska, rolki jadą szybciej.