Skocz do zawartości

Co z tym zrobić. Analiza jazdy.

herbi

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Brawo, świetna decyzja! Zwróć uwagę jak "nie bardzo" wygląda GS na SL i o ile lepiej na narcie dedykowanej. Jak na pierwsze jazdy wygląda to naprawdę super. Wiesz... umiejętność jazdy sportowej to umiejętność jazdy skrętem wymuszonym i to jest praktycznie jedyna dobra diagnoza porządnej jazdy. Gdzie byłeś na szkoleniu, u kogo?

Pozdro

Dzięki! Jaram się 😄

To prawda, dopiero teraz widzę jak ważna jest narta odpowiednio dobrana do odległości między bramkami.

Ten trening GS to z Best Camp w Wańkowej, wieczorem rozstawiają ogólnie dostępny slalom na feriach. Dopiero jeden raz byłem, ale będzie więcej!

Ten na stromszym, to u nas w Przemyślu jest rozstawiany. Zapisałem się do klubu KN Przemyśl SKI.

Na 3 razy, nawet jeden raz pomagałem ustawiać.

IMG_6027.jpeg

• Like 2

• 3 tygodnie później...

CHWALĘ SIĘ!

Wiem, że dla was to nic, ale dla amatora co przejeździł tylko 7 sezonów na nartach to jest początek czegoś 🙂

W piątek, czyli mój 35-ty dzień tego sezonu narciarskiego, po 6-cio dniowym szkoleniu, przyszedł moment egzaminu, pozytywnie zaliczyłem pierwszy szczebel drabiny instruktorskiej: KK SITN 🎿
Poznałem fajnych młodych ludzi i pogoda dopisała.
Nie było by to nic wielkiego, ale pojechałem tam z kontuzją barku po solidnej glebie którą miałem tydzień wcześniej na Laworcie i była obawa czy ciało da radę. X-ray nie wykazał złamań, więc wspomagany 💊 jakoś sobie poradziłem. Strasznie ciągnęło mnie w łopatce jak podnosiłem obie ręce, zaciskałem zęby , łzy płynęły ale poszło. W głowie non stop powtarzane: „tylko bez przesady i się nie wyp****, bo znów będzie 🩻 i gips!”. 🫣
No ale przez 6dni gleby nie było, GS zaliczony (najlepszy czas), teoria zdana, Ewolucje Techniczne zaliczone i można otwierać 🍾.

Od przyszłego sezonu cisnę z kolejnymi etapami. Kto by się spodziewał.. 😎

Jaram się!

Wrzucam kilka zdjęć i filmów.

Jak zawsze proszę o konstruktywną krytykę mojej jazdy, już coraz więcej widzę, rozumiem więcej i zdaję sobie sprawę z części błędów, ale oko eksperckie zawsze coś wyłapie. 🙂

IMG_6150.jpeg

IMG_6144.jpeg

IMG_6147.jpeg

IMG_6135.jpeg

IMG_6137.jpeg

IMG_6114.jpeg

IMG_6109.jpeg

IMG_6108.jpeg

IMG_6099.jpeg

IMG_6094.jpeg

IMG_6093.jpeg

IMG_6089.jpeg

IMG_6090.jpeg

Edytowane przez herbi
  • Like 8
  • Thanks 2

Cześć

No i idzie jak należy. Bardzo fajnie.

Chciałem zwrócić uwagę na filmik nr 4. Pozycja na krzesłach jest modelowa, spokojna, narciarze nie kręcą się ani nie machają nartami ani rękami. Ciężar rozłożony równomiernie na krześle. Spokojna rozmowa wzbogaca odczucia jazdy wyciągiem o pewną interaktywność a także może skutkować ciekawymi znajomościami. Dobrze dobrana kolorystyka ubioru i sprzętu zwraca uwagę i wzbudza szacunek dla gustu dobierającego. Czerwony kolor przyciąga uwagę co w wypadku (jak tutaj) sensownej jazdy jest dobrym pomysłem bo wpływa pozytywnie na edukację innych.

Brawo

• Thanks 1
  • Haha 5

Godzinę temu, Mitek napisał:

Cześć

Chciałem zwrócić uwagę na filmik nr 4. Pozycja na krzesłach jest modelowa, spokojna, narciarze nie kręcą się ani nie machają nartami ani rękami. Ciężar rozłożony równomiernie na krześle. Spokojna rozmowa wzbogaca odczucia jazdy wyciągiem o pewną interaktywność a także może skutkować ciekawymi znajomościami. Dobrze dobrana kolorystyka ubioru i sprzętu zwraca uwagę i wzbudza szacunek dla gustu dobierającego. Czerwony kolor przyciąga uwagę co w wypadku (jak tutaj) sensownej jazdy jest dobrym pomysłem bo wpływa pozytywnie na edukację innych.

Brawo

Cześć

W końcu Instruktor ma być wzorem w każdym elemencie.

pozdro

• Like 1

Teraz, brachol napisał:

Cześć

W końcu Instruktor ma być wzorem w każdym elemencie.

pozdro

Cześć

Wiesz to wbrew pozorom jest dość ważny element i nie chodzi tutaj o estetykę samą w sobie ale takie dobranie stroju aby podkreślić w sylwetce elementy, które chcemy ludziom pokazać. Stąd spodnie dość wąskie koniecznie z zaszewkami na kolanach. Kurtka krótka i najlepiej ze ściągaczem w pasie lub odpowiednio skrojona. Strój dość dopasowany.

Za jazdę w rozpiętej kurtce na przykład można było wylecieć z CKI.

Pozdro

• Haha 1

Godzinę temu, Mitek napisał:

Za jazdę w rozpiętej kurtce na przykład można było wylecieć z CKI.

I ten tekst jest najlepszym przykładem że stare dziadki jak już nie mają się do czego przypierdolić to że kurtka chujowa 🤣🤣🤣 wypierdolić ich do LASU 😁 gdzie ich miejsce niech sami sobie obsrane gacie oceniają bo zwieracze już nie trzymają.

Edytowane przez Mikoski
  • Haha 4

59 minut temu, Mikoski napisał:

I ten tekst jest najlepszym przykładem że stare dziadki jak już nie mają się do czego przypierdolić to że kurtka chujowa 🤣🤣🤣 wypierdolić ich do LASU 😁 gdzie ich miejsce niech sami sobie obsrane gacie oceniają bo zwieracze już nie trzymają.

No nie Panie Mikoski,

dezynwoltura, nadmierny luzik w ubiorze i ogólnym wyglądzie niestety się nie sprawdza,

szef ma wyglądać.

• Thanks 1

Godzinę temu, Mikoski napisał:

Damiano, dobrze Cię czytać/widzieć w dobrej formie 🤣

• Haha 2

13 minut temu, Baltazar Gabka napisał:

No nie Panie Mikoski,

dezynwoltura, nadmierny luzik w ubiorze i ogólnym wyglądzie niestety się nie sprawdza,

szef ma wyglądać.

Co to ma wspólnego z jazdą na nartach 🤔 ja w kalesonach objadę tych wszyskich ...

A szef to jestem ja 😁

Edytowane przez Mikoski
  • Haha 1

27 minut temu, Mikoski napisał:

Co to ma wspólnego z jazdą na nartach 🤔 ja w kalesonach objadę tych wszyskich ...

A szef to jestem ja 😁

Cześć

Z jazdą nic ale instruktor nie ma za zadanie jeździć tylko uczyć. I nie myślę o elegancji a o tym, żeby dało się pokazać o co chodzi. no chyba, że przechodzimy na naukę z YT - wtedy OK.

Pozdro

Godzinę temu, .Beata. napisał:

Damiano, dobrze Cię czytać/widzieć w dobrej formie 🤣

Mowa kloaczna polega na niekontrolowanym lub patologicznym używaniu wulgaryzmów oraz słownictwa związanego z wydalinami. Najczęstsza przyczyna medyczna to zespół Tourette’a gdzie mowa kloaczna występuje jako jeden z tików werbalnych. Chory wypowiada obsceniczne słowa mimowolnie, często wbrew swojej woli.Może pojawić się w wyniku uszkodzeń mózgu, np. po udarach, urazach płatów czołowych lub w przebiegu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak otępienie czołowo-skroniowe.Używanie mowy kloacznej może być mechanizmem obronnym służącym do rozładowania silnego napięcia, lęku lub agresji.

W kontekście pozamedycznym może świadczy o niskiej kulturze osobistej, braku umiejętności panowania nad emocjami lub próbie manifestacji buntu i dominacji w grupie. 

• Haha 2

48 minut temu, Jan napisał:

Mowa kloaczna polega na niekontrolowanym lub patologicznym używaniu wulgaryzmów oraz słownictwa związanego z wydalinami. Najczęstsza przyczyna medyczna to zespół Tourette’a gdzie mowa kloaczna występuje jako jeden z tików werbalnych. Chory wypowiada obsceniczne słowa mimowolnie, często wbrew swojej woli.Może pojawić się w wyniku uszkodzeń mózgu, np. po udarach, urazach płatów czołowych lub w przebiegu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak otępienie czołowo-skroniowe.Używanie mowy kloacznej może być mechanizmem obronnym służącym do rozładowania silnego napięcia, lęku lub agresji.

W kontekście pozamedycznym może świadczy o niskiej kulturze osobistej, braku umiejętności panowania nad emocjami lub próbie manifestacji buntu i dominacji w grupie. 

Komplementy możesz kierować bezpośrednio do mnie po co przez ogródek Beaty 😁

Godzinę temu, Jan napisał:

Wnuczka Ci "Ai" ogarnęła? 

6 godzin temu, herbi napisał:

CHWALĘ SIĘ!

Wiem, że dla was to nic, ale dla amatora co przejeździł tylko 7 sezonów na nartach to jest początek czegoś 🙂

W piątek, czyli mój 35-ty dzień tego sezonu narciarskiego, po 6-cio dniowym szkoleniu, przyszedł moment egzaminu, pozytywnie zaliczyłem pierwszy szczebel drabiny instruktorskiej: KK SITN 🎿
Poznałem fajnych młodych ludzi i pogoda dopisała.
Nie było by to nic wielkiego, ale pojechałem tam z kontuzją barku po solidnej glebie którą miałem tydzień wcześniej na Laworcie i była obawa czy ciało da radę. X-ray nie wykazał złamań, więc wspomagany 💊 jakoś sobie poradziłem. Strasznie ciągnęło mnie w łopatce jak podnosiłem obie ręce, zaciskałem zęby , łzy płynęły ale poszło. W głowie non stop powtarzane: „tylko bez przesady i się nie wyp****, bo znów będzie 🩻 i gips!”. 🫣
No ale przez 6dni gleby nie było, GS zaliczony (najlepszy czas), teoria zdana, Ewolucje Techniczne zaliczone i można otwierać 🍾.

Od przyszłego sezonu cisnę z kolejnymi etapami. Kto by się spodziewał.. 😎

Jaram się!

Wrzucam kilka zdjęć i filmów.

Jak zawsze proszę o konstruktywną krytykę mojej jazdy, już coraz więcej widzę, rozumiem więcej i zdaję sobie sprawę z części błędów, ale oko eksperckie zawsze coś wyłapie. 🙂

IMG_6150.jpeg

IMG_6144.jpeg

IMG_6147.jpeg

IMG_6135.jpeg

IMG_6137.jpeg

IMG_6114.jpeg

IMG_6109.jpeg

IMG_6108.jpeg

IMG_6099.jpeg

IMG_6094.jpeg

IMG_6093.jpeg

IMG_6089.jpeg

IMG_6090.jpeg

Brawo Herbi, takich jak Ty z pasją jest potrzeba więcej. Ja oczywiście życzę powodzenia.

pozdro

6 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Brawo

Dzięki,  miło mi, że zwracasz uwagę na takie rzeczy gdyż, to jak siedzimy jest faktycznie nieprzypadkowe. 🙂

Wykładowca też wspominał o ubiorze, upominał za rozpięte zamki, nadmiernie luźny ubiór itp.

5 godzin temu, Jan napisał:

gacie trochę za luźne

Kwestia gustu, aczkolwiek przypomniało mi się jak w latach 80/90 ludzie jezdzil i w spodniach z pianki, w takich to było sexi 😉

15 minut temu, Marcos73 napisał:

Brawo Herbi, takich jak Ty z pasją jest potrzeba więcej. Ja oczywiście życzę powodzenia.

pozdro

Dzięki 🤩