Jump to content

Allround performance nie za miliony

tryhp3
 Share

Recommended Posts

29 minut temu, Mitek napisał:

A jak się przekłada elastyczność przodu na jazdę?

POzdro

Nie wiesz? Czy bawisz się w egzaminatora? Ja już wyrosłem z czasów szkolnych. Przecież pisałeś. Mam cię zacytować? Z wytłumaczeniem twoim własnym co się uzyskuje? Pewno narty się zginają, a czasem to się łamią. Jako rzecze Mitek, cyt. Typowy Master to narta GS ze zmniejszonym promieniem skrętu i bardziej elastycznym przodem I tyle.  A teraz sam się tłumacz.

Edited by star

5 godzin temu, Bruner79 napisał:

To zależy 😉 może łatwiej wchodzić w skręt i lepiej skręcać , może to tez przód telepać 😁

No łatwiej zacieśniać skręt, a jakże. Już pisalem, ze na masterze rossi/dyna można pojechać i czuć się jak na sztywnej slalomce powiedzmy rossi fis. Długość to tylko różnica 10cm, ale ważniejsza elastyczność. Na scottach the Ski jeszcze dłuższych w miękkim tez da się fajnie zacieśnić ale tam krawedzi aktywnej przy odpowiednim zakrawedziowaniu tyle co kot napłakał. No i całkiem znośna miękkość bytu. A dla Mitka co się zaciął tytułem odpowiedzi: rap ze stolycy, sztywniuteńko...

W dniu 28.03.2023 o 11:09, tryhp3 napisał:

@kordiankw Ze zdjęcia wynika, że między MX84 i Master Speed jest więcej niż 1 cm różnicy - nawet mimo tego, że są nieco inaczej oparte.

Sprawdziłem na miejscu. Kastle to długość 178 cm, Dynastary 180 cm. Z rozmiarów wynika 2 cm różnicy w długości, jednak postawione obok siebie i zmierzona różnica to 5 cm, co widać na fotach. 

IMG_3788.jpeg

IMG_3787.jpeg

IMG_3786.jpeg

IMG_3785.jpeg

IMG_3782.jpeg

IMG_3784.jpeg

IMG_3783.jpeg

8 minut temu, kordiankw napisał:

Sprawdziłem na miejscu. Kastle to długość 178 cm, Dynastary 180 cm. Z rozmiarów wynika 2 cm różnicy w długości, jednak postawione obok siebie i zmierzona różnica to 5 cm, co widać na fotach. 

IMG_3788.jpeg

IMG_3787.jpeg

IMG_3786.jpeg

IMG_3785.jpeg

IMG_3782.jpeg

IMG_3784.jpeg

IMG_3783.jpeg

Bo w Dynkach to chyba dziób jest doklejony, bo właściwy jest nieco niżej🙂

pozdrawiam

• 3 weeks later...

Odkupiłem, je od chłopaka który ma kilka różnych par nart i twierdził, że na tych mu się źle jeździ, ponieważ jest za słaby fizycznie. Ogólnie z rozmowy wywnioskowałem, że on raczej woli slalomki. 

Narty zostały wypróbowane na Kasprowym w zeszłą niedzielę. Warunki były całkiem dobre i jeździło mi się na nich bardzo dobrze, nawet na muldach które miejscami zaczęły się pojawiać. Stosunkowo łatwo wchodziły też w krótki skręt, na czym też mi zależało. Swoją drogą, w teście WorldSkiTest w czasach kiedy testowali GSy, były one najwyżej oceniane w kategorii "krótki skręt" WorldSkitest 18/19: Stoeckli Laser GS, Race GS mężczyźni (skionline.pl). Swego czasu miałem okazję przejechać się na Völkl Racetiger GS WorldSkitest 18/19: Voelkl Racetiger GS, Race GS mężczyźni (skionline.pl) (tylko na nowszej wersji niż w tym teście) i one zachowywały się inaczej. Skręcać za bardzo nie chciały i jak najszybciej ciągnęły w dół. Ale warunki i stok też zupełnie inne były.

Stöckli, w swojej wyszukiwarce na pierwszy wybór proponowało mi długość 185 cm dla tych GSów, kupiłem 180 cm (drugi wybór wg Stöckli) i w sumie pierwsze odczucie było, że nie zawadziło by jakby były nieco dłuższe.

kasprowy.jpg

Edited by tryhp3
  • Like 2
  • Thanks 1