Jump to content

Polacy we Włoszech - artykuł

a_senior
 Share

Recommended Posts

35 minut temu, Dany de Vino napisał:

Val di Fiemme. Na jednym karnecie trzy ośrodki w odległości kilkunastu km od siebie. Polecam 🙂.

Dzięki. 10-15 lat temu bywałem w północnej części Val di Fiemme czyli w Alpe Lusia i Obereggen (ale tam krzyczą po niemiecku 😉). Mieszkaliśmy zawsze w Moenie i jeździliśmy zazwyczaj po jednym dniu w Alpe Lusia, Obereggen - Ski Center Latemar, Passo San Pellegrino - Falcade i Canazei. Ale wtedy skipass Dolomiti Superski nie był tak drogi jak teraz. W tym roku chciałem coś zarezerwować w Moenie w lutym i nie było szans więc było Ortisei i Val Gardena.

• Like 3

9 godzin temu, wojtek pw napisał:

10-15 lat temu bywałem

byłem na początku lutego wCervinia spotkałem bardzo miłe Polki i Polaków z 2 grup autokarowych i zachowywali się wzorowo 

• Like 2

9 minut temu, Dany de Vino napisał:

Jeszcze jedna migawka z ośrodka Latemar 2022. (będziemy tam znowu od poniedziałku)

Piękne widoki, piękna trasa, super luz. Tylko czemu w 56s ten gość w żółtej kurtce na pustym stoku o szerokości lotniska prawie zajechał komuś drogę - tego nie mogę zrozumieć 🙂

Edited by Kubis

Godzinę temu, Dany de Vino napisał:

Jeszcze jedna migawka z ośrodka Latemar 2022. (będziemy tam znowu od poniedziałku)  Trasa 2500m 550m przewyższenia, czyli taka solidna "czerwona". 

To w ogóle jedna z najlepszych tras w tym ośrodku, zawsze od niej zaczynaliśmy dzień z 1-2 zjazdy, a potem dopiero dalej. Raz jak piździło u góry, to była praktycznie jedna trasa, po której można było swobodnie jeździć, z wyjątkiem samej góry. 

4 godziny temu, Dany de Vino napisał:

Jeszcze jedna migawka z ośrodka Latemar 2022. (będziemy tam znowu od poniedziałku)  Trasa 2500m 550m przewyższenia, czyli taka solidna "czerwona". 

Szczerze mówiąc nie widać tej czerwieni, ale i tak wydaje się wow. 🙂 

• Like 2

19 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

To jest przemyślana niemiecko-rosyjska polityka mająca na celu obniżenie wartości wspaniałego i nieskazitelnego narodu.

Pozdro

Mitek, miała być ironia, a wyszła rzeczywistość.

1.  Tak, jest to przemyślana, niekorzystna dla nas polityka. Mają do tego prawo, a my mamy prawo to oceniać a jak się da, to kontrować, odpłacając pięknym za nadobne.

2. Naród nie jest nieskazitelny, ale wytykanie nam wad moralnych, w przypadku Niemców jest co najmniej niestosowne.

17 godzin temu, Chertan napisał:

Sporo tańszy jest karnet Silver i obejmuje właśnie te ośrodki. 

Prawdę mówiąc nie pamiętam czy np w latach 2009-13 była taka opcja ale nie neguję jej istnienie. Pamiętam, że nie rozważaliśmy takiej opcji. Natomiast pamiętam, że były karnety 4+2 i może nawet 3+3 czy 4 lub 3 dni w Alpe Lusia oraz 2 lub 3 w pozostałych z Dolomiti Superski. Wtedy argumentem przemawiającym za Dolomoiti Superski była też możliwość (a nawet czasami przypadkowość😀) wjechania na Sellarondę z ośrodka Belvedere w Canazei do którego zawsze dojeżdżaliśmy. A z Canazei na nartach do Marmolady to chwila 😉. Inne czasy, inne pieniądze, inne priorytety, inne siły.

• Like 1

Silver obejmuje również część Sella Ronda, właśnie z Canazei, ale w pewnym momencie się kończy. Są znaki końca karnetu Val di Fassa. Na pewno do Arabby i potem na Marmolada już się nie dało. Czy wtedy było, tego nie wiem. 

5 minut temu, Chertan napisał:

Silver obejmuje również część Sella Ronda, właśnie z Canazei, ale w pewnym momencie się kończy. Są znaki końca karnetu Val di Fassa. Na pewno do Arabby i potem na Marmolada już się nie dało. Czy wtedy było, tego nie wiem. 

Cześć

Nie wiem co to jest Silver - nigdy nie słyszałem ale parę lat nie byłem. A jest tak, że Dolomitisuperski obejmuje tak naprawdę praktycznie całe Dolomity a w nich jest kilkanaście regionów, dla których są dostępne wydzielone skipassy regionalne.

Val di Fiemme to rejon w którym był Dany i tam są 4 centra - Latemar - dostępne z 3 stron, Alpe Cermis - dostępne z Cavalese, Lusia i Passo Rolle.

Val di Fassa z Campitello i Canazei (tu jest Belvedere) z ograniczeniem do Passo Sella i Passo Pordoi (chyba już nie pamietam, ale w kadym razie z dostępem do Sass Pordoi) tutaj też jest Carezza i Pozza.

Nie wiem nic o tym aby te dwa rejony chodziły kiedykolwiek wspólnie na czym innym niż ogólny DSS.

Pozdro serdeczne

5 godzin temu, a_senior napisał:

Szczerze mówiąc nie widać tej czerwieni, ale i tak wydaje się wow. 🙂 

Bo jest wow 🙂 , a kolor trochę wynika z proporcji długości trasy i przewyższenia, zresztą nie znam się za bardzo na tym. W każdym razie pojeździć się da że ha! 

Jeśli chodzi o ceny karnetów, to sezonówka Val de Fiemme to 500 kilka E (seniorska 400 kilka). My jeździmy za około 12E dziennie.  Polecam !

• Like 1
  • Thanks 1

27 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Nie wiem co to jest Silver - nigdy nie słyszałem ale parę lat nie byłem. A jest tak, że Dolomitisuperski obejmuje tak naprawdę praktycznie całe Dolomity a w nich jest kilkanaście regionów, dla których są dostępne wydzielone skipassy regionalne.

Val di Fiemme to rejon w którym był Dany i tam są 4 centra - Latemar - dostępne z 3 stron, Alpe Cermis - dostępne z Cavalese, Lusia i Passo Rolle.

Val di Fassa z Campitello i Canazei (tu jest Belvedere) z ograniczeniem do Passo Sella i Passo Pordoi (chyba już nie pamietam, ale w kadym razie z dostępem do Sass Pordoi) tutaj też jest Carezza i Pozza.

Nie wiem nic o tym aby te dwa rejony chodziły kiedykolwiek wspólnie na czym innym niż ogólny DSS.

Pozdro serdeczne

Cześć

The ski pass Valle Silver gives the possibility to ski with a only one ticket in the areas: Val di Fassa/CarezzaAlpe Lusia/San PellegrinoVal di Fiemme/Obereggen and San Martino di Castrozza/Passo Rolle. It is a card, valid for 5 or 6 days, to use in four different ski districts to have fun along 380 km of slopes (140 lifts), in the Dolomites of Trentino and Alto Adige-Südtirol.

pozdro

• Like 2

Cześć

Czyli połączyli w jednym skipasie Fiemme i Fassa. W sumie to jest dobry pomysł, choć powinien dotyczyć raczej wyjazdów dłuższych niż 5-6 dni, zakładając, że możesz pojeździć wszędzie.

Pozdro

1 godzinę temu, Dany de Vino napisał:

Nie pamiętam dokładnie, chyba 65.

Łapiesz się Janie 🙂 ?   

jak najbardziej i już cieszę się na darmowe we Francji

• Like 1