mig Napisano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Lexi napisał: Chce Ci sie takiego kloca targać?..nie lepiej jakąś aktywną?.. a ta jako element dekoracyjny sprawdzi sie pięknie.. 🙂 Hehe... służy jako balast na dziobie. To jest glownie wartość sentymentalna, bo jeszcze w czasach Jaruzelskiego została własnoręcznie wytrałowana w pobliżu przystani w Rucianym, gdy jeszcze nie było tam portu Faryja i cumowalo się do drzewa... potem wiele razy pokazała że warto jej używac, choć faktycznie upierdliwa przy wyciąganiu bywa. Być może skończy jako dekoracja. Na typowe warunki wystarcza 6kg z rufy. Edytowane 26 Kwietnia 2023 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 2 godziny temu, mig napisał: Na typowe warunki wystarcza 6kg z rufy. Ta to chyba polska odpowiedz na wszelkie kotwice pługowe... jak ma w trzonie podłużne wycięcie (a pewnie ma) to i bojrep niepotrzebny.... 2 godziny temu, mig napisał: wartość sentymentalna, ..u mnie też jedna pamiątkowa zalega 🙂.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, Lexi napisał: Ta to chyba polska odpowiedz na wszelkie kotwice pługowe... jak ma w trzonie podłużne wycięcie (a pewnie ma) to i bojrep niepotrzebny.... ..u mnie też jedna pamiątkowa zalega 🙂.. Ma wycięcie, ale nie zawsze to zaleta. Czasem kotwica lubi ulozyc sie na dnie z szekla od strony łap co uniemożliwia złapanie dna. Trzeba na to uważać. Łańcucha nie używam, gdy podejrzewam że może nie utrzymać to opuszczam zeliwniaka... ;-). Ta tylko raz zawiodła. Twoja to klasyka, choć chyba w wykonaniu garażowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 (edytowane) 19 godzin temu, mig napisał: Sezon całkiem, całkiem, coś ok 26 dni.... no może niekoniecznie "dni", bo trafiały się wyjazdy na szybkie 2-3 godziny z rana i ucieczkę przed tłumem. Ale były tez po solidne 8 godzin harówki.... 😉 Głownie Wisła,, 3x Czantoria, nieco (po tygodniu) Krynicy i Włoch. W sumie.... znacznie wiecej niż się spodziewałem. Teraz sezon żeglarski... Przy okazji.... jak zabezpieczyć antykorozyjnie żeliwo szare w postaci kilkunastokilogramowej kotwicy Halla. Przedmiot będzie moczony, przewożony wraz z mokrymi linami w wilgotnej bakiście dziobowej, a na dodatek wleczony czasem na dnie po piasku lub kamieniach. Do tej pory pozwalałem jej spokojnie rdzewieć, ale to mało estytyczne. Kotwica jest po oczyszczeniu śrutowaniem. U mnie morski. Od jutra. Moczenie. Suszenie. Spacery. Rower. Takie tam. Ogólnie długo wyczekiwana nuda https://domkibialogora.pl Góry kusiły, ale plecak z mocowaniem nart został, więc była wymówka. Edytowane 27 Kwietnia 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 10 godzin temu, mig napisał: Twoja to klasyka, choć chyba w wykonaniu garażowym? Czort wie...była na łódce jak ją kupiłem - o dziwo pięknie sie sprawdziła na Chorwacji ( z 10lat temu) choć tylko na spokojnej wodzie była używana - w bakiscie leżała na wszelki wypadek CQR ale tam gdzie byłem już bym jej nie podniósł pewnie ... a przy tej starej łancuch musi być bo ona bardzo lekka ..łańcuch po części przy niej spełnia taką role jak prosiak - pamiątka po tamtej łódce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 (edytowane) Pierwsza, dwukrotna, próba ocynkowania galwanicznego spalona... Fachowcy z galwanizerii sugerują pomiedziowanie jako podkład (zrobią za friko bo sami ciekawi efektu. Może nie popsują... 😉 ). Edytowane 27 Kwietnia 2023 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1210 Napisano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 2 godziny temu, mig napisał: Pierwsza, dwukrotna, próba ocynkowania galwanicznego spalona... Fachowcy z galwanizerii sugerują pomiedziowanie jako podkład (zrobią za friko bo sami ciekawi efektu. Może nie popsują... 😉 ). Może zamiast takiego lipnego cynku, lepsza byłaby oksyda ? Bo jak wytrze się cynk i zostanie miedź z żeliwem to ogniwo może zadziałać "nie we wtę stronę". A z oksydą poszłoby chyba łatwiej. Ale jeśli już ma iść miedź i kotwica ma głównie leżeć i pachnieć, to na miedź nikiel Panie a na to chrom 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 Zaczynam to traktować jako ciekawe doświadczenie. Mam nadzieję, że drugi pomysł, czyli przyklejenie flexiteak zamiast drewnianych ławek będzie bardziej oczywisty. ... 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, Jacek1210 napisał: Może zamiast takiego lipnego cynku, lepsza byłaby oksyda ? Bo jak wytrze się cynk i zostanie miedź z żeliwem to ogniwo może zadziałać "nie we wtę stronę". A z oksydą poszłoby chyba łatwiej. Ale jeśli już ma iść miedź i kotwica ma głównie leżeć i pachnieć, to na miedź nikiel Panie a na to chrom 😉 Na chrom polerka i będzie się świecić jak psu jajca xD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 6 godzin temu, grimson napisał: Na chrom polerka i będzie się świecić jak psu jajca xD Gorsza niż była nie będzie. A na pewno ciekawsza... 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Dzisiaj mija 6 tygodni od operacji w poniedziałek po wizycie kontrolnej ortopeda zalecił odstawienie kul💪 oraz ćwiczenia z obciążeniem . No to ćwiczę rowerek stacjonarny plus wioślarz wszystkie ćwiczenia na krążkach,przysiady ,coś tam pobolewa ale tragedii nie ma . Za tydzień lub dwa zależy czy będę się czuł pewnie mogę kręci na rowerze w terenie 👍 nie będzie siary w Zwardoniu 😜 VID20230518184200.mp4 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Damiano Rychłego powrotu Ci życzę z całego serducha i widzimy się w Beskidach. pozdrowienia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi