Skocz do zawartości

Materiały szkoleniowe

Adam ..DUCH

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, Maciej S napisał:

Maćku, a ten filmik to z mojej kolekcji YT. 🙂 Nawet zapomniałem, że ją kiedyś wstawiłem. Też wycięte z filmu Szczęsnego. 🙂

A przy okazji wszedłem na ten mój kanał i widzę, że zgromadziłem tam kilka śmigów. Głównie R. Bergera, jednego z potentatów smigowych. 🙂

Edytowane przez a_senior
  • Like 2

43 minuty temu, Mitek napisał:

Andrzeju jesteś pewien?

Czy była mistrzynią seniorów tego nie wiem. Szczęsny reklamował ją właśnie jako taką. Na jego filmie, o którym wspomniałem - szczerze mówiąc nie polecam - jest kilka fragmentów z nią. Ten podany przez Krzyśka z kolekcji Tadka, ten "mój". Jest jeszcze kilka innnych z nią, jazda długim skrętem karwingowym, jazda w głebokim śniegu. Świetna naraciarka. Niestety potwierdza się, że aby naprawde super jeździć trzeba mieć zaszłości zawodnicze.

10 godzin temu, a_senior napisał:

Maćku, a ten filmik to z mojej kolekcji YT. 🙂 Nawet zapomniałem, że ją kiedyś wstawiłem. Też wycięte z filmu Szczęsnego. 🙂

A przy okazji wszedłem na ten mój kanał i widzę, że zgromadziłem tam kilka śmigów. Głównie R. Bergera, jednego z potentatów smigowych. 🙂

To ja bym Andrzej poprosił o pociągnięcie tematu, abym sobie to ostatecznie zakończył. 

Porównałem co prawda jakiś czas temu polski program 2018, z jednym z krajów, który ma większe góry od naszych i wnioski wyciągnąłem, ale...

Jak kiedyś napisałeś w kilku krajach różnie słowo "wedeln" zastępowano. Czy można uznać, że śmig, czyli polskie określenie było pierwsze? Czy raczej było semantyczną odpowiedzią na nazwy "czytane" w innych krajach?

Edit

Dodatkowo, podpierając się ostatnimi Twoimi wpisami w tym wątku, oraz wpisem Michała "tym różni się seria krótkich skrętów, od pojedynczego krótkiego skrętu".

Czy jazdę jak na poniższych video możemy nazwać "Fly", a po polsku..."Lewifru" i przyjąć, że od dziś serię skrętów, w których faza przejścia jest w powietrzu/nad stokiem, z uwagi na energię uzyskaną z pracy nart w końcowej fazie skrętu, uznamy za ewolucję narciarską? 

To tak w kontekście oczekiwanego nowego programu SITN i zasłyszeń o losie śmigu.

Edytowane przez Gabrik